VIDEO la finalul articolului
Nici nu mai știu de câți ani mă chinui să fac revelionul cu gașca la munte. Ba nu eram destui, ba nu găseam cazare, dar de data asta ne-a ieșit. Am fost la Moeciu de Sus, la Casa Ileana, aceeași vilă unde ne-am distrat și de Paște.
Nu sunt un expert în ale ski-ului, dar iarna asta n-am luat prea multe căzături, „decât” două, din cauza gheții. Na, trebuie să dau și eu vina pe ceva 😀
Știam de existența unei pârtii la Cheile Grădiștei, dar chiar înainte să plecăm la munte, Ion mi-a zis de o pârtie de la Zănoaga, despre care nu știam nimic. M-am documentat puțin, iar pentru cei interesați, las câteva detalii mai jos:
La aproximativ 4 kilometri de Castelul Bran au fost inaugurate, în Valea Porții Bran, 3 pârtii de schi, de dificultăți diferite, dintre care 2 sunt omologate. Pârtiile nu sunt așa lungi, una de dificultate medie are 650 metri, una de dificultate ridicată are 700m și încă o pârtie numită Baby Ski ce are aproximativ 150 metri.
Există instalație de transport pe cablu ( numai teleschi ) și tarifele sunt cele care te atrag să vii pe această pârtie, pentru că la 5lei urcarea, este pomană curată față de tarifele de pe Valea Prahovei sau din Poiana Brașov. Ultima urcare este în jur de ora 16:00 și tarifele pentru închiriat snowboard/ski variază în jur de 40-50lei.
După o seară de revelion cu tochitură la ceaun, vin fiert și voie bună, ne-am refăcut pe pârtia din Poiana Brașov. Eu nu mai fusesem în Poiană de când eram copil și abia așteptam. Am prins o vreme superbă și am urcat cu telecabina până pe Vârful Postăvaru, am făcut câteva poze și ne-am împrăștiat rapid, pe ski-uri, plăci sau pe vin fiert 😀
Nu am mai skiat în Poiană până acum, dar aici situația stă altfel față de Bran, Poiana Brașov fiind un domeniu skiabil renumit cu pârtii ce ajung până la 4600m și cu mult mai multe instalații pe cablu (telecabină, telegondolă și telescaun). Eu m-am dat pe pârtia Drumul Roșu și pe Sulinar (asta era plină de gheață și am avut ghinionul să îmi modelez puțin șezutul 🙂 ). O urcare cu telecabina sau cu telegondola costă 20lei sau 35lei dus-întors. Dacă ești amator de senzații tari, îți recomand telecabina, care îți creează un gol în stomac când trece pe lângă cei doi stâlpi. Dacă vrei să te dai ca într-un balansoar, recomand telegondola care merge cu viteză mai mare, dar la o altitudine mult mai joasă.
Oricum ai ajunge în vârf, nu ai să regreți priveliștea, asta e clar, dar ai grijă că și aici, ultima urcare este la ora 16:00.
Vorba lungă, sărăcia omului, așa că vă las un mic video de pe pârtii 😀