Categorii
Descoperim lumea

O săptămână în Barcelona

Dacă pentru prima jumătate a lunii de miere am ales să mergem în Praga, cea de-a doua jumătate a lunii de miere ne-am petrecut-o în Peninsula Iberică, pe malul Mediteranei, în Barcelona. Am adunat câteva informații și materiale foto-video pe care le voi centraliza în articolul ce urmează.

Cu ce ajungi în Barcelona?

Noi am zburat cu Vueling din Praga, iar la întoarcere am aterizat la București cu Wizzair. În ambele cazuri am plătit pe bilet 100E / persoană. În extra sezon posibil să prindeți prețuri chiar mai bune. A fost prima dată când am zburat cu Wizz și la decolare am avut întârziere de aproape 2 ore. Am înțeles că e ceva specific pentru Wizz. Nu știu dacă o să-i mai alegem altă dată.

Mijloacele de transport

Barcelona e mult mai mare decât pare. Noi eram obișnuiți să mergem mult pe jos, dar aici am apelat mult și la mijloacele de transport în comun.

N-am văzut rețea de metrou mai dezvoltată decât cea din Barcelona. Îți ia ceva timp să te prinzi ce și cum, dar o să vezi că e foarte bine optimizată. Pe lângă metrou, noi am mers foarte mult și cu autobuzul. De câteva ori chiar am ales autobuzul în detrimentul metroului pentru că autobuzele au aer condiționat și la metrou era foarte cald, umiditate mare, nici nu puteai să respiri.

Am folosit cartela numită T10, care poate fi folosită atât la metrou cât și la autobuz sau tramvaie. Costă 10.2Euro, are 10 călătorii și am înțeles că este cea mai bună opțiune, folosită și de localnici. Atenție, nu este valabilă pentru transferul de la aeroport, unde vă trebuie cartela de metrou specială la 4.6Euro. Toate prețurile la cartele le găsiți aici, iar harta metroului actualizată poate fi găsită aici.

Cazare în Barcelona

Prețul cazării este destul de piperat față de alte destinații. Evident, contează perioada, zona, facilitățile, dar overall e mai scump. Ne-am cazat la NH Barcelona Les Corts care a obținut de la noi un scor mediu de 8.3 și pentru care am plătit 515 RON / noapte, cu mic dejun, în plin sezon. Dacă ești dispus să nu stai chiar în centru și la 20 min de pers pe jos de Camp Nou, poți alege să stai la acest hotel, îl recomand.

Ce am mâncat în Barcelona

Două persoane servesc o masă decentă în oraș pentru o sumă cuprinsă între 30 și 60 Euro. Prețurile sunt cu 10% mai mari dacă alegi să iei masa pe terasă. Am făcut cură o săptămână cu paella și sangria, iar uneori mai alternam cu un burger, să nu ni se facă rău 🙂 Am mâncat bine la:

  • Restaurant Salamanca am mâncat o Paella genială pe malul mării. Un restaurant cu foarte mulți ospătari, servire rapidă, mâncare bună, prețuri mai piperate, că na, ești la 2metri de nisip.
  • Tapa Gaudi – în zona Plaça d’Espanya . Mâncare foarte bună, terasă, prețuri decente.
  • La Botiga Arenas este un restaurant situat la ultimul nivel de la Arenas de Barcelona. Vă recomand să veniți să luați cina aici, priveliștea este deosebită.
  • Bacoa Burger – Probabil cel mai bun burger mâncat vreodată. Trebuie neaparat să ajungeți într-una dintre cele 5 locații.
  • Mabi – În zona hotelului am mâncat de două ori aici și a fost foarte bun, la un preț corect. Mai sunt alte 2 restaurante lângă, chiar și un bar cu foarte multe beri, Cerveseria El Tap, dar mereu era full.
  • Mercado de La Boqueria – o piață cu de toate. Fructe, picioare de porc, fructe de mare la cornet, tot ce vrei. Toate cornetele arată foarte bine, dar unele sunt oribile la gust, probabil nu sunt chiar proaspete. Alegeți să mâncați ceva mâncare gătită la bar, dacă sunteți pe aici.
  • Pizza Circus – Am fentat o masă de prânz aici. Auzisem de acest loc și confirm că au o pizza genială. Nu ai unde să stai jos înăuntru, au doar niște tejghele și mănânci din picioare. Costa doar 3Euro felia și repet, foarte bună!
  • La Hacienda – Local cu specific mexican unde am mâncat o porție imensă de Nachos cu guacamole și am băut una dintre cele mai bune Sangria.

Ce să vizitezi în Barcelona

Ca deobicei ne-am făcut planul de vizitat în aplicația Visit a City și o să reamintesc mai jos cele mai importante locații:

  • Arenas de Barcelona – Amplasat în Plaça d’Espanya, în trecut se disputau lupte cu tauri aici. Acum este un mall, cu restaurante sus pe terasă și poți să faci un tur 360 grade.
  • Sagrada Familia – Impresionanta Basílică la care se lucrează de mai bine de 100 de ani și care teoretic va fi gata în 2026. Fiecare bilet cumpărat contribuie la continuarea construcției. Vă recomand să evidați cozile și să cumpărați bilet online. Noi am ales varianta de bilet la 27E ce includea și turul casei lui Gaudi. Este una dintre cele mai impresionante construcții pe care am văzut-o vreodată.
  • Casa Mila, Casa Battlo, Casa Amatller. Doar 3 dintre construcțiile asupra cărora și-a pus amprenta marele Gaudi. Au un stil aparte și trebuie să ajungeți să le vedeți, măcar pe exterior dacă nu doriți să plătiți ca să intrați. Sunt toate cam în aceeași zonă.
  • Plaça de Catalunya – o piață impresionantă, cu fântâni, porumbei și zona de start a vestitului bulevard La Rambla care dă direct în mare. Grijă la buzunare pe La Rambla, este o zonă aglomerată și sunt tot felul de ciudați. Majoritatea vor să-ți vândă iarbă și nu numai 🙂 Exceptând aceste personaje, zona este una plină cu magazine și artiști stradali.
  • Placa Reial – o piață chiar lângă La Rambla, considerată intrarea în Old Town. Terase și sangria la greu.
  • Palatul Guell – chiar dacă îl aveam pe listă, am dat întâmplător de el, pe strada lăturalnică ce duce la Pizza Circus de care am amintit mai sus. O clădire impresionantă, cam ferită de ochii lumii. Aduce mai mult a fortăreață, clădirea fiind folosită în timpul războiului civil de către poliție. Frumos pe dinafară, n-am intrat.
  • Gaudí House Museum și Park Güell – să ajungi în parcul Guell este puțin solicitan fizic, urci puțin..puțin mai mult, dar priveliștea este pe măsură. Parcul chiar dacă este amenajat, păstrează din sălbăticia reliefului și ai un sentiment cum că ai fi într-o zonă montană, stâncoasă. Gaudi House Museum face parte din ce trebuia să fie un cartier pentru înalta clasă a societății. În acest parc Gaudi trebuia să construiască nu mai puțin de 60 de case cu grădini, dar proiectul nu a prins amploare, fiind oprit după construcția a doar două case, Gaudi House Museum fiind una dintre ele. Pentru a vizita celebra parte mozaicată a Parcului Guell trebuie să vă cumpărați bilete online, nu se poate achiziționa de acolo. Noi n-am intrat fiindcă erau cozi mari și oricum mare parte din mozaic era în renovare.
  • Palau Reial Major, Plaça del Rei și Cathedral of Barcelona făceau parte dintr-o fortăreață în trecut. Acestea sunt situate în cartierul gothic și sunt înconjurate de clădiri medievale. Piața este asociată cu Cristofor Columb, se spune că aici a fost primit de rege și regină la întoarcerea din „lumea nouă”.
  • Montjuïc Castle – puteți ajunge pe unul dintre cele mai înalte puncte din Barcelona cu gondola (12.7E dus-întors), cu autobuzul 150 din Plaça d’Espanya sau pe jos. Noi am urcat cu autobuzul și am coborât pe jos. Sus la castel ai o priveliște mișto asupra portului și dacă înconjori platoul o să vezi și aeroportul. Din păcate vegetația nu îți permite să vezi prea bine orașul.
  • Bunkers del Carmel – de aici vezi tot orașul, 360 grade. Urci de te saturi, dar merită. În timpul războiului civil, aici era un punct de apărare anti aerian. Au rămas în picioare anumite încăperi în care poți intra și citi puțin despre istoria locului.
  • L’Aquarium de Barcelona – Situat în port, lângă centrul comercial Maremagnum. Mai mult pentru copii, dar ce m-a impresionat și pe mine a fost un tunel pe sub apă, iar deasupra noastră înotau rechini. Dacă vrei să fii și mai aproape de ei, la anumite ore se fac scufundări în cușcă. Prețul biletului este de 21E pentru adulți și la copii variază în funcție de vârsta lor, detalii aici.
  • Ciutadella Park – tot în zona portului găsiți acest parc, unde vă puteți relaxa la fântânile arteziene sau vă puteți da cu barca pe lac.
  • Arc de Triomf – au și ei arcul lor de triumf, mai roșiatic și mai mare decât al nostru. Este amplasat la capătul promenadei ce vine din Ciutadella Park. În zonă sunt băncuțe, palmieri și zone de relaxare. Mulți dormeau direct pe iarbă.
  • Barceloneta Beach – Sunt multe plaje în zonă, dar cea mai cunoscută este aceasta. Sunt multe autobuze ce trec pe aici, deci accesul la plajă se face foarte ușor. Noi am stat într-o zi până la prânz. Apa este foarte curată, dar adâncă dacă te îndepărtezi la 3-4 metri de mal. În zonă sunt minimarketuri de unde poți lua o bere, o înghețată, la prețuri normale.
  • Camp Nou – nu în ultimul rând, impresionantul stadion al echipei FC Barcelona. Rezervă-ți câteva ore dacă ajungi aici pentru că turul te poartă prin întreg stadionul, de la firul ierbii până în tribuna oficială. La final ajungi într-un mega shop unde ești tentat să spargi bani pe orice scrie FC Barcelona. Afară, găsești o terasă unde îți poți relaxa picioarele după multe scări urcate și îți poți liniști foamea cu o bere și un burger regulamentar. Oamenii vând orice aici, chiar și gazon la conservă sau ață din plasa porții.

Chiar dacă am stat o săptămână, sunt multe zone și atracții unde nu am ajuns. Dintre aceste locuri amintesc:

  • Tibidabo, cel mai înalt deal din zona Barcelonei, cu un parc de distracție.
  • Monestir de Montserrat – dacă închiriați o mașină merită să faceți o escapadă până aici. Noi am fi făcut 4 ore până acolo cu 3 mijloace de transport și am renunțat.
  • Din port se pot face plimbări în larg cu vaporașe
  • O listă completă cu activități și locuri de vizitat în Barcelona găsiți pe Visit a City
  • Intrări gratis la anumite obiective, în anumite zile din lună. Lista actualizată o găsiți aici.

Concluzii

  • Barcelona este un oraș imens și îți trebuie mult timp ca să vizitezi principalele obiective turistice. Nu aș vedea-o ca pe o destinație de city break.
  • Cel puțin vara, umezeala o să-ți dea sentimentul că te sufoci, dar după prima zi, te obișnuiești.
  • Nouă ne-a lăsat impresia de un oraș ușor murdar, poate și pentru că am fost în plin sezon estival și erau mulți turiști.
  • Toată lumea știe engleză și nu a trebuit să apelăm la spaniola învățată din telenovele.
  • Comercianții stradali cresc prețul când aud că ești turist. Negociați orice cumpărați. Indienii îți pot lăsa un produs de la 50 Euro chiar și până la 10 Euro când te văd că ieși din magazin.
  • Duminica sunt închise mai toate magazinele și mallurile. Singurul deschis este cel din port, Maremagnum, în rest bate vântul.

Acestea sunt gândurile noastre din vacanța în Barcelona. Sperăm că v-am făcut o privire de ansamblu și v-am făcut pofta de paella și sangria 🙂

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *