Categorii
Auto

Montare cameră marșarier Audi A4 B9

Available also in English

M-am uitat de curiozitate să văd cât ar fi costat ca mașina mea să aibe din fabrică această cameră video pe spate și cine a configurat mașina s-a zgârcit mai exact la 511.70 Euro. Nu-l condamn, mi se pare și mie un cost exagerat. Ei bine, eu am făcut retrofitul cu doar 96$, camera și cablajul fiind similare celor din fabrică. În cele ce urmează o să ofer toate informațiile necesare pentru ca și voi să puteți face acest retrofit.

De unde am cumpărat camera, ce model am ales și de ce

Camera și cablajul aferent le-am cumpărat de pe Aliexpress, mai exact de aici. Da, știu, poate ești puțin reticient când auzi de Aliexpress, dar află că și acolo poți găsi piese și kit-uri originale. Dacă o să te uiți puțin în magazinul celor de la Aidu Auto Technology o să observi că sunt specializați pe așa ceva.

Codul camerei:

Ambele variante sunt modelul Highline cu linii de ghidaj ce se mișcă în funcție de rotirea volanului. Cea pentru Avant are în plus un racord pentru țâșnitoarea ce se leagă la instalația existentă a mașinii.

Ei bine, eu am ales varianta pentru berlină pentru că acum 2-3 luni (Covid-ul bată-l vina) când am comandat camera nu aveau listată varianta pentru Avant, iar singura soluție era să cumpăr de pe Ebay Germania unde costa în jur de 800-900 RON. Având în vedere ca am dat 430lei pe camera, am zis că sunt nebun să mai dau încă pe atât doar ca să o curăț ocazional când spăl luneta. Am văzut camera originală pe Passat B7 Break și nu are această țâșnitoare, deci e mai mult un moft. Ce să zic și eu acum, nu? 🙂

Cum se conectează camera?

Pentru a funcționa, camera necesită conectarea următoarelor fire:

 • 2 fire de semnal CAN (de comunicare) – Portocaliu+Mov (CAN High) și Portocaliu+Maro (CAN Low)
 • 2 fire de semnal videoNegru și Transparent
 • 2 fire de alimentare Alb (PLUS) și Maro (GND)

În pachet veți găsi cablu suficient de lung pentru conexiuni, dar și un splitter pentru conectarea firelor la CAN pe care eu am ales în final să nu-l folosesc, vă povestesc mai târziu. În mare, treaba arată cam așa:

Scule necesare:

Instalarea mânerului ce conține camera

Pentru a demonta plasticul ce acoperă haionul, trebuie scos triunghiul reflectorizant, sub care se regăsesc 2 șuruburi. După înlăturarea acestora, plasticul se ține doar în cleme de metal și putem trage de el fără grijă. Se pot îndepărta cele 2 plastice laterale pentru a putea băga mâna mai ușor și a trage.

Mânerul se scoate destul de greu, are niște cleme de plastic ce trebuiesc împinse spre interior, dar nu înainte de scoate mufa. Noul mâner cu cameră intră foarte ușor în locaș. Nu uitați să-i conectați mufa în spate, pentru acționare haion.

După fixarea camerei și conectarea mufelor în cablurile prelungitoare, putem trage cablul prin balamaua haionului, după ce înlăturăm protecția de plastic de pe balama. Atenție! Lăsați câțiva cm de cablu în plus în această zonă, astfel încât atunci când se închide haionul să nu se forțeze cablurile și să se rupă.

Conectarea firelor de alimentare în panoul de siguranțe

Pentru a ajunge la tabloul de siguranțe din portbagaj, trebuie scos compartimentul lateral stânga, după care trebuie lărgit puțin plastiul din portbagaj pentru a putea trage cablurile și a avea spațiu de lucru la panoul de siguranțe. Un șurub este ascuns în spatele agățătorii, care iese prin rotire stânga, iar altul este în zona marcată mai jos. Plasticul gri se ține într-un șurub, în rest, sunt clipsuri de metal.

Panoul de siguranțe are un șurub ce trebuie îndepărtat pentru a putea scoate mufa maro afară, pentru că acolo avem treabă. Firul Alb trebuie introdus în spatele mufei maro în cea mai de sus poziție, mai exact în poziția 13, din mufa C (maro). Împingeți bine pinul și după ce montați și o siguranță (eu am pus de 10A), testați cu un creion de tensiune dacă aveți alimentare în mufa camerei. Firul maro se conectează la masă pe un șurub care e mai la îndemână.

Conectarea firelor de comunicare CAN

Acestea se conectează sub bancheta din spate, în modulul negru J533. Concret, aici trebuie să scoateți bancheta ce se ține în 2 clipsuri (trageți cu putere) și să trageți cele 2 fire portocalii până la mufa modulului. Dacă aveți sistem ISOFIX, scoateți și acele căpăcele de plastic, o să vă vină mai ușor când puneți bancheta la loc.

Aici conectarea se face în felul următor:

 • Firul prelungitor Portocaliu + Mov (CAN High) se conectează la PIN 12 (fir gri în mufă)
 • Firul prelungitor Portocaliu + Maro ( Can Low) se conectează la PIN 30 (fir portocaliu în mufă)

Eu n-am mai folosit splitterul de la chinez pentru că au apărut niște anomalii și mașina nu mai putea comunica cu modulul de Adblue. M-au trecut toate apele 🙂 Așa că am tăiat firele de la chinez, am lăsat puțină liță în vârf și le-am introdus în același timp cu firele originale ale mașinii în mufa modulului. Pentru a ajunge la PIN 30, trebuie împărțită în 2 mufa (video la final), se glisează una în alta cele 2 jumătăți. Vedeți pozele:

Conectarea firelor de semnal video

Tot prin spatele banchetei puteți trece firele de semnal video, ca să ajungeți pe partea cu torpedoul. Eu am împins cablul ușor sub pragul mașinii, nu am mai demontat plasticele. Torpedoul se dă ușor jos, are vreo 9 șuruburi. Unul în lateral (trebuie scos capacul din lateral), 2 în partea de jos și restul înauntru.

Deoarece cablul unității MMI este foarte scurt, am dat jos unitatea MMI ce se ține în 2 șuruburi. Am scos mufa Quadlock prin glisare în exterior, am scos mufa albastră mică din mufa Quadlock pentru că acolo avem treabă și după ce am desfăcut cu grijă mufa albastră ( nu merge să bagi pinii direct ), m-am conectat astfel:

 • Fir Transparent pe PIN 6
 • Fir Negru pe PIN 12

Codarea camerei

Înainte să montați tot la loc, vă recomand să faceți codarea și să vedeți că totul funcționează. Codarea se face în felul următor:

Codare cu OBDeleven

Dacă nu știi ce e OBDeleven, am scris aici despre el

Modulul 19 Gateway

 • Intrăm pe modulul 19 Gateway
 • Selectăm Adaptation
 • Selectăm Installation list, specified installations
 • Căutăm în bara de search „camera„, bifăm Coded iar apoi tragem de bara Slide to write

Modulul 09 Central Electrics

 • Intrăm pe modulul 09 Central Electrics
 • Selectăm Long Coding (Atenție! Faceți un Full backup înainte de orice codare pe long coding)
 • Selectați pictograma cu 01010101 din dreapta sus și apăsați pe Byte Index unde introduceți valoarea 35
 • După ce au apărut biții de pe Byte 35 bifați Bit 4 și trageți de bara Slide to write

Update 17.05.2021: Pentru cei ce au buton SOS la plafonieră, diferă puțin codarea. Pe modulul 09 Central Electrics am înțeles că nu apare Byte-ul 35, așa că mergeți pe Byte 38 și la Bit 2-3 selectați 04 camera variant_rvc,installed. În rest totul este la fel.

Modulul 5F Multimedia

 • Intrăm pe modulul 5F Multimedia
 • Selectăm Adaptation
 • În bara de search scriem „Gen2” și selectăm Car function List BAP Gen2
 • În bara de search scriem „VPS” și activăm VPS 0x0B, după care selectăm Terminal 15 la VPS 0x0B msg bus
 • Tragem de bara Slide to write

Modulul 6C Rear view camera

Camera mea a venit parametrizată și precodată pentru A4 B9 și nu am avut nevoie să fac modificări aici, dar vă las indicații, poate voi aveți nevoie. Pe Long Coding se codează în funcție de mașina voastră:

Byte 04 – Bit 0 blocked to 1 = AHK
Byte 04 – Bit 1 to 1 = Parking aid front + rear installed
Byte 04 – Bit 1 to 0 = Rear parking aid installed
Byte 04 – Bit 2 to 1 = Parking Assist installed
Byte 07 – Bit 0 to 1 = Guides across
Byte 07 – Bit 1 to 1 = Guides parallel
Byte 07 – Bit 2 on 1 = Guides Trailer
Byte 07 – Bit 3 on 1 = Guides cross
Byte 07 – Bit 4 on 1 = Guides park steering assist installed

Reset MMI

Ultimul pas este să dăm reset la MMI prin combinația de taste de mai jos, pe care le ținem 5 secunde apăsate și apoi eliberăm.

reset mmi audi

Dacă ați făcut totul corect, camera ar trebui să pornească atunci când bagați în marșarier sau când apăsați pe butonul de senzori de parcare din consola centrală și o să arate cam așa: 🙂

Codare cu VCDS

Codarea cu VCDS este similară, o să scriu pe scurt pașii:

Modulul 19 Gateway

 • Selectați Installation List
 • Bifați 6C Rear View Camera
 • Save

Modulul 09 Central Electrics

 • Selectați Coding
 • Mergeți pe Byte 35 și bifați Bit 4
 • Exit și Do it!

Update 17.05.2021: Pentru cei ce au buton SOS la plafonieră, diferă puțin codarea. Pe modulul 09 Central Electrics am înțeles că nu apare Byte-ul 35, așa că mergeți pe Byte 38 și la Bit 2-3 selectați 04 camera variant_rvc,installed. Vedeți imaginea de mai jos. În rest totul este la fel.

Modulul 5F Multimedia

 • Selectați Adaptation
 • În bara de search căutați VPS
 • Car_Funktion_List_BAP_Gen2_VPS setați new value activated și apăsați Do it!
 • Car_Funktion_List_BAP_Gen2_VPS_msg_bus setați Terminal 15 și apăsați Do it!

La fel, dacă este necesar faceți modificările despre care am precizat mai sus și pe modulul 6C Rear View Camera după care dați reset la MMI.

Tips and tricks

 • Dacă ați conectat totul și nu funcționează, verificați dacă puteți intra pe noul modul activat, 6C Rear View Camera. Dacă vă dă eroare și nu puteți intra, înseamnă că nu ați conectat corect firele de CAN sau nu aveți alimentare pe cameră. Verificați dacă aveți curent în mufa camerei și dacă ați conectat corect firele pe CAN.
 • După ce terminați tot, faceți o scanare full și ștergeți toate erorile. O să aveți o tonă de erori pe aproape toate modulele. Ar trebui să rămâneți doar cu una pe Gateway, cum că mașina detectează echipament adițional instalat. Nu afectează cu nimic eroarea. Dacă în schimb aveți și alte erori, e clar că ați pus greșit firele în mufa de CAN sau ați codat ceva greșit, reluați pașii cu atenție.
 • Lăsați fir destul la balamaua haionului. Eu era să le rup când am închis haionul, noroc că nu le fixasem definitiv și a avut de unde să mai tragă câțiva cm de cablu.
 • Mai actualizez lista pe măsură ce îmi mai amintesc chestii sau pe măsură ce vă răspund la întrebările din comentarii.

Eu zic ca am acoperit cam tot ce trebuie să știți dacă vreți să faceți acest retrofit. În orice caz, răspund tuturor la întrebări așa că nu ezita să-mi scrii în comentarii.

Update 17.05.2021: Am confirmarea că merg codările și pentru modelele ce au buton SOS la plafonieră. Mulțumesc pentru informații lui Bogdan Enache care i-a dat de cap și a fost destul de amabil încât să-mi scrie și astfel să ajute cât mai multă lume. 🙂

Bonus, video cu toată operațiunea.

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să-mi susții blogul, ai mai jos un buton prin care poți face o donație. Mulțumesc! Spor la treabă!
Articole aleatorii din aceeași categorie:

91 de răspunsuri la “Montare cameră marșarier Audi A4 B9”

Salut Bogdan . Se poate monta camera cu instrucțiunile foarte detaliate pe care le_ai dat, pe un A4 B9 avant 2019 cu buton de SOS în plafoniera ? Am înțeles ca cele care au SOS bruiază semanul camerei . Multumesc

Nu bruiaza niciun semnal. Se poate monta. Am facut update in articol pentru cei cu buton SOS, pe partea de codare e putin diferit.

Salut! Am un Audi A5 b9, practic aceeasi masina ca Audi A4 B9! Am cumparat de pe Aliexpress camera pentru modelul meu de masina, am legat firele exact cum ai zis tu, am codat cu obdeleven, iar cand bag in mars-arriere nu se intampla nimic! Nu imi arata nimic pe display! Am verificat am tensiune pe mufa de la camera 12.v,pot sa intru in modulul de camera nu imi arata nici o eroare acolo dar nu functioneaza! Tin sa precizez ca masina mea are senzori de parcare doar pe spate ( fara buton de senzori in consola) , sa fie asta problema? Mai trebuie codat ceva? Multumesc!

Salut Bogdan,
Am instalat camera exact dupa instrunctinunile tale, doar ca in Installation List din modulul 19 Gateway nu se gaseste
modulul 6C Rear View Camera, nu am ce sa bifez.
Se fac celelalte setari inainte ?

Multumesc

Am folosit un VCDS .22.3.1

Salut Bogdan, am instalat camera pe un Audi A4 B9 2015 după instrctiunile de mai sus… dar nu reușesc sa o codez cu VCDS-ul, ai undeva niște instrctiuni pentru vcds?
Mulțumesc frumos!

Nu am pentru ca pe VCDS nu apare label-urile la checkboxuri. Nu peste tot. Cel putin nu la ce interfata aveam eu. Ar trebui sa fie similar.

Salut Bogdan,
După instalarea camerei pe spate, functioneaza 5 sec, apoi nu mai funcționează!
Toate setările au fost făcute de un service. Ai cunoștință de aceasta problema?
Audi A4b9 2017 sedan.
Mulțumesc!

Nu-mi permite timpul sa fac codari altora, nu ma ocup cu asa ceva, fac doar pentru mine. Banuiesc ca ai rezolvat intre timp oricum..

Pentru a scapa de eroarea U112400 din modulul 19 se instaleaza in lista modul 19 aceste doua module 3C-Lane Change A5-Frt Sens. Drv. Assist care probabil se dezactiveaza atunci cand adaugam camera cu obdleval , pentru a nu mai pati asa ceva , este bine sa facem codarea cu vcds sau vcp , dupa instalarea celor doua module 3C-Lane Change A5-Frt Sens. Drv. Assist eroarea dispare , la mine asa a fist si am mai ajutat un itslian care a multumit si a zis ca si la el sa rezolvat cu eroarea . To get rid of the U112400 error in module 19, these two modules 3C-Lane Change A5-Frt Sens are installed in the module 19 list. Dr. Assist that probably deactivates when we add the obdleval camera, in order not to experience this again, it is good to do the coding with vcds or vcp, after installing the two 3C-Lane Change A5-Frt Sens modules. Dr. Assist, the error disappears, that’s how it was with me and I helped another itslian who was satisfied and said that the error was solved for him as well.

Salut Bogdan , am montat camera pe un Q5 din 2017 totul dupa instructiunile tale ,totul merge ,dar am o mica problema cu o eroare care a aparut imedeat ce am instalat camera in modului 19 ,eroarea este aceasta :66304 – Databus
U1124 00 [009] – Additional Installations Detected
[New feature! Extended UDS fault detail is only supported by current gen. interfaces]
Confirmed – Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 4
Fault Frequency: 12
Reset counter: 125
Mileage: 150027 km
Date: 2023.03.15
Time: 15:22:53
nu am ideie cum se sterge si de ce a aparut , este posibil din cauza ca am facut codarile inainte de a monta camera ? o zi buna

Salut! Este un warning care nu afecteaza cu nimic. Masina detecteaza echipament aditional. Nu te incurca cu nimic.

Instaleaza in modulul 19 , 3C-Lane Change A5-Frt Sens. Drv. Assist si vei scapa de eroarea U1124 , nu inteleg cum de aceste doua module le aveam dezinstalate dupa instalarea camerei cu obd

Thank you for this great explanatory video.
I have an Audi A4 B9 (Sedan) and I followed your video.
I have two small problems after checking all the steps.

1) For the J533 module I don’t quite understand the connections to be made.
I removed the cable (original gray) from PIN 12 to put the one of the new camera (ORANGE and PURPLE). I also did the same for PIN 30 (original orange) to put the one of the new camera ORANGE and PURPLE. What should I do with the original cables? (Grey and Orange)

2) For programming: I use the VCDS.
I was able to activate Module 19 Gateway and 5F Multimedia module but no information available in Module 09 Central Electrics (byte 38 because SOS button) I receive an error message from the program (No info). And for the 6C Rear View Camera (5F Multimedia module) I also receive an error message (no connection) I suppose related to the problem point 1 (J533).

Thank you for your answer.

Salut! Multumim mult pentru tutorial, daca nu era, eu cu siguranta nu ma incumetam sa instalez singur camera. Am reusit pana la urma si vreau sa las niste precizari, dar si intrebari, poate ajuta si pe altii. Eu am un A4 B9 Allroad TFSI din 2019 si am dat de urmatoarele situatii:

1. Firul alb nu intra nicicum in spatele mufei maro. L-am tot fortat si pana la urma am rupt pinul respectiv, momentan am facut o „romaneasca”, am bagat cablul cu lita in varf si am invartit lita in jurul unei sigurante de 10A. Am vazut in comentarii ca te-ai lovit si tu de problema asta, poti sa-mi spui unde gasesc pin mai mic care sa incapa in mufa respectiva? Au o denumire anume?

2. Sub bancheta din spate eu am 2 module, unul negru si unul alb cu mov. Am cautat pe mai multe forumuri si se pare ca cel mov e pentru SOS. L-am scos pe cel negru, dar eu in PINII 12 si 30 nu aveam niciun cablu. Am lasat splitterul de la chinez si am bagat cele 2 cabluri care ies din splitter cum ai sugerat: portocaliu + mov in PIN 12, iar portocaliu + maro in PIN 30.

3. Eu am facut codarile cu OBDeleven. Din cauza ca am buton de SOS in plafoniera si am vazut updateul pus de tine in 17.05.2021, la modulul 09 Central Electrics am mers pe Byte 38 si am bifat bitii 2 si 3. Insa in OBDeleven nu pot selecta 04 camera variant_rvc,installed, ci doar activa bitii respectivi. La fel, in OBDeleven eu vad si byte-ul 35, care ziceai ca cele cu buton de SOS nu-l vad. Oare in updateul respectiv te refereai doar la codarea prin VCDS? La mine pare sa functioneaze cu codarea de mai sus, am linii de ghidaj, merg senzorii, etc. Oare mai e ceva ce as putea verifica? Sa raman la codarea asta, chiar daca in OBDeleven vad byte-ul 35?

PS: Voi face zilele astea si o mica donatie, sper ca toata lumea care a instalat camera dupa tutorialul tau sa fi facut/sa faca la fel. Mult succes in ceea ce faci si multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Salut Bogdan,
Am instalat camera marsarier la A4 B9.
Functioneaza bine.
In schimb nu am in partea dreapta a ecranului masina cu senzorii de parcare .
Altceva ar fi inaltimea prea mare a obiectelor di spatele masinii. Se poate coda ceva pentru cele doua situatii ?
Multumesc,

Salutare.
O întrebare, toate modelele de Audi A4 B9 2.0 TDI au AdBlue? Sau sunt și variante fără AdBlue?
Ma refer la motoarele 2.0 TDI euro 6

Salut Bogdan! Ma intereaza ptr un Audi A 5 sportback din 2018 senzori de parcare fata si camera fata+ Spate ! Ce modele imi recomanzi ? Stiti vreo firma specializată si ptr montaj in zona Suceava sau Iasi? Va multumesc!

Salut! Recomand doar senzori si camera originale, pentru a le vedea ok pe MMI. Nu cunosc pe nimeni pe zona aceea. In Bucuresti sunt buni cei de la YBU Garage pe așa ceva.

Bogdan
Ce versiune de vcds ai!? Eu am achizitionat 21.3 si imi spune ca nu-mi vede ECU. Am incercat si cu 20.4 dar cand intru pe byte-ul 38, bitii sunt grupati in ordine crescatoare de la 1 la 7.
Multumesc pt timpul acordat .
PS. Imi poti scrie si in privat….

Bogdan
Cand am luat masina am citit (gresit) pe brieful masinii ca ar fi B9 dar in realitate masina este A4 avant B8 (fabricata in ianuarie 2018). Din ce am observat, masinile par sa fie la fel.
Tocmai mi a venit camera de pe Aliexpress si o sa incerc sa o montez sa vad daca se potriveste……….sper sa-mi reuseasca din prima. Camera a costat 76 $, dedicata pentru Avant
Multumesc pentru tutorial.

Salut , am aceasi masina identica , am montat camera exact cum ai explicat, totul perfect funcționează, numai ca de fiecare data când inchid masina trebuie sai dau restart la MMI alt fel nu funcționează, ai idee cunva despre ce este vorba ?
Menționez ca , cablul de masa cel maro lam legat de un surub de pe Haion , nu lam mai tras pana în dreapta la siguranțe, crezi ca asta ar influenta cu ceva ?
Normal este tot masa cu masina.

Nu are legătura cablul de la masă. E ok de oriunde. N-am mai intalnit problema asta, dar dacă rezolvi, revin-o te rog cu un comment sa stim și noi din ce cauza facea așa.

Salut Bogdan,
Multumim pentru tutorial. Am urmat toate instructiunile tale, am ecran negru cand pun in marche arriere. Am cumparat alta camera de pe ali de unde ai pus link, si am aceeasi problema. Banuiesc probabil ca fac eu ceva sistematic gresit.
Cel mai simplu mi-ar fi daca te-ai putea uita tu personal la masina, bineinteles nu gratis.
Da-mi si mie de stire cand ai vrea/putea, multumesc. Spor la treaba.

Te rog spune-mi și mie cit costă și de unde ai achiziționat:
camera față+cam.spate pt inregistrare
camera spate pt. marșarier
modulul pt. navigatie

mufele (2)+aux. din cotiera
Am un A4 B9 2016 nav.MMI plus cu o mufă de încărcare și un aux în cotiera. Mulțumesc frumos.

– Am doar cameră față pentru inregistrare. Un 70mai de la Xiaomi. Vezi ca au aparut cele cu inregistrare fata+spate.
– Camera pt mers inapoi, am zis in articol de unde am luat-o și cat am dat.
– Modul pt navigatie? La ce te referi? N-am facut retrofit pe navigatie.
– Nu am facut retrrofit la modulul cu 2 mufe USB pentru ca il aveam din fabrica, dar il gasesti pe Aliexpress la același magazin de unde am luat camera de mers inapoi.

Am facut tot tutorialul conectare la tensiune in panoul din portbagaj.. Apoi firele can apoi am venit in fata la mmi… Dupa toate astea… In continuare nu functioneaza… Modulul din odb11 e prezent dar e cu negru… Imi spune sa verific daca masina e pornita… Apoi mi’a aparut eroare adblue fault in 1000 km. Vreo idee? Multumesc

Dacă modulul 6C e negru și nu poti intra pe el, inseamna ca nu ai conectat bine firele de plus și minus. Nu ai curent pe cameră.

Hello,
you did a great job!
I would try to install the rear camera on a new a4 b9 2021 model (facelift with mbi3).
Is there any additional features that I should follow on your very detailed step by step instructions?
Many many thanks for your attention and congratulations.
All the best,
Silvio.

Hi. Thank you! I can’t tell you if the instructions are 100% identical for 2021 model, but you could try.

Salutare, am montat si eu o camera pe A4 B9 Avant. Initial nu vedea liniile de ghidaj, dar dupa repornirea motorului, totul e OK.

Am folosit spliterul de la chinezi fara erori. Am folosit si banda izolatoare pe toata lungimea cablurilor, cablul de semnal video a fost destul de scurt, la limita as zice, celelalte prea lungi.

Multumesc pentru tutorial, a fost de ajutor!

Ma bucur ca te-a ajutat! Da, cablul de semnal video este chiar foarte la limita. S-au zgârcit la cativa cm in plus 🙂

Salut, s-au găsit vreo rezolvare pentru cei ce au buton SOS la plafoniera? As vrea sa cumpăr și eu modulul și să îl instalez dar as vrea sa știu dacă va funcționa în cazul în care am acel buton SOS.

Salut! Din păcate nu stiu ce difera la cele cu buton SOS. Posibil sa-mi intre una pe mana pe viitor și o sa actualizez atunci. Numai bine!

Buna, se poate monta asa ceva si pe un audi a4 din 2007? sau ce fel de senzor de parcare/navigatie/camera marsarier se poate monta pe aceasta masina?

Am încercat in doua locuri diferite sa montez camera și niciunul nu a reușit, se vedea doar un semnal gen bruiat. Voiam sa o achiziționez eu și sa o montez, dar nu stiu dacă se poate activa.

Salut. Sa înțeleg ca ai fost la 2 ateliere specializate și nu au reusit? Ce camera au incercat sa puna?

Salut, felicitari pentru tutorial. Am resusit si eu sa comand camera pentru sedan si m am apucat de bricolat… si m am impotmolot la firul alb. Nu reusesc sa il imping in blocul de sigurante. Am scos capacul si sina violet, am pozitionat papucul corespunzator pozitiei sigurantei, dar nu intra si mie frica sa imping mai tare ca sa nu stric papucul. Cum ai reusit sa infigi firul alb in blocul de sigurante ? Firul alb este cam lung, merge sa l tai sau sa il las asa ?

PS. Cand i am cerut schema de montaj, chinezul mi a dat link catre blogul tau si tutorial video. Ar trebui sa i ceri comision :)))… Numai bine !

Probabil ai rezolvat intre timp. Am mai montat cuiva și am schimbat pinul cu unul mai mic care incape. Mersi pentru aprecieri! 🙂

Salut !

Ai idee ce verificari sunt necesare pentru a vedea daca camera este defecta sau e o problema de conectare ?

Camera este din fabrica pe A4 B9 Sedan , pe MMI apar senzorii dar imaginea de camera este blank.

1. Fă o scanare și vezi dacă ai erori. În special pe modulul 6C sau pe 09.
2. Vezi siguranța din portbagaj, am specificat in articol pozitia ei.
3. Dacă totul este ok pana aici, trebuie să demontezi plasticele și sa ajungi la mufa de alimentare a camerei, sa nu fie de acolo problema.
4. Dacă ești 200% sigur că se alimentează corect, nu-ți rămâne decât să încerci cu altă cameră și să constați că e dusă camera ta.

Salut,

Ma gandesc sa achizitionez camera asta.
Este vreo diferenta majora la calitatea rezolutiei intre camera asta si una OEM?
Care este feedbackul dupa perioada de utilizare.

Multumesc!

Nu cred că există diferență între asta și cea din fabrică. Scrie inclusiv că e făcută în Cehia 🙂 Posibil să fie făcute pentru marile branduri de mașini. Este ca cea OEM. Am văzut alte camere pe Honda, VW, etc și asta mi se pare de o calitate superioară. Feedbackul este unul bun după perioada de utilizare. Se vede foarte bine inclusiv noaptea și unghiul larg mă fascinează. Nu este nevoie să mă mai uit în oglinzi când ies din parcare cu spatele.

Salut,

Tocmai mi-am instalat rear view camera pe A4 Avant si mi-ar fi fost mult mai greu fara tutorialul tau! Multumesc si felicitari pentru idee si pentru instructiunile extrem de clare!

PS: pentru a nu mai aparea erori si pentru siguranta, e mai bine sa faceti instalarea cu borna scoasa.

Toate cele bune!

Salutare! Sunt un nou posesor de audi a4 b9 avant. Vreau sa mi comand o camera mansarier din link ul dat de dumneavoastră, si am observat ca pentru avant e varianta cu un furtun pentru spalator. Va rog sa mi spuneti ce anume face aceasta tasnitoare…si daca trebuie coduri pentru ea. Multumesc!

Varianta cu spalator curata camera când dai să speli luneta. Se conecteaza pe traseul furtunului ce ajunge la stergator. Tine de fiecare dacă vrea să monteze cu tasnitoare sau fara. Eu am montat fără. Probabil dacă gaseam atunci la o diferenta mica de pret cu spalator, luam cu spalator, dar nu pot să zic ca regret. Nu s-a murdarit niciodata camera așa tare incat să nu văd nimic in ea.

Salut, in sfârșit un tutorial facut profesional și detaliat. Mulțumesc.
Am urmat toți pașii, totul e facut OK, am activat, dar când bag in reverse imi apare fond negru in loc de imagine. Modulul de camera nu da nici o eroare. Ai vreo idee? Mulțumesc

Salut. Mulțumesc! Încep cu întrebarea cea mai importantă. Ai butont SOS la plafonieră? 🙂 Dacă nu, as verifica toti pasii din nou. Cablajul, codarile, pinii din MMI sa fie cei corecti. Dacă totul e bine facut și tot nu merge, nu ramane decat sa incerci cu o altă cameră.

Mulțumesc! Am băgat eu firele greșit, că nu ar fi apărut erorile de Adblue 🙂 Întâi a apărut eroare de comunicare și după câțiva km a apărut și prima, cea cu presiune scăzută. Am pus firele corect, sters erori si s-a rezolvat. Uite aici screenshot: Eroare adblue

Am facut si eu retrofit-ul doar ca pe B9 sedan, mi-a aparut eroarea `Reductant pressure too low` si nu sunt sigur daca are legatura cu conexiunile de CAN sau chiar este o eroare adevarata.

E doar asta sau și cea de comunicare? A aparut imediat după ce ai facut retrofitul? Cam mare coincidența

Fara cea de comunicare, a aparut imediat dupa retrofit.
Stii cumva daca se poate afisa camera pe tot ecranul? Eu am doar senzori spate si jumatate din ecran ramane practic nefolosit.

Totuși tind să cred că ai pus firele prost dacă ai eroarea de AdBlue. Verifică dacă poți citi parametri, orice, legat de Adblue. Nu, nu poți pune camera full.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *