Iarna trecută eram prin oraș cu mașina, când am văzut pe sens opus un nene care aruncă de zor zăpadă pe la motor. Am dat geamul jos și am avut un scurt dialog.
– Eu: N-ai stingător?
– El: Nu!!! Tu ai?!?
Am scos repede stingătorul și i-am făcut motorul plin de pulbere 🙂 , partea bună e că i-am liniștit cablurile încinse, după care el a pus mâna pe telefon, în căutarea platformei cel mai probabil. Cale lungă până în Bulgaria, că de acolo era omul. Sau cel puțin așa scria pe număr 🙂
Anul acesta, pe la începutul lunii mai, a ars un taxi în apropierea Galațiului. Nu am reușit să aflu cauza incendiului, dar fiindcă era cam în câmp, mi-e greu să cred că incendiul a fost provocat de cineva intenționat. Cert e că acum arată cam așa:
Nu zic că un stingător te poate salva 100% în caz de incendiu, dar dacă ești pe fază și acționezi repede, ai șanse mari ca mașina ta să nu fie în locul Loganului de mai sus. Am auzit și de un caz când nu s-a reușit stingerea incendiului auto nici cu 7 stingătoare. Totul e să fii pe fază, dar mai ales, să fii pregătit.
Cazul de mai sus și încă unul văzut la TV, m-au făcut să-mi verific stingătorul și surpriză, era expirat de câteva luni. L-am luat anul trecut, după episodul cu „bulgarul”, dar am prins unul cu valabilitate 12luni.
Ce stingător trebuie să ai?
Recomandarea mea ar fi să cumperi un stingător de tip P1, cu pulbere și manometru pentru a-l putea reîncarca, la nevoie. Cel de aici am înțeles că are valabilitate 5 ani. Nu îți recomand cele de tip spray. Dacă tot vrei să fii precaut, fă-o pe bune, nu de ochii poliției 🙂
Am stingător, dar a expirat, ce fac?
Dacă e un stingător cu pulbere și manometru, acesta poate fi reîncărcat sau verificat, după caz. Chiar dacă manometru este pe verde, ca în pozele de mai sus, este recomandat să se facă verificarea stingătorului, pentru a fi sigur că e în parametri și că te poți folosi de el la nevoie. Eu în Galați am dat 11 RON, pe verificarea stingătorului și prelungirea termenului de valabilitate, la Mar-ina Prodprest. Verificarea s-a făcut de pe o zi pe alta. O listă cu toate persoanele din țară, autorizate de IGSU pentru a efectua astfel de verificări, găsiți aici.
Dacă nu e stingător cu pulbere și manometru, nu prea ai cum să-i faci revizia și îți recomand să-ți iei altul. Câteva modele poți găsi mai jos:
- Stingător incendiu auto P1, cu pulbere, manometru, 1kg – 5 ani garanție
- Stingător auto tip P1, cu pulbere si suport prindere
- Stingător auto 1kg cu manometru
- Stingător auto 1kg cu suport
- Stingător auto de tip P1
În urma unei solicitări către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, am primit câteva statistici despre incendiile produse la autoturisme în țara noastră și le public mai jos, în speranța că aceste cifre vă vor alarma și vă veți verifica stingătoarele auto.
- În anul 2016 s-au înregistrat 1680 incendii la autoturisme, bunuri distruse în valoare de 25.050.836 RON, bunuri salvate în valoare de 65.263.565 RON și din păcate s-au înregistrat 17 decedați și 36 răniți
- Anul 2017 a cumulat un număr de 1801 incendii la autoturisme, bunuri distruse în valoare de 25.497.909 RON, bunuri salvate în valoare de 68.301.900 RON, 13 decedați și 42 răniți
- Anul acesta, până la data de 30.04 au fost înregistrate 584 de incendii la autoturisme, bunuri distruse în valoare de 6.805.950 RON, bunuri salvate în valoare de 23.485.850 RON, 2 decedați și 15 răniți
Din nefericire, incendiile sunt foarte periculoase, iar stingerea lor poate fi foarte dificilă, de aceea, în caz de nevoie, este bine să acționăm rapid și mai ales, să avem cu ce acționa.
Foarte important, în cazul unui incendiu la motor, dacă sunt mai multe persoane prin preajmă, adunați rapid câteva stingătoare, după care ridicați capota motorului. Ridicarea capotei alimenteaza focul rapid cu oxigen și dacă nu ești pregătit cu mai multe stingătoare, posibil să nu faci față.
Pe final, un scurt video cu modul de utilizare a stingătoarelor.
16 răspunsuri la “Tu ai stingător auto? E valabil?”
Salut, am si eu o nelamurire si anume ca stingatoarele tip spray desi au termen de valabilitate 39 luni acest lucru e valabil pentru continut si nu ar fi acceptate de politie la o eventuala verificare, tu ce spui e adevarat acest lucru sau nu are rost sa imi fac griji in sensul asta?Multumesc
Cel mai bine e sa le faci revizia la timp și sa fie in termen. Astfel n-ai niciun risc.
Degeaba scrie 5 ani, tot trebuie verificare anuală, 5 ani e garanția recipientului, am tot întrebat peste tot, era bine daca erau în realitate din astea de 5 ani.
Da, dacă faci revizia la stingator, maxim 1 an ii trece valabilitate.
Atenție, să nu aveți stingătoare Gefill cu codul CE0029 ștanțat că luați amendă chiar daca sunt valabile, au fost declarate neconforme de către Iscir.
„Îl poți ține până expiră, după care poți să-ți iei altul.”
E logic că îți iei altul, dar ce faci cu cel vechi? Îl predai undeva spre reciclare sau îl poți arunca la gunoi liniștit? Trebuie golit? Și dacă da, ce faci cu substanța din el, pentru că am înțeles că e toxică? Unde o arunci?
Orice stingător cu nanometru poate fi reîncărcat? Chiar dacă e expirat?
Dacă îl reîncarci, acul nanometrului se mai duce în zona verde? (poate e o întrebare stupidă dar nu mă pricep la stingătoare și până în acest an, nu am mai avut unul).
Se mai merită să îl reîncarci?
După ce îl reincarci, valabilitatea lui poate fi de maxim un an?
Sau mai bine iei altul cu valabilitate mai mare?
Sunt și firme care reciclează stingatoare vechi dar din câte am văzut pe net, le prea numai pe cele de la persoane juridice.
Dacă eu sunt persoană fizică, și nu am o firmă, ca să pot să apelz la astfel de firme specializate, ce fac?
La întrebarea „Am stingător, dar a expirat, ce fac?” chiar mă așteptam să răspunzi la astfel de întrebări.
Dar le-ai ocolit complet.
Sunt cam dezamăgit. 😞
– Cele vechi le poți duce la firmele specializate, care se ocupă cu umplerea stingătoarelor. Sigur au metode și spațiu safe pentru a le goli
– Teoretic orice stingător cu indicator se poate reumple. Da, chiar dacă e expirat. Discută la o firmă specializată.
– Da, merită să-l încarci, că e mai ieftin.
– Da, maxim 1 an petrnu tipul asta de stingator, din ce mi-au spus și mie cei ce se ocupă cu asta.
Nu am ocolit întrebările, nu e ca și cum am ceva de ascuns, doar că nu m-am gândit la ele. Mă bucur că ai pus întrebări și sper că te-am lămurit și nu mai ești dezamăgit 🙂
Adică voiam sa spun ca nu se merita sa merg sa-l reumple la pompieri (am auzit ca ei fac treaba asta) și sa mai fac un drum a doua zi sa-l ridic de la ei,pe aglomerația asta. …Este mult prea scump..Așa ca o sa cumpăr unul.nou!!!
Al meu este cumpărat exact de un an.Are termen de valabilitate de 2 ani dar l-am verificat săptămână aceasta și manometrul îmi arata ca presiunea este mica (acul manometrului nu mai este pe zona verde).Nu cred ca se merita sa mai merg pana în oraș pe aglomerația ăsta așa ca voi cumpăra unul nou!!! Nu am chef ca la un control sa plătesc amenda mai mare decât prețul unui stingător și ceea ce este mai important este bine sa știi ca deții un stingător funcțional în caz ca ai nevoie!!!
Chear azi merg sa imi cumpar un stingaor exact ca cel in poza cu manometru. Multumesc pt sfat.
Mă bucur să aud asta! 🙂
„Dacă nu e stingător cu pulbere și manometru, nu prea ai cum să-i faci revizia și îți recomand să-ți iei altul. ”
Și ce fac cu cel vechi ?!
Îl poți ține până expiră, după care poți să-ți iei altul.
Foarte bun articolul, multumesc pentru recomandare.
Am chiar doua in masina. Unul ca in poze si altul de vreo 3 ori mai mare decat cel mic. Better safe than sorry.
E bine să te aibe omul prin preajmă 🙂