Categorii
Descoperim lumea

5 zile în minunata Praga

Prima jumătate a lunii de miere ne-am petrecut-o în capitala Republicii Cehe, un oraș pe care ne doream de foarte mult timp să-l vizităm. Am să scriu un scurt ghid, cu informații folositoare zic eu, pentru cei ce vor să viziteze Praga.

Ce monedă se folosește în Republica Cehă?

Coroana cehă este moneda lor națională. Dacă aveți nevoie de bani cash, se pot cumpăra coroane cehe de la BCR, trebuie doar să știți că durează 2-3 zile până vă aduc suma necesară. Noi am preferat să nu schimbăm și am scos de acolo de la bancomat, folosind un card Revolut. Recomand să scoateți de la un bancomat Raiffeisen, altele cereau comision.

Cu ce ajungi în Praga?

Noi am zburat cu Tarom și am prins bilet cu 104E/persoană, doar dus, pentru că de acolo am zburat în alt oraș. A fost prima dată când am zburat cu Tarom și sigur o să îi mai alegem și altă dată. Bagaj de cală în prețul biletului, masă, zbor și aterizare șmecheră 🙂

Mijloacele de transport în comun din Praga

Tind să cred că transportul în comun este adaptat mai mult pentru turiști. Probabil cel mai cumpărat bilet este cel valabil 90 minute, costă 32CZK (6RON) și îl poți folosi pe toate mijloacele de transport în comun: tramvai, autobuz, metrou și funicular. Mai există variante de bilete pentru 30 minute și 1zi. Oricum, majoritatea obiectivelor sunt în zona centrală și o să mergeți mult pe jos 🙂

Unde ne-am cazat în Praga

La Fenice se cheamă hotelul care a primit de la noi nota 10 pe Booking. Situat într-o zonă liniștită, la 15min de mers pe jos de zona centrală, cu stație de metrou aproape, curățenie în fiecare zi și mic dejun genial. Am plătit 1272 RON pentru 4 nopți. Posibil să-l găsiți și mai ieftin de atât, noi am ales varianta cu posibilitate de anulare și plata la hotel. Praga nu este un oraș foarte scump și sigur veți găsi cazări și mult mai ieftine de atât.

Ce să mâncați în Praga

O masă pentru două persoane la restaurant se învârte în jurul a 600-800 CZK (110-150lei). Poți fenta masa de prânz cu un mini colac secuiesc, un hot dog imens sau cartofi prăjiți la cornet, iar dacă vrei să stai undeva jos să mănânci, îți recomand locațiile de mai jos:

  • BurgerGrill, o terasă chiar lângă Tyn Church, unde am mâncat cel mai bun burger.
  • Lobkowicz Palace Cafe chiar în curtea castelului. Treceți prin prima terasă și mergeți la terasa care are balcoane și de unde aveți priveliște asupra orașului. Merită!
  • Probabil cea mai mișto masa a fost la Velkopřevorský Mlýn, o terasă în zona Lennon Wall, care are câteva măsuțe suspendate, deasupra apei. Luptați-vă pentru locurile alea 🙂
  • Prague Beer Museum! Știu că vorbeam de mâncare, dar trebuie neaparat să ajungeți aici ca să degustați câteva tipuri de bere. Noi am gustat 10 din cele 30 de sortimente disponibile. Promitem să ne întoarcem pentru restul.

Ce să vizitați în Praga

Noi am folosit aplicația VisitaCity și ne-am făcut itinerariul pe cele 4 zile după cum urmează:

Ziua 1

Wenceslas Square – o piață situată în mijlocul orașului, unde găsiți multe magazine și restaurante
Old Town Square – după cum îi zice și numele, piața din centrul vechi a orașului, locul unde sunt majoritatea punctelor de interes. Tot aici găsiți terase, magazine cu suveniruri și artiști stradali.
Prague Astronomical Clock – probabil cel mai atractiv punct din Old Town Square este ceasul astronomic, cel mai vechi ceas funcțional de acest fel din lume.
Palac Kinsky
Týn Church – o biserică gotică superbă din secolul 14

Ziua 2

Prague Beer Museum – am vorbit mai sus de acest local. Dacă sunteți iubitori de bere, nu trebuie să ratați acest local
Jewish Quarter
Old-New Synagogue
Spanish Synagogue
St Agnes Convent

Ziua 3

Church of St. Nicholas
Charles Bridge – probabil cel mai aglomerat loc din Praga. Vă recomand să urcați în turnul de la capătul podului când apune soarele, pentru că o să aveți o priveliște deosebită. Costă 100 CZK / persoană ca să urcați
Lennon Wall – un monument în amintirea artistului John Lennon. În spatele zidului este și un local de unde puteți cumpăra suveniruri
Dancing House – sigur ați văzut poze cu cea mai strâmbă clădire din Praga. În drum spre Staropramen Visitor Center, merită să vă opriți să vedeți ciudățenia în realitate 🙂
Staropramen Visitor Center – fabrica de bere Staropramen, unde pentru 199 CZK / persoană faceți turul fabricii, iar la final puteți bea o bere în pub-ul de la demisol, iar dacă ai ales biletul de 269 CZK, poți face un beer tasting.
Petrin Hill – cel mai înalt punct din Praga, unde puteți ajunge cu funicularul sau pe jos. Dacă vreți să aveți parte de o panoramă asupra orașului, trebuie să urcați în Petrin Tower ( 150 CZK), pentru că doar de aici se poate vedea ceva, în rest fiind pădure.

Ziua 4

Vysehrad – o fortăreață pe malul râului Vltava, construită în secolul 10-11
Prague Castle – castelul emblematic al orașului. După ce treceți de security check, puteți vizita gratis grădinile și curțile castelului. Noi am plătit 350 CZK / persoană pentru Circuitul A, ce vizează intrările în mai multe obiective din curtea castelului. Prețurile actualizate le găsiți aici
The Powder Tower – odinioară una dintre porțile orașului, astăzi reprezintă o atracție pentru turiști. Se poate urca până sus, contra sumei de 100 CZK.

Concluzii

Praga este un oraș deosebit și conservat destul de bine, clădirile vechi nu sunt lăsate în paragină și se vede că pun accent pe păstrarea arhitecturii vechi. Este un oraș accesibil pentru toate buzunarele, de la unități de cazare, restaurante, până la obiective turistice. Ne-am simțit în siguranță și nu am avut parte de nicio neplăcere. Vă recomand un city break în capitala Cehiei!

Praga, un oraș în care îmi doresc să revenim cândva 🙂

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *