Categorii
Descoperim lumea

Berlin, un oraș child friendly

La mai puțin de 2h zbor cu avionul de la Otopeni, Berlin poate fi o destinație bună de un city break pe cinste. Este a 2-a oară când călătorim cu Luna pe avion și pot zice că s-a purtat exemplar, chiar s-a amuzat de micile turbulențe. Ce bine e să nu știi ce ți se întâmplă și să crezi că totul e o joacă 🙂 Am zburat cu Ryanair și am ales ore cât de cât ok să ne pliem și pe programul ei de somn. Nu mai luăm în calcul Wizz de când avem copil pentru că este o incertitudine totală cu orele, întârzieri mari, nu se respectă nimic niciodată la ei. Bine..și cu Ryanair am avut o întârziere de 1h la întoarcere, dar la ei măcar e o excepție.

Am fost cazați la Hampton by Hilton pe lângă Alexanderplatz, o zonă centrală cu acces la toate mijloacele de transport în comun, cu multe magazine, mall-uri și foarte aproape de principalele atracții turistice. De la aeroport am luat trenul RB23 (sunt mai multe, nu numai acesta) până la Alexanderplatz care pleacă de la Platforma 2, unde se coboară cu liftul până la subsol. Cel mai bine intrați pe Google Maps, setați destinația și vă zice ce tren să luați până unde aveți nevoie, inclusiv ora și peronul de la care se pleacă. Biletele se cumpără de la parter de la automate și se validează pe peron înainte de urcare. Alternativ vă puteți instala aplicația oficială de la compania de transport din Berlin, se cheamă BVG Tickets și o găsiți în AppStore sau în Google Play. Pentru transport de la aeroport aveți nevoie de bilet valid pe zonele A,B și C, în rest vă puteți lua bilete pe zonele A și B, acoperă cam tot orașul.

Ce am vizitat?

Fiindcă am ajuns destul de târziu la hotel am lăsat vizitatul pe a 2-a zi. Imediat după micul dejun am luat la pas zona dintre Alexanderplatz și parcul Tiergarten. În această zona am putut vedea piața Alexanderplatz, turnul de televiziune care este uriaș (368m) și care are o platformă de vizitare și restaurant la 203m înălțime. Este vizibil aproape din toate părțile orașului, iar prețul biletului ca să urci este de 22.5 Euro. Mai multe informații pe site-ul oficial. Am continuat plimbarea și am trecut pe lângă St. Mary’s Church, pe lângă Primăria Roșie și am poposit puțin pe malul râului Spree care străbate Berlinul. Aici este și vestita catedrală și muzeul Altes. Am intrat în Dom în altă zi pentru că atunci nimerisem închis. Biletul este 10E de persoană și se poate urca până sus, unde am urcat singur datorită sutelor de scări și a spațiului îngust.

Am continuat plimbarea pe bulevardul principal trecând pe lângă Universitate și până să ajungem la poarta Brandenburger am dat complet random de Volkswagen Group Forum, un loc interactiv, un fel de muzeu, creat de Volkswagen pentru a prezenta inovațiile și tehnologiile auto. Nu îl aveam pe listă, dar mă bucur ca am dat de el. Am ajuns pe după amiază și la poarta Brandenburger, un loc turistic și aglomerat mai ales că am prins fix perioada campionatului European de fotbal și mare parte din piață era ocupată cu containere și recuzită pentru Euro, iar parcul Tiergarten de lângă poartă era transformat într-o zonă în care fanii puteau viziona meciurile de fotbal. Am vizitat și Reichstag Building, clădirea parlamentului german pentru că tot eram prin zonă și am dat un ocol parcului pentru ca Luna să își facă somnul de frumusețe. Dacă vreți să urcați în domul Reichstag-ului să știți că este gratis, dar necesită rezervare în avans. Noi n-am știut să ne facem rezervare de acasă, iar primul loc disponibil la ei pe site era peste o săptămână.

Am ajuns și la memorialul Holocaustului, aproape 2 hectare de teren cu peste 2000 de plăci de beton. Intrarea e la liber și poți merge pe aleile dintre plăci, atmosfera poate fi apăsătoare. Am poposit aici puțin și apoi am luat o pauză de masă la un restaurant din zona. Sunt multe și diverse, nu aș putea să recomand ceva anume pentru că peste tot pe unde am mâncat ne-a plăcut, o să las totuși mai pe final o listă cu locurile în care am mâncat.

După masă fugăriți puțin de ploaie am ajuns la Checkpoint Charlie, unul dintre cele mai cunoscute puncte de trecere a frontierei între Berlinul de Est și Berlinul de Vest din perioada războiului rece. Există un monument în mijlocul străzii și o baracă ce simbolizează punctul de trecere a frontierei, iar în toate colțurile intersecției regăsiți ceva legat de istoria locului. Noi am vizitat THE WALL, un fel de muzeu cu ilustrații, video-uri, dar în principal am intrat aici pentru o proiecție ce o poți vizualiza de pe o platforma de la înălțime și care ilustrează o zi din viața oamenilor ce au trăit pe lângă zid. 11 Euro de persoană am dat. Tot în intersecție găsiți și muzeul Wall Museum – Checkpoint Charlie, un loc plin de istorie, ilustrații și obiecte vechi. Am văzut în ce tipuri de vehicule își riscau oamenii viața doar ca să treacă dintr-o parte în alta a graniței, povești cu happy end, dar și cazuri triste. Este realitatea crudă și este incredibil cât de curând față de ziua curentă s-au întâmplat toate aceste evenimente. Costul unui bilet este de 18.5 Euro.

Vremea din Berlin mi-a adus aminte de Londra. Recomand să aveți umbrelă și ceva de pus pe voi chiar dacă e vară. Ne-a plouat cam în fiecare zi și ziua a 3-a ne-a ținut jumătate de zi pe la hotel. Plecasem la pas, dar am făcut cale întoarsă fiind destul de răcoare, ploaie și vânt. Nimerisem să fie și luni și mai toate muzeele erau închise, deci nici la interior nu aveam ce face. Spre după amiază s-a mai potolit ploaia și am pornit spre Kinderbauernhof Am Mauerplatz e.V. , o fermă în aer liber unde copiii pot vedea diverse animale. Locația funcționează pe bază de donații și voluntariat, intrarea fiind gratuită și este deschisă zilnic mai puțin miercurea.

Fiindcă ne-a lăsat vremea am pornit la pas spre East Side Gallery, o galerie în aer liber situată pe o porțiune de aproximativ 1km din fostul zid al Berlinului. După reunificarea Germaniei mai mulți artiști din diferite țări au transformat această porțiune a zidului într-o galerie de artă. Este probabil una dintre cele mai populare atracții turistice, dar nu am prins foarte aglomerat, chiar am putut admira și fotografia în tihnă. Asta până să vină ploaia. Din nou! Am urcat repede într-un autobuz și am fugit spre un restaurant din zona hotelului unde am luat cina.

De când facem noi city break-uri, mereu când ajungem într-o țară străină ne place să vizităm Zoo din locația respectivă. Animalele sunt diverse, grădinile zoologice sunt amenajate specific și vezi diferite mentalități în ceea ce privește îngrijirea și expunerea animalelor. Nici Berlinul nu a scăpat și am vizitat Zoo în cea de-a 4-a zi. Biletele le-am luat online, au fost puțin mai ieftine în felul acesta și nici nu am stat la coadă la caserie. 66 Euro am dat pentru 2 adulți, varianta ce include și Aquarium. Evident am vizitat cu umbrela în cap mare parte din Zoo, dar deja ne obișnuisem. Luna a fost foarte încântată să vadă live animalele din cărți și începuse să le imite sunetele. Vezi în ochii copiilor cum își creează amintiri și sincer mi se pare cel mai frumos lucru să fim alături de ea în aceste momente. Există și o zona de Aquarium cu diverse acvarii și creaturi care mai de care mai ciudate. Am oprit puțin la cafeneaua de la etaj să ne tragem sufletul.

După Zoo am plecat spre Muzeul de Tehnologie. 24 Euro am dat pentru 2 persoane. Un muzeu divers și destul de mare. Noi l-am făcut cam pe fugă, dar chiar și așa tot am stat vreo 2 ore. M-a impresionat că aveau foarte multe locomotive și dacă sunteți pasionați de zona asta, puteți pierde toată ziua aici. Dai dintr-un hangar în altul și simți că nu se mai termină. Era să ratăm corpul nou care include zona de aviație și tehnologie maritimă, unde ajungi printr-o pasarelă. Am urcat până sus unde este agățat un avion, iar podeaua terasei este din grilaj semi transparent. Dacă ai rău de înălțime, nu-i de tine aici 🙂 Am mai poposit într-un mic părculeț de pe lângă cazare unde am găsit jucării abandonate la groapa cu nisip și cel mai mult s-a bucurat Luna.

În ultima zi ne-am decazat, am lăsat bagajele la hotel și fiindcă avionul îl aveam tocmai seara târziu am mai hoinărit prin oraș. Am intrat la Berliner Dom despre care vă povesteam mai devreme. 10Euro intrarea și am nimerit chiar la rugăciune. Singura care nu făcea liniște din toată catedrala era Luna, noroc că nu a durat prea mult rugăciunea și am putut vizita la liber după. Doar eu am urcat sus pe acoperiș de unde am făcut câteva poze la viteză. Am plecat la pas spre locația unde a fost buncărul lui Hitler, un loc pe care îl poți rata cu ușurință pentru că nu s-a dorit transformarea lui într-un monument, este și de înțeles de ce. Există doar o pancardă cu harta buncărului și câteva informații istorice. Dacă ajungeți să vizitați memorialul Holocaustului treceți și pe aici pentru că e la o stradă distanță. Am mai pierdut câteva ore prin oraș, plimbându-ne random pe străzi așa cum ne place uneori să descoperim lucruri la întâmplare, iar apoi am plecat spre aeroport.

Unde am mâncat?

  • Calice D’oro – Restaurant cu specific Italian. Nu voiam să mănânc paste și pizza la Berlin, dar forțați puțin de meniul Lunei, am făcut-o și pe asta. Mâncarea bună, foarte aproape de poarta Brandenburg.
  • Restaurant Maximilians Berlin – Un restaurant cu peste 10.000 reviews pe Google, nu mai are nevoie de prezentarea mea. Mâncare tradițională, diversitate mare la bere și terasă interioară acoperită foarte utilă la ce vreme am prins noi. Este destul de aproape de Checkpoint Charlie
  • Mutter Hoppe – Restaurant cu mâncare tradițională foarte bună. Terasa era închisă când am fost noi și am mâncat în restaurant care este la subsol. De menționat că nu este nici semnal GSM și nu au nici Wifi. Ne-am deconectat 1 oră și ceva de la lume. Un sentiment ciudat, mai ales că era meci la ora aia 🙂 . Este în zona Domului, turnului de televiziune și Alexanderplatz.
  • Burgermeister – Au mai multe locații prin Berlin, noi am mâncat în zona pieței Potsdamer. E un fast food, dar mâncarea surprinzător de bună. Auzise Adina de ei pe la influenceri și am zis să-i dăm o șansă. A meritat. Am luat la pachet 2 burgeri și niște cartofi pe care i-am mâncat într-un parc cât și-a făcut Luna somnul de frumusețe la prânz.

Concluzie

Cu siguranță mai sunt foarte multe activități pe care le puteți face în Berlin, în funcție de vârsta și pasiunile fiecăruia. Noi am călătorit cu un copil de 1 an și jumătate și pot spune că Berlinul este un oraș child friendly. La toate stațiile de metrou există lift. Restaurantele au lift, peste tot ai lift sau rampe. Ne-a uimit treaba asta și cine călătorește cu căruț știe cât de util este. Mă bucur că am bifat și Berlinul și vă recomand să mergeți să-l vizitați, cu copil sau fără 🙂

P.S. La plecare pe Otopeni mi-am rătăcit anumite bunuri în zona de securitate inclusiv camera foto așa că m-am limitat la telefonul din dotare. Partea bună e că mi-am recuperat camera la întoarcere și aproape toate lucrurile. Am scris aici despre pățanie și cum am rezolvat.

Articole aleatorii din aceeași categorie:

2 răspunsuri la “Berlin, un oraș child friendly”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *