Cam de 2 ani și ceva folosesc camera de filmat în trafic. Folosesc modelul Mio Vue 600 și pot spune că m-a scăpat de o cheltuială zilele acestea.

Pe scurt, am avut un mic incident în trafic, am evitat pe cineva care mi-a tăiat calea și m-am ales cu un cauciuc aproape nou, făcut praf într-o bordură. Cel pe care l-am evitat a zis că așa am avut eu cauciucul și vreau să i-l bag pe gât. I-am arătat filmarea pe cameră și și-a schimbat atitudinea. În final am rezolvat amiabil, lucru care nu știu dacă s-ar fi întâmplat dacă nu îi demonstram că l-am filmat.

O cameră ce nu este conectată mereu la curent, este o cameră inutilă

Pleci în grabă cu mașina, trebuie să ajungi repede undeva și brusc îți taie unul calea, intri în el și ce să vezi, nu recunoaște. Tu bucuros, îi zici că l-ai filmat, uitând că ai plecat în grabă de acasă și ai uitat să bagi camera la brichetă. Este un scenariu real, se poate întâmpla oricui.

Pentru a evita o astfel de situație, vă recomand să montați o triplă auto ce funcționează doar cu contactul pus. La unele mașini este posibil ca brichetele să funcționeze doar cu contactul pus, dar la majoritatea, bricheta funcționează tot timpul și astfel camera va funcționa tot timpul, riscând să consume bateria mașinii. Veți avea nevoie de următoarele:

 1. Priză brichetă triplă cu cablu – 17lei
 2. Suport siguranță auto – 9lei
 3. Siguranță auto mare – 2lei

Se taie mufa prizei brichetă triplă, masa se leagă la un șurub de pe caroseria mașinii, iar plusul se leagă la suportul siguranței auto ce va intra în panoul de siguranțe în locul unei siguranțe ce are plus doar pe contact. Am explicat montajul într-un alt tutorial, vă las video mai jos:

Am primit de la mai multe persoane întrebarea „Tu ce camera ai? Ce îmi recomanzi?”
După cum spuneam, folosesc o camera Mio Vue 600, model ce nu se mai găsește pe piață, dar recomand orice cameră ce filmează decent și noaptea. Prin decent mă refer să poți identifica un număr de înmatriculare, dintr-o filmare înregistrată noaptea. Nu aș recomanda camerele auto la 100lei ce se găsesc prin hypermarketuri pentru că nu sunt calitative și le luați degeaba.

Dacă ar trebui să-mi cumpăr camera auto în momentul de față, probabil aș alege una dintre camerele de mai jos:

 1. Mio MiVue 608 – unghi de 150 grade, Full HD, senzor G 3 axe
 2. Mio MiVue 785 GPS – unghi de 140 grade, Full HD, senzor G, GPS
 3. Mio MiVue 618 – unghi de 140 grade, rezoluție 2304 x 1296, GPS
 4. Mio MiVue 698 Dual – Sistem format din 2 camere, ce au un unghi de 150 de grade, rezoluție 2304 x 1296

Orice camera alegeți, căutați pe youtube modelul și vedeți cât de bine filmează și țineți cont de următoarele caracteristici:

 • Să poată rescrie singură fișierele. După ce s-a umplut cardul să nu fii nevoit să-l formatezi manual;
 • Suport card 32GB. Cam asta este maximul suportat de camerele la un buget decent. 32GB îți va oferi cam 4-5 ore de filmare la rezoluție FullHD 30fps;
 • Să pornească singură când este alimentată și să se oprească singură când îi este oprită alimentarea. Astfel o să și uiți că o ai montată și nu o să ai niciun stres;
 • Unghi larg de filmare. Minim 140 grade;
 • Lentilă maxim F2.0 . Indicatorul F ne zice câtă lumină poate capta lentila. Cu cât F este mai mic, cu atât este mai bun.
 • Opțional, senzor de șoc. În cazul în care ai accident, se marchează ultima filmare, ca una de siguranță, ce nu poate fi ștearsă de sistemul camerei, doar dacă se formatează manual cardul de memorie;
 • Opțional, mod de parcare, pentru scenariul în care ai mașina parcată și te atinge cineva când parchează și camera pornește singură și înregistrează pentru câteva minute.

Recunosc că mi-a fost puțin teamă la început să las camera peste noapte în mașină, dar după 2-3 săptămâni de montat-demontat camera de câteva ori pe zi, am zis că ce o fi, o fi. Au trecut 2 ani și nu mi-a spart nimeni geamul pentru o cameră de bord 🙂

UPDATE: Mi-am instalat între timp o astfel de cameră, integrabilă în oglindă 🙂

Dacă aveți întrebări, nelămuriri, le aștept în comentarii.

Drive safe! 🙂