A trebuit să împrumut o mașină și am luat Golf-ul de la părinți pentru o lună de zile, timp în care am făcut un drum de Constanța, de București, multe drumuri prin oraș, la cumpărături, am cărat diverse, am pus scaunul de copil, a fost un test drive veritabil 🙂 M-a impresionat din multe puncte de vedere și am zis că merită un articol.
Motor – Transmisie – Suspensie
Mașina în cauză este un Golf 7 Variant cu motor 1.6 TDI 105 CP cutie manuală în 5+1 trepte, jante pe 16″. M-a impresionat cuplul în turații joase imediat cum mi-a intrat pe mână. Prin oraș e foarte agilă, pleci primul de la semafor dacă vrei, iar nevoie de treapta a 6-a apare doar pe autostradă la viteze de 120-130km/h, dar chiar și atunci stă bine în turații. Am reușit să scot un consum de aproximativ 5% la drumul către mare și înapoi, cu 2 adulți, 1 copil, ceva bagaje și AC pornit. Am ales Dobrogea pentru peisajele deosebite, mai puțin pentru drumul calitativ, drept pentru care nu am putut folosi foarte mult pilotul automat. Mi-ar fi plăcut mult să aibe cutie automată, dar aici e o chestie de gusturi, confort și obișnuința fiecăruia. S-a ținut bine pe dealurile din Dobrogea, dar am simțit o ușoară nesiguranță la viteze mai mari pe drum prost. Niște roți mai mari și o direcție mai fermă ar fi ajutat într-un astfel de scenariu. Per total a fost bine.
Spațiul la interior
Nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că portbagajul de la Golf 7 e cu aproximativ 100L mai mare decât la A4-ul din dotare. Am băgat căruțul de copil, tricicletă, câteva sacoșe si tot am reușit să trag ruloul de plastic. Dacă ridici plasa în tavan poți mulțumi și cea mai pretențioasă soție care pleacă cu toată casa după ea în vacanță. Motorul fiind amplasat transversal nu se simte că au luat foarte mult din spațiul de la interior pentru a mări portbagajul, drept pentru care la 1.70m înălțime cât am eu am avut loc suficient atât în față cât și în spate. Mi-a plăcut că bancheta spate este mai înaltă decât la A4 și putea copilul să se uite mai bine pe geam 🙂
Dotări
Full fără piele 🙂 Climă pe 2 zone, guri de ventilație inclusiv pentru pasagerii din spate. Scaune încălzite și la șofer scaun cu reglaj lombar manual. Aur lombarul asta. Cei ce stau toată ziua la birou știu despre ce vorbesc. Unitate media cu bluetooth, navigatie, computer de bord, intrari usb, aux, card și sfintele comenzi pe volan. Aici eu unul aș adăuga o interfață pentru Carplay și Android Auto ca să folosești Waze, Spotify etc pe ecranul unității media. Se găsesc pe Aliexpress astfel de interfețe și nu sunt așa scumpe.
Pilotul automat a fost și el prezent și m-a ajutat mult la drumul de București. Oglinzile electrice au și funcția de se lasă oglinda din dreapta în jos când cuplam marșarierul. Tot atunci se activau și senzorii față-spate. Chiar dacă farurile erau cele simple cu halogen, aveau spălătoare și erau acționate de senzorul de lumină. O altă dotare foarte utilă este Auto Hold-ul care ține mașina pe loc la semafor, să nu mai stai cu piciorul pe frână. Pot părea dotări banale, dar mi s-a părut că este dotat așa cum trebuie, chiar mai mult decât strictul necesar aș putea spune.
Concluzii
Îmi făcusem o impresie greșită despre acest 1.6 TDI înainte să-l conduc. Auzisem păreri și păreri, dar cred că depinde foarte mult de ce mașină nimerești și cât de chinuită este. Golf 7 Variant este o mașină corectă de familie, aflată într-un plafon de prețuri accesibil și cred că dacă urmărești puțin piața poți prinde una foarte bine dotată, cu km puțini și întreținută. Tatăl meu zicea ceva că îl bate un gând să o vândă în perioada următoare așa că dacă vă interesează, pun o vorbă bună 🙂