Cum începi mai bine un an, dacă nu cu o săptămână de vacanță. În ianuarie am fost cu gașca la ski în Bulgaria, mai exact în Bansko. Din păcate nu a nins, dar a fost suficientă zăpadă pe pârtii cât se ne facem norma de dat cu ski-urile / placa pentru acest sezon.
Dacă mergeți în Bansko nu vă faceți griji că nu știți limba. Oricum majoritatea turiștilor sunt români și vezi numai mașini cu numere de România, atât pe drum, cât și în stațiune.
Moneda în Bulgaria
Pentru că vor urma câteva prețuri de referință, trebuie să știți că în Bulgaria moneda oficială este Leva. Rata de schimb este de aproximativ 1 Leva = 2.5 RON. Noi nu am avut bani schimbați din România, am folosit peste tot cardul Revolut și am scos de la bancomat din Bansko bani cash pentru diverse.
Drumul spre Bansko
Am mers cu mașinile, pe ruta Galați – București – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Bansko . Până am dat de autostrada care duce la Bansko, am mers cam 3 ore pe un drum destul denivelat, după care am parcurs cei 200km de autostradă. Nu e chiar cea mai bună autostradă, e mai mult gen București – Pitești, dar măcar ei s-au strofocat și au făcut autostradă prin munți. Am ieșit de pe autostradă și 40 KM mai târziu am ajuns la Bansko, după aproape 10h de stat în mașină.
Nu uitați să vă cumpărați vinietă de Bulgaria. Am văzut incredibil de multe mașini ale autorităților, pentru verificarea vinietei. Nu are rost să riști mai ales că nu e o avere. Costă 50 RON (am putut plăti în lei), valabilă o săptămână și poate fi achiziționată de la diferite gherete, după ce treci vama la Bulgari.
La întoarcere am pus motorină de la un OMV de pe autostradă. Prețurile la carburant sunt cam ca la noi. Am plătit echivalentul a 5.6 RON / litru.
Cazare în Bansko
Ne-am cazat la Saint Ivan Rilski Hotel & Apartments, un complex hotelier amplasat relativ aproape de centrul stațiunii. Făceam cam 15min pe jos până în parcarea de la gondolă. Oricum, toate hotelurile care se respectă au transfer cu microbuzul către gondolă. La hotelul unde am stat noi, acesta pleca o dată la 10 minute dimineața și după amiaza când fluxul de oameni ce se duc și vin de la pârtie este mai mare.
Recomand hotelul pentru că a fost curat, călduros și micul dejun a fost bun. Are parcare subterană (10 leva / zi) și piscină cu saună, cadă cu apă rece, zona de relaxare, numai bune când vrei să iei pauză de la pârtie.
Fiind un complex destul de mare, în zona recepției găsiți chiar și un mini market cu de toate și un bancomat ce nu ia comision la retragere de pe Revolut. Tot la parter este și un restaurant tradițional, așa că dacă nu ai chef să te duci până în centru, ai unde să iei prânzul sau cina.
Am plătit 1600 RON pentru 6 nopți de cazare cu mic dejun inclus.
Pârtiile din Bansko
Ei bine, dacă la drumuri stau mai prost decât noi, la pârtii ne dau clasă bulgarii. Au 16 pârtii, tot atâtea instalații de transport pe cablu și peste 70 KM de pârtie. Când am urcat în prima zi, din parcare și până în vârf de munte la 2600m cred că am făcut o oră. Am schimbat o telegondolă și de 2 ori telescaunul. Stațiunea este situată la 925m, ca să vă faceți o idee de diferența de nivel. Am rămas uimit că la un moment dat am trecut cu telescaunul peste instalația unui alt telescaun. Bine ca n-au pus și semafor 🙂
Din păcate nu am apucat să ne dăm pe toate pârtiile, datorită lipsei de zăpadă, dar tunurile cu zăpadă artificială au ținut câteva pârtii practicabile și nu ne-am dus degeaba în Bulgaria. Ca și la noi, pe pârtiile intermediare a fost aglomerație mare și trebuia să fii foarte atent, dar ce mi-a plăcut a fost că pârtiile sunt mult mai late și e loc pentru toată lumea.
Costuri instalații pe cablu în Bansko
Nu există varianta cu puncte ca la noi. Am folosit abonamentul pe o zi, la 70 Leva (175 RON) care oferă acces la gondolă, telescaun, teleski. Dai un ban, dar după nu îți mai pasă, te dai cât te țin picioarele. Există și varianta de jumătate de zi, valabilă după ora 12:30, care costă 54 Leva (135 RON) și pe care am încercat-o și noi într-o zi, dar am concluzionat că nu prea e combinație pentru că această cartelă se eliberează doar după ora 12:00 și trebuie să stai la niște cozi foarte mari.
Pentru cartelele de la gondolă se achită o garanție de 5 Leva pe care o puteți recupera la automatele de peste stradă de casa de bilete. De reținut că se acceptă plata cu un card bancar, dar garanția trebuie achitată cash.
Coada de la gondolă poate fi descurajantă, dar se mișcă destul de repede, exceptând perioada de la prânz când toată lumea așteaptă ora 12:30 ca să poată folosi cartelele de jumătate de zi. Gondola urcă până la 1635m, unde se poate ajunge și cu mașina sau cu microbuzul între 09:00-13:00, pe un drum destul de îngust și aglomerat care poate fi închis dacă se umple parcarea de sus.
Dacă ajungeți cu microbuzul hotelului la gondolă, trebuie să știți că acestea vă vor lua după amiaza din partea opusă a parcării, în partea stângă cum cobori de pe pârtie, dar sigur vă va anunța și șoferul. În parcarea de jos, la gondolă, puteți lăsa mașina contra cost, 12 Leva ziua și 15 Leva pe timpul nopții.
Închiriere echipament sportiv în Bansko
Eu am avut ski-urile mele, dar majoritatea din grup și-au închiriat echipament și am aflat câteva prețuri. Pe strada principală din Bansko, dacă nu e shaormerie, clătitărie sau restaurant, e sigur unitate de închiriere echipament sportiv. Sunt multe și oferta este una variată. Prietenii mei s-au documentat înainte, au citit review-uri și au decis să-și închirieze echipament de la Tsakiris Ski.
Prețurile pentru echipament variază în funcție de cât de profesionale sunt plăcile sau ski-urile. De exemplu:
- închiriere placă și boots advanced, pentru 3 zile, 110 Leva (275 RON). Dacă vrei și cască, plătești 5 Leva (12.5 RON) în plus / zi.
- închiriere placă și boots standard, pentru 3 zile, 80 Leva (200RON) sau pentru 2 zile, 55 Leva (138 RON)
- închiere pentru o zi, placă sau skiuri, 30 Leva (75RON)
Ideea e că prețurile se pot negocia în funcție de câte zile vă dați și de cât de disperați sunt cei de la închirieri. Dacă sunteți grup mare, la fel, puteți negocia.
Ce faci în Bansko dacă nu te dai cu nimic pe pârtie
Păi la ce vrei să te mai duci? Glumesc. Dacă nu vrei să te dai nici cu ski-urile, nici cu placa, te poți duce la patinoar. Dacă vreți să patinați, vă costă 30 Leva (75RON) / 2 ore sau 15 Leva (38RON) / 2 ore dacă aveți patinele voastre.
Dacă nici patinoarul nu este o opțiune pentru voi, puteți merge la mall, să faceți plimbări pe pârtie sau prin centrul vechi. Fiind o stațiune destinată mai mult sporturilor de iarnă, nu prea ai alte activități și nu mi s-a părut o stațiune foarte „vie”. Poate și pentru că am fost într-o perioadă fără zăpadă și cel mai probabil cei care erau acolo, își rezervaseră sejurul cu mult timp înainte.
Unde să mănânci în Bansko
Cred că bucătăria românească e mai gustoasă decât a lor, dar în fiecare seară am încercat să luăm cina într-un alt restaurant pentru a descoperi bucate noi. O masă pentru 2 persoane se învârte cam în 40-50 Leva (100-125RON). Vă pot recomanda restaurantele:
- The House Restaurant – încep cu restaurantul unde ne-am simțit și am mâncat cel mai bine. Mâncare bună, servită rapid, preț corect și muzică live.
- Mehana Dedo Tase – În drum spre centrul vechi, am oprit aici la o ciorbă foarte bună.
- Baryakova Tavern – am mâncat copios, platou pentru 2 persoane, vin fiert bun.
- Matsurev Han – desert din partea casei, o plăcintă foarte bună.
- Restaurantul de la hotel, Tavern Chanovete. Recomand pizza Bianca de aici.
- La cota 1635m, sunt multe terase și restaurante, în schimb prețurile sunt destul de piperate.
- La cabana de la 2200m se poate servi vin fiert, ceai și nu numai, înăuntru este un restaurant „plimbă tavă”.
Concluzii
Una peste alta, ne-am simțit bine la Bansko și recomand o vacanță aici dacă ești un împătimit al sporturilor de iarnă pentru că domeniul skiabil este unul impresionant de mare. Probabil o să mai revenim și noi peste câțiva ani și sper să prindem mai multă zăpadă.
Dacă aveți întrebări, nu ezitați să mi le lăsați în secțiunea de comentarii! Ca deobicei, vă las un video de la fața locului 🙂