Video cu toată aventura la finalul articolului
Cald, pizza, limoncello, scuter, coastă, briză, mare, yacht-uri, lămâi. Am zis cald? Am zis. Bun..și acum varianta pe larg:
Coasta Amalfi este o întindere de coastă de aproximativ 40km, situată între Golful Napoli și Golful Salerno undeva în sudul Italiei și din ’97 este parte din patrimoniul mondial Unesco. Este o destinație de vacanță preferată de mulți turiști și noi ne-am numărat anul acesta printre miile de turiști ce ajung aici anual. Am citit multe articole și impresii înainte să plecăm și mulți spuneau că este o destinație scumpă, cazare de mii de euro și că o cină în 2 te costă 80-100Euro pe puțin. Sunt convins că ai unde să cheltui bani dacă vrei, dar poți să vizitezi coasta și cu un buget de om normal 🙂
Cum am ajuns și unde ne-am cazat
Am zburat către Napoli cu WizzAir la dus și cu BlueAir la întors și am dat cam 1700lei pe biletele de avion, pentru 2 persoane cu locuri alese și bagaj mic de mână suplimentar. Un mic sfat aici! Când cumpărați biletele de avion de la companii low cost, alegeți biletul standard, fără niciun bagaj, apoi alegeți locurile și la final adăugați serviciul de priority sau oricare ar fi denumirea comercială, ce include un bagaj mic de mână (troller/geantă). Ieșiți mai ieftin așa decât dacă alegeți din prima un bilet cu bagaj.
Noi am ales să stăm în Sorrento, la 50km de Napoli. Coasta mai abruptă începe după Sorrento și din acest motiv este un oraș mai mare față de cele de pe coastă. Ai mai multe opțiuni legate de cazare, restaurante, bazaruri și chiar un port măricel cu multe rute de transport pe mare către diferite locații.
Sorrento este un oraș măricel și ai câteva locuri de vizitat, cum ar fi:
- Piazza Tasso – piața centrală cu multe restaurante
- Marina Piccola – portul din care pleaca feriboturi către Capri și celelalte orașe de pe coastă.
- Portul Marina Grande
- Villa Comunale – o vilă superbă cu o grădină publică de unde ai o panoramă superbă către golful Napoli
- Il Vallone dei Mulini – o fisură montană ce datează de la o erupție vulcanică de acum 35000 de ani. Cândva au fost amplasate aici niște mori de grâu.
Dacă vrei și tu să stai aici, află că sunt mai multe modalități de transport către Sorrento, pentru toate buzunarele:
- Cu trenul Circumvesuviana, ce pleacă din gara centrală din Napoli, Costul unui bilet este de 3.6E/pers și face cam 1h10′. Am citit că nu e cel mai modern tren și aerul condiționat lipsește cu desăvârșire. Se mai lasă și cu furturi de prin buzunare că nu mereu prinzi loc pe scaun. Nu am ales această variantă. Am văzut trenul acolo și pot confirma cele auzite 🙂 Mai multe detalii aici.
- Campania Express Train este o altă linie de tren ce oprește în mai puține stații, ai AC, loc asigurat și costă 8E/pers. Mai multe detalii aici.
- Fiindcă am căutat o variantă care să nu implice încă un autobuz de la aeroport la gară, am ales să mergem către Sorrento cu un microbuz direct, de la firma Curreri Viaggi. Am dat 10E/pers și am făcut cam 1h și puțin până în Sorrento. La dus experiența a fost nasoală. Cu toate că aveam loc rezervat și plătit online, șoferul nu rezervase acele locuri. Noi am fost ultimii care am urcat în microbuz. Eu n-am mai prins loc și am stat pe o cutie de plastic ce ținea loc de scaun. Microbuzul făcuse războiul și erau peste 30 grade înăuntru. AC-ul nu a făcut față și m-am simțit înșelat la modul cel mai serios. Față de ce văzusem la ei pe site, nu avea nicio treabă. Am vrut să cer refund și să le fac panaramă, dar am ales să vedem cum o să fie și la întoarcere..pentru că plătisem deja și biletele de retur. Surpriză. Microbuz nou, AC funcțional, totul bine și frumos. Nici nu zici că e aceeași firmă. Aș recomanda și nu prea această variantă de transport. E cam loterie.
- Mai există și varianta de transport cu feribotul. Costă 13.2E/pers biletul, dar trebuie să ajungeți în port. Mai multe detalii aici sau aici.
Cazarea a fost țâță de mâță
Twins House Sorrento a fost casa noastră timp de 4 nopți, unde am închiriat 2 camere duble și am dat 350Euro / cameră, cu mic dejun inclus. Ne-a atras amplasarea bună, cam la 10min de punctele de interes, camerele care arată superb și faptul că seara ne-am putut relaxa pe șezlonguri în grădina privată a fost perfect. Totul a fost în regulă și a primit de la mine nota 10 pe booking. Recomand.
Dacă totuși alegeți altă cazare, luați în calcul că în Sorrento este plin de scutere și motociclete, iar zumzetul lor nu se oprește nici noaptea. Recomand o cazare ce nu are balcon la strada principală sau să fie mai retrasă, dacă vreți să vă și odihniți.
Mijloace de transport pe coastă
Pentru a te plimba pe coastă, ai mai multe opțiuni:
Închiriezi o mașină. Avantajul este că te plimbi în voie, oprești unde consideri că prinzi poza aia de mii de like-uri și ai AC la discreție. Dezavantajul este că trebuie să o parchezi când ajungi la destinație, iar orășelele de pe coastă au foarte puține locuri de parcare. Există parcări private și în medie costă cam 5E/oră sau 20E/zi. Depinde de cât de mare e parcarea, s-ar putea să trebuiască să le lași cheia de la mașină, pentru că le mai mută ei în funcție de cum vrea să iasă cineva. Drumul pe coastă este ok, cu câte o bandă pe sens, destul de lat, dar în orășele sunt locuri unde încape numai un autobuz și se creează ambuteiaje. Dacă vrei să închiriezi o mașină, alege o mașină mică, gen Fiat 500. Localnicii au numai mașini mici. Știu ei ce știu.
Folosești linia de autobuze SITA. Circulă pe toată coasta la un interval de 30min și costă 10E/24h de persoană. Atenție, biletele nu se pot cumpăra de la șofer, ci doar de la tabacherii, buticuri de ziare, baruri și cafenele. Mai multe detalii aici. La cât de sinuos este drumul pe coastă, nu m-a atras această variantă pentru că am rău de mișcare și sigur nu mă bucuram de peisaj 🙂
Închiriezi un scuter! Cred că am făcut cea mai bună alegere să închiriem câte un scuter de cuplu, pentru 2 zile. Am plătit 40E/zi și le-am închiriat de la Sorrento Parking. Nu a trebuit să plătim nicio garanție, doar s-au asigurat că avem permis de conducere. În Italia poți conduce scuter de 125cc cu categoria B, lucru care ne-a prins bine pentru că aceste scutere sunt puțin mai puternice și perfecte pentru 2 persoane. Locația de unde am închiriat scuterele era la 5-10min de mers pe jos de cazare și am putut să le lăsăm la ei gratuit peste noapte. Mai puține griji.
Scuterele pe care le-am luat noi aveau 300km în bord, deci erau ca noi. Am mers aproximativ 150km în 2 zile și am băgat benzină de 6E. (1.8E/L la momentul respectiv). Dacă în prima zi fetele s-au cam plâns de poziția incomodă de pe scuter și le-a fost puțin frică în drum spre Pompei, în a 2-a zi ne-am simțit mai ok și chiar ne-am bucurat de drumul de pe coastă către orășelele Ravello, Amalfi și Positano. Pentru parcarea scuterelor se plătește între 3-5E/h, depinde de oraș, dar avantajul este că sunt mult mai multe locuri de parcare pentru acestea și te strecori mai ușor în trafic. Se poate plăti parcarea la automatul de bilete ce acceptă și card, dar nu sunt chiar peste tot. În Positano nu am văzut astfel de automate.
Câteva sfaturi utile:
- Având în vedere că pe scuter nu ai suport de telefon, îți poți seta navigația pe telefon și poți folosi niște căști pentru a fi îndrumat fără să te oprești una două ca să te uiți pe hartă.
- Grijă pe unde te bagă Waze-ul sau ce aplicație folosești. În unele tuneluri nu ai voie cu scuter / motocicletă sub 149cc. Grijă la indicatoare. Deobicei în tunelurile foarte lungi.
- Există zone cu trafic limitat ( ZTL ) în care nu ai voie cu scuterul / mașina decât dacă ai un permis special. Indicatorul arată cam așa. L-am întâlnit în zona Pompei și în Ravello chiar în zona pieței centrale. De altfel te anunță și Waze-ul dacă traseul tău intră într-o astfel de zonă.
O altă variantă de deplasare ar fi pe mare cu bărcuța. Mai există și varianta de vizitare cu private boat sau cu vapoare ce fac excursii cu opriri în toate orășelele. Prețul unei plimbări private cu barca se învârte undeva la 100E/persoană. Mai multe despre boat tours găsești aici.
Ai ce să vezi pe coastă și cred că ți-ar trebui 1-2 săptămâni ca să vezi locurile și să te bucuri la maxim de vibe-ul de acolo, dar noi am încercat să vedem cât de mult putem în 3 zile, care s-au desfășurat cam așa:
Ziua 1 – Pompei și o scurtă vizită la Positano
Aproape de celebrul vulcan Vezuviu se află orașele antice Pompei și Herculaneum. Noi am vizitat Pompei unde costul biletului este de 16E/persoană. Am mai plătit 10E pe două locuri la umbră pentru scutere în parcarea Zeus și apoi am intrat în Pompei. Cu harta în mână ne-am simțit ca într-un mare labirint.
Acest oraș a fost îngropat în cenușă acum aproape 2000 de ani în urma eruperii vulcanului Vezuviu. Mulți localnici de atunci au murit fiind surprinși de cenușă, de temperaturile mari și de gazele toxice. Într-un colț al sitului sunt câteva trupuri umane ce s-au conservat foarte bine și poți doar să-ți imaginezi prin ce au trecut acei oameni..
Pompei este astăzi un sit arheologic și un imens muzeu în aer liber, așadar îți recomand să îți dedici jumătate de zi pentru vizitarea lui. De preferat dimineața sau după amiaza. Noi am fost în miezul zilei și am cam mers ca șopârlele pe lângă pereți, vânând umbra 🙂
După ce am terminat de vizitat situl ne-am potolit foamea vizavi la Hortus Restaurant & Garden Bar, un restaurant cu mâncare foarte bună și prețuri decente.
Am încălecat pe-un scuter și am tăiat-o spre Positano. Sincer, abia așteptam să ne punem iar în mișcare ca să ne răcorim puțin. După o oră și ceva eram în Positano, unde numai ne-am clătit ochii și am trecut rapid pentru că era foarte aglomerat și am zis că revenim a 2-a zi.
Ne-am întors la apus pe coastă spre Sorrento și după ce am adăpat caii la un peco, ne-am retras la cazare frânți de oboseală.
Ziua 2 – Ravello, Amalfi, Positano
După ce am luat micul dejun am tăiat-o direct spre Ravello și după o oră și jumătate, cu mici opriri pe coastă pentru poze și dezmorțirea fesierilor, eram acolo. Am parcat aici, cât mai aproape de Villa Rufolo și de Villa Cimbrone.
Pe lângă Duomo din piața centrală, vilele au fost singurele obiective pe care ni le propusesem să le vedem în Ravello și am înțeles de ce vine toată lumea aici. Pentru că ambele vile, castele, proprietăți, ce-or fi ele, au niște grădini splendide și dacă ești influensăriță o să-ți pierzi multe ore aici.
Pentru 6E/pers la Villa Rufolo și 7E/pers la Villa Cimbrone poți să le vizitezi și să-ți imaginezi cum trăiau boierii vremii aici, la malul prăpastiei, cu un view nesimțit de frumos peste Marea Tireniană.
Villa Rufolo
Puțin mai departe de piața centrală, cam la 20min și multe scări distanță se află Villa Cimbrone. O altă superbitate trântită fix pe coastă. Și când zic fix pe coastă…nu exagerez cu nimic. Am găsit aici un balcon ieșit puțin peste marginea muntelui și a trebuit să mă țin zdravăn de balustradă. Dacă ai rău de înălțime și te uiți în jos, o să simți cum îți circulă sângele prin picioare 🙂 Dar priveliștea e mișto. Cam așa:
Amalfi
N-am zăbovit mult și după 322390483 de poze am plecat spre Amalfi. Am ajuns rapid și în 20 min eram iar la automatul de parcare. Parcarea pentru scutere o găsești în zona autobuzelor și este amplasată mai jos decât nivelul străzii, din acest motiv noi ne-am învârtit puțin pe acolo fiindcă nu știam unde să parcăm. În Amalfi am mers random pe singura stradă cu bazaruri și am pozat în treacăt Duomo di Amalfi. Se putea intra, dar noi am zis pas la încă o tură de scări. Oricât am încercat să mai lungim vizita în Amalfi, nu am stat mai mult de 2h cu tot cu o mică baie în mare până la genunchi. Apa caldă și curată, ca în Grecia, dar plaja nu avea nisip mai deloc, ci doar pietre foarte fine.
Positano
În drum spre Sorrento, la 40min de Amalfi am făcut un mic popas în Positano. Mi s-a părut cel mai frumos dintre toate, dar și cel mai aglomerat și îngrămădit. Ca să parchezi, pare o adevărată aventură și ai șanse să găsești locuri libere doar la parcările private. Abia te așteaptă băieții 🙂 , dar nu prea ai încotro pentru că strada ce coboară de pe coastă și intră în oraș este cu sens unic și te împing alte mașini de la spate. Ori ai intrat în parcare ori ai plecat, îi dai înainte și te trezești că deja ai ajuns iar pe coastă. Nu lăsați random mașina / scuterul pentru că se dau amenzi. Când simți că ai terminat de coborât, pe dreapta este o parcare. Noi acolo am plătit 5E pentru aproape o oră cât am stat. Suficient cât să luăm la pas străduța cu tarabe ce duce spre plajă și să facem câteva poze pe nisip. Da, aici aveau nisip 🙂
Am profitat de ultimii km pe coastă cu scuterul și am ajuns pe înserat în Sorrento unde am predat mica bestie, nu înainte de a-i face plinul.
Ziua 3 – Insula Capri
N-ai cum să ajungi pe Coasta Amalfi și să nu-ți rezervi o zi pentru Insula Capri. N-ai cum. După un drum de aproximativ 30 min cu vaporul din portul Sorrento, ajungi pe insulă. Sunt multe firme ce fac acest traseu și nu au un program regulat, dar poți consulta orele actualizate aici. Am plătit 42E/persoană dus-întors, dar am ales să luăm biletul de întoarcere de pe insulă pentru că nu știam exact la ce oră ne întoarcem și cumva eram obligați să ne întoarcem la ora de pe bilet.
După ce am coborât de pe vapor, cât au făcut fetele un mic shopping la tarabele din port, noi am luat bilete pentru funicularul ce duce 140m mai sus pe insulă. Am dat 4E/persoană dus-întors, dar merită toți banii. Circulă o dată la 15 min, face 5 min și te scapă de multe scări și drumuri șerpuite.
Odată ajunși sus în Piazza Umberto, ne-am orientat încotro s-o apucăm spre Giardini di Augusto, unul dintre principalele obiective ale insulei pentru că oferă o panoramă superbă asupra mării. Distanța nu e mare și nu ai face mai mult de 10 min până la grădini, asta dacă nu te-ai opri să admiri casele și pomii cu lămâi.
În căutarea unui restaurant unde să servim masa de prânz am ajuns și la Belvedere Tragara, un alt punct de unde se pot admira zecile de bărci și yacht-uri de pe mare.
Ne-am întors în piață, am mâncat o pizza, am băut o bere și după ce am fentat căldura de la prânz am luat autobuzul spre Anacapri, celălalt orășel de pe insulă, care se află la o altitudine mai ridicată decât Capri. Pentru biletul de autobuz am plătit tot 4E/persoană dus-întors și ne-a dus până în apropierea vilei San Michele. Aici am plătit 10E/persoană biletul de intrare și ne-am relaxat puțin în grădinile vilei, unde din nou, am admirat marea, portul și Capri.
Dacă vrei să ajungi în cel mai înalt punct de pe insulă (589m), în vârful muntelui Solaro, află că poți urca cu telescaunul din Anacapri. Noi am spus pas acestei provocări pentru că nu mi-a inspirat încredere acel telescaun de o persoană și ne-am întors în Piazza Umberto unde am luat funicularul spre port. Aici am luat biletele de vapor pentru ruta către Sorrento și n-am fost cei mai inspirați când am ales să ne întoarcem în jur de ora 17:00 când se întorc în Sorrento toți muncitorii de pe insulă. A fost cam aglomerat.
În ziua plecării ne-am mai plimbat prin Sorrento, am mai mâncat o pizza și am așteptat să se facă ora plecării. Apropo de mâncare, vă spun unde am mâncat în această vacanță și care este feedback-ul meu. Vă spun de pe acum că nu mi-a fost frică să fac o cură serioasă de pizza, că doar eram în Italia, no?
Unde am mâncat pe Coasta Amalfi
Pizzeria da Franco în Sorrento – Pizza bună, berea rece la 0.66, un loc preferat și de localnici pentru că după ora 20:00 s-a umplut brusc. O pizza costă cam 8 Euro. Aici am luat prima masă când am ajuns și ultima înainte să plecăm.
Il Leone Rosso Ristorante în Sorrento – Pizza și paste la preț corect, în jur de 8-10Euro. Pizza a fost bună, dar fetele și-au luat paste și spuneau că nu prea erau fierte. La final ne-au dat limoncello din partea casei. Da, acolo e o pizza cu nucă 🙂
o Parrucchiano La Favorita în Sorrento – unul dintre cele mai frumoase restaurante în care am fost. Deasupra meselor erau lămâi peste tot. Trebuie să suni neaparat pentru rezervare dacă vrei să iei cina aici, noi în prima seara n-am mai prins loc. Este un restaurant puțin mai scump și FĂRĂ PIZZA!!! dar am supraviețuit. Am mâncat niște cannoli cu carne foarte bune. Pentru o cină specială, recomand acest loc.
Hortus Restaurant & Garden Bar la Pompei – mâncare foarte bună la prețuri corecte, chiar dacă este „la botul calului” cum s-ar zice. Aveau ventilatoare cu apă și ne-am răcorit puțin cât am stat la masă. Pizza a fost excelentă, cu extra Parmigiano-Reggiano. De fapt, toată lumea a avut Parmigiano-Reggiano în mâncare pentru că am avut la discreție pe masă 🙂
În Ravello am luat din piața centrală niște sandwichuri on the go, pe care le-am mâncat pe bancă în Amalfi 🙂 În jur de 7 Euro bucata, dar e prea mare unul pentru o singură persoană.
Ristorante Pizzeria Longano în Capri – Pizza foarte bună, în jur de 10 Euro. Dacă prinzi o masă la geam ai un panoramă frumoasă asupra portului. Am mâncat și am băut bine, recomand locația.
În Italia restaurantele se închid la 15:00 și se redeschid la 19:00. Nu toate, dar aveți în vedere lucrul acesta când vă planificați mesele. În general o masă în 2 a oscilat între 30 și 50 Euro. Cel mai mult am dat la acel restaurant mai deosebit din Sorrento, în jur de 60 Euro, dar am băut și un vin bun 🙂
Concluzii
Nu este nici cea mai ieftină, dar nici cea mai scumpă destinație în care am fost. În funcție de gusturile fiecăruia și de ce planuri aveți, un city break similar pe Coasta Amalfi poate oscila în jurul sumei de 1000Euro.
Nouă ne-a plăcut. Ne-a plăcut și sigur o să mai revenim cândva să vedem coasta și de pe o barcă privată, cu sărituri în apă..plajă..mai pe relaxare că acum prea ne-am fugărit 🙂 Aș alege însă începutul lunii mai sau final de septembrie. Spunea și gazda noastră că sunt temperaturi neobișnuit de mari pentru aceasta perioadă (final de iunie). Nici nu vreau să-mi imaginez cum e în august.
Vă las mai jos un scurt aftermovie cu toată experiența noastră pe Coasta Amalfi și dacă aveți întrebări, nu ezita să-mi scrieți în comentarii. Răspund tuturor. Enjoy!
8 răspunsuri la “Cu scuterul pe Coasta Amalfi”
Felicitări pentru articol, foarte bun și util!
Multumesc! 😀
Salutare!
Mi-a plăcut ce am văzut în prezentarea voastră și vă dorim multe asemenea momente. Vreau să-mi dai o părere, căci în iunie mergem și noi acolo. Ce crezi? Dacă suntem cazați în Napoli și închiriem un scuter de acolo, într-o zi avem timp să vedem în mare toată coasta? Fără Pompei. Noi avem scuter și suntem obișnuiți cu circulația.
Da, se poate. Cu trezit de dimineata devreme, se poate.
Salutare,
Urmeaza sa vizitez Coasta Amalfitana si am gasit informatii super pretioase in articolul tau.Felicitari!
Multumesc
Mulțumesc! 😀
Buna! Sunteti vaccinați? In locurile unde ati vizitat in aer liber v-a trebuit vaccin? Cum e cu virusul acolo? Se respecta restricțiile? Urmeaza sa plecam si noi saptamana viitoare si chiar ne ajuta articolul tau, insa avem putine emotii in privința pandemiei. Multumesc mult!
Da, suntem vaccinati. Nu ne-a intrebat nimeni nimic de vaccin, nici macar la aeroport, dar eram pregatiti cu test și tot ce trebuie, chiar dacă eram vaccinati. La momentul respectiv inca se cerea test, chiar dacă erai vaccinat. La momentul respectiv inca exista obligativitatea purtarii mastii pe strada, dar cum în zona Napoli regulile se respectă și nu prea.. a fost lejeră treaba :). Am vazut și politisti fara mască. Sfatul meu este să intrebati și pe grupul de „Vacante do it yourself” pe facebook, poate a fost cineva mai de curând. Vacanta placuta!