Categorii
Auto

Tu ai stingător auto? E valabil?

Iarna trecută eram prin oraș cu mașina, când am văzut pe sens opus un nene care aruncă de zor zăpadă pe la motor. Am dat geamul jos și am avut un scurt dialog.
– Eu: N-ai stingător?
– El: Nu!!! Tu ai?!?

Am scos repede stingătorul și i-am făcut motorul plin de pulbere 🙂 , partea bună e că i-am liniștit cablurile încinse, după care el a pus mâna pe telefon, în căutarea platformei cel mai probabil. Cale lungă până în Bulgaria, că de acolo era omul. Sau cel puțin așa scria pe număr 🙂

Anul acesta, pe la începutul lunii mai, a ars un taxi în apropierea Galațiului. Nu am reușit să aflu cauza incendiului, dar fiindcă era cam în câmp, mi-e greu să cred că incendiul a fost provocat de cineva intenționat. Cert e că acum arată cam așa:

Nu zic că un stingător te poate salva 100% în caz de incendiu, dar dacă ești pe fază și acționezi repede, ai șanse mari ca mașina ta să nu fie în locul Loganului de mai sus. Am auzit și de un caz când nu s-a reușit stingerea incendiului auto nici cu 7 stingătoare. Totul e să fii pe fază, dar mai ales, să fii pregătit.

Cazul de mai sus și încă unul văzut la TV, m-au făcut să-mi verific stingătorul și surpriză, era expirat de câteva luni. L-am luat anul trecut, după episodul cu „bulgarul”, dar am prins unul cu valabilitate 12luni.

Ce stingător trebuie să ai?

Recomandarea mea ar fi să cumperi un stingător de tip P1, cu pulbere și manometru pentru a-l putea reîncarca, la nevoie. Cel de aici am înțeles că are valabilitate 5 ani. Nu îți recomand cele de tip spray. Dacă tot vrei să fii precaut, fă-o pe bune, nu de ochii poliției 🙂

Am stingător, dar a expirat, ce fac?

Dacă e un stingător cu pulbere și manometru, acesta poate fi reîncărcat sau verificat, după caz. Chiar dacă manometru este pe verde, ca în pozele de mai sus, este recomandat să se facă verificarea stingătorului, pentru a fi sigur că e în parametri și că te poți folosi de el la nevoie. Eu în Galați am dat 11 RON, pe verificarea stingătorului și prelungirea termenului de valabilitate, la Mar-ina Prodprest. Verificarea s-a făcut de pe o zi pe alta. O listă cu toate persoanele din țară, autorizate de IGSU pentru a efectua astfel de verificări, găsiți aici.

Dacă nu e stingător cu pulbere și manometru, nu prea ai cum să-i faci revizia și îți recomand să-ți iei altul. Câteva modele poți găsi mai jos:

În urma unei solicitări către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, am primit câteva statistici despre incendiile produse la autoturisme în țara noastră și le public mai jos, în speranța că aceste cifre vă vor alarma și vă veți verifica stingătoarele auto.

  • În anul 2016 s-au înregistrat 1680 incendii la autoturisme, bunuri distruse în valoare de 25.050.836 RON, bunuri salvate în valoare de 65.263.565 RON și din păcate s-au înregistrat 17 decedați și 36 răniți
  • Anul 2017 a cumulat un număr de 1801 incendii la autoturisme, bunuri distruse în valoare de 25.497.909 RON, bunuri salvate în valoare de 68.301.900 RON, 13 decedați și 42 răniți
  • Anul acesta, până la data de 30.04 au fost înregistrate 584 de incendii la autoturisme, bunuri distruse în valoare de 6.805.950 RON, bunuri salvate în valoare de 23.485.850 RON, 2 decedați și 15 răniți

Din nefericire, incendiile sunt foarte periculoase, iar stingerea lor poate fi foarte dificilă, de aceea, în caz de nevoie, este bine să acționăm rapid și mai ales, să avem cu ce acționa.

Foarte important, în cazul unui incendiu la motor, dacă sunt mai multe persoane prin preajmă, adunați rapid câteva stingătoare, după care ridicați capota motorului. Ridicarea capotei alimenteaza focul rapid cu oxigen și dacă nu ești pregătit cu mai multe stingătoare, posibil să nu faci față.

Pe final, un scurt video cu modul de utilizare a stingătoarelor.

Articole aleatorii din aceeași categorie:

9 răspunsuri la “Tu ai stingător auto? E valabil?”

„Dacă nu e stingător cu pulbere și manometru, nu prea ai cum să-i faci revizia și îți recomand să-ți iei altul. ”
Și ce fac cu cel vechi ?!

Al meu este cumpărat exact de un an.Are termen de valabilitate de 2 ani dar l-am verificat săptămână aceasta și manometrul îmi arata ca presiunea este mica (acul manometrului nu mai este pe zona verde).Nu cred ca se merita sa mai merg pana în oraș pe aglomerația ăsta așa ca voi cumpăra unul nou!!! Nu am chef ca la un control sa plătesc amenda mai mare decât prețul unui stingător și ceea ce este mai important este bine sa știi ca deții un stingător funcțional în caz ca ai nevoie!!!

Adică voiam sa spun ca nu se merita sa merg sa-l reumple la pompieri (am auzit ca ei fac treaba asta) și sa mai fac un drum a doua zi sa-l ridic de la ei,pe aglomerația asta. …Este mult prea scump..Așa ca o sa cumpăr unul.nou!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *