Categorii
Auto

Montare cameră marșarier Audi A4 B9

Available also in English

M-am uitat de curiozitate să văd cât ar fi costat ca mașina mea să aibe din fabrică această cameră video pe spate și cine a configurat mașina s-a zgârcit mai exact la 511.70 Euro. Nu-l condamn, mi se pare și mie un cost exagerat. Ei bine, eu am făcut retrofitul cu doar 96$, camera și cablajul fiind similare celor din fabrică. În cele ce urmează o să ofer toate informațiile necesare pentru ca și voi să puteți face acest retrofit.

De unde am cumpărat camera, ce model am ales și de ce

Camera și cablajul aferent le-am cumpărat de pe Aliexpress, mai exact de aici. Da, știu, poate ești puțin reticient când auzi de Aliexpress, dar află că și acolo poți găsi piese și kit-uri originale. Dacă o să te uiți puțin în magazinul celor de la Aidu Auto Technology o să observi că sunt specializați pe așa ceva.

Codul camerei:

Ambele variante sunt modelul Highline cu linii de ghidaj ce se mișcă în funcție de rotirea volanului. Cea pentru Avant are în plus un racord pentru țâșnitoarea ce se leagă la instalația existentă a mașinii.

Ei bine, eu am ales varianta pentru berlină pentru că acum 2-3 luni (Covid-ul bată-l vina) când am comandat camera nu aveau listată varianta pentru Avant, iar singura soluție era să cumpăr de pe Ebay Germania unde costa în jur de 800-900 RON. Având în vedere ca am dat 430lei pe camera, am zis că sunt nebun să mai dau încă pe atât doar ca să o curăț ocazional când spăl luneta. Am văzut camera originală pe Passat B7 Break și nu are această țâșnitoare, deci e mai mult un moft. Ce să zic și eu acum, nu? 🙂

Cum se conectează camera?

Pentru a funcționa, camera necesită conectarea următoarelor fire:

 • 2 fire de semnal CAN (de comunicare) – Portocaliu+Mov (CAN High) și Portocaliu+Maro (CAN Low)
 • 2 fire de semnal videoNegru și Transparent
 • 2 fire de alimentare Alb (PLUS) și Maro (GND)

În pachet veți găsi cablu suficient de lung pentru conexiuni, dar și un splitter pentru conectarea firelor la CAN pe care eu am ales în final să nu-l folosesc, vă povestesc mai târziu. În mare, treaba arată cam așa:

Scule necesare:

Instalarea mânerului ce conține camera

Pentru a demonta plasticul ce acoperă haionul, trebuie scos triunghiul reflectorizant, sub care se regăsesc 2 șuruburi. După înlăturarea acestora, plasticul se ține doar în cleme de metal și putem trage de el fără grijă. Se pot îndepărta cele 2 plastice laterale pentru a putea băga mâna mai ușor și a trage.

Mânerul se scoate destul de greu, are niște cleme de plastic ce trebuiesc împinse spre interior, dar nu înainte de scoate mufa. Noul mâner cu cameră intră foarte ușor în locaș. Nu uitați să-i conectați mufa în spate, pentru acționare haion.

După fixarea camerei și conectarea mufelor în cablurile prelungitoare, putem trage cablul prin balamaua haionului, după ce înlăturăm protecția de plastic de pe balama. Atenție! Lăsați câțiva cm de cablu în plus în această zonă, astfel încât atunci când se închide haionul să nu se forțeze cablurile și să se rupă.

Conectarea firelor de alimentare în panoul de siguranțe

Pentru a ajunge la tabloul de siguranțe din portbagaj, trebuie scos compartimentul lateral stânga, după care trebuie lărgit puțin plastiul din portbagaj pentru a putea trage cablurile și a avea spațiu de lucru la panoul de siguranțe. Un șurub este ascuns în spatele agățătorii, care iese prin rotire stânga, iar altul este în zona marcată mai jos. Plasticul gri se ține într-un șurub, în rest, sunt clipsuri de metal.

Panoul de siguranțe are un șurub ce trebuie îndepărtat pentru a putea scoate mufa maro afară, pentru că acolo avem treabă. Firul Alb trebuie introdus în spatele mufei maro în cea mai de sus poziție, mai exact în poziția 13, din mufa C (maro). Împingeți bine pinul și după ce montați și o siguranță (eu am pus de 10A), testați cu un creion de tensiune dacă aveți alimentare în mufa camerei. Firul maro se conectează la masă pe un șurub care e mai la îndemână.

Conectarea firelor de comunicare CAN

Acestea se conectează sub bancheta din spate, în modulul negru J533. Concret, aici trebuie să scoateți bancheta ce se ține în 2 clipsuri (trageți cu putere) și să trageți cele 2 fire portocalii până la mufa modulului. Dacă aveți sistem ISOFIX, scoateți și acele căpăcele de plastic, o să vă vină mai ușor când puneți bancheta la loc.

Aici conectarea se face în felul următor:

 • Firul prelungitor Portocaliu + Mov (CAN High) se conectează la PIN 12 (fir gri în mufă)
 • Firul prelungitor Portocaliu + Maro ( Can Low) se conectează la PIN 30 (fir portocaliu în mufă)

Eu n-am mai folosit splitterul de la chinez pentru că au apărut niște anomalii și mașina nu mai putea comunica cu modulul de Adblue. M-au trecut toate apele 🙂 Așa că am tăiat firele de la chinez, am lăsat puțină liță în vârf și le-am introdus în același timp cu firele originale ale mașinii în mufa modulului. Pentru a ajunge la PIN 30, trebuie împărțită în 2 mufa (video la final), se glisează una în alta cele 2 jumătăți. Vedeți pozele:

Conectarea firelor de semnal video

Tot prin spatele banchetei puteți trece firele de semnal video, ca să ajungeți pe partea cu torpedoul. Eu am împins cablul ușor sub pragul mașinii, nu am mai demontat plasticele. Torpedoul se dă ușor jos, are vreo 9 șuruburi. Unul în lateral (trebuie scos capacul din lateral), 2 în partea de jos și restul înauntru.

Deoarece cablul unității MMI este foarte scurt, am dat jos unitatea MMI ce se ține în 2 șuruburi. Am scos mufa Quadlock prin glisare în exterior, am scos mufa albastră mică din mufa Quadlock pentru că acolo avem treabă și după ce am desfăcut cu grijă mufa albastră ( nu merge să bagi pinii direct ), m-am conectat astfel:

 • Fir Transparent pe PIN 6
 • Fir Negru pe PIN 12

Codarea camerei

Înainte să montați tot la loc, vă recomand să faceți codarea și să vedeți că totul funcționează. Codarea se face în felul următor:

Codare cu OBDeleven

Dacă nu știi ce e OBDeleven, am scris aici despre el

Modulul 19 Gateway

 • Intrăm pe modulul 19 Gateway
 • Selectăm Adaptation
 • Selectăm Installation list, specified installations
 • Căutăm în bara de search „camera„, bifăm Coded iar apoi tragem de bara Slide to write

Modulul 09 Central Electrics

 • Intrăm pe modulul 09 Central Electrics
 • Selectăm Long Coding (Atenție! Faceți un Full backup înainte de orice codare pe long coding)
 • Selectați pictograma cu 01010101 din dreapta sus și apăsați pe Byte Index unde introduceți valoarea 35
 • După ce au apărut biții de pe Byte 35 bifați Bit 4 și trageți de bara Slide to write

Modulul 5F Multimedia

 • Intrăm pe modulul 5F Multimedia
 • Selectăm Adaptation
 • În bara de search scriem „Gen2” și selectăm Car function List BAP Gen2
 • În bara de search scriem „VPS” și activăm VPS 0x0B, după care selectăm Terminal 15 la VPS 0x0B msg bus
 • Tragem de bara Slide to write

Modulul 6C Rear view camera

Camera mea a venit parametrizată și precodată pentru A4 B9 și nu am avut nevoie să fac modificări aici, dar vă las indicații, poate voi aveți nevoie. Pe Long Coding se codează în funcție de mașina voastră:

Byte 04 – Bit 0 blocked to 1 = AHK
Byte 04 – Bit 1 to 1 = Parking aid front + rear installed
Byte 04 – Bit 1 to 0 = Rear parking aid installed
Byte 04 – Bit 2 to 1 = Parking Assist installed
Byte 07 – Bit 0 to 1 = Guides across
Byte 07 – Bit 1 to 1 = Guides parallel
Byte 07 – Bit 2 on 1 = Guides Trailer
Byte 07 – Bit 3 on 1 = Guides cross
Byte 07 – Bit 4 on 1 = Guides park steering assist installed

Reset MMI

Ultimul pas este să dăm reset la MMI prin combinația de taste de mai jos, pe care le ținem 5 secunde apăsate și apoi eliberăm.

reset mmi audi

Dacă ați făcut totul corect, camera ar trebui să pornească atunci când bagați în marșarier sau când apăsați pe butonul de senzori de parcare din consola centrală și o să arate cam așa: 🙂

Codare cu VCDS

Codarea cu VCDS este similară, o să scriu pe scurt pașii:

Modulul 19 Gateway

 • Selectați Installation List
 • Bifați 6C Rear View Camera
 • Save

Modulul 09 Central Electrics

 • Selectați Coding
 • Mergeți pe Byte 35 și bifați Bit 4
 • Exit și Do it!

Modulul 5F Multimedia

 • Selectați Adaptation
 • În bara de search căutați VPS
 • Car_Funktion_List_BAP_Gen2_VPS setați new value activated și apăsați Do it!
 • Car_Funktion_List_BAP_Gen2_VPS_msg_bus setați Terminal 15 și apăsați Do it!

La fel, dacă este necesar faceți modificările despre care am precizat mai sus și pe modulul 6C Rear View Camera după care dați reset la MMI.

Tips and tricks

 • Dacă ați conectat totul și nu funcționează, verificați dacă puteți intra pe noul modul activat, 6C Rear View Camera. Dacă vă dă eroare și nu puteți intra, înseamnă că nu ați conectat corect firele de CAN sau nu aveți alimentare pe cameră. Verificați dacă aveți curent în mufa camerei și dacă ați conectat corect firele pe CAN.
 • După ce terminați tot, faceți o scanare full și ștergeți toate erorile. O să aveți o tonă de erori pe aproape toate modulele. Ar trebui să rămâneți doar cu una pe Gateway, cum că mașina detectează echipament adițional instalat. Nu afectează cu nimic eroarea. Dacă în schimb aveți și alte erori, e clar că ați pus greșit firele în mufa de CAN sau ați codat ceva greșit, reluați pașii cu atenție.
 • Lăsați fir destul la balamaua haionului. Eu era să le rup când am închis haionul, noroc că nu le fixasem definitiv și a avut de unde să mai tragă câțiva cm de cablu.
 • Mai actualizez lista pe măsură ce îmi mai amintesc chestii sau pe măsură ce vă răspund la întrebările din comentarii.

Eu zic ca am acoperit cam tot ce trebuie să știți dacă vreți să faceți acest retrofit. În orice caz, răspund tuturor la întrebări așa că nu ezita să-mi scrii în comentarii.

Bonus, video cu toată operațiunea.

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să-mi susții blogul, ai mai jos un buton prin care poți face o donație. Mulțumesc! Spor la treabă!
Articole aleatorii din aceeași categorie:

21 de răspunsuri la “Montare cameră marșarier Audi A4 B9”

Mulțumesc! Am băgat eu firele greșit, că nu ar fi apărut erorile de Adblue 🙂 Întâi a apărut eroare de comunicare și după câțiva km a apărut și prima, cea cu presiune scăzută. Am pus firele corect, sters erori si s-a rezolvat. Uite aici screenshot: Eroare adblue

Am facut si eu retrofit-ul doar ca pe B9 sedan, mi-a aparut eroarea `Reductant pressure too low` si nu sunt sigur daca are legatura cu conexiunile de CAN sau chiar este o eroare adevarata.

E doar asta sau și cea de comunicare? A aparut imediat după ce ai facut retrofitul? Cam mare coincidența

Fara cea de comunicare, a aparut imediat dupa retrofit.
Stii cumva daca se poate afisa camera pe tot ecranul? Eu am doar senzori spate si jumatate din ecran ramane practic nefolosit.

Totuși tind să cred că ai pus firele prost dacă ai eroarea de AdBlue. Verifică dacă poți citi parametri, orice, legat de Adblue. Nu, nu poți pune camera full.

Salutare! Sunt un nou posesor de audi a4 b9 avant. Vreau sa mi comand o camera mansarier din link ul dat de dumneavoastră, si am observat ca pentru avant e varianta cu un furtun pentru spalator. Va rog sa mi spuneti ce anume face aceasta tasnitoare…si daca trebuie coduri pentru ea. Multumesc!

Varianta cu spalator curata camera când dai să speli luneta. Se conecteaza pe traseul furtunului ce ajunge la stergator. Tine de fiecare dacă vrea să monteze cu tasnitoare sau fara. Eu am montat fără. Probabil dacă gaseam atunci la o diferenta mica de pret cu spalator, luam cu spalator, dar nu pot să zic ca regret. Nu s-a murdarit niciodata camera așa tare incat să nu văd nimic in ea.

Salut,

Tocmai mi-am instalat rear view camera pe A4 Avant si mi-ar fi fost mult mai greu fara tutorialul tau! Multumesc si felicitari pentru idee si pentru instructiunile extrem de clare!

PS: pentru a nu mai aparea erori si pentru siguranta, e mai bine sa faceti instalarea cu borna scoasa.

Toate cele bune!

Salut,

Ma gandesc sa achizitionez camera asta.
Este vreo diferenta majora la calitatea rezolutiei intre camera asta si una OEM?
Care este feedbackul dupa perioada de utilizare.

Multumesc!

Nu cred că există diferență între asta și cea din fabrică. Scrie inclusiv că e făcută în Cehia 🙂 Posibil să fie făcute pentru marile branduri de mașini. Este ca cea OEM. Am văzut alte camere pe Honda, VW, etc și asta mi se pare de o calitate superioară. Feedbackul este unul bun după perioada de utilizare. Se vede foarte bine inclusiv noaptea și unghiul larg mă fascinează. Nu este nevoie să mă mai uit în oglinzi când ies din parcare cu spatele.

Salut !

Ai idee ce verificari sunt necesare pentru a vedea daca camera este defecta sau e o problema de conectare ?

Camera este din fabrica pe A4 B9 Sedan , pe MMI apar senzorii dar imaginea de camera este blank.

1. Fă o scanare și vezi dacă ai erori. În special pe modulul 6C sau pe 09.
2. Vezi siguranța din portbagaj, am specificat in articol pozitia ei.
3. Dacă totul este ok pana aici, trebuie să demontezi plasticele și sa ajungi la mufa de alimentare a camerei, sa nu fie de acolo problema.
4. Dacă ești 200% sigur că se alimentează corect, nu-ți rămâne decât să încerci cu altă cameră și să constați că e dusă camera ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *