Îmi doream de mult să ajung în Austria și chiar dacă inima și dragostea pentru sporturile de iarna mă îndemnau să merg la Innsbruck, soția a insistat să mergem întâi la Viena, în perioada târgurilor de Crăciun. A promis totuși că o să ajungem și la Innsbruck într-o bună zi 🙂
Cu ce am ajuns în Viena și unde ne-am cazat
La avion prețurile nu fluctuează foarte mult și se învârt undeva la 100 E / persoană dus-întors (cu Austrian Airlines). Zborul durează cam 1h20m. Am prins o vreme superbă, senin tot timpul și am surprins chiar și Budapesta într-un cadru.
La cazare am văzut o chestie interesantă, cel puțin pe Booking. Ne uitam de prin septembrie după cazare și după ce am ratat câteva hoteluri și apartamente și am văzut că prețurile explodaseră, am zis că totuși s-ar putea să nu mergem anul acesta. În schimb, prin noiembrie am mai dat un search și surpriză, apăruseră foarte multe cazări la prețuri bune. Noi am stat la Ibis Wien Mariahilf și am fost foarte mulțumiți de hotel. Foarte aproape de metrou, mic dejun excelent și aveau Waffle Bars. Am dat 250E / 3 nopți de cazare cu mic dejun inclus. Ne-au primit cu free hot punch! În concluzie, îl recomandăm!
Mijloacele de transport în comun și transferul de la aeroport în oraș
Ca să ajungi de la aeroport în oraș poți opta pentru mai multe variante cum ar fi taxiul, UBER, trenul rapid CAT (direct, dar mult mai scump), însă cea mai bună variant ca și preț și rapiditate este trenul S7 care pleacă cam din 20 în 20 minute. Nu vă așteptați să vedeți prea multe indicatoare în engleză. După ce mi-am bătut capul 5-10 minute cu automatul de tickets și nu după ce am văzut că prețurile de acolo nu prea băteau cu ce știam eu, m-am dus la ghișeul ÖBB (rețeaua națională de tren a Austriei) și am luat bilet dus către oraș cu trenul S7 și bilet valabil 72h (17.1Euro) pe toate mijloacele de transport în comun din Viena. Costul biletului către oraș a fost 1.8Euro. Biletele noastre au arătat ca în poza de mai jos. Citisem că trebuiesc compostate înainte să ajungi pe peron, dar ale noastre nu încăpeau în aparatele de compostat și după ce am întrebat niște tipi care păreau că lucrează pe acolo, ni s-a spus că suntem ok, acestea nu trebuiesc compostate.
Trenul nu are capăt de linie orașul Viena, așa că vedeți unde coborâți. Noi am coborât la Vienna Bio Center St.Marx și de acolo am luat tramvaiul care ne-a lăsat fix în fața hotelului. Ca și în Praga, mijloacele de transport în comun sunt punctuale și ora afișată în Google Maps este respectată.
În 4 zile nu am prins niciun control, cu excepția drumului de întoarcere către aeroport, unde ne-a fost compostat biletul de către nașu’, dar chiar și așa, vă recomand să nu mergeți fără bilet, amenzile fiind foarte mari.
Aici găsiți harta actualizată a metroului din Viena. Noi am mers foarte mult și cu tramvaiul. Setați destinația pe Google Maps și o să primiți indicații cu numărul tramvaiului și tot ce trebuie.
Ce am vizitat în Viena
Am stat 3 nopți și îmi vine mai ușor să scriu despre atracțiile vizitate, pe zile, exact cum le-am făcut.
În primul rând am optat pentru Vienna Pass pentru 2 zile și am dat 85.5 Euro / persoană, după ce am aplicat codul promoțional DISC10 în procesul de checkout. Aplicația de pe mobil îți arată toate detaliile atracțiilor, unde le găsești, până la ce oră sunt deschise și cardul virtual Vienna Pass îl găsești tot în aplicație.
Am fost puțin sceptic, dacă să luăm sau nu Vienna Pass, nu știam exact dacă merită, dar am adunat și am fi dat 152 Euro / persoană pe toate intrările, dacă nu am fi avut Vienna Pass. În concluzie, merită!
Ziua 1 – drum, cazare, acomodare
- Mariahilfer strasse – Seara după ce ne-am cazat am ieșit în plimbare și până am ajuns la târguri, am mers pe aceasta stradă plină de magazine. Dacă ai venit pentru Shopping în Viena, aici e de tine.
- Wiener Christkindlmarkt Rathausplatz – Târgul de Crăciun de la primărie. Este cel mai mare și cel mai aglomerat. Seara nu ai loc să arunci un ac, dar noi am revenit și ziua ca să-l vedem mai bine. Poți chiar să închiriezi patine și să te dai pe un patinoar ce șerpuiește printre copacii din parc.
- St. Stephen’s Cathedral – Catedrala emblematică din Viena, aflată în mijlocul centrului vechi al orașului. Este foarte impunătoare, veche de aproape 1000 de ani și intrarea este gratuită. Pentru a vizita catacombele trebuie achiziționat bilet. Seara este foarte frumos iluminată, târgul de Crăciun de la baza ei, din Stephansplatz îi dă o tentă roșiatică. La acest târg am băut cel mai bun punch cu rom.
Ziua 2 – Palatul Schonbrunn și tot ce e pe lângă el
- Palatul Schonbrunn – Vă recomand să vă dedicați o zi întreagă pentru această zonă. Noi am ajuns aici în jur de ora 10:00 și am plecat puțin după ora 17:00. Pe Vienna Pass am avut „Grand Tour” și astfel am petrecut 50min doar în palat. Foarte important, chiar dacă aveți Vienna Pass sau nu, trebuie să stați la rând pentru ridicarea biletelor de intrare în palat. În funcție de cât de aglomerat este, o să vă scrie o oră pe bilet și doar atunci puteți intra. Noi am avut noroc ca ora de intrare să fie doar la 15min după ridicarea biletului, dar timpul de așteptare poate fi și de 3 ore. Este bine să aveți la voi căști, pentru că au audio guide (inclus) și în limba română. În interior nu puteți face poze, așa că..mergeți și-l vedeți. Costul biletului este de 26.5 Euro . Târgul de Crăciun din curtea palatului mi s-a părut cel mai frumos, poate și datorită palatului și a atmosferei de basm. Am băut un punch, am mâncat un cartof umplut și ne-am dezghețat la căsuțele cu radiatoare pentru picioare.
- Gloriette – după turul palatului noi am mers sus pe deal, în prezent este și o cafenea acolo, dar noi am urcat pentru priveliște. Chiar dacă era puțină ceață, am reușit să avem o panoramă asupra palatului și a orașului.
- Schönbrunn Zoo – după ce am coborât de pe deal, ne-am oprit la Zoo, cea mai veche grădină Zoo din lume! Chiar dacă era frig, am văzut multe animale. Este foarte mare și dacă ar fi fost vară sigur am fi petrecut mai mult timp aici. Copii probabil sunt cei mai încântați aici, fiind și foarte multe panouri interactive pentru ei. Costul unui bilet este de 20 Euro pentru adulți și 10 Euro pentru copii.
- Strudelshow in der Hofbackstube Schönbrunn – între 11:00 și 16:00 în curtea palatului, la ore fixe, are loc o demonstrație de cum se face un ștrudel autentic vienez. Show-ul este interactiv și la final poți să pleci cu o diplomă de maestru ștrudelar 🙂 . În prețul biletului ai inclusă o degustare de ștrudel. Un ștrudel de te lingi pe degete. Vă recomand să ajungeți aici, mai ales că e cald și te mai poți dezgheța. Dacă nu aveți Vienna Pass, costul biletului este de 6.5 Euro.
- Imperial Carriage Museum Vienna – am intrat aici cu 20min înainte de ora de închidere, dar nici că ai nevoie de mai mult pentru a vizita muzeul caleștilor imperiale. Găsești aici calești folosite la ceremonii de încoronare, sanii trase de cai, dar și caleașca pentru funerarii, în care prințesa Sisi a fost condusă pe ultimul drum. La ieșire, agățat pe un perete dai de un monopost de Formula 1. Recunosc, asta mi-a plăcut cel mai mult aici 🙂 Costul biletului este de 9.5 Euro.
- Giant Ferris Wheel – Roata din Prater Park este mai mare decât pare în poze și în vagoanele sale pot încapea chiar și 10-15 persoane deodată. Dacă ești mai romantic și mai cu dare de mână, poți închiria un întreg vagon și poți lua o cină romantică deasupra parcului. O tură în roată durează cam 20minute, depinde de câte ori o oprește nenea de jos și costă 12 Euro. Noi am prins ceață, dar chiar și așa, a fost frumos. Dacă ai rău de înălțime, o să ai ceva emoții. Trust me 🙂
- Wintermarkt am Riesenradplatz – Târgul de Crăciun din Prater mi s-a părut cel mai mic dintre cele vizitate, dar tot nu duce lipsa de punch, vin fier și gustări.
Ziua 3 – ziua mea, s-a ridicat ceața, hoinărim prin oraș
- Michaelerplatz – La intrarea în palatul Hofburg găsiți un mic târg de Crăciun. Dacă vreți să luați suveniruri, să știți că aici am găsit cele mai ieftine globuri.
- Spanish Riding School – Chiar după ce intrați în palatul Hofburg, pe partea stângă o să dați de această școală de dresaj pentru cai. Având în vedere că exercițiile disponibile pentru public sunt doar între 10:00 și 12:00, cu greu o să găsiți un loc să stați jos. Caii sunt frumoși și galanți, merg la trap și sunt foarte disciplinați, Prețul unui bilet este de 15Euro.
- Hofburg Imperial Palace – intrarea în muzeu se află chiar vizavi de Spanish Riding School. Turul cuprinde colecția imperială de argint, reprezentând reproduceri ale veselei din acea vreme, muzeul Sisi, dedicat împărătesei ce conține diverse obiecte personale din viața acesteia și nu în ultimul rând turul apartamentelor imperiale. Și aici veți găsi audioguide în limba română. Prețul normal pentru un bilet este de 15Euro.
- Maria-Theresien-Platz – În piața dintre muzeul istoriei artei și muzeul de istorie naturală, găsiți un alt târg de Crăciun. Este mare, aerisit, peste tot miroase a vin fiert și a turtă dulce. Ne-a plăcut aici, plus că am găsit câteva decorațiuni pe care nu le-am văzut în altă parte. Dacă sunteți mari amatori de muzee, peste stradă de această piață începe MuseumsQuartier.
- Wien Museum Mozart apartment – Am ajuns și în casa lui Mozart, dar ce nu prea mi-a plăcut este faptul că în mare parte este marketing. Practic se știe că într-o anumită perioadă Mozart a locuit acolo cu familia sa, dar locația nu ilustrează foarte bine acest lucru și după cum zice și audio guide-ul, totul se bazează pe presupuneri. Sunt ceva tablouri și manuscrise, dar nimic impresionant. Oricum, a fost interesant să credem că am călcat pe același parchet cu Mozart :). Costul unui bilet este de 11 Euro.
- Austrian National Library – Ne-am învârtit de câteva ori în jurul Neue Burg deoarece Google Maps nu prea indică cum trebuie intrarea în librăria națională. Intrarea se face din piața Josefsplatz. Dacă nu aveți Vienna Pass, după ce plătiți biletul de 8 Euro, intrați cu siguranță într-una dintre cele mai impresionante biblioteci pe care ați văzut-o vreodată. Desprinsă parcă din filme, cu scări foarte înalte și peste 200.000 de cărți. Este un loc bun să-ți mai odihnești picioarele și să te mai dezgheți.
- Oper Wien – după ce am ieșit de la librăria națională, am dat de clădirea Operei din Viena. Nu am intrat că ne grăbeam. Am luat un wurst uriaș de la o tarabă, am făcut câteva poze și am fugit.
- Technisches Museum Wien – Un muzeu în care copii pot învăța istoria tehnologiei care ne înconjoară, iar adulții pot depăna amintiri. Este structurat pe 3 nivele și o să găsiți aici mașini, bucăți de avioane, motoare cu reacție, locomotive, dar și aspiratoare și telefoane vechi. Este interesant și are foarte multe aplicații interactive pentru copii. Mi-a amintit de Nemo Science Museum din Amsterdam. Prețul unui bilet este de 14Euro.
- Danube Tower – În 35 secunde ajungi cu liftul la 150metri deasupra Vienei. Dacă ai rău de înălțime, ține-te bine de balustradă pentru că priveliștea îți taie respirația. Dacă mai bate și vântul, e și mai și. Sus în turn este o cafenea și deasupra un restaurant. Ambele se învârt și dacă ai făcut o rezervare în prealabil, poți lua masa aici. În ciuda înălțiimii am încercat să luăm cina aici, dar era full. Nu pot să zic că mi-a părut foarte tare rău 🙂 Costul unui bilet pentru a ajunge în vârf este de 14.5 Euro.
- Târgul de Crăciun Art Advent de la Karlsplatz – Cel mai aglomerat, dar și cel mai frumos iluminat. Fântăna arteziană din fața bisericii Karlskirche a fost golită de apă și umplută cu fân. O bucurie pentru copii care zburdau prin fân ca prin zăpadă, în lipsa acesteia.
Ziua 4 – ultimele obiective vizitate înainte de decolare
- Hundertwasser House – un bloc mai deosebit, vopsit în diferite culori și cu stiluri mai rebele. În zona este și un info shop puțin mai atipic, ai sentimentul că intri în casa unor hobiți.
- Belvedere Palace – Pentru a intra în palat prețul unui bilet este de 22 Euro, dar am auzit că nu merită așa tare vizitarea lui așa că am optat pentru o plimbare prin grădinile acestuia și o vizita la târgul de Crăciun din fața acestuia.
Unde și ce am mâncat în Viena
Evident că am încercat să fac cură de Schnitzel Vienez și dacă în prima seară eram atât de obosiți încât am fentat cina, în celelalte două seri am mâncat la:
- Porterhouse – în zona catedralei St. Stephan, am dat 14 Euro pe o porție generoasă de șnițel vienez și în jur de 5 Euro pe o bere.
- Bier Bierli – un adevărat sanctuar pentru iubitorii de bere, dar nu vă lăsați păcăliți de nume, servesc și mâncare și una chiar foarte bună. Am mâncat un snițel vienez original care a costat 19 Euro. Berea normală oscila între 4 și 6 Euro. Recomand cu căldură acest loc, nouă ne-a plăcut foarte mult. Chiar dacă arată ca și cum ar avea zeci de ani de istorie în bere, localul este relativ nou, are în jur de 5 ani.
Cam în fiecare târg de Crăciun puteți gustări câte ceva și depinde de cât de mare este acesta, o să găsiți wursti, gogoși, turtă dulce, castane coapte, cartofi la cuptor umpluți cu brânză, creveți, usturoi și nu numai. Prețul unui cartof oscilează între 6 și 9 Euro, iar un wurst este între 3 și 6 Euro.
Târgurile de Crăciun din Viena
- Au peste 10 târguri de Crăciun în Viena, cele mai importante le-am vizitat și noi și am scris despre ele mai sus.
- Târgurile sunt deschise de la mijlocul lunii noiembrie până de Crăciun, între ora 11:00 și 21:00. În prima seară am zis să mai dăm o tură de centru și pe urmă să ne luăm ceva de mâncare de la unul dintre târguri. Surpriză. Puțin după ora 21:00 bătea vântul la toate tarabele.
- Singurul târg deschis mai târziu, până la începutul lunii ianuarie este cel de la Prater Park
- Fiecare târg are câte o cană specifică. Ca să bei un vin fiert sau un punch, trebuie să plătești un depozit de 4 Euro pentru cană și încă 4 sau 5 Euro pentru băutura din cană. La urmă, poți returna cana și îți iei banii înapoi sau poți opta pentru reumplerea cănii. Noi n-am mai returnat nimic și ne-am întors cu geamantanul plin de căni 🙂
- Globuri, decorațiuni și ornamente peste tot, dar comparați prețurile, am găsit diferențe și de 10 Euro pentru același glob între 2 târguri diferite.
- Chiar dacă ne-am simțit în siguranță tot timpul, atenție la buzunare în târgurile foarte aglomerate.
Concluzii
Ne-a plăcut în Viena și ne-a impresionat prin curățenie și civilizație. Cred că orașul are un farmec aparte în perioada târgurilor de Crăciun și poate nu aș fi fost la fel de impresionat dacă îl vizitam în altă perioadă.
Vă recomand cu căldura să vizitați Viena și să încercați un orange rum punch de la Stephansplatz.