Categorii
Descoperim lumea

Traseu pe munte între Predeal și Azuga

După ce am stat o noapte la cort în camping în zona Râșnovului, am plecat spre Predeal unde aveam planificat un traseu montan. Am lăsat mașina în spate la restaurant Dragului, ne-am echipat cu bocanci, am luat rucsacul și am plecat împreună cu alți 4 prieteni ce ne așteptau deja în parcare.

Ne propusesem să urcăm din Predeal până la Cabana Clăbucet Plecare, apoi la Cabana Gârbova, iar de acolo să plecăm spre Azuga. Drumul de întoarcere între cele 2 stațiuni stabilisem că o să-l facem cu trenul, pentru că mai mult ca sigur vom fi rupți de picioare când ajungem în Azuga.

După ce am traversat calea ferată, am ajuns în zona pârtiilor. De aici traseul pornește direct pe pârtie, pe lângă cabana Clăbucet Sosire.

Nu te lăsa descurajat de urcușul abrupt de câteva sute de metri, direct pe pârtie. Poteca va intra în pădure unde este umbră și răcoare. Urmează triunghiul albastru și continuă drumul până când dai iar de pârtie. Aici traseul traversează în diagonală pârtia și se intră iar în pădure.

A fost momentul când ne-am dat seama că nu mai urcăm la cabana Clăbucet Plecare, ci o să mergem paralel cu traseul cabana Clăbucet Plecare – cabana Gârbova. Într-un fel a fost mai bine pentru că urcarea a fost mai lină, presărată din când în când cu peisaje superbe asupra munților Bucegi, în partea dreaptă.

După aproximativ 2h se ajunge la cabana Gârbova, unde noi am poposit la umbră pe un brad pus la pământ. Ne-am hidratat și am luat o gustare. Am văzut multă lume pe terasă la cabană. Se poate mânca, iar dacă aveți nevoie la toaletă, aici este ultimul loc amenajat până la final de traseu 🙂

După o scurtă pauză, am plecat spre Azuga. Traseul începe cu un urcuș foarte abrupt, dar din nou, nu te lăsa descurajat pentru că sus o să intri în pădure. Nu uitați de cremă de soare și pălării. Noi am ajuns fix la prânz în acest loc și cam ardea soarele. Ne-am bronzat ca tractoriștii, cum se zice 🙂 Până în vârful dealului atât traseul marcat cu triunghiul albastru cât și cel marcat cu cercul albastru coincid. După ce ajungeți sus puteți merge spre vârful Clăbucetul Taurului sau faceți ca noi și mergeți spre Captarea de apă – Azuga.

Înainte de coborâre nu uitați să admirați priveliștea pentru că din păcate cam aici este ultimul loc cu priveliște deosebită. Pădurea foarte deasă dinspre coborâre nu are aproape niciun luminiș și până jos în Azuga nu o să vedeți mare lucru.

După ce intrați în pădure apare și marcajul cu cerc albastru, iar după vreo 30min o apare o bifurcație. Noi de aici am mers spre Azuga prin Drumul Tunului.

După mai bine de 2h de coborâre abruptă pe un drum forestier ce șerpuiește pădurea, am ieșit în sfârșit la civilizație și răsuflam ușurați, dar traseul nu se terminase încă. Pentru a ajunge la gară a trebuit să mai mergem pe asfalt încă 40min și la final am traversat DN1 pe pasarelă. Cireașa de pe tort. Nu că n-am fi fost rupți de oboseală deja 🙂

Am ajuns cu 15min înainte să plece trenul. Ne-am uitat pe Infofer și știam că în jur de ora 16:00 este tren spre Predeal. Fiind o rută destul de circulată, nu vă faceți griji că o să stați prea mult în gară. Oricum, aruncați un ochi pe site întâi. Sunt trecute și trenurile private, cum este cel pe care l-am luat noi. Biletul se ia direct din tren, de la nașul modern dotat cu tabletă. Trenul face 10min până în Predeal, unde vă puteți răsplăti cu o ciorbă de pui a la grec la restaurant Dragului 🙂

Dacă nu vreți să faceți tot traseul, mergeți măcar până la cabana Gârbova și retur. Peisajul este superb de acolo.

Sper că v-am stârnit interesul să plecați într-un traseu pe munte. Nu uitați să vă echipați corespunzător, să vă hidratați și să faceți gălăgie prin pădure, pentru a sperie animalele sălbatice și a preveni o eventuală întâlnire cu moș martin 🙂

Aruncați un ochi și pe video pentru că am surprins niște cadre foarte mișto din dronă!

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *