Să ne înțelegem, nu sunt mecanic, nu mă dau profesionist și nu câștig bani din asta, dar mereu mi-a plăcut să analizez și să înțeleg cum funcționează diverse componente ale mașinii, dincolo de ce se vede „la suprafață”. Dacă am avut nevoie de o codare, de interpretarea unei erori am dat pe Google și pe Youtube și am învățat lovindu-mă de diferite probleme și provocări.
De ce să-ți cumperi o interfață auto?
Dacă ai mașină sigur ai dat pe la service cel puțin o dată și cred că nu are rost să-ți mai zic că a avea o interfață auto de diagnosticare proprie înseamnă în primul rând economie de bani nu? Depinde de mașina pe care o deții și de ce interfață alegi să folosești, amortizarea acesteia se poate face chiar de la prima folosire sau după 2-3 utilizări.
Ce interfețe auto am folosit până acum?
Având în vedere că majoritatea mașinilor deținute până acum fac parte din grupul VAG, am folosit cel mai des interfața VCDS și până la mașina actuală nu am găsit lucru pe care să vreau să-l fac și să mă limiteze. Am zis până la mașina actuală. Detaliez mai târziu.
Am avut ocazia să fac diagnoze și pe diferite mașini Opel, ale familiei sau ale prietenilor, iar pentru Opel recomand OPCOM. O interfață ușor de folosit pentru a șterge erori, vizualizare parametri în timp real și pentru a face diferite codări.
Am interacționat foarte puțin cu niște interfețe multimarcă pentru Renault, Dacia și Ford, dar în afară de a afișa niște erori generale nu am putut face mare lucru cu acestea și nu le-aș recomanda. Ideal ar fi să vă luați o interfață dedicată pentru mașina voastră dacă tot faceți o investiție.
Interfață auto prin Bluetooth
Este destul de incomod să mergi mereu cu laptopul la mașină când ai o problemă. Ori te trezești că nu ai baterie, ori că trebuie să instalezi nu știu ce driver ca să-ți meargă interfața, schimbă USB-ul că nu e bun și lista poate continua, dar ani buni așa am făcut diagnoze pentru că nu prea existau alternative.
De curând am descoperit o interfață auto prin Bluetooth, OBDeleven îi zice, care se poate folosi direct de pe telefonul mobil, compatibilă chiar și cu iOS. Mai auzisem de astfel de interfețe, dar asemenea celor multimarcă, nu aveai prea multe opțiuni. OBDeleven este dedicat mărcilor: Audi, Volkswagen, Seat, Skoda, Lamborghini, Bentley.
Vreau să fac diferite retrofituri la mașina actuală și cu interfața VCDS clonă pe care o am, nu pot face acest lucru pentru că este limitată și nu îmi afișează toate informațiile necesare. Am auzit că OBDeleven afișează aceste informații și mai ales pentru că îmi oferă posibilitatea de a fi portabil, am zis să o testez.
Ce poți face cu OBDeleven?
Lista completă o găsiți pe site-ul oficial, dar eu vreau să reamintesc printre cele mai uzuale și care m-au interesat pe mine.
Citești, interpretezi direct din aplicație și ștergi erori. Poți intra pe fiecare modul în parte al mașinii, lucru foarte important.
Resetezi intervalul de service și schimb ulei, după ce ai făcut revizia. Intri, apeși „check” și gata. It’s done! Vorbim de inspecția care nu se poate reseta din bordul mașinii, ci doar cu o interfață auto. Dacă vrei să schimbi singur plăcuțele de frână, tot din aplicație poți închide/deschide pistoanele etrierilor.
Poți vedea date live pe fiecare modul, cât de încarcat este filtrul de particule, când și-a făcut ultima regenerare, care sunt valorile injectoarelor și așa mai departe. Este util când ai anumite erori și vrei să vezi dacă diferite componente lucrează în parametri.
Poți face adaptări și Long Coding. Dacă ai făcut un retrofit și ți-ai montat volan cu comenzi, interfață bluetooth, buton Auto Hold, senzori de parcare originali, cameră mașarier sau orice altceva, cu OBDeleven poți să le codezi. Aplicația îți arată chiar și ce echipament ai montat pe mașină, lucru foarte important în stabilirea compatibilității pieselor înainte de a face un retrofit.
Din secțiunea One Click App poți activa/dezactiva diverse funcții ale mașinii cum ar fi: coming home, închidere geamuri din telecomandă, dezactivare sunet centuri, activare închidere mașină cu motorul pornit, dezactivare sistem start&stop și lista este una foarte lungă, depinde și de suportul mașinii.
Pentru o listă completă de funcții ce merg activate pe mașina voastră, vă recomand să intrați pe site-ul oficial, la categoria de vehicule suportate, să selectați ce autoturism vă interesează, iar apoi mergeți la secțiunea Apps.
Backup & History
Înainte de a face orice codare pe module, eu îmi fac backup la ce codare am avut înainte ca în cazul în care am probleme, să pot reveni ulterior la codarea originală, cea care sunt sigur că a funcționat fără probleme. Până acum notam într-un fișier codarea sau făceam o poză cu telefonul pentru că îmi era mai ușor, dar OBDeleven oferă și funcție de Backup & History.
La o simplă apăsare de buton poate face backup la tot modulul în care vă aflați și aveți posibilitatea de a da reset oricând. Ce mi se pare și mai util este că afișează o rubrică de History unde efectiv vezi tot istoricul tău de erori, modificări, adaptări, valoarea veche de pe modul și valoarea nouă stocată.
Puteți trimite pe mail din aplicație toate backup-urile și astfel aveți toate Adaptations și Long Coding de pe fiecare modul la care ați făcut Backup.
Output Tests
Puteți testa diferite componente ale mașinii dacă răspund la comenzi și dacă funcționează cum trebuie. EGR, clapetă de accelerație, compresor AC și lista poate continua.
Cât costă OBDeleven?
Dacă luați în calcul să vă cumpărați acest tester, trebuie să știți că prețul de plecare pentru ultima versiune „Next Gen”, cea care este compatibilă și cu iOS, este de 425lei și include 100 de credite (povestesc imediat și care e treaba cu aceste credite). Această versiune este perfectă dacă nu vă interesează să faceți codări, adaptări și teste output. Dacă vă interesează să citiți, ștergeți erori, să resetați service, să activați diferite funcționalități, este exact ce vă trebuie.
Pachetul cu versiunea PRO, cea care oferă acces la toate funcțiile, este disponibil pentru 589 lei în momentul de față, dar oferă și 200 de credite ce-i drept.
Licența PRO se poate cumpăra și ulterior și se atașează contului vostru, asta dacă inițial vreți să vă cumpărați doar versiunea standard. Costul licenței PRO este de 150 lei.
Prețurile actualizate le puteți găsi în magazinul oficial OBDeleven, iar diferențele dintre versiunea normală și cea PRO le găsiți aici.
Care-i faza cu aceste credite?
Creditele sunt folosite atunci când dorim să folosim secțiunea de One Click App, adică exact acele activări / dezactivări de care vă povesteam mai devreme. Coming Home, Start & Stop, etc. Evident, acestea pot fi făcute și din Adaptation, dar necesită ceva cunoștiințe suplimentare. Dacă nu vrei să-ți bați capul prea tare, intri în secțiunea Apps și contra acestor credite, aplicația face treaba în locul tău.
De exemplu, eu am dat 10 credite pentru a activa încuierea mașinii cu motorul pornit, 10 credite pentru funcția Needle Sweep, 10 credite pentru activare Lap timer, 10 credite pentru activare Scandinavian DRLs, iar dezactivarea sistemului start & stop care mă enervează teribil, costă 100 de credite. În momentul de față costul acestor credite este următorul:
- 10 credite – 9.99 lei
- 100 credite – 69.99 lei
- 500 credite – 164.99 lei
Partea bună e că primești 1 credit gratuit în fiecare zi, dacă deschizi aplicația, iar zilnic ai 5 credite gratuite dacă vizualizezi niște reclame în aplicație. Eu am reușit să strâng așa vreo 100 de credite până acum.
Compatibilitate Android și iOS
Prima generație de OBDeleven a fost compatibilă doar cu deviceurile cu Android, dar Next Gen este compatibilă și cu deviceurile ce rulează pe sistem de operare iOS. Anumite funcții de Long Coding, Adaptation și Basic Settings sunt încă în dezvoltare pe iOS și vor veni ca updateuri ulterioare, dar ce îmi place este că sunt foarte transparenți cu procesul de dezvoltare al aplicației și undeva pe la sfârșitul lunii septembrie aplicația de iOS ar trebui să ofere access FULL la toate funcțiile cum oferă în prezent cea pentru Android. Am vorbit mai mult de iOS pentru că sunt utilizator de iOS și asta mă „doare” cel mai tare 🙂 . Am împrumutat un telefon cu Android ca să testez la maxim OBDeleven, dar am putut activa / dezactiva multe lucruri și cu iPhone-ul.
Ce îmi place la OBDeleven?
- Este incredibil de mic, îl poți uita aruncat în torpedou sau îl poți lua în buzunar dacă pleci la un drum lung cu o altă mașină și vrei să ai la tine un tester, just in case. Eu l-am uitat de câteva ori conectat în mufa mașinii și am mers așa cu el. Nu s-a întâmplat nimic, dar la un moment dat îl căutam și nu știam unde este 🙂
- Aplicația este foarte ușor de utilizat, intuitivă și este disponibilă și în limba română.
- Backup, Reset și History. Mi se par foarte foarte utile aceste funcții.
- Comunitate dezvoltată în jurul OBDeleven și forum cu informații utile. Îl găsiți aici.
- Își amortizează investiția după 4-5 folosiri.
Mi se pare incredibil de puternic acest mic tester și este foarte comod să poți aduce modificări la mașina personală direct de pe telefonul mobil. Așteptam lucrul acesta de ani buni. OBDeleven nu e nou pe piață, există de ceva vreme, dar acum cu noua versiune Next Gen compatibilă cu iOS m-a câștigat și pe mine ca utilizator. Vi-l recomand!
Dacă aveți întrebări le aștept în comentarii.
15 răspunsuri la “Review tester auto OBDeleven Next Gen”
Cum primesc credite gratuite pe OBDeleven nextgen. Am interfața, am conectat-o la mașina dar nu reușesc sa obțin credite gratuite.
Nu cred ca se mai dau.
Salut, daca folosesc obdeleven si fac unele modificari la o masina care este in garantie, se poate pierde garantia?
Nu cred. Depinde și ce modificari faci. Dacă te apuci de retrofituri, da, cred ca pierzi garantia, dar dacă activezi chestii fara aduci modificari la partea electrica, ești ok. Oricum, tot ce codezi poti da inapoi.
Unde găsesc modulul 5F?
Pe aicatiea obd sau în mmi?!
În aplicatia OBD
Salut, am nevoie si eu de putin ajutor din partea ta. Am cumparat un obdeleven pro, first gen, am dat scanare pe masina un golf 4 si mi-a dat eroare 00779 – senzor unghi rotatie volan. Cum fac sa calibrez acest senzor. Unde gasesc in meniu aceasta setare – steering angle sensor calibration. Am cautat pe internet dar nu prea am gasit. Multumesc!
Salut. Din păcate nu am folosit first gen și nu știu să te îndrum. Deobicei calibrarile se fac pe Basic Settings. Întreabă pe grupul de facebook OBDeleven Romania. Numai bine!
Salut,
Din ce am tot citit pe forumuri nu este chiar asa de bun pentru masini de generatie noua. Eu sunt interesat de achizitionarea unui obd next gen, am masina din 2020 si pe forumuri scrie ca nu poti activa de exemplu vim sau diferite activari cu credite.
Astept opinia ta cu privire la cele de mai sus.
Nicio interfață nu e perfectă. Doar aia din reprezentanță poate, care e undeva la câteva mii de dolari și suportă chiar și ultimul model.. La o mașină nouă, nu vei găsi niciun tester ieftin sau relativ ieftin care să facă de toate. Partea bună la Obdeleven este că primește update-uri periodice și stai liniștit că o să meargă acele modificări și pe mașina ta. Urmarește-le site-ul/pagina de facebook și vezi ce One Click App mai lansează periodic. Eu îl folosesc pe Audi din 2017, 2011, l-am folosit și pe un Golf 6 2011 și n-am întâmpinat probleme.
salut, foarte tare , cum scot audi conect cu odbeleven , mersi
Salut. În modulul 5F, mergi la Adaptation, Vehicle configuration, apoi dai search pe „Remote HMI”. O să actualizez și articolul cu indicatii pentru OBDeleven.
mersi mult
Salut ,
Felicitări pentru articol, imi e clar ca e un produs bun, dar inteleg ca nu e compatibil cu Honda . Poti recomanda ceva pt Honda, ma interesează sa activez închiderea din telecomanda , cornering light , erori …
Multumesc anticipat !
Salut, mulțumesc! Din păcate nu am interacționat cu nicio Honda și nu aș ști ce să-ți recomand. Intră pe grupurile de Facebook din România, specifice modelului tău și întreabă acolo, sigur vor ști ce să-ți recomande.