De autorulotă sigur ai auzit și știi ce e, dar termenul de „campervan” este relativ nou și abia prinde teren pe la noi. Probabil te întrebi..
Ce este un campervan?
Ei bine, un campervan este practic o autoutilitară sau cum i se mai zice pe la noi, dubă, dar care este modificată la interior pentru a avea toate dotările necesare pentru a locui în ea. La nivel global este un trend acum cu transformarea autoutilitarelor în campervan-uri, dar cea pe care am închiriat-o noi este gândită și optimizată la maxim chiar din fabrică.
Se conduce cu categoria B, iar firmele ce o închiriază am observat că cer o experiență de minim 5 ani în ale condusului și unele chiar au o limită minimă la vârstă, de 30 ani. Nu-i condamn, pentru că atunci când am condus campervan-ul prima dată am avut impresia că m-am urcat într-un autobuz și controlul este diferit față de un autoturism obișnuit. Trebuie să ai ceva experiență, să fii mult mai atent, dar nu te speria că o să te obișnuiești rapid și în maxim 50km o să zici că-l conduci de-o viață 🙂 La fel de ciudată o să fie și revenirea pe mașina mică.
Cât consumă?
Campervan-ul închiriat de noi are la baza modelul Fiat Ducato, cu motor 2.3L, 150CP, manual în 6 trepte. Am văzut că sunt disponibile pe piață și campervan-uri cu cutie automată, ce au la bază Renault Master.

Am parcurs prin țară aproximativ 1500km în 6 zile, iar consumul a fost de 8.4L/100km. Surprinzător de bine aș zice. Mă așteptam să consume peste 10L/100km. Rezervorul este unul generos de 90L și o să-ți cam dea cu virgulă când îi faci plinul. Intră motorină cât în 2 mașini mai mici 🙂 Trebuie să predai mașina cu plinul făcut, așa cum ai ridicat-o.

Am mers și pe drumuri naționale, dar și pe autostradă. Viteza maximă a fost cam de 115km/h pe autostradă, dar nu te simți chiar cel mai confortabil. Îi place pe la 90-100km/h, așa că orice estimare îți arată Waze-ul, nu bate cu realitatea. Dacă destinația ta teoretic este la 3 ore distanță, stai liniștit că o să faci lejer spre 4 ore.
Ai loc? E spațios? Îmi încap bagajele?
Campervan-ul îl văd potrivit pentru cupluri sau familii cu copil mic. Pentru mine și Adina a fost perfect, exact ce aveam nevoie pentru o primă astfel de experiență.
Are numeroase spații de depozitare, sertare și dulapuri. Efectiv peste tot pe unde au găsit un mic spațiu au pus un dulap sau un spațiu unde poți să pui ceva. Inclusiv în podea și deasupra locurilor din față.
La masa extensibilă și reglabilă au loc 3-4 persoane mulțumită și locurilor din față ce se rotesc la 180 de grade.
Patul are dimensiuni normale aș zice. Teoretic are 2m lungime și 1.6m lățime. Acum nu știu dacă m-am întins eu cât am putut sau dimensiunile nu bat cu realitatea, cert e că am cam atins cu picioarele ușile din spate. Și nu, nu sunt cel mai înalt. Am 1.70m. Deci dacă ești foarte înalt/ă ori dormi cu picioarele spre culoarul din mijloc și o să ai loc să-ți întinzi picioarele în afara patului, ori…flexezi 🙂
Mi-a plăcut foarte mult salteaua. Am dormit excelent.
Păstrează berea rece? Face și de mâncare?
Da, ai loc suficient în frigider. Mă așteptam să fie mai mic și mai îngrămădit, dar chiar ne-am descurcat. Am avut cele necesare pentru mic dejun și una alta pentru nelipsitele grătare. Frigiderul are chiar și un mini congelator în care încap lejer 2-3 doze de bere la nevoie sau niște tăvi cu mici 🙂 Recomand să-l treceți pe mod nocturn când dormiți pentru a fi mai silențios.
Campervan-ul este dotat și cu un aragaz cu 2 ochiuri ce funcționează pe butelie. Am făcut cartofi prăjiți, piure, cârnăciori, chiar și pancakes. Recomandarea ar fi să nu luați cele mai mari tigăi/oale de acasă pentru că nu vor încăpea 2 în același timp pe aragaz.
Nu e frig noaptea? Mori de cald ziua?
Pe partea de încălzire, campervan-ul este dotat cu centrală pe gaz, iar din panoul digital poți seta câte grade vrei să ai atunci când ești campat. Noi am ținut centrala pe 22-23 grade și am dormit fără probleme, chiar dacă afară au fost și 9 grade în unele seri.
Dimineața ne-am cam încălzit și am apelat la trapele din plafon. Mașina este dotată și cu aer condiționat, dar trebuie să pornești motorul dacă vrei să ai parte de acest lux. Oricum, dacă ai deschis 2 geamuri eventual și ușa mare de pe lateral ai răcit imediat mașina. Nu știu cum este în plină vară, noi am fost în luna mai.

Dacă stai în lateralul mașinii la măsuță, poți să-ți faci umbră cu copertina din dotare, ce se strânge în partea de sus a campervan-ului. Dacă bate vântul tare sau dacă plouă este recomandat să o strângi.
Păi și duș unde faci? Tot acolo?
V-am spus că este super optimizat nu? Dacă nu m-ați crezut, priviți câte au reușit oamenii ăștia să îngrămădească în mai puțin de 2 metri pătrați. Cabina de duș este în același loc cu WC-ul și chiuveta, dar cea din urmă se strânge la perete, iar pentru a avea mai mult loc atunci când faci duș, WC-ul se poate roti la 90 de grade.
În baie ai de toate, de la oglindă, port prosop, agățători, până la priză 220V. Presiunea la apă în baie nu este una extraordinară, dar cred că e mai bine așa că altfel ai face risipă și nu ți-ar ajunge rezervele să stai prea mult offcamping.

Atât rezervorul de apă curată cât și cel de apă utilizată au aproximativ 100L, iar nouă ne-au ajuns pentru 2 zile de offcamping. Panoul de control îți zice în orice moment cum stai cu resursele și îți poți face planul de campare în funcție de acestea.
Ce fac dacă s-au dus resursele?
Rezervorul de apă utilizată se poate deversa în canalizare la benzinării, parcări de pe autostradă sau dacă proprietarului campingului îți permite, direct pe iarbă, dar nu este prea recomandat fiind vorba de apă cu spumă, gel de duș, etc.
În rezervorul toaletei se introduce un fel de pastilă chimică ce are rolul de a descompune rezidurile și de a elimina mirosurile. Efectiv nu miroase nimic urât. Mi-a plăcut că fiecare camping în care am stat avea în zona de deversare (toaleta chimică) și un furtun cu apă și am putut clăti totul foarte bine. Este o operațiune recomandată masculilor. Chiar dacă nu miroase nimic 🙂

În camping, la benzinării sau în parcările de pe autostradă puteți umple cu apă curată rezervorul și gata, sunteți ready pentru încă 2 zile.
Bateria se încarcă din mers sau în camping când este conectat cablul la curent. Tot în camping o să puteți folosi și prizele de 220V ale mașinii, în alte situații ele nu funcționează și dacă te-ai gândit să îți încarci laptopul, bateria la camera sau orice alt dispozitiv care necesită 220V, îți recomand să ai la tine un invertor. Eu am un invertor de 150W. Găsiți modele similare pe Emag
Cât costă? De unde închiriez?
Noi am închiriat campervan-ul de la GoCamper. Au o flotă mare de autorulote și campervan-uri și multe locații în țară: București, Arad, Suceava, Cluj, Timișoara, Bistrița și Ploiești.
Am plătit 83Euro / zi cu asigurare Casco fără risc și fără a depune o garanție. Tariful normal era de 63Euro, dar pentru 20Euro în plus pe zi am fost acoperiți și orice s-ar fi întâmplat intra pe asigurare. Fiind la prima experiență de genul, am zis „better safe than sorry”.
Prețul pentru a închiria un astfel de campervan este între 49 și 120Euro/noapte și variază în funcție de perioada în care închiriați, numărul de zile, discount-uri și ce tip de asigurare Casco alegeți.
În funcție de firma de la care închiriați, asigurarea Casco este inclusă în tarif sau o plătiți separat, dar tot obligatorie este. Unele firme percep garanții returnabile de 500-600Euro, altele nu.
În final toată distracția ne-a ajuns 3100RON (include taxa de igienizare de 130E/sejur) la care s-au adăugat costurile de combustibil, aproximativ 650RON și taxele de camping.
După cum spuneam, trendul cu autorulotele și campervan-uri a început să prindă și pe la noi, iar dacă vrei să închiriezi ai de unde alege.
În Galați eu am mai discutat cu:
- Rentacamper – au multe autorulote cu dotări de top și aș zice că sunt din gama luxury. Ridicarea se poate face și din Galați, dar și din București. Același sejur cu ei ne-ar fi costat aproximativ 4400RON cu o autorulotă mare de 4+2.
- Ro-Camper – au puține autorulote, iar ridicarea lor se face tot din București. Am aproximat sejurul la 3700RON cu o rulotă de 4 persoane.
Tot din București mi-au mai atras atenția și cei de la FUN Campers. Au o flotă destul de mare și autorulote moderne. Aici sejurul ar fi costat undeva pe la 3900RON cu autorulotă 4+2.
Eu zic că am făcut o alegere bună în final cu campervan-ul, mai ales că am putut face poze precum aceasta:
Sper că n-am ratat nimic și dacă tot mai ai întrebări, lasă-le în comentarii pentru că răspund tuturor. Nu rata și celălalt articol în care povestesc unde am campat, pe unde ne-am plimbat și în care nu o să am milă de voi cu pozele și cadrele din dronă 🙂 Vine în curând.
Am făcut rapid și un tur al campervan-ului, dar n-am fost prea inspirat cu locația fiind mult zgomot de fundal. Not great not terrible 🙂 Aia e, sper să vă ajute 🙂
3 răspunsuri la “Totul despre Campervan”
Salut,
Am un proiect legat de VAN, ai dori sa afli mai multe?
Salut. Poti sa-mi dai mai multe detalii pe contact@munteanubogdan.com . Multumesc!
Bună ziua
Ma puteți ajuta cu acest proiect
Sunt în curs de a cumpăra un Fiat Ducato MAXI
Mulțumesc