Categorii
Auto

Cum m-a ajutat camera auto și câteva recomandări

Cam de 2 ani și ceva folosesc camera de filmat în trafic. Folosesc modelul Mio Vue 600 și pot spune că m-a scăpat de o cheltuială zilele acestea.

Pe scurt, am avut un mic incident în trafic, am evitat pe cineva care mi-a tăiat calea și m-am ales cu un cauciuc aproape nou, făcut praf într-o bordură. Cel pe care l-am evitat a zis că așa am avut eu cauciucul și vreau să i-l bag pe gât. I-am arătat filmarea pe cameră și și-a schimbat atitudinea. În final am rezolvat amiabil, lucru care nu știu dacă s-ar fi întâmplat dacă nu îi demonstram că l-am filmat.

O cameră ce nu este conectată mereu la curent, este o cameră inutilă

Pleci în grabă cu mașina, trebuie să ajungi repede undeva și brusc îți taie unul calea, intri în el și ce să vezi, nu recunoaște. Tu bucuros, îi zici că l-ai filmat, uitând că ai plecat în grabă de acasă și ai uitat să bagi camera la brichetă. Este un scenariu real, se poate întâmpla oricui.

Pentru a evita o astfel de situație, vă recomand să montați o triplă auto ce funcționează doar cu contactul pus. La unele mașini este posibil ca brichetele să funcționeze doar cu contactul pus, dar la majoritatea, bricheta funcționează tot timpul și astfel camera va funcționa tot timpul, riscând să consume bateria mașinii. Veți avea nevoie de următoarele:

  1. Priză brichetă triplă cu cablu – 17lei
  2. Suport siguranță auto – 9lei
  3. Siguranță auto mare – 2lei

Se taie mufa prizei brichetă triplă, masa se leagă la un șurub de pe caroseria mașinii, iar plusul se leagă la suportul siguranței auto ce va intra în panoul de siguranțe în locul unei siguranțe ce are plus doar pe contact. Am explicat montajul într-un alt tutorial, vă las video mai jos:

Am primit de la mai multe persoane întrebarea „Tu ce camera ai? Ce îmi recomanzi?”
După cum spuneam, folosesc o camera Mio Vue 600, model ce nu se mai găsește pe piață, dar recomand orice cameră ce filmează decent și noaptea. Prin decent mă refer să poți identifica un număr de înmatriculare, dintr-o filmare înregistrată noaptea. Nu aș recomanda camerele auto la 100lei ce se găsesc prin hypermarketuri pentru că nu sunt calitative și le luați degeaba.

Dacă ar trebui să-mi cumpăr camera auto în momentul de față, probabil aș alege una dintre camerele de mai jos:

  1. Mio MiVue 608 – unghi de 150 grade, Full HD, senzor G 3 axe
  2. Mio MiVue 785 GPS – unghi de 140 grade, Full HD, senzor G, GPS
  3. Mio MiVue 618 – unghi de 140 grade, rezoluție 2304 x 1296, GPS
  4. Mio MiVue 698 Dual – Sistem format din 2 camere, ce au un unghi de 150 de grade, rezoluție 2304 x 1296

Orice camera alegeți, căutați pe youtube modelul și vedeți cât de bine filmează și țineți cont de următoarele caracteristici:

  • Să poată rescrie singură fișierele. După ce s-a umplut cardul să nu fii nevoit să-l formatezi manual;
  • Suport card 32GB. Cam asta este maximul suportat de camerele la un buget decent. 32GB îți va oferi cam 4-5 ore de filmare la rezoluție FullHD 30fps;
  • Să pornească singură când este alimentată și să se oprească singură când îi este oprită alimentarea. Astfel o să și uiți că o ai montată și nu o să ai niciun stres;
  • Unghi larg de filmare. Minim 140 grade;
  • Lentilă maxim F2.0 . Indicatorul F ne zice câtă lumină poate capta lentila. Cu cât F este mai mic, cu atât este mai bun.
  • Opțional, senzor de șoc. În cazul în care ai accident, se marchează ultima filmare, ca una de siguranță, ce nu poate fi ștearsă de sistemul camerei, doar dacă se formatează manual cardul de memorie;
  • Opțional, mod de parcare, pentru scenariul în care ai mașina parcată și te atinge cineva când parchează și camera pornește singură și înregistrează pentru câteva minute.

Recunosc că mi-a fost puțin teamă la început să las camera peste noapte în mașină, dar după 2-3 săptămâni de montat-demontat camera de câteva ori pe zi, am zis că ce o fi, o fi. Au trecut 2 ani și nu mi-a spart nimeni geamul pentru o cameră de bord 🙂

UPDATE: Mi-am instalat între timp o astfel de cameră, integrabilă în oglindă 🙂

Dacă aveți întrebări, nelămuriri, le aștept în comentarii.

Drive safe! 🙂

Articole aleatorii din aceeași categorie:

19 răspunsuri la “Cum m-a ajutat camera auto și câteva recomandări”

Sal’tare! Am luat și eu o camera auto triplă (fata-spate-habitaclu) DAR pe ecran îmi apare și filmează doar habitaclu și fata. NU știu cum sa comut doar pe fata-spate. Ceva sfaturi dacă se poate?

Buna, Bogdan! Imi poti recomanda, te rog, o camera video pt supravegherea masinii in parcare (s o montez in interiorul masinii)? Cineva mi a zgariat masina zilele trecute (cu o cheie sau ceva asemanator) si as vrea sa ma pregatesc pt data viitoare. Am vazut ca exista o gramada de camere video insa este f important sa o pot alimenta la o baterie externa, nu la bateria masinii. Si de aici, alta intrebare… pot folosi orice baterie externa? Multumesc

Salut! Scuze pentru raspunsul intarziat. Din pacate nu stiu dacă te va ajuta o camera auto in cazul acesta. Dacă e noapte, lumina putina sau omul are fața acoperită, nu rezolvi nimic. Plus ca eu nu m-as simti confortabil să stiu ca am un consumator constant in masina, in cazul in care alegi să o lasi să mearga tot timpul. Chiar și cu baterie externa..de câte ori o să scoti bateria să o aduci in casa să o incarci, să o duci inapoi..nu merita efortul zic eu. Parcheaza masina in alta parte, la lumina, sub o camera de supraveghere de la un magazin/banca, etc și aia e.

Am cumparat o camera Mio Mivue C380D si functiooneaza foarte bine ,un card sandisc de 64 GB ,insa inregistrarea in bucla este de numai o ora (in vidioclipuri de 3 min , cum pot sa modific inregistrarea la mai mult timp? Multumesc.

Ar trebui să verifici in setarile camerei. Formateaza cardul direct in camera auto, după care ar trebui să filmeze pana il umple. Ulterior, va sterge singura cele mai vechi filmaria pe masura ce are nevoie de spatiu.

Va salut cu respect..am montat zilele trecute un sistem dual toate bune…daca cea amplasata pe parbris functioneaza acceptabil cea secundara amplasata pe luneta nu se vede aproape nimic pe timp de noapte..modelul este 1080P 4 inch IPS LCD Dual Lens Dash..Ce ma sfatuiti sa fac a si putea monta una pe spate mai performanta si sa fie conectata la cea principala…si daca da ce model..? Multumesc

Salut. Pai camerele video oricum sunt cam slabe pe timp de noapte, dar pe față le ajută farurile mașinii într-o oarecare măsura. Pe spate cine să lumineze strada? Ca doar nu au infraroșu.

Bună. Am cameră de oglindă, de ceva timp, dar nu am vazut nimic filmat. Scot cardul il pun pe cititor si… nimic. Îmi spune să-l formatez. Am repetat chestia și tot așa. Am un Micro sd 16g. Care o fi cauza sau soluția?

Nu stiu ce camera în oglindă ai. Deobicei vin la pachet cu instructiuni, sa te conectezi la ea cu aplicatie de pe telefon, sa formatezi cardul intai ca sa poata sa scrie intr-un anumit format, etc.

Salut, mi-am luat și eu o camera și aș vrea să îi conectez alimentarea la luminile de poziție pe un a4 b6. Știi cumva dacă se poate de la acel comutator de lumini rotund de pe bord și care are fii pinii(care fire)? Cel maro este acolo și am aflat că sigur este ce cu (-) masa, dar nu știu ce culoare are cel de la poziții.
Mulțumesc.

Nu stiu sa te indrum, trebuie masurat si verificat. Dar de ce ai vrea sa te legi la comutator si nu in panoul de sigurante?

Buna seara dn.Bogdan.am o camera de masina.car camcorder mi-a reglări cineva .filmează foarte bine dar dupa 2 mi.de functionare se închide surpriza e ca fiind închisă filmează în continuare dar eu nu pot vedea nimic din trafic .ce pot să fac? Multumesc.

Salut. Pai din setari poti schimba timpul la care se inchide sau sa nu se inchida deloc ecranul. Ecranul se inchide pentru a nu te deranja noaptea la condus.

Am cumparat o camera Mivue 752 Dual, am verificat=o in magazin si inregistreaza foarte bine. Dar cand am bagat-o la bricheta inregistrarea nu porneste cand pornesc motorul masinii. La bricheta numai se incarca, dar de inregistrat nu inregistreaza. Unde credeti ca este problema ?

Camerele Mio (eu am avut Mivue 600 ) pornesc automat pe inregistrare cand sunt conectate la curent. Poate modelul 752 are o setare avansata pentru asta. Verificati manualul camerei.

Buna ziua. As dori sa ma ajutati, contra cost sau imi recomandati un service, pentru schimbarea unei baterii auto pentru o camera auto mio 538, cea cu GPS.
Va multumesc, Mihai Petre

Buna ziua. Din păcate nu am cum să vă ajut, am făcut un video cu indicații pentru persoanele ce doresc să facă operațiunea pe cont propriu. Nici n-aș putea să vă recomand un service pentru că nu știu din ce oraș sunteți, dar cred că orice service de telefoane din zona dvs vă poate ajuta, dacă vă duceți cu bateria noua și camera auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *