Categorii
Descoperim lumea

Locuri de vizitat în România după starea de urgență

Am citit diverse articole și sigur ați auzit și voi că e puțin probabil să mai călătorim anul acesta prin țări străine. Țări precum Grecia sigur vor încerca să redeschidă granițele mai repede pentru a prinde cât mai mult din sezonul estival, dar momentan nu știm în ce condiții se va putea călători. A fost frumos în Grecia, nu aș zice nu la încă o tură, dar sunt puțin sceptic în rezervarea unei vacanțe în afara țării anul acesta, așa că am făcut o listă cu destinații din România, pe care vreau să încep să le văd/revăd imediat cum se ridică interdicțiile de liberă circulație.

De la excursii de o zi, la city break de weekend, după cum urmează:

Cetatea Enisala

Sursă imagine

Cetate situată în Dobrogea, în apropierea lacului Razim. De pe dealul calcaros pe care se află cetatea încă din secolul 14 chiar se zărește lacul Razim și pozele cele mai mișto ies la apus. Știau ei negustorii genovezi ce știau. „Citadel with a view please”. Am văzut foarte multă lume vizitând această cetate și fiind la doar 120km de Galați, cred că merită one day trip până aici, cu o oprire la Lacul Iacobdeal, că tot e în drum.

Cheile Dobrogei

Sursă imagine

La 40km de Constanța se află Rezervația Cheile Dobrogei ce datează din perioada Jurasicului (undeva între acum 200 de milioane de ani și 145 de miloane de ani în urmă conform wikipedia). Un peisaj deluros cu stânci calcaroase și din rocile cărora se cunosc aproximativ 80 de specii fosile în special fauna marină de altă dată, dar și păsări și reptile. Aici se află și două peșteri, „La Adam” şi „Gura Dobrogei” sau „Peştera Liliecilor”. În mod cert poți să petreci câteva ore pe aici și să faci câteva cățărări, dar eu cred că o s-o vizitez doar în treacăt spre urmatoarea destinație.

Vadu și Corbu

Anul trecut am ajuns aici pentru prima dată și mi-a plăcut liniștea și naturalețea locului. Am stat peste noapte la un camping în apropiere, dar anul acesta vreau să înoptez direct pe plajă, cortul în buza mării, cu foc de tabără pe nisip, la sute de metri de următoarea rulotă sau cort. Chiar dacă drumul e un pic mai prost spre final, eu zic că merită să vii aici măcar o dată pe an.

Vulcanii noroioși din zona Buzăului

Sursă imagine

Probabil prima excursie cu învățătoarea și colegii de clasă aici a fost. Îmi aduc aminte ceva vag, a trecut foarte mult timp, dar sigur vreau să revin aici mai ales că soția nu a fost și tot îmi zice să mergem. În relieful din zona Pâclelor Mari și Pâclelor Mici se găsesc aceste mici movile de noroi, impropriu denumite „vulcani” pentru că din ele nu erupe magmă, ci o combinație de sol argilos cu apă, ajutat să iasă la suprafață de gazele naturale de la o adâncime de circa 3000m. Peisajul este asemănător mai degrabă unei planete străine și se modifică în permanență datorită ploilor, dar și a perioadelor secetoase când se crează adevărate șanțuri în jurul micilor „vulcani”.

Canionul 7 scări

Sursă imagine

Un loc în care vreau de mult timp să ajung, dar parcă mereu găseam altă destinație de one day trip. Defileul aflat la câțiva km de Brașov este foarte vechi, săpat în calcare jurasice, aici trăind dinozauri acum multe milioane de ani, iar pârâul ce-l străbate creează adevărate cascade atunci când debitul lui se mărește suficient de tare. Cred că este o destinație perfectă de weekend dacă vrei să te plimbi prin natură și să te cațeri, iar traseul reamenajat acum 4 ani este unul accesibil și nu necesită cine știe ce condiție fizică, din ce am mai citit.

Sâmbăta de Sus

Sursă imagine

Am mai poposit aici într-o seară, dar în afară de a vizita mânăstirea și a face o plimbare prin jurul pensiunii unde eram cazați, nu am făcut mare lucru. În zonă este un parc de aventură unde poți face diverse activități dacă ești în gașcă mare, dar pe mine mă încântă mai mult ideea unui traseu montan mai ales pentru că peisajul este unul deosebit, iar traseele sunt ușor accesibile, cel puțin până la Cabana Valea Sâmbetei. Părinții mei au făcut traseul acesta de nenumărate ori și nu ratează ocazia să-mi trimită poze ori de câte ori ajung pe acolo, așa că anul acesta e musai! Pe munte la Sâmbăta de Sus! În zonă sunt foarte multe pensiuni, chiar și o păstrăvărie, așa că se prevede un weekend prelungit aici.

Am vizitat multe locuri prin țară când eram copil, am avut norocul să mă plimbe ai mei peste tot, în concedii, weekenduri prelungite sau chiar excursii de o zi, așa că nu prea știu încotro să o mai apuc și aștept sugestii de la voi!

Tu unde vrei să fugi prima dată când se va putea călători fără restricții? Promit să actualizez articolul cu idei de la voi 🙂

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *