Categorii
Auto Tutoriale

Instalare modul telefon OEM pe Audi A3

Video la finalul articolului

Din nevoia de a avea un sistem handsfree în mașină, acum câteva luni am montat un carkit Parrot. Nu am fost foarte mulțumit de acel carkit datorită calității microfonului, dar și datorită faptului că se deconecta singur când avea chef. Probabil era mai puțin compatibil cu iPhone-ul 🙂

La montarea volanului multifuncțional, ziceam că o să-mi fie foarte util mai ales când o să instalez modulul de telefon OEM (Original equipment manufacturer). Acea zi a sosit și mai jos aveți piesele necesare, indicațiile și codările necesare pentru a monta un modul bluetooth original Audi, pe o mașină ce nu a avut acest modul din fabrică. În cazul de față, montarea a fost făcută pe un Audi A3 2008 ce este dotat cu un CD-Player Audi Concert 3.

Piese necesare:

Modul Bluetooth

modul bluetooth audi

Sunt mai multe modele, lista este următoarea:
8E0 862 335 <MY 2005.5 A4 (US)
8P0 862 335 <MY 2004 A3
8P0 862 335 A MY 2004 A3/A4
8P0 862 335 D MY 2005 A4 >8E-5-533 000
8P0 862 335 E MY 2005 A4 8E-5-533 001>>8E-5-600 000
8P0 862 335 C MY 2006 A4 8E-6-000 001/8E-6-800 001>>
8P0 862 335 B MY 2006 A3/A4 (US) – cel mai recent
Eu am folosit modelul 8P0 862 335 C

Mufa cu 54pini ce intră în modul are cod piesă 4E0 972 144

Antena Bluetooth
Cod piesă : 8P0 035 503E , se poate observa în poza de mai sus, în partea stângă.

Microfon
Cod piesă: 8L1 862 373A . Se amplasează în plafonieră, are loc dedicat.

Cablu Modul

Nu am găsit un cod pe original pentru cablaj, una dintre variante, dacă vreți să fie totul plug&play este să folosiți un astfel de cablaj. Îl puteți achiziționa de pe carsystems.pl pentru 35Euro + 12Euro transport.

Persoana de la care am cumpărat modulul mi-a dat și mufa cu aproximativ 10cm de cablu pentru fiecare pin. Am prelungit acele fire cu cablu audio, destul de gros, luat de la un magazin de electronică. Dacă îl găsiți în dezmembrări, luați și mufa ce intră în modul, o să vă fie de ajutor.

Dacă nu vreți să dați banii pe un astfel de cablu ce face toată treaba, dar care costă cât modulul la dezmembrări, am făcut un tabel în care găsiți cum să conectați fiecare pin. Tot mai jos aveți și diagrama de pe Audi Concert 3 și mufa modulului Bluetooth.

audi concert 3 modul bluetooth telefon

audi concert 3 bluetooth

audi concert 3 modul bluetooth telefonPractic trebuiesc conectate 7 fire direct în spatele cd-playerului, al 8-lea de MUTE este opțional, eu nu l-am conectat, dar modulul știe să facă singur trecerea între cd-player si apelul telefonic. Probabil, în funcție de modelul de modul pe care îl folosiți va trebui să conectați și acest pin. Pe lângă cele 7 sau 8 fire, depinde de caz, mai trebuiesc conectate 2 fire direct la microfonul din plafonieră. Persoana de la care am cumpărat modulul, mi-a trimis și microfonul cu tot cu mufa ce intră în el și câțiva cm de cablu pe care i-am prelungit cu un cablu audio până la modulul bluetooth.

Am ales să amplasez modulul undeva între volan și consola centrală, fiind singurul loc în care a încăput mai bine. Inițial am încercat să-l îngrămădesc în spatele torpedoului, dar spațiul este destul de strâmt la A3 și nu a încăput. Ideal ar fi fost montarea lui sub scaunul pasagerului, dar erau prea multe de demontat și am ales o variantă mai simplă.

Dupa montaj este necesară codarea modului pentru mașina pe care este montat. Chiar dacă sunt conectate toate cablurile, este posibil ca modulul să nu fie descoperit de către telefon pentru a vă conecta, cum a fost în cazul meu, era codat pe K Line venind de pe un A4 cu navigație RNS-E, iar Concert 3 face comunicarea pe CAN.

Pentru a coda modulul, folosiți o interfață VCDS și selectați modulul CAN-Gateway => Coding => Byte 03 Bit 7 , iar aici activați Telephone. În unele cazuri posibil ca Telephone să apară pe Byte 05 Bit 2. 

Mergeți în panoul principal pe VCDS și dacă ați conectat toate firele cum trebuie, ar trebui să puteți intra pe modul 77 Telephone fără să vă dea eroare.

La secțiunea Adaptation 10, ținând cont de instrucțiunile din poză, codarea mea a fost 0001222

Apăsați Do it și dacă ați introdus o combinație validă, ar trebui să vă accepte codul, dacă nu, verificați cu atenție cifrele introduse și corespondența lor din listă.

Pentru a putea utiliza bluetooth-ul de pe comenzile de pe volan, trebuie codat pe modulul 16-Steering wheel la secțiunea Coding, 4-Spoke Multi-Function (with Radio/Telephone Control). Mai multe informații despre codarea volanului găsiți aici, pentru telefon găsiți aici, iar pentru CAN Gateway, sunt la fel ca pe Golf și le găsiți aici.

Concluzii

Cost: Eu am găsit modulul cu mufă + antena + microfon la 200lei pe Olx. De oriunde l-ați cumpăra, vă recomand să luați microfonul original din plafonieră (care nu se compara cu niciun microfon aftermarket, este mult mai calitativ) și mufa ce intră în modul. Antena bluetooth o mai puteți găsi și separat, dar poate găsiți totul la pachet, cum am găsit eu.

Avantaje: 

  • Telefonul se conectează singur când intri în mașină
  • Contactele se sincronizează și apar în instrumente, pe computerul de bord
  • Poți accesa contactele, efectua apeluri și poți răspunde direct de pe comenzile volanului
  • Calitatea audio este net superioară carkit-ului aftermarket

Momentan nu am găsit dezavantaje. În urmă cu un an dețineam un A4 ce avea montat din fabrică un astfel de modul, care nu sincroniza contactele decât de pe Android. Acesta ce l-am montat acum și are codul 8P0 862 335 C este produs mai recent și face sincronizarea contactelor și pe iPhone.

Dacă aveți întrebări, le aștept în comentarii la articol, sau pe facebook, răspund cât pot de repede.

Spor la montat! 🙂

Sper că ți-au fost de ajutor indicațiile mele și dacă vrei să-mi susții blogul, orice donație este binevenită 🙂 Mulțumesc!
Articole aleatorii din aceeași categorie:

22 de răspunsuri la “Instalare modul telefon OEM pe Audi A3”

Salut, am montat și eu pe un audi A4 b7 cu rns-e un modul bluetooth cod: 8P0862335H și nu îl găsesc cu telefonul, am un iPhone 11 pro ce sa fie?

Îți dai seama că îmi e greu să-ți zic care ar fi problema nu? Dă reset la modulul bluetooth, incearca cu alt telefon, fa scan și vezi dacă ai erori, vezi dacă e bine pusa antena, etc. etc.

Verifica setarile telefonului. In functie de ce telefon ai, la bluetooth pe conexiunea cu masina ar trebui sa ai o optiune de sync contacts.

Salut! Sunt intr-un mare impas. Am un Audi A4 B7 cu un radio Concert 2. Nu-mi mergea bluetooth-ul,motiv pentru care am desfacut radio si am constata ca are cablajul pt bluetooth,are microfonul atasa la mufa,dar nu gasesc modulul. Am hotarat sa cumpar un modul,dar nu stiu ce model. Mufa are 18 pini. Daca-mi dai numaful tau,pot trimite foto pe whats app. Multumesc anticipat!

Salut. Deobicei modulul se află sub scaunul pasagerului sau în spatele torpedoului, dacă e montat ulterior. Posibil sa se potriveasca codurile din articol si pentru tine. Eu mi-am pus de pe un A4 pe A3, deci merge.

Din ce stiu, Chorus nu are intrare de AUX si trebuie sa iei un Box Yatour sau DMC (cauta pe google) pentru a te lega la intrarea magaziei de cd-uri.

Nu, nu merge muzica de pe telefon pentru ca modulul nu stie A2DP. Este doar pentru convorbiri telefonice. Am scris alt articol pentru modul separat A2DP.

salut,am si eu un audi a3 2009 1.9 tdi,se poate monta un modul follow me home universal?Am farurile alea cu DRL de led si bixenon cu lupa,nu am functia auto.Multumesc

Salut, mai mult ca sigur se poate monta, in schimb eu nu am montat inca asa ceva. Ai avantajul sa le pui pe ce vrei, de exemplu pe proiectoare in loc sa fie pe xenon cum e la A3 din fabrica.

Salut, sincer nu știu să te îndrum exact, era un tutorial pe un forum din germania cu montare pe A4 B7, o sa-l caut zilele acestea și te anunț.

Microfonul nu il am(l-am mufat eu ulterior) ,am doar cablajul lui instalat din fabrică.(care nu știu unde se duce)?
Am demontat si partea de la pasager sub scaun sa verific sub mochetă dacă am modul bluetooth,..dar nu este! Ieri am terminat de mufat firele cu ajutorul schemelor si explicatiilor tale bine detaliate..THANKS!!..dar nu am gasit niciunde traseul firelor de la microfonul din plafonieră..

Chiar n-am idee unde ar putea sa se duca cablajul de la microfon. Ori mergi pe fir si incerci sa-l recuperezi pentru ca e un cablu special, ecranat, ori folosesti un cablu audio normal si tragi altul de la microfon la modul. Eu am o banuiala ca nu s-ar auzi crystal clear la mine din cauza ca nu folosesc cablu ecranat pentru microfon, dar am cautat peste tot si nu am gasit. Până la urmă, am folosit cablu audio normal.

Iti multumesc foarte mult pentru răspuns!!
Ști cumva unde găsesc firele de la microfonul din plafonieră?..(unde se duc ,direct la modul bluetooth sau prima data trec prin rns-e?)
Pentru ca am demontat plafoniera sa montez microfonul si am observat ca e prezent si cablajul lui.. Iar in cazul ăsta nu aș dori sa mai trag alte fire suplimentare si aș dori sa ma conectez direct la ele. Mulțumesc frumos!!

Cablurile de la microfon intră în modulul bluetooth, nu trec prin RNS-E. Esti sigur ca nu ai deja modul bluetooth pe masina? Nu vad de ce ai avea instalat deja microfonul 🙂 Cel mai simplu, bagă VCDS și intră pe modulul Telephone. Dacă te lasă să intri înseamnă că îl ai deja, dacă îți dă eroare, nu-l ai, dar e ciudat că ai microfonul și cablajul instalate 🙂 Vezi dacă nu ai o cutie neagră de genul: https://www.4tuning.ro/images/modul-bluetooth-audi-a4-s4-a5-s5-a6-s6-a8-s8/modul-bluetooth-audi-a4-s4-a5-s5-a6-s6-a8-s8-1996a2934e1c08b459-0-0-0-0-0.jpg sub scaunul pasagerului.

Salut! Foarte bine detaliat si e de apreciat efortul de a împărtăși cu alți!
Intrebarea mea ar fi: ai cumva idee daca tot procedeul se poate aplica si la Audi A4 B7 ca sa fie totul functional,inclusiv comenzile vocale? (am RNS-E montat ulterior).

Salut. Foarte interesant și de mare ajutor pentru cei care nu au Bluetooth pe mașină. Norocul meu este ca eu am deja modulul pe un A4 B7 8EC 2006 cu Audi concert 2, dar nu am reușit niciodată sa vad contactele în bord, am android. La conexiune Bluetooth pe telefon îmi apare Audi UHV 8033. Întrebarea ar fi, cum accesez agenda din comenzile de pe volan? Sau ce ar trebui să fac să încarce contactele? Mulțumesc

Salut, multumesc! Nu mai tin minte exact cum este pe android, dar ar trebui sa ai optiune de pe telefon la Bluetooth, dai click pe Audi UHV si ar trebui sa fie acolo ceva de sincronizare contacte si sa bifezi ca vrei sa fie sincronizate. Apoi, de pe volan, de pe butonul MODE se acceseaza contactele si din rotita din stanga se parcurge lista, tot de pe ea, daca apesi o sa apelezi numarul selectat. Sau cand suna cineva apesi pe rotita din stanga si raspunzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.