Cred că aveam vreo 5 ani când am intrat în posesia primei mele mașini electrice, cu fir, căreia i-am tăiat firul pentru că ceilalți copii aveau fără fir și vroiam să fiu în trend. Tot atunci am învățat cum se folosește banda izoler.
Din declarațiile ministrului Grațiela Gavrilescu, programul Rabla va începe în jurul datei de 10 mai, prima de casare fiind de aproximativ de 1400Euro, dar noutatea programului o reprezintă componenta Rabla Plus.
În cadrul programului Rabla Plus se vor acorda tichete în valoare de 10.000 Euro pentru 1000 de români care vor să-și cumpere mașini electrice. 10.000 Euro sună bine, dar am fost curios ce mașini electrice, accesibile la preț, sunt disponibile în România și dacă chiar ai unde să o încarci după ce o cumperi.
Poate cea mai extravagantă dintre toate mașinile electrice disponibile în România este BMW i3. Conform broșurii cu prețuri de pe site-ul BMW, prețul de plecare pentru un astfel de model este 35.581 Euro, model cu o autonomie de 190km. La o priză casnică obişnuită de 230 de volţi prin cablul standard de încărcare, bateria de înaltă tensiune revine la 80% din capacitatea maximă în mai puţin de zece ore. Sursa poză
Dacă ești fan Volkswagen și nu te vezi conducând altceva, ai trei opțiuni: UP, eGolf sau Passat, care e Plug-In-Hybrid și care beneficiază de o primă de doar 4400Euro.
Volkswagen UP e „mai de buget”, cu un preț de pornire de 25.837 Euro, cu un motor de 82 CP, cu o autonomie de până la 160km. Dacă nu încapi în Volkswagen UP și ai un buget de fix 37.564 Euro, poți încerca să urci în eGolf care te poate plimba aproximativ 200km după ce îl încarci complet, timp de 5 ore și 20 de minute. Pentru mai puțin de o mie de Euro în plus ( 38.378Euro ), poți încerca modelul Passat, care are o autonomie de 50km în modul electric și până la 1000km în modul hibrid, iar reîncarea bateriei se realizează în aproximativ 4 ore.
O altă mașină electrică potrivită peisajului urban este Renault Zoe, ce are preț de pornire de 20.082 Euro. Poate fi încarcată complet în mai puțin de 9 ore și are o autonomie de 210km.
Kia se laudă cu un crossover electric, numit Soul EV, cu preț de pornire de 35688 Euro ce oferă o autonomie de 200km și un timp de încarcare de maxim 5 ore.
Acestea sunt doar o parte dintre modelele de autoturisme electrice ce pot fi cumpărate prin programul Rabla Plus.
Conform hărții de mai jos, în România ar exista peste 100 de stații de încarcare. Sincer să fiu credeam că sunt mult mai puține, dar dacă îți planifici traseul, cred că poți face și turul țării. Harta îți arată câte stații de încarcare sunt pe ruta ta, astfel încât să nu rămâi fără curent 🙂
Sunt sigur că este o chestiune de timp până când vom adopta într-o mare măsura mașinile electrice și abia aștept să-mi pun reminder pe telefon ca să-mi încarc mașina. Înca un motiv să iau în considerare statul la casă, pentru a nu fi nevoit să trag prelungitor de la etajul 3 🙂
Închei cu un scurt video în care am surprins un Renault Zoe la încarcat, pe străzile din Milano. Mai multe despre excursia din Milano puteți citi aici.
2 răspunsuri la “N-aș zice nu la o mașina electrică”
ecotichete + rabla + rabla plus = 10 000 euro… Desi Renault Zoe e una din cele mai ieftine masini 100% electrice, bateria se achizitioneaza separat intr-un alt abonament lunar 🙂
Cred că încă sunt puțini cumpărători, dar după ce o crească „apetitul” românilor de mașini electrice, o să scadă mult prețurile. Mai asteapta cativa ani 🙂