N-am condus niciun BMW timp de 10 ani de când am permis, dar și când s-a ivit ocazia, m-am dat cu două X5 și un X3, în aceeași zi. X3-ul l-am condus doar câțiva km așa că o să vă povestesc mai mult despre X5.
BMW X5 este un tanc pe 4 roți care beneficiază de cele mai noi tehnologii, gata să sporească eficiența, dinamica de condus, confortul și versatilitatea atât pe șosea cât și off-road. Cu alte cuvinte, BMW a echipat acest ultim model de X5 cu tot ce are mai bun și ce a ieșit te lasă fără cuvinte. Cum sunt pasionat de tehnologie, mi-au atras atenția „televizoarele” din bord și de pe consola centrala, iar în primii km parcurși m-am pierdut în butoanele de pe volan și din zona schimbătorului. Cred că trebuie să stai vreo 2 zile în mașină ca să înveți toate butoanele și să înțelegi ce face fiecare.
X5 40i mi-a intrat pe mână prima dată, cel cu nu mai puțin de 340CP și 450Nm. Prețul de pornire pentru un astfel de model este de 70.329 Euro cu TVA inclus, dar modelul pe care l-am testat era 99.611 Euro. Poate vi se pare scump, dar la banii aceștia primești cam toate dotările posibile. M-a impresionat suspensia pneumatică pe ambele punți, care nu numai că poate să modifice garda la sol cu ± 4cm, dar ajută foarte mult la stabilitatea mașinii în curbe. Am luat câteva curbe mult mai tare decât cu o mașină obișnuită și m-am simțit de parcă mașina era pe șine, pentru că nu prea există fenomenul de subvirare sau supravirare.
Head-Up Display este o dotare pe care trebuie neaparat să o incluzi pe lista de opționale. Este incredibil cât de clar se văd pe parbriz informațiile afișate și ce mi s-a părut foarte util este că poate afișa chiar și harta navigației, pe lângă informațiile obișnuite cum ar fi viteza de deplasare, ce muzică asculți sau cine te sună. A, mașina e dotată și cu un laser care scanează indicatoarele de circulație și ți le va afișa și pe acestea pe parbriz și pe „televizorul” din spatele volanului 🙂
Ca să nu-ți iei ochii de la drum și dacă ți se pare old fashion să controlezi volumul din butoanele de pe volan, poți opta pentru control funcții prin gesturi, astfel poți controla de exemplu volumul sistemului audio din dotare, marca Harman Kardon. Am înțeles că pot fi configurate și alte gesturi cum ar fi zoom in-out la navigație și back & forward pentru media.
Legat de sistemele de siguranță pe care le are în dotare acest model de X5, pot spune că sunt plăcut impresionat de sistemul BMW Driving Assistant Professional. M-am jucat puțin cu lane assistant și am încercat să părăsesc banda fără să semnalizez, moment în care volanul a început să vibreze și m-a adus înapoi pe banda mea de circulație și am testat și sistemul ce face ca mașina să vireze singură. Cu pilotul automat setat la o anumită viteză, mașina este în stare să recunoască marcajul de pe șosea și să ia curbele singură, iar din când în când te anunță prin semnale vizuale și acustice să mai pui mână pe volan, să vadă că nu ai adormit. În plus, un scanner aflat în instrumentalul de bord, scanează șoferul, tocmai, ca acesta să nu adoarmă la volan.
După cum spuneam, acest model, 40i are în dotare 340CP pe care i-am simțit din plin la câteva kickdowns. Volanul multifuncțional era dotat și cu padele și mi-am amintit de copilărie când aveam volan cu padele și jucam NFS 🙂 Dacă ești destul de ager și știi să te joci cu aceste padele, poți scoate untul din acest X5 și poți ajunge de la 0 la 100km/h în 5.5 secunde. Recunosc, e prima dată când efectiv am fost aruncat în scaun. Mișto senzație.
Am profitat de faptul că în flota test drive-ului au fost două mașini identice, dar cu motorizări diferite și am putut să le compar, astfel am condus o bună parte din traseu și un X5 30d cu „doar” 265CP și cuplu de 620Nm. Acesta face 6.5 secunde de la 0 la 100 km/h, dar pentru o mașină cu o masă de 2 tone, eu zic că e impresionant. Chiar dacă sunt posesor de diesel și asta am condus în mare parte de când mă știu, pot spune că mai mult m-a impresionat benzinara 40i, poate datorită cailor putere ce-i are în plus. Ambele motoare de 3litri sunt super silențioase și la un moment dat chiar am crezut că benzinara era oprită. Nu simți efectiv nimic. Legat de consum, spre finalul test drive-ului știu că 40i avea un consum de 14litri, iar 30d de 13litri. Diferența nu este foarte mare, dar țineți cont că s-a mers mai agresiv cu ele, în mod normal se poate scoate și consum de sub 10 litri.
Am păstrat câteva cuvinte de laudă și pentru fratele mai mic X3 xDrive 20d, care era dotat cu un motor de 2 litri diesel cu 190CP și 400 Nm, iar cu dotările pe care le avea costa 71.242 Euro (tva inclus), având un preț de pornire de 48.433 E (tva inclus). Trecând de pe X5 40i pe X3 20d evident că diferența mi s-a părut uriașă și am zis că X3 este cam leneșă, dar dacă o dai pe sport și te miști repede din padelele de pe volan, poți scoate performanțe și cu acest motor de 2 litri, care poate să facă suta în 8 secunde. Mi-a plăcut și acest X3, stătea bine pe șosea, iar spațiul la interior este unul generos. Modelul X4 nu am apucat să-l conduc, poate cu altă ocazie.
Aș mai putea vorbi despre aceste superbe mașini pe care am avut ocazia să le conduc, dar sper că te-am făcut curios măcar să faci un test drive, dacă nu chiar să-ți cumperi un BMW. Nu ezita să-i contactezi pe cei de la BMW Apan Motors Brăila. Am mers cu domnul Dan Ploeșteanu în X5 și nu am putut să nu remarc pasiunea pe care o are față de BMW. M-a convins că poate să ofere o consiliere profesionistă oricărui viitor posesor de BMW.
Dacă vreți să vedeți experiența avută cu ultimul model de X5, vă las video mai jos. Bonus, cadre din dronă! 🙂
1 răspuns la “Test drive cu ultimul model de BMW X5”
Ceva pentru camera.