Când eram copil nu exista vară fără nopți la cort. Am avut norocul ca părinții mei să aibe mașină încă de la începutul anilor ’90, astfel ne-am plimbat destul de mult prin țară și mai mereu stăteam la cort, căsuțe sau chiar rulote. Târziu am descoperit pensiunile și hotelurile.
Cu atâta stat în casă în ultima vreme, simțeam nevoia să fac o ieșire în natură. Cu greu am convins-o pe Adina să stăm o noapte cu cortul, fiindcă ea nu mai fusese niciodată și au apărut întrebările clasice: au baie? au duș? sunt insecte.. multe? 🙂
Astfel m-am pus pe căutat camping-uri amenajate. Am zis să o iau treptat că dacă o duc direct în pădure pe malul apei, s-ar putea să fie singura ieșire la cort împreună. Am rămas surprins că în zona Brașovului și pe valea Prahovei, unde ne propusesem să mergem, nu sunt camping-uri amenajate. Ori sunt vechi, părăsite, ori sunt niște curți ale oamenilor la marginea DN-ului și îți trec tirurile pe lângă cort.
Campingul Cheile Râșnoavei
Întâmplător am dat pe Google Maps de Campingul Cheile Râșnoavei și după ce am studiat puțin pozele și zona, am pus mâna pe telefon și am sunat ( 0733 071 200 ). Campingul este amplasat pe drumul ce leagă Predealul de Râșnov, la 7KM de Râșnov. Am înțeles că este destul de recent amenajat, în 2014.
Nu se fac rezervări, e pe principiul primul venit primul servit, dar spațiul este foarte generos și doamna de la camping m-a asigurat că vom avea loc de campare, să nu ne facem griji. Întreaga proprietate am estimat eu (pe google maps) că se întinde pe o suprafață de peste 50.000 m² și include locuri pentru rulote, locuri de campare cu cortul între copaci sau pe pajiște, o pensiune, toalete curate, dușuri cu apă caldă, bucătărie cu frigider și mașină de spălat, foișor și locuri de joacă pentru copii. Este un camping foarte curat și îngrijit, iar gazdele (soț și soție) foarte primitoare. „L-am citit” pe domn, e genul tipului strict, dar sunt sigur că fără puțină ordine și disciplină nu ar putea avea un camping așa bine pus la punct.
Cât costă?
Pentru o noapte de campare, 2 persoane și o mașină noi am plătit 85 RON, iar pentru o rulotă plătești în jur de 115 RON, depinde de numărul de persoane. Ai zice că îți închiriezi o cameră la pensiune cu banii aceștia și poate ai dreptate, dar experiența statului în camping nu se compară cu statul la pensiune. Ești liber să-ți alegi orice loc dorești și fiecare lot este marcat și îi sunt atribuiți câțiva metri pătrați, suficienți pentru mașină, cort, măsuță cu scaune, cățel și purcel. A, apropo. Acceptă animale de companie, atâta timp cât le ții în lesă pentru a nu deranja celelalte persoane.
Sunt corturi de toate dimensiunile, unele cred că au și 3 camere cu living. Al nostru cort împrumutat de la părinți a fost mai micuț și l-am putut „trânti” chiar lângă pârâul Cheii, că degeaba ai venit la munte dacă nu auzi pârâul când dormi, nu?
Te poți caza în intervalul 14:00-22:00, iar după această oră porțile campingului îngrădit se închid pentru a preveni în primul rând accesul animalelor sălbatice și a persoanelor străine. Au chiar și un paznic și câini de pază. Campingul fiind amplasat lângă pădure, este evident de ce au câini de pază 🙂 . Ce mi-a plăcut este că după ora 22:00-23:00 se dă stingerea și toată lumea intră la cort. Nu ai voie să faci gălăgie, să pui muzică la boxe, sau să faci panaramă. Este un camping mai pe chill fiind preferat de familiști. Evident, grupurile de tineri au mai stat la lumina de veghe până mai târziu, dar atâta timp cât nu deranjezi pe alții, e ok.
Ce poți face în zonă?
Cum ieși din camping și faci dreapta, în 10-15min de mers pe jos ajungi la Cheile Râșnoavei, pe care le parcurgi imediat pe malul pârâului, astfel poți face un traseu de 1 oră dus-întors după amiaza când este mai răcoare. Dacă ești amator de senzații tari, am văzut o coardă de bungee jumping și chiar persoane care făceau escaladări pe munte. (apropo de asta, vă recomand documentarul The Dawn Wall, îl găsiți pe Netflix)
Campingul este amplasat la doar 7KM de Râșnov, așa că poți merge la cetatea din Râșnov, la Dino Parc, iar la 20min de mers cu mașina ai Castelul Bran. Am văzut persoane care se duc în Râșnov, fac cumpărăturile și vin la camping să facă grătar și cartofi prăjiți la butelie. Poți face grătar doar dacă ai unul suspendat, pe picioare. Noi am avut o butelie de camping, cu arzător pe ea și ne-am făcut o supă instant și am încălzit niște pui. Mai mult așa, for fun 🙂
Din camping se văd foarte bine Cheile Râșnoavei care îți mai oferă 1-2 ore de somn în plus dimineața fiindcă soarele nu îți răsare direct în gura cortului la prima oră, iar în partea opusă spre Râșnov poți prinde un apus superb, numai bun de pus pe Insta. Ca acesta:
Seara campingul este ușor luminat, cât să te descurci să ajungi la toaletă, dar recomand totuși să aveți o frontală pe cap. Aproape fiecare stâlp are și prize, dacă ai nevoie de curent.
Dimineața căutam umbra ca să putem servi micul dejun, mi-ar fi plăcut să am un cort cu living (poate pe viitor), dar ne-am mișcat rapid la umbra copacilor, am strâns totul și am plecat spre Predeal (30min) unde am făcut un traseu de 15KM pe munte, despre care o să scriu într-un articol viitor.
Nouă ne-a plăcut plăcut la camping și cred că am convins-o pe Adina să mai mergem și în altă parte cu cortul. Recomand campingul Cheile Râșnoavei, noi cu siguranță ne vom întoarce aici, sper ca data viitoare să stăm mai multe nopți și să venim cu autorulota.
Video la final cu experiența noastră în acest camping
Dacă ai recomandări de campinguri bine amenajate, te rog să-mi lași în comentarii, chiar sunt în căutarea unuia în zona Durăului.
La final, câteva recomandări
Nu investi în echipament de camping dacă mergi pentru prima dată cu cortul. Întâi încearcă și vezi dacă e de tine. Caută și împrumută de la prieteni/familie cort și ce-ți mai trebuie ca mai apoi să-ți cumperi treptat ce ai nevoie.
Am făcut o listă cu lucruri utile pe care ar trebui să le ai când pleci cu cortul:
- Cort
- Butelie camping cu arzător – opțional
- Grătar portabil, suspendat de preferat
- Masă cu scaune pliabile
- Hamac
- Umbrelă de soare, în caz că nu ai umbră
- Frontală (lanternă) . Noi ne-am luat o lanternă de camping foarte mișto, care are și lumină de veghe
- Saltea gonflabilă, perne, lenjerie, pătură
- Sac de dormit – opțional
- Baterie externă
- Hârtie igienică – you never know
- Șervetele umede
- Castroane, ibric, furculițe, cuțite
- Brichetă anti vânt și chibrit
- Clește multifuncțional
- Lopățică de metal
- O secure mică și ieftină la 20-30 lei. Ceva să-și facă treaba la nevoie
- Spirală anti țânțari
- Trusă de prim ajutor, plasturi
- Folie de supraviețuire – dacă urci pe munte, dar e bine să ai oricum
- Pelerină de ploaie – ia ceva reutilizabil, la 20-30lei. Sigur o să mai ai nevoie și altă dată.
- Fluier
- Hanorac, haine groase, chiar și fes (o să-mi mulțumești)
- Papuci
- Stingător (sigur ai la mașină). Mai e valabil? Vezi articolul meu
- Un bidon de 5-10L cu apă. De spălat, de gătit, etc.
- Saci menajeri
Din sacoșa cu mâncare, pe lângă altele, nu ar trebui să-ți lipsească:
- Supă la plic 🙂
- Cafea/ceai/cioco caldă
- Apă
- Batoane energizante
- Fructe deshidratate
- Sare și piper
Aștept completări de la voi în comentarii. Până data viitoare, vă las video de la Campingul Cheile Râșnoavei. Numai bine!
1 răspuns la “O noapte la cort în camping”
Buna, Recomand Camping Zanoaga, noi am fost de doua ori : https://carpatmontana-serv.ro/camping-zanoaga/
Noi am fost doar cu cortul, dar au si casute sau se poate merge cu rulota. Este langa Lacul Bolboci / Transbucegi.