eMag Seller’s Day
A 3-a ediție de eMag Seller’s Day a avut loc pe 22 Mai la Sala Palatului unde organizatorii așteptau peste 4000 de persoane din 2000 de companii ce au businessuri prezente în eMag Marketplace. În realitate, sala a fost cam pe jumătate ocupată, deci undeva la 2000 de persoane. În zona Expo au fost prezenți diferiți parteneri ce pot ajuta sellerii să își dezvolte afacerea, cum ar fi firme de curierat sau firme ce oferă servicii profesionale de fotografiat produse. În diferite zone au fost amplasate Lockere EasyBox, serviciu de livrare pe care SameDay încearcă să-l introducă pe piață. Revin cu informații detaliate despre acest serviciu în cele ce urmează.
În cadrul evenimentului, reprezentanți eMag au oferit sesiuni private de consiliere personalizată one-to-one, de 10 minute pentru fiecare companie prezentă. Sincer mă așteptam la o experiență digitală, cu un consultant la laptop, dispus să ofere tips&tricks pentru optimizări pe contul meu de Seller. În realitate, am sfârșit cu o discuție de 10 minute bazată pe tabele printate și cu un raport de activitate a companiei pe care o reprezentam. Rămâne să analizez cele 30 de foi primite și revin cu informații 🙂
eMag Marketplace
Dacă ești străin de noțiunea de marketplace, află că acesta reprezintă o platformă online unde tu ca și vânzător de produse sau servicii, îți poți expune marfa și poți ajunge la client mult mai ușor pentru că această platformă are o expunere mai mare decât ai putea strânge tu într-un timp îndelungat, cu niște costuri foarte ridicate.
Întreaga conferință a fost construită în jurul platformei Marketplace pe care o oferă eMag. S-au lăudat cu cifre din trecut și au expus idei noi ce vor să le implementeze. Mi-am notat câteva aspecte ce mi s-au părut interesante și pe care o să le listez mai jos:
- eMag a vândut direct către clienți și a acumulat destul know how cât să le permită să pornească realizarea acestui Marketplace în 2013 și să-l dezvolte rapid între 2016 și 2018. Au plecat de la ideea simplă de a le plăti lor un comision doar pentru cât vinzi.
- În momentul de față pe eMag Marketplace vând nu mai puțin de 17.000 de selleri, dintre care 1000 vând și internațional
- Prin acest marketplace, eMag a ajuns de la 10.000 de produse în 2011, la 5.7 milioane de produse în 2019. Raportat la piața internațională, ca să vă faceți o idee, în Franța există undeva la 60 milioane de produse, iar în SUA peste 300 milioane de produse unice. Sunt produse ce se caută, dar nu există pe eMag. Ar fi fost interesant de văzut și notat câteva exemple concrete 🙂
- Un lucru interesant de care am auzit este că vor să implementeze serviciul de fulfilment by eMag, adică eMag se va ocupa de depozitate, împachetare, livrare, retur și service pentru produsele vândute de selleri în platforma eMag Marketplace. Acest serviciu este în fază Beta cu 3 selleri momentan, iar eMag estimează că în 12-18 luni va fi disponibil la scară largă pentru toți sellerii. Cred că le trebuie niște depozite serioase, dar având în vedere că Amazon se lasă așteptat, e bine că vor să le împrumute acest serviciu. Apropo de Amazon, CEO eMag și-a dat cu părerea și a zis că Amazon nu va veni în următorii 3-5 ani în România, pentru că nu prezentăm interes momentan. Aceștia abia anul trecut au deschis în Australia, unde este o piață de 10 ori mai mare decât la noi.
- Ca și trafic de internet pe site-ul eMag luna aprilie 2019 a strâns 44 milioane views, iar 75% din trafic a venit din aplicația de mobil. În același timp, platforma Marketplace este vizitată lunar de 10 milioane de vizitatori. Zilnic se procesează 250TB de date, iar de acest lucru se ocupă 10 servere și 80 de oameni din zona de Business Inteligence. S-au investit în tehnologie peste 150 milioane de Euro în ultimii 10 ani.
- Inteligența artificială este prezentă în modulele de: recomandări produse, product matching prin imagine produs, sisteme de traducere automată, module de risc legate de comenzile fake și comenzi cu potențial mare de retur. Pe site-ul eMag bara de search folosește inteligență artificială și învață constant din ce caută lumea.
Noutăți în eMag Marketplace
- Pe partea de internațional vor face fuziune cu Extreme Digital în Ungaria și prin această fuziune se vor extinde în alte 5 țări noi. Nu au zis exact care, dar Extreme Digital este prezent în Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația și Austria și presupun că acestea vor fi și noile țări pentru eMag Marketplace.
- Sigur ați văzut pe eMag indicatorul de estimare a timpului de livrare, undeva în zona prețului. Ei bine, acest indicator va fi disponibil și pentru produsele sellerilor undeva din luna martie a acestui an. Este estimat că acest badge crește vânzările cu 5-10% și bine de știut este faptul că acest indicator va fi afișat sellerilor cu indicatori buni în Account Health. Ce înseamnă buni? Rămâne de văzut.
- Conectorii pentru platformele de ecommerce au fost actualizați și în aproximativ 3 luni de zile va fi disponibil și unul pentru Prestashop.
- Așa cum există indicatori pentru selleri, vor exista și indicatori pentru curieri, iar cei ce nu au servicii de calitate, vor fi penalizați și chiar excluși. Am aflat că eMag necogiază introducerea unui nou curier. Revin cu informații când aflu despre cine e vorba.
- Începând cu finalul anului Sellerii vor putea primi review-uri, asemenea produselor. Consider că este un factor important, pentru că acum poți vinde un produs și acesta să preia automat reviewuri slabe de la alt seller, iar acestea pot fi legate și de serviciile acelui seller, nu numai strict pe produs. Tot legat de reviewuri, vor introduce filtre și algoritmi noi pentru a le identifica pe cele fake. Au recunoscut că au ceva probleme la acest capitol momentan.
- În următoarele 6 luni vor introduce emiterea automată de AWB-uri pentru Ungaria și Bulgaria. Personal vând și pe Ungaria și am testat terenul și pe Bulgaria, dar datorită AWB-urilor aproape imposibil de realizat, am încetat să mai trimit colete în Bulgaria. Abia aștept acest feature.
- Momentan nu au în plan să facă o aplicație de mobil strict pentru eMag Marketplace. Au analizat ideea, dar au ajuns la concluzia că momentan nu este nevoie. Personal, nu le dau dreptate. La cât de mișto este aplicația eMag, sigur ar fi în stare să facă și una bună pentru Marketplace. Probabil nu este rentabil momentan.
- Sameday va implementa lockere easyBox în toată țara, dar momentan au început cu Bucureștiul (56 instalate) și cu orașele mari: Cluj, Constanța, Iași, Timișoara și Sibiu unde urmează să instaleze 350 de lockere până la finalul anului. Evident, pentru a putea livra în aceste lockere, trebuie să aveți contract cu Sameday. Aceste lockere sunt disponibile 24/7 și se poate plăti cu cardul la ridicarea coletului. Procesul este unul foarte simplu, scanezi un cod QR primit pe telefon sau introduci un număr PIN primit prin SMS și sertarul aferent coletului tău se deschide.
- S-a lansat eMag Academy, o platformă unde sunt concentrate toate informațiile legate de folosirea platformei Marketplace. Zeci de articole, poze și video-uri te vor ajuta să înțelegi mai bine platforma și să-ți maximizezi vânzările.
Tips pentru cei ce vând pe eMag
- Poți să ai produsul pe stoc, dar dacă nu e la prețul corect, nu vinzi
- Descriere mare la produs, 4-5 poze și video
- Dacă un retur durează mai mult de 10zile, clientul cel mai probabil nu va mai comanda de pe Marketplace
- Promisiunea timpului de livrare față de client este foarte importantâ
- Applogies gifts pentru clienții nemulțumiți, produse nelivrate, etc. Mai ales pentru perioadele aglomerate
Ce își doresc clienții:
- Livrare rapidă în termenul asumat
- Stoc suficient
- Multiple variante de livrare și ridicare a comenzilor
- Posibilitatea de a urmări comanda
- Deschiderea coletului la livrare
- Documentele aferente achiziției
- Autenticitatea produselor
- Specificații și imagini ale produselor care să reflecte realitatea
- Răspuns în cel mai scurt timp la solicitări
- Solicitarea și finalizarea rapidă a returului
Cam asta a fost la eMag Seller’s Day. Folosesc platforma eMag Marketplace de fix 1 an de zile și abia aștept noile îmbunătățiri anunțate pentru a-mi ușura munca, mai ales când vine vorba de vânzări în țările din jurul României. Dacă ai un magazin online, dar nu ai încă un cont pe eMag Marketplace, te sfătuiesc să-i dai o șansă 🙂
1 răspuns la “eMag Seller’s Day și eMag Marketplace”
Venim cu un update pentru „Tips pentru cei care vand pe eMAG”: Sellerii isi pot optimiza costurile operationale prin automatizarea fluxurilor intre eMAG Marketplace si programul de gestiune si contabilitate (ERP). Mai precis, comenzile plasate in marketplace se pot sincroniza automat ca facturi in ERP, iar stocurile si preturile din ERP sunt automat trimise in marketplace, eliminand procesarea manuala. Acest lucru este posibil prin platforma romaneasca FamShop: https://famshop.ro/integrare-emag-marketplace