Categorii
Moto

Ghid pentru permis categoria A

Da, am luat permisul pentru categoria A. Cea de oameni mari 🙂

Puțin context

Prin anii de facultate am făcut naveta dintre casă și muncă cu un scuter Aprilia SR50. Mi-am luat o cască de la piață pe care nu cred că am dat mai mult de 50-100lei și m-am plimbat 3 luni ca un zmeu. Vedeam cum întorc fetele capul după mine de parcă eram pe ditamai motorul. Cred că avea ceva modificări scuterul acela, că la semafor plecam primul, dar și la peco trăgeam des că îi plăcea să mănânce cam 5-6 litri de benzină / 100km.

Într-o seară, după o partidă de fotbal am rămas la o vorbă cu băieții și ne-am întins până spre dimineață. Nu s-a dovedit o decizie prea bună să mă întorc în pantaloni scurți în dimineața răcoroasă de final de August. Când ești în mișcare pe un scuter/motor temperaturile se simt altfel. Am ajuns acasă aproape înghețat pe la 04:00 dimineața și a 2-a zi am pus scuterul la vânzare pe net. Oricum se apropia finalul de sezon, așa că l-am vândut și mi-am luat un Matiz. Ironic, identic cu cel din poza de sus. Consuma cam la fel, dar măcar aveam căldură și nu mă bătea ploaia 🙂

Anul acesta am vizitat Coasta Amalfi și am ales un scuter ca mijloc de transport pe coastă. Atât mi-a trebuit. Scânteia din capul meu s-a reaprins și imediat cum m-am întors m-am înscris la școala de șoferi pentru a obține categoria A. Pentru a da de categoria A trebuie să ai minim 24 de ani sau minim 20 și să ai deja categoria A2 de minim 2 ani.

În cele ce urmează o să vă povestesc experiența mea, pentru că știu sigur că sunt persoane interesate de procesul prin care obții această categorie. Anumite informații pot să difere în funcție de localitatea de unde sunteți, de școala de șoferi pe care o alegeți și perioada când faceți școala.

Unde am făcut și cât a durat școala?

În Galați nu sunt prea multe școli unde poți obține categoria A. De fapt, eu am găsit doar una și anume Școala Aviația unde instructor mi-a fost domnul Gâlea Tiberiu pe care îl recomand. Din ce am înțeles mai sunt și instructori privați, dar eu am ales să fac la școală. M-am înscris în iulie și la final de septembrie am dat examenul, deci cam 3 luni a durat totul.

Cât a costat?

Tariful promovat de școală pe site era de 1700 RON, dar s-au mai adăugat una alta după cum urmează:

  • 290 RON – întocmire dosar. Chiar dacă pe site apar actele necesare, nu cred că ai reuși să-ți faci singur dosarul pentru că îți trebuie câteva informații de la școală pe fișa de școlarizare. Mi se pare stupid că taxează separat, dar bănuiesc că așa se practică, ca să pară mai ieftin pachetul de școlarizare.
  • 89 RON – taxă achitare permis, plătită online pe Ghișeul.ro
  • 150 RON – taxă examinare, se plătește la școală
  • 150 RON – ședință suplimentară. Am făcut o ședință în plus în poligon cu o zi înainte de examen.

TOTAL 2379 RON, sper să nu-mi fi scăpat nimic. Partea bună este că poți plăti și în rate, depinde cum te înțelegi cu cei de la școală.

Cum a decurs tot procesul?

Am completat online cererea de înscriere la școală, am plătit un avans de 300 RON după care am fost la vizita medicală în clinica Vitalmed. Tot acolo am făcut și testul psihologic. Am zis că o să fie un test psihologic pe repede înainte, dar am stat cred că aproape o oră acolo și chiar am fost testat pe bune. Ceea ce e bine.

După ce am obținut avizul medical și psihologic au urmat 2 săptămâni de pregătire teoretică, timp în care am fost la școală, am făcut câteva chestionare acolo, dar am făcut chestionare și pe aplicația Șofer Online. O aplicație foarte bună, cu explicații și întrebări exact ca pe DRPCIV. Un mic hint, discutați cu cei de la școală să vă dea un cod de folosire a aplicației, ca să nu fiți nevoiți să plătiți după X zile, pentru că doar la început e free.

Echipamentul necesar

Discutasem cu instructorul la telefon și mi-a spus să vin echipat. Fiindcă nu știam dacă și când o să iau permisul nu am investit din prima într-un echipament, dar cu certitudine o s-o fac pe viitor. Echipamentul obligatoriu a fost următorul:

  • Pantaloni lungi. Blugii sunt ok pentru nivelul asta, ulterior poți investi în ceva mai safe.
  • Bluză cu mânecă lungă. Orice geacă e ok, la fel, după ce iei permisul poți investi într-o geacă profi. Te poate salva de julituri serioase în caz de ceva și te poate păzi de frig.
  • Cască. Nu am avut cască, dar aveam cagulă de la ski și a fost perfectă pentru că mi-au împrumutat cei de la școală o cască. Practic e aceeași pentru toată lumea. Nu e chiar igienic, de aceea am avut chiar 2 cagule la mine, le mai roteam/spălam.
  • Genunchiere. În primele ședințe mi-au dat cei de la școală niște genunchiere, dar erau vai de steaua lor. Nici nu le puteai prinde calumea. Cred că au fost pe picioarele multor generații de elevi. M-am enervat și mi-am dat comanda după ședința a 2-a de niște genunchiere. Nu sunt de top, dar au fost bune să-mi fac treaba. Le-am luat de aici.
  • Mănuși. Am făcut câteva ședințe fără mănuși, dar știam că la examen îmi trebuie neapărat. După multe căutări mi-am luat niște mănuși de pe Moto24, dar mi-am comandat mărimea S conform specificațiilor lor și îmi erau prea mici. Nici nu puteam semnaliza fără să iau mâna de pe mâner. Nu le-am schimbat în timp util așa că examenul l-am dat cu niște mănuși pe care le-am găsit prin casă, rămase de pe la scuter.
  • Bocanci. Orice bocanc ce acoperă glezna este bun. Am luat ghetele de iarnă. În iulie 🙂

Asta a fost echipamentul meu basic improvizat și fiindcă am făcut ședințele vara, instructorul le-a fixat numai la 7-8 dimineața ca să nu mor de cald. Știa el ce știa.

După ce am terminat perioada de pregătire teoretică am început cele 13 ședințe de poligon, care au decurs cam așa:

  • Ședința 1: M-am cunoscut cu instructorul, am făcut planificarea și mi-a explicat cum o să decurgă ședințele. M-am urcat pe motocicletă și mi-a arătat comenzile, dar nu am plecat de pe loc. Am discutat tot felul de scenarii din trafic și mă întreba ce decizii aș lua în momentul respectiv, tocmai ca să vadă cum gândesc.
  • Ședința 2: La început am urcat pe cea mai mică motocicletă din dotarea școlii, cea de 125cc pe care am învățat să plec de pe loc, am făcut câteva jaloane și am învățat să schimb vitezele, folosind chiar treapta a 2-a la un moment dat 🙂 Habar n-am ce model este, dar arăta cam așa:
  • Ședința 3: Am urcat pe motorul „mijlociu” cel de 500cc pe care poziția este puțin diferită, inclusiv comenzile de la picior. Am exersat mersul, cu multe schimbări de treaptă și multe jaloane. Motorul de 500cc era un Suzuki și arăta cam așa:
  • Ședința 4: Pe lângă schimbatul treptelor și făcut jaloane, în ședința aceasta am învățat cum să evit obstacolul la viteză ( 30km/h ) lucru necesar în proba de poligon. Era să cad într-o curbă fiindcă am intrat cu treapta a 2-a prea tare, moment în care m-am panicat și din reflex am pus frâna de la mâna dreapta, care la motociclete este frâna de pe față. Am pus repede piciorul jos și m-am echilibrat ca să nu cad. A fost singura dată când era să cad. Pe finalul ședinței am urcat și pe motorul mare, un Suzuki de 600cc și 110CP, pe care în final am și dat examenul. Se simte altfel, fiind pe injecție față de celelalte. Mi-a plăcut manevrabilitatea lui și faptul că era alb 🙂
  • Ședința 5: Am reluat ce făceam cu motorul de 500cc, evitare obstacol pe linie dreaptă, jaloane, am dărâmat jaloane, dar pe final am început să ne înțelegem, chiar am parcurs o bucată de poligon cu o singură mână, un alt lucru necesar în proba de poligon.
  • Ședința 6: Am făcut jaloane, mi-a arătat instructorul pe motor cum se fac opturile cu treapta 1 de viteză, după care am început eu să le fac. Mai cu probleme, cu picior pus jos, mai stângaci la început, dar a fost ok pentru prima dată.
  • Ședința 7: Am făcut opturi cu treapta a 2-a de viteză și am învățat cum să-mi schimb centrul de greutate în viraj pentru că în treapta a 2-a de viteză motocicleta se mișcă puțin mai repede și nu aș fi avut cum să le fac doar mișcând din ghidon ca la bicicletă. Am început să mă înclin cum vedeam la televizor 🙂
  • Ședința 8: Au început să-mi iasă destul de bine opturile și nu am mai fost așa încordat. Pe lânga asta am început să le număr pentru că la examen sunt necesare 3 opturi pe dreapta și 3 opturi pe stânga. Aici sunt mai multe tehnici. Ori începi să numeri de la 0 și la 3 schimbi sensul, ori pui câte un deget pe ambreiaj pe măsură ce le faci. Oricum ar fi, important e să nu te încurci să faci mai multe sau mai puține.
  • Ședința 9: Am exersat opturile, mi-am fixat niște puncte de reper și la urmă am legat toate elementele învățate separat și am făcut proba de poligon cap-coadă. Într-una dintre simulările de traseu complet mi-a sărit un câine în față și a început să latre și era să intru în cauciucurile ce delimitează poligonul fiindcă că m-am panicat. Am discutat cu instructorul, a râs de mine și mi-a zis că asta e pregătirea pentru viața reală și să nu mă panichez pentru că nu o să sară niciun câine să mă muște, oricât ar lătra. Amuzantă întâmplare. O să vedeți mai târziu de ce 🙂
  • Ședința 10: Am exersat o oră întreagă proba de poligon ca să mă asigur că îmi iese bine de tot.
  • Ședința 11: Am făcut aceeași probă de poligon și în plus am ieșit prin împrejurimile poligonului cu instructorul în spate, ca să mă acomodez.
  • Ședința 12: După o tură scurtă prin curtea poligonului cu instructorul în spate, am ieșit pe stradă. Am urmat un traseu similar cu cel ce puteam să-l urmez la examen și mi-a arătat câteva „capcane” din trafic. Indicatoare ascunse, străzi cu sens unic și cum să mă încadrez corect în toate situațiile. Una două îmi zicea să pun sau să iau semnalizarea. Ba uitam să semnalizez, ba uitam semnalizarea pusă. Numai la asta nu-mi stătea capul cu atâtea informații noi 🙂
  • Ședința 13: Similar cu ședința anterioară, am ieșit în oraș și am discutat diferite scenarii în intersecțiile mai ciudate ale orașului. A fost foarte bună discuția. Am învățat cum să abordez corect intrarea într-o intersecție foarte ciudată din Galați, IFR. Cine știe, cunoaște 🙂 Cine nu știe, IFR vine de la Intersecția Fără Rost. După nume vă dați seama că e plin de capcane acolo. Fără exagerare pot fi luate zeci, sute de permise într-o singură zi acolo.
  • Ședința 14: Am mai luat o ședință în plus cu o zi înainte de examen pentru a fi 200% sigur că îmi iese perfect poligonul. Degeaba te pregătești pentru celelalte probe dacă pici la poligon.

Examenul

Pentru a obține categoria A este necesar să treci de cele 3 probe:

  • Sala, sau proba teoretică, unde trebuie să răspunzi corect la 17 din 20 de întrebări. Te poți programa singur online, caz în care ai nevoie de numărul dosarului de la școală sau te pot programa cei de la școala de șoferi. Atențienu poți anula programarea decât de pe mailul de confirmare primit. Așa că dacă tu sau cei de la școală nu folosesc un mail corect, nu mai ai cum să te reprogramezi. Întrebările la proba teoretică sunt similare cu cele de la categoria B, dar sunt și câteva diferite, e bine să te pregătești serios. Eu am luat 19/20. Imediat după ce ești declarat Admis ți se deschide o fereastră în care te programezi pentru poligon și traseu la data disponibilă pe ecran.
  • Poligonul. În maxim 3’30” trebuie să parcurgi traseul prestabilit. Sunt foarte multe video-uri pe Youtube în care este explicat acest poligon, eu am găsit unul destul de bun și îl las mai jos. Ce trebuie să știi este că sunt câteva elemente care te pot pica instant la această probă. O ocolire greșită a jalonului, un opt în plus sau în minus, dacă ai uitat să faci ceva, orice, pici. Dacă ai pus un picior jos sau ai lovit un jalon ești penalizat și poți strânge maxim 15 puncte de penalizare. Deci trebuie să fii atent, să fii stăpân pe tine și nu te duce să dai proba dacă instructorul simte că ești nepregătit fiindcă te duci degeaba. Din 6 câți eram în dimineața examenului, unul a scăpat motocicleta în poligon. Ceilalți 5 am trecut și am luat cu toții permisul după proba de traseu. Nu fii prea încordat că atunci greșești. Tratează proba cu maximă seriozitate. Mai jos este video-ul explicativ cu proba poligonului, iar articolul continuă după acesta.
  • Traseul. Dacă ai trecut cu brio de poligon, urmează proba de condus în trafic. Aici, în funcție de județ, de polițist și de cheful acestuia, proba se dă cu telefonul, cu stația sau chiar fără instrument de comunicare. La noi la Galați se dă cu telefonul, în sensul în care ești în comunicare directă cu polițistul care se află în mașina din spatele tău. Bagi caștile în urechi și te îndrumă, îți zice pe unde să mergi și ce să faci. Eu am avut 12 puncte de penalizare dintr-un maxim 21 pentru că nu m-am încadrat din prima corespunzător într-o intersecție, chiar dacă până la urmă a fost bine. 6 puncte pentru încadrare necorespunzătoare și 6 puncte pentru nerespectarea indicației date de către polițist. Ajungi mai ușor decât ai crede la maximul de 21 de puncte. Exceptând acest aspect, am mers impecabil, chiar dacă într-o intersecție au sărit să mă latre 3 câini. Vă mai aduceți aminte ce ziceam într-una dintre ședințele de poligon? Uite că mi-a folosit. Am stat relaxat, am strâns din fund și am zis că poate să sară să mă muște, nici nu mă interesează. Eu vreau permisul! Și l-am luat! Polițistul m-a declarat Admis și mi-a reținut pe loc vechiul permis. A 2-a zi dimineața m-am dus și mi-am luat dovada de la Rutieră și în 2 zile aveam noul permis acasă. Asta-i tot. Simplu nu? 🙂

Ce urmează?

Nu mi-am luat permisul pentru că vreau să-mi iau imediat motor, dar mi-ar plăcea ca acest lucru să se întâmple într-o zi. Momentan stau la bloc și e cam nasol cu locurile de parcare, nu știu unde aș putea să-l țin. Daaar o să-mi iau echipament. Pentru că mai important decât motorul este echipamentul. El te poate face diferența dintre o vânătaie și o fractură, dintre o plimbare plăcută și una în care tremuri de frig ca un câine. În dimineața examenului erau 8 grade afară. Nu a fost chiar confortabil. Mi-a fost frig rău și am mers doar cu 40km/h prin oraș. Nici nu vreau să-mi imaginez cum e la viteză fără echipament ok.

O să-mi iau echipament pentru că vreau să testez diferite motociclete de pe la dealeri, cunoștiințe, prieteni și să văd ce mi se potrivește mie mai bine. Recunosc, am pus ochii pe Yamaha XJ6N și îmi place maxim acest model. Sper că a rezistat și soția să citească articolul până aici. Deci Yamaha XJ6N da? Modelul cu ABS am auzit că e bun pentru începători, dar nu fac mofturi 🙂

Asfalt uscat!

Ai întrebări? Nu ezista să-mi scrii în comentarii pentru că răspund tuturor. Sper ca aceste rânduri să ajute pe cât mai mulți dintre voi și sper să ne vedem în trafic, pe 2 roți! Vruuuuuuuuuuuuum!

Articole aleatorii din aceeași categorie:

6 răspunsuri la “Ghid pentru permis categoria A”

Buna, stiu ca o sa fie o întrebare ciudata, sunt programata la examen pentru A2, insa imi e frica sa conduc de la ultima lecție. Nu am nici B, imi este greu acceleratul in momentul in care schimb treapta, si sunt sigura ca pe oras o sa imi fie si mai greu. Ce ma sfatuiti, mai are rost sa dau examenul sau sa ma opresc?

Faceti mai multe ore de condus. Instructorul este cel ce ar trebui sa va evalueaza si sa zica daca are rost sa mai dati sau nu.

La motocicletele pentru școală, maneta de accelerație este modificată astfel încât să nu fie depășită
viteza de 30 km/h și să nu se producă accidente grave (mortale)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *