Știu că s-ar putea să n-ai timp să citești tot ce am scris așa că îți servesc video-ul de la bun început. Dacă ajungi să-mi și citești postarea, apreciez 🙂
Chiar mi se făcuse „poftă” de conferințe, așadar, n-am rezistat tentației de a participa la Social Media Summit, fiind prima conferință la care particip anul acesta. Evenimentul s-a adresat specialiștilor în comunicare din companii și agențiilor de PR, oamenilor de marketing și vânzări, dar și bloggerilor. Și aici mă refer la bloggerii adevărați nu cei ca mine care abia au pășit în această „lume”, dar cu puțin noroc am prins și eu o invitație gratuită la eveniment. N-am fost singur, evident, i-am luat sau mai bine zis, m-au luat cu ei, Pană, Ion, Adi și George.
Cu ce am venit de la eveniment – ca informații
Mugur Pătrașcu (Founder, Screen Native) a încercat să ne lămurească de ce în 2016 începe a doua revoluție digitală în comunicare, în ce direcții să mergem, trenduri care apar și pe care trebuie să le dezvoltăm. Am aflat că băncile sunt în plin proces de modernizare pe partea de online și își schimbă site-urile pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să se ducă la ghișeu, personal am observat asta încă de anul trecut, fiind client ING, am văzut cum site-ul se modifică de la luna la luna pentru a oferi clienților o experiență cât mai plăcută și o utilizare cât mai ușoară a platformelor pe care le utilizează. Având în vedere că îl văd pe tata cu HomeBank-ul în mână și face totul de la laptop, consider că băncile chiar au prins treaba asta cu online-ul și adaptează totul din mers, chiar și pentru clienții mai puțin tineri care nu sunt la curent cu ultimele tendințe în tehnologie.
Facebook is the second Internet
Tot Mugur Pătrașcu afirma acest lucru și spunea că facebook-ul crește spre partea de vânzări, spre HR și că sunt firme care își fac angajările prin intermediul facebook, așa că gândiți-vă de 2 ori înainte să postați o poza din club cu 2 sticle de J&B la gură sau să dați share la ultima piesă a lui Guță, pentru că pe viitor, s-ar putea să vă afecteze. Dacă te crezi patron și crezi că nu vei fi angajat în viața ta, feel free să postezi ce vrei, chiar și așa, s-ar putea să te vadă posibilii clienți și tot nu ieși bine.
The brand awakens: brandurile trebuie să caute în continuare relevența, să caute să livreze continuu ceva atașat mesajului, ceva util. Digitalul a murit ca obiectiv și a devenit fundamentul, ingredientul principal pe care se sprijină tot ceea ce facem.
Cristian Manafu ne-a prezentat cine sunt influencerii și cum să faci marketing cu ajutorul lor. Din rândul influencerilor aș numi cladirile cu reclame, autobuzele branduite, site-urile cu foarte multe bannere sau un tricou branduit cu Adriana Lima.
58% dintre utilizatorii de internet români cu vârsta de peste 16 ani, adică cei care au putere de cumpărare, citesc bloguri. Cele mai multe branduri caută vedetele care au mulți fani, pentru a se promova prin intermediul lor (influencer). Acest influencer trebuie să fie relevant cu brandul altfel se livrează un mesaj de proastă calitate.
Do the f***ing marketing for the year in which we actually live! ( sfat de la Cristian Manafu)
De la Virginia Oțel (Communication Leader, Garanti Group Romania) am aflat că video content-ul a reprezentat 50% din traficul generat în 2015 de dispozitivele mobile și că în mai puțin de 6 ani acest procent va ajunge la 70%. Deci, dați-vă pe video! 🙂
La eveniment a participat și Chef Foa, de la Masterchef și ne-a făcut un scurt istoric al interacțiunii lui cu ce ține de social media în campaniile de promovare a brand-urilor pe care le reprezintă și ne-a arătat un video foarte interesant făcut împreună cu cei de la Staropramen, sponsor al evenimentului:
Nir Refuah (Chief Digital Officer, McCann Erickson CEE & CEO MRM Worldwide Bucharest) ne-a vorbit despre campaniile de promovare ale KFC-ului de anul trecut și rezultatele pe care le-a avut. Așa am aflat că smart meniul este făcut special pentru Români 🙂 . Chiar sunt curios, nu există vestitul smart meniu „pe-afară”?
Am descoperit și noua campanie a celor de la KFC, #bereal. Mi se pare interesantă și cred că o să prindă mai ales în rândul tinerilor. Video-ul de prezentare al campaniei îl aveți mai jos:
Marta Ușurelu (Redactor Șef, Revista Biz) împreună cu DDB Romania au lansat campania Sunt un țăran, un demers de susținere a valorilor autentice românești. Eu o susțin și am recunoscut că sunt un țăran. O poți face și tu pe suntuntaran.ro
Vrem ca românii să redescopere ce înseamnă, de fapt, să fii țăran și să ne aducem aminte de înțelesul primar al cuvântului și valorile cu care e asociat: cinste, respect, bunătate, simplitate, modestie. “Sunt un țăran” este o campanie de reabilitare și de conștientizare a valorilor primordiale cu care este asociat țăranul român, fața de sensul peiorativ ce i se dă astăzi, când este folosit cu precădere ca o insultă. Sursa: Revista Biz
Cu ce am venit de la eveniment – ca materiale
Un sticker prin care recunosc că sunt un țăran în sensul adevărat al cuvântului, tricoul câștigat la campania #bereal a celor de la KFC și o fotografie făcută într-o cabină foto adusă de cei de la Renault, sponsor oficial al evenimentului (mi s-a părut interesantă ideea și faptul că primeai poza pe loc).
Sper să fiu la fel de încântat și de conferințele viitoare la care voi participa și stay tuned, o să mai scriu 🙂