Categorii
Descoperim lumea

Cu mașina la Istanbul

Acum un an ne-am făcut pașapoarte și ziceam că vrem să călătorim și în afara Uniunii Europene. Primul City Break de acest gen l-am făcut la Istanbul și în cele ce urmează o să listez detalii utile pentru cei ce vor să ajungă acolo. Nu intru în detalii demografice, dar mi se pare bine de știut faptul că acest oraș are o populație de peste 15 milioane de locuitori!! Ca să știți în ce vă băgați 🙂 . Câți suntem în România după ultimul recensământ? Pe acolo probabil, nu?

Te gândești să pleci cu mașina? Uite ce trebuie să știi:

Așa cum zice și titlul, am preferat să mergem cu mașina și am ales traseul Galați – Vama Veche – Varna – Burgas – Vama Malko Tarnovo între Bulgaria și Turcia și în jurul localității Taşağıl am intrat pe autostrada care duce direct la Istanbul.

Secțiunea dintre Varna și Burgas lasă puțin de dorit fiind destul de denivelată, dar drumul per total este ok. Nici autostrada de la turci nu m-a impresionat, e un fel de București – Pitești. La dus am făcut aproximativ 13h și la întoarcere 10h30′, fiind mai familiarizați cu drumul și procedurile de la vamă, plus că a fost mai liber.

Dacă în Bulgaria taxele de drum se pot plăti online și nu este nimic complicat, în Turcia este o adevărată provocare cu taxa lor de drum. Trebuie să-ți iei sticker-ul HGS, să îl lipești pe parbriz în zona oglinzii și să încarci bani pe el. În momentul când treci prin punctele de taxare, îți ia automat bani din soldul rămas.

Sticker-ul se poate cumpăra din punctul vamal, de la oficiul poștal PTT și se achită doar cash. Acceptă Lire Turcești, Leva sau Euro. Am achitat 10Euro din care 0.7E sticker-ul, restul de bani încărcați în soldul meu. A trebuit prezentat pașaportul șoferului + certificatul de înmatriculare. Cu toate că am depus bani și am trecut încet pe la punctele de taxare, când am ajuns în Istanbul și am verificat numărul mașinii pe site-ul Ministerului Finanțelor din Turcia, secțiunea Foreign Vehicle Payments, am aflat că aș fi mers pe autostradă fără ca sistemul să mă identifice. Anyway, am achitat de 10 ori taxa respectiva, aproximativ 40lei și le-am umplut frigiderul. Site-urile instituțiilor sunt prost făcute și nu găsești informații în engleză plus că nu ai cum să îți verifici soldul rămas decât într-o aplicație în care nu îți poți face cont dacă nu ești cetățean turc. Am încercat toate tips&tricks găsite pe net, dar nu a vrut să mă lase. Și cu banii dați și amendat 🙂

Dacă mașina nu este pe numele vostru, la intrarea în Turcia vi se va solicita o procură. Eu am făcut-o online la Global Translations, a costat 220lei + curier și a fost gata în 2 zile. De asemenea să vă asigurați că nu aveți Turcia tăiată de pe cartea verde a asigurării că au verificat și asta, inclusiv permisul de conducere valabil.

Am făcut plinul la Mangalia înainte să ieșim din țară și am mai alimentat în Istanbul în dimineața plecării, de la o benzinărie Shell la un preț cu 2 lei și ceva / litru mai ieftin decât la noi. În Istanbul găsiți foarte multe parcări subterane păzite și supravegheate video, la costuri mai mult decât decente. Noi nu am mișcat mașina din parcare 4 zile cât am stat și la final am achitat 34 lei. Da, ai citit bine 🙂 , mai puțin decât pe 12h de parcare la Mamaia.

Traficul este haotic în Istanbul. Dacă semnalizezi am impresia că e văzut ca un semn de slăbiciune. Numai cât te-ai gândit și te-ai băgat, altfel vine altul. De la intrare în oraș și până la hotel am făcut cam 1h30′ și cozile mari erau pe sensul celălalt. Ai impresia că după fiecare deal mai este încă un oraș. De fapt, e tot Istanbul. E imens, copleșitor. Am folosit Waze până în Turcia și apoi Google Maps fiindcă Waze nu voia deloc să mă bage pe autostradă. Probabil trebuia să îi bifez că am achitat taxa de drum, dar nu am găsit-o în lista lor de viniete.

Cum e cu netul?

Am citit de acasă că roaming-ul e cam praf în Turcia și în plus opțiunile cu trafic de date inclus pentru Turcia sunt destul de slabe, cel puțin la Orange. La momentul respectiv trebuia să achiți 15E pentru 2GB de net și dacă depășeai, erai taxat destul de tare, așa că am ales o cartela SIM de la PttCell. Am plătit pe ea în vamă 20 EURO (tot de unde am luat și sticker-ul HGS) și am avut 40GB de internet, iar semnalul a fost foarte bun. Aici am simțit utilitatea unui telefon dual sim. Am putut păstra și cartela mea activă și dacă mă suna cineva, închideam și sunam înapoi pe Whatsapp folosind traficul de date de pe cartela de Turcia.

Cum am făcut cu banii?

În vamă am avut ceva Euro cash și cum am ajuns în Istanbul am scos de pe cardul Revolut 1500 Lire Turcești, echivalentul a aproximativ 450 RON. Au fost suficienți pentru metrou, suveniruri, bacșiș, etc. La restaurante am plătit în general cu cardul.

Unde ne-am cazat și de ce aici?

Majoritatea hotelurilor se laudă că au parcare, dar fie este într-o curte la nu știu ce vecin, fie pe stradă, dar în limita locurilor disponibile. După ce am căutat zile întregi hotel cu parcare, cât de cât central, m-am resemnat și am extins puțin aria și peste podurile ce traversează Golden Horn. Am stat la o aruncătură de băț de Turnul Galata, mai exact la Galata Times Boutique Hotel și am plătit 1870 RON pe 4 nopți de cazare cu mic dejun inclus. Hotelul este amplasat excelent, la parter este stație de metrou și ce m-a atras mai mult sunt cele 2 parcări imense de lângă hotel. Am parcat într-una cu 6 nivele subterane. Parcarea subterană este aici , cealaltă este aici.

Majoritatea hotelurilor și restaurantelor ce vor să iasă cu ceva în evidență, au terasă pe acoperiș. Nici acestui hotel nu i-a lipsit terasa și micul dejun l-am servit cu o priveliște deosebită, alături de pescăruși cerșetori. Camerele ar fi mers antifonate mai bine, dar exceptând acest lucru, a fost cazarea potrivită pentru noi.

Ce mijloace de transport am folosit?

Pejosul a fost preferat chiar și în zilele mai călduroase, dar spre finalul vacanței am apelat și la metrou fiindcă km adunați de gambe își spuneau cuvântul.

Am cumpărat IstanbulKart ( 10lei ) de la un automat din stație și în total l-am încărcat cu aproximativ 50 lei. De banii ăștia am mers de câteva ori cu metroul și am trecut și pe partea asiatică. E mișto că poți folosi un singur card la mai multe persoane și funcționează la metrou, autobuz, tramvai, funicular, bărci și cam tot ce ține de transportul în comun. O călătorie cu autobuzul este 2 lei, metroul tot pe acolo, puțin mai scump a fost călătoria către Asia și înapoi, în jur de 5 lei 🙂 Soldul îți este afișat după fiecare validare.

Bun și de vizitat? E ceva de văzut?

Sunt obiective turistice pentru toate gusturile. Noi am încercat să bifăm cât mai multe hot points în 4 zile de ședere și astfel am văzut:

Moscheea Albastră și Hagia Sophia

Sunt la distanță mică una față de cealaltă, intrarea este liberă și accesul este permis în afara orelor de rugăciune. O să tot auziți pe stradă, în boxe, când e timpul rugăciunii. Musulmanii se roagă în zori, la răsărit, la amiază, după amiază, la apus și noaptea. Nu, nu intră toți în casă și nu se așează în genunchi pe stradă cum am mai auzit, doar că cei care sunt mai religioși intră în Moschee și se roagă. Noi am prins Moscheea Albastră în renovare și nu am văzut mare lucru la interior. Plus că nu ai acces încălțat și vă puteți imagina ce miros era într-un loc cu zeci, sute de oameni descălțați. La intrare femeile trebuie să-și acopere capul cu o eșarfă (se găsește de cumpărat la Hagia Sofia și de împrumutat la Moscheea Albastră) și bărbații trebuie să aibe pantaloni care să acopere genunchii.

Palatul Topkapi

Tot în zona celor două moschei se află și palatul Topkapi, un ansamblu de clădiri, muzee și grădini cu priveliști panoramice spre Galata Tower și strâmtoarea Bosfor. Ne-a prins miezul zilei aici și a fost foarte cald. Am făcut greșeala să luam Museum Pass Istanbul de aici și am prins o coadă foarte mare. Puteți lua acest card din multe alte locuri, au locațiile la ei pe site. Noi aveam în plan să vizităm acest palat + Galata Tower, iar costul biletelor separat era cât acest card ce ne permitea intrarea în 13 locații. Ni s-a părut un deal bun, chiar dacă în final nu am vizitat decât câteva locații de pe listă 🙂 Am dat echivalentul a 313RON pe 2 carduri. Revenind la palat, ne-am plimbat prin grădinile acestuia, prin Harem și am înțeles cum funcționa acesta și ce rol important avea în viața de familie, iar spre final am văzut și sabia lui Ștefan cel Mare, aceasta fiind expusă în muzeul armelor.

Moscheea lui Soliman

Una dintre cele mai mari și mai cunoscute moschei din țară. Mi-a plăcut mai mult decât la Moscheea Albastră, poate și pentru că am prins o vreme mai răcoroasă, nu era nimic în renovare și nici nu era foarte multă lume. Ne-am dus mai pe la prânz. Intrarea a fost liberă și se aplică aceleași reguli cu descălțatul și eșarfa pe cap pentru femei.

Marele Bazar și Bazarul de mirodenii

Aveam așteptări mai mari de la acest Grand Bazar și chiar ne rezervasem o jumătate de zi pentru el. Mi-a adus aminte de copilărie când nu prea aveai de unde să îți cumperi haine decât din piață sau din depozit. Oricum mare marfă venea de la turci pe atunci, deci asemănarea este una izbitoare. Tarabe peste tarabe, magazine îngrămădite, haine și încălțăminte de la cele mai mari branduri la prețuri de nimic, bijuterii, parfumuri, valize, cam tot ce poți să-ți imaginezi. Este un loc foarte aglomerat și n-am rezistat mai mult de o oră pe aici.

La o aruncătură de băț este bazarul de mirodenii unde mi s-a părut mai puțin haos și am intrat într-un magazin după ce m-a agățat un tip cu niște baclava gratuită. Citisem pe net de schema lor, dar plecasem din Marele Bazar fără să cheltui niciun ban și am simțit că pierd din farmecul locului. Am vrut să mă tocmesc cu un turc și bineînțeles că m-a învârtit cum a vrut el și am ajuns să dau 85lei pe niște ceai de care nu m-am atins până acum. Dacă chiar doriți să vă luați ceva de aici, întrebați înainte cât e prețul / kg și să vă cântărească înainte. Mie mi-a pus o cantitate într-o pungă spunându-mi că am maxim 200g acolo și la final m-am trezit că plătesc 450g 🙂

Palatul Dolmabahce

Cea mai mare și luxoasă reședință a sultanilor din Turcia. Mi-a adus aminte de Palatul Schonbrunn . Are sute de camere și grădini pe malul strâmtorii Bosfor care din păcate erau în reamenajare și nu am putut să facem poze cu celebrele porți care dau înspre apă. Și aici există o clădire separată pentru Harem. Am plătit echivalentul a 170RON pentru 2 persoane, cardul de care v-am povestit mai sus nefiind valabil aici.

Galata Tower

Vedeam acest turn din cameră, dar am decis să îi facem o vizită și la interior și bine am făcut pentru că e mai interesant decât pare la prima vedere. Sunt 2 lifturi care te duc până aproape de vârf, ultimul etaj trebuie să-l urci pe scări și la fel, coborârea până jos de tot se face doar pe scări. Din turn ai o priveliște panoramică 360 asupra Istanbulului și a strâmtorii Bosfor, către Palatul Topkapi, către moschei, vezi totul de aici. Este o locație vânată de fotografi de toate vârstele, amatori sau nu, drept dovadă la apusul soarelui este foarte aglomerat și trebuie să stai lipit de balustradă sau de geam ca să prinzi un unghi liber din care să faci poze. Am dat coate în stânga și în dreapta ca să prind cadrele de mai jos 🙂

Am trecut în Asia

Nu puteam să plecăm din Istanbul fără să călcăm pe celălalt continent, așa că am urcat într-un metrou ce trece prin tunelul de sub strâmtoarea Bosfor. Am coborât 9 etaje într-o stație de metrou, am urcat și câteva minute mai târziu am ieșit la suprafață pe tărâm asiatic. Nu ne-am oprit la prima stație, am mai mers până la stația Suadiye pentru a ajunge ușor la plajele de pe malul mării Marmara. Ne-am băgat picioarele în apă și apoi ne-am oprit la o terasă renumită, pe nume Saray Muhallebicisi. Au foarte multe locații în Istanbul și deserturile lor sunt unele deosebite. Partea asiatică mi s-a părut mai curată, mai puțin haotică, mai aerisită. Data viitoare probabil o să stăm pe malul asiatic și o să vizităm mai mult această zonă.

Am văzut apusul de pe apă

Probabil cireașa de pe tort a acestui city break a fost plimbarea la apus cu un mini yacht pe strâmtoarea Bosfor. Ofertele sunt variate, de la 19E/ persoană, până la câteva sute de euro de persoană pentru tratamente mai speciale, seri tematice, mâncare din belșug, etc. Noi am ales să mergem cu un mini yacht de la Sunset Bosphorus și pentru 50E/persoană am fost plimbați aproximativ 3 ore pe strâmtoarea Bosfor, am servit câteva gustări, un ceai și un ghid ne-a povestit câte ceva despre tot ce vedeam. A fost o experiență de neuitat și recomand să nu o ratați dacă ajungeți aici. Am avut șansa să vedem chiar și delfini, zona fiind destul de tranzitată de către aceștia.

Piața Taksim și strada Istiklal

Nu puteam să ratăm nici vestitul tramvai roșu și un kebap autentic luat din piața Taksim. Pe strada Istiklal o să regăsiți tramvaiul și tot acolo o tonă de magazine de la cele mai renumite branduri, de data asta, autentice. Nu lipsesc nici tarabele cu rahat, baclavale și alte dulciuri.

Am primit multe întrebări legate de costuri, cât ne-a ajuns vacanța, așa ca o să fac un mic rezumat mai jos:

  • Motorină, parcare și taxe de drum: 815 RON
  • Transport în comun: 49 RON
  • Cazare 1893 RON
  • Mancare 793 RON . Deobicei ofeream câteva recomandări aici, dar nu am mâncat undeva unde să nu fie ok. Căutați pe Tripadvisor și alegeți ceva cu review-uri bune din zona în care vă aflați.
  • Bilete atracții: 483 RON
  • Croazieră: 500 RON
  • Suveniruri + diverse: 477 RON
  • TOTAL: 5010 RON

Ne-a plăcut la Istanbul. Nu mi-a lăsat sentimentul acela cum că vreau să revin curând, cum s-a întâmplat cu Amsterdam, Praga sau Roma dar a fost frumos și vă recomand să ajungeți la Istanbul! Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le lăsați în comentarii, încerc să răspund tuturor!

Era să uit. Am și filmat una alta prin Istanbul. Regăsiți clipul mai jos 🙂

Ce city break-uri ne recomanzi și de ce? Vezi aici pe unde am umblat până acum

Articole aleatorii din aceeași categorie:

12 răspunsuri la “Cu mașina la Istanbul”

Salve, ma bucur sa citesc un roadtrip asa bine alimentat de informatii utile, ca si remarca data viitoare poate iti rezolvi procura la un traducator de turca si nu la un intermediar, nu de alta dar e mai ieftin si mult mai sanatos pt tine ca si client, ai pe cine suna in cazul eventualelor probleme, cei de la Global nu stiu turca nici pt ei, doar cumpara de pe piata cele mai ieftine traduceri si le vand cat pot de scump, ii mai vedem la consulat la poarta cand li se zice in turca sa mai astepte 5 min si afiseaza zambetul ala tamp incecand ceva in limba gimnastica, daca erai din Constanta stiai unde trebuie sa mergi, distractie faina in continuare!

Salut!
Am inteles ca stickerul HGS se achizitioneaza de la o posta pentru care trebuie sa parchezi pe banda de urgenta si sa traversezi ilegal bineinteles autostrada pe celalat sens de mers. E adevarat? Tu cum ai procedat? Si eu tot de pe sensul de la Vama voi veni.
Multumesc!

Bună! Merita sa cumperi e-pass? E 130 euro. De ex la topkapi biletul costa 35 euro cu e-pass. Ai luat biletul pt palatul Domabahce pe net sau la palat?

Hello! la Dolmabahce am luat bilet de acolo, am stat 10-15′ la coadă. Nu stiu ce sa zic despre e-pass, trebuie sa-ti faci calculele, ce vrei sa vizitezi si cat costa. Noi am luat Museum Pass Istanbul.

Bună!
Foarte util articolul tău! Tot din Galați suntem si ne tentează o vizită în Istanbul. Mă cam sperie dimensiunea orașului, noi fiind obișnuiți sa ne deplasam din punctul A in punctul B cu mașina. Mă tot uit și nu reușesc să decid care ar fi varianta optimă de cazare pentru a fi aproape de cele mai importante obiective pentru a nu utiliza mașina. În ceea ce privește transportul în comun, găsim indicații doar în turcă sau si in limba engleză?
Mulțumesc!

Multumesc! Noi am folosit Google Maps pentru indicații transport în comun. Setezi destinația, selectezi transport public și ai tot ce îți trebuie. Metrou, tramvai, legaturi, timpi de plecare, etc. Cam așa ne descurcam peste tot pe unde mergem. Sunt indicatii și in engleza in statiile de metrou. Vacanta placuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *