Categorii
Auto

Mixed Feelings cu Tiguan 2023

Am luat la murdărit un Tiguan 2023 cu numai 12km în bord, versiunea 1.5 TSI de 150CP cuplat la o cutie automată DSG în 7 trepte și cum românul se pricepe cel mai bine la datul cu părerea, m-am gândit să vă spun 2-3 vorbe despre el. L-am plimbat câteva zile și cam 150 km prin Galați și puțin în jurul orașului, suficient cât să bifez câteva lucruri bune și câteva..ați ghicit, mai puțin bune.

Ținuta de drum

Este o mașină înaltă și simți asta înainte să ieși din parcarea dealerului. Vâjâie vântul la viteză, îl auzi mai tare decât în alte mașini de dimensiuni mici, dar per total mi s-a părut foarte bine antifonată. Pe curbe la viteze mari mă așteptam să subvireze și să mă chinui să o țin pe șosea. N-a fost deloc așa. Stă incredibil de bine în viraje și n-am ajuns nicio secundă în zona de disconfort sau să mă simt nesigur.

Mi s-a părut totuși puțin cam rigidă și roțile erau cele standard, pe 17″. Ori erau prea umflate ori nu sunt eu obișnuit cu suspensia asta mai rigidă de pe suv-uri. Am avut pe mână versiunea cu tracțiune pe față, dar am intrat cu tupeu și pe un drum cu noroi. A dat să fugă stânga-dreapta, dar n-au fost emoții. Am înțeles de la dealer că versiunea 4Motion (4×4) a fost scoasă din producție și se regăsește doar pe modelul Tiguan Allspace, versiunea mai mare.

Motorul și cutia

1.5 TSI de 150CP nu este pentru mașina asta. Sau cel puțin mie așa mi-a lăsat impresia. Trebuie să tragi serios de motor ca să scoți ceva de la el. Chiar dacă la viteză se duce și simți acei cai putere, cuplul lipsește cu desăvârșire și nu te aștepta să fii aruncat în scaun dacă apeși pedala de accelerație la fund. Modul Sport al cutiei ar trebui să fie modul normal de condus fiindcă în modul Drive este foarte puturoasă, chiar uneori oprește 2 cilindri în mers atunci când mergi bătrânește ca să te ajute să scoți un consum mai bun. Cutia schimbă exemplar, așa cum ne-a obișnuit grupul VAG cu aceste DSG-uri.

Apropo de consum, eu am avut un consum de 10L / 100km cu o medie de viteză de aproximativ 35 km /h . Aș zice că 60% din drum a fost în oraș, restul în afară. Mi se pare cam mare consumul având în vedere că nici nu scoți mari performanțe din acest motor. Personal aș merge pe 2.0 TDI. Tot 150CP are, dar cuplul este mai mare și sigur se simte mai bine pentru că pe mașina personală am același motor.

Spațiul la interior

Loc gârlă la interior atât pentru locurile din față cât și pentru locurile din spate cu suficiente spații de depozitare prin uși și consola centrală. Nu pot lăuda în schimb portbagajul care mi s-a părut foarte mic, asemenea celui de pe Golf. A fost o provocare să îngrămădesc un căruț de copil și câteva bagaje în portbagaj.

Eu credeam că o mașină care se vrea a fi de familie are un portbagaj pe măsură, dar sincer nu știu ce faci dacă pleci în concediu și ai de luat genți cu haine, jucării, scaun, etc. Poate de asta am văzut multe suv-uri din această clasă cu portbagaj suplimentar pe plafon.

Sistemele de siguranță și multimedia

Am rămas plăcut uimit să aflu că ACC ( Adaptive Cruise Control ), pilotul automat ce păstrează distanța față de vehiculele din față este dotare standard! Mi se pare una dintre cele mai utile dotări pe care le poate avea o mașină în 2023, iar VW a ales să pună această dotare pe toate Tiguanurile.

Pe lângă asta, mașina este capabilă să țină banda (chiar dacă o face destul de ciudat, foarte aproape de limita din dreapta), să frâneze de urgență dacă te apropii prea repede de o altă mașină și poate să frâneze automat dacă dai cu spatele și te-ai apropiat prea mult de un anumit obstacol. Mi-a frânat când dădeam cu spatele într-un gard viu și senzația e ciudată și plăcută în același timp.

Camera de marșarier pentru care plătești 420Euro putea să aibe o rezoluție mai bună pentru anul în care ne aflăm. Nu știu dacă de vină este camera în sine sau display-ul central care se vede pe alocuri pixelat, chiar dacă are niște culori splendide.

Display-ul central poate fi controlat și prin gesturi, răspunde foarte foarte bine la comenzi și nu are lag deloc. În plus, modelul testat de mine avea conectivitate wireless pentru Carplay și combinația dintre cele două s-a simțit foarte bine în cele 4 zile cât am avut mașina. Atât de bine încât m-a făcut să-mi comand un modul pentru mașina personală pentru a avea și eu Carplay wireless 🙂

Preț și dotări

Modelul testat de mine era unul de bază la care au fost adăugate câteva opțiuni până s-a ajuns la prețul de aproximativ 35.000 Euro. Tva inclus, preț de listă, se pot obține multe discount-uri din câte am înțeles. A fost o mașină de test drive și n-am înțeles de ce au ales să o configureze fără câteva dotări care să-ți fure ochiul, să-ți ofere un plus de confort și să te facă să-ți rămână mintea la ea.

Nu mi-a plăcut că mașinii i-au lipsit 2 dotări pe care eu le-aș bifa din prima:

  • Pornirea de la buton, care mi se pare o dotare de bun simț în 2023. Împreună cu pachetul easy open / easy close, costă 753 Euro. Stai cu cheia în buzunar și închizi/deschizi mașina de pe mâner + o pornești de la buton. E un plus de confort. Nu poți să vii la banii aceștia cu celebra cheie briceag. A trebuit să cobor până la easybox și am vrut să nu opresc motorul, dar să încui mașina, cum fac la mașina personală. N-am putut. E util atât vara cât și iarna pentru păstrarea temperaturii optime în mașină.
  • Digital cockpit pro, o opțiune de 517 Euro a lipsit și aceasta. A avut în schimb acele clasice analog cu un display mic în bord. Sunt telefoane cu ecrane mai mari și de 2 ori mai scumpe decât această opțiune. De ce să nu o alegi și să arate mașina a 2023?

În caz că vă mai interesează costurile altor dotări, listez câteva des întâlnite mai jos:

  • Volan încălzit: 63 Euro. Avea și modelul testat de mine și chiar s-a simțit bine la mână într-o dimineață răcoroasă de primăvară.
  • Scaune cu reglaj lombar și masaj: 666 Euro. Dacă faci des drumuri lungi, bifează opțiunea asta. Am testat-o pe Touareg fix acum 3 ani și mi s-a părut o opțiune care merită toți banii.
  • Haion electric: 402 Euro
  • Încălzire & ventilație staționară: 1288 Euro
  • Faruri LED Matrix: 1886 Euro . Modelul testat de mine avea farurile LED Plus la 1264 Euro. N-am condus-o noaptea decât în oraș așa că nu mă pot pronunța legat de performanța lor.
  • Oglinzi exterioare rabatabile electric: 180 Euro. Avea și modelul testat de mine. N-aș bifa opțiunea asta. Mi se pare cam inutilă. Aș economisi banii pentru alte opțiuni.
  • Parbriz încălzit: 348 Euro . Dacă nu stai într-o zonă muntoasă/deluroasă unde să trebuiască să cureți cel puțin o lună pe an parbrizul, nu-i văd rostul.
  • App connect Wireless sau Android cu cablu: 227 Euro. Mi-a zis un prieten care testează același model că lui îi merge Android Auto și Wireless. Magic 🙂

Concluzii

Este o mașină reușită, în care te simți bine, la înălțime și care sigur te va purta și pe cele mai neprietenoase drumuri de pe la noi. Chiar și așa, nu mi-a lăsat impresia că mi s-ar potrivi. Am 31 de ani, încă sunt dornic de un plus de putere, să simt că am pe ce să mă bazez când fac o depășire și în plus mi-a displăcut destul de mult portbagajul. Peste asta nu pot să trec nici eu, nici soția 🙂 Suntem învățați să luăm toată casa după noi când plecăm undeva și nu mi-a lăsat impresia că ne-am descurca fără un portbagaj suplimentar. Da, știu, nimeni nu-i perfect.

Mașina am avut-o în teste de la Apan Automobile Volkswagen și vă recomand și pe voi să mergeți să testați un model similar la dealer înainte să luați o hotărâre de achiziție pentru că putem avea păreri, gusturi și nevoi diferite.

Dacă tot am alergat-o pe dealuri și prin noroi puțin, am zis să și filmez experiența și astfel a ieșit clipul de mai jos. Dacă aveți întrebări, le aștept în comentarii. Numai bine!

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *