Categorii
Personal

Am alergat 500km anul acesta. De ce?

Foto: Vlad Mototolea de la PicturePerfect

Recunosc că mănânc cam haotic și nu prea țin cont de calorii, ce e bun și ce nu. Încerc să nu fac excese, dar știu că nu fac cele mai sănătoase alegeri atunci când vine vorba de mâncare, așa că m-am gândit să compensez prin sport anul acesta și pe lângă asta, la mijloc mai era și o acțiune caritabilă. Varianta pe larg:

În a 2-a săptămână din ianuarie am ieșit la alergat. O cursă timidă de 5km care avea să fie doar începutul. Pană, Giucu și Ion au alergat și ei și au zis să o punem de-un challenge că și așa stăm prea mult la birou și ne plângem zilnic de dureri de spate și că suntem grași. Concret, ne-am propus să alergăm 10km/săptămână indiferent de vreme sau de alte scuze și să adunăm 500km alergați până la final de an ( 52 săptămâni ) . Ca să existe o motivație, cine nu „își bifează kilometrii” trebuie să achite „amenda” de 50lei. Banii strânși ne-am propus încă de la început să-i donăm către o cauză nobilă despre care vă povestesc mai târziu.

Ca să ținem evidența, Ion a făcut un Excel și ne-am propus ca după fiecare sesiune de alergat să postăm un screenshot din aplicația pe care o folosea fiecare și să postăm dovada pe un grup de facebook.

Câți am acceptat provocarea?

În momentul de față grupul are 11 membri, dintre care 7 se țin de alergat chiar dacă au intrat mai târziu în challenge, prin martie-aprilie. Împreună am alergat până acum 3411km. Dacă o puneam de o ștafetă, ajungeam de la Galați la Madrid. Intrarea în grup presupune să trimiți unui admin screenshot-uri în care să demonstrezi că ai alergat 10km într-o săptămână. Semnezi un contract prin care juri pe roșu că dacă nu alergi cotizezi cu 50 lei per călcat strâmb și te rogi să te țină genunchii până la final de challenge. Ne-am organizat exemplar, cam așa:

Progresul challenge-ului

Primele 2-3 luni am făcut acești 10km din 2 sau 3 ieșiri / săptămână, ieșiri în care simțeam că dau totul, dar mi-am dezvoltat o oarecare rezistență și în luna mai am participat la Semimaraton Galați unde am bifat cursa de 21km. Am alergat pentru o cauză proprie, denumită DanubeAir, pentru un aer mai puțin poluat în orașul Galați.

Avea să-mi prindă bine micul km alergați în avans pentru că în iunie am bifat prima săptămână în care nu am putut să alerg. Am lăsat pe ultima zi, s-a suprapus și cu o ieșire la Istanbul și am rămas nealergat 🙂

Am continuat să alerg, în unele săptămâni adunam kilometri fără să-i simt, în altele mă opream la fix 10km, dar mi-am propus să alerg dintr-o bucată acești 10km ca să-mi păstrez rezistența. În final am avut doar 5 săptămâni în care nu am alergat cât a trebuit, primele 2 fiind chiar cele de la început de an. Am alergat chiar și în vacanțe, pe plajă în Thassos sau prin parc în Londra. Provocarea e provocare.

Ce-a fost cel mai greu?

  • Să alerg după o nuntă, după un botez sau după o seară în care m-am lungit cu băieții la vorbă până spre dimineață 🙂
  • Prefer de 100 de ori să alerg iarna cu 2-3 bluze pe mine, fes, mănuși și pantaloni lungi, decât să alerg vara. Nu contează că e dimineață la 7, la prânz sau seara. Este oribil oricum ar fi. Umezeală, căldură, simți că mori, dar trebuie să bifezi săptămâna, că și ceilalți aleargă.
  • Să alerg duminica. A alerga duminica în challenge-ul ăsta e ca și cum te-ai trezi dimineața la 5 să-ți faci temele pentru școală. Nu contează că poate genunchii nu țin cu tine în ziua aia, poate nu ai chef sau poate e singura zi din săptămână când plouă. Trebuie să alergi.

Ce am folosit pentru monitorizare

Bătrânul Apple Watch Series 3 a fost la datorie zi și noapte, pe căldură sau pe ploaie. Am numărat 58 de antrenamente în aplicație și sunt uimit că doar o singură dată a dat rateu și nu a vrut să înregistreze kilometrii. Noroc că am mereu și telefonul la mine și acesta înregistrase traseul. Câteva dintre screenshot-urile cu sesiunile de alergat.

M-am bazat mult pe ceas și pot spune că e un partener de nădejde dacă practici sport, oricât de puțin ar fi acesta. La fiecare cursă îmi urmăream pulsul, distanța totală, dar mai ales pace-ul, adică în câte minute parcurg 1 km. În funcție de asta știam dacă am un ritm bun sau nu. După un an de alergat pot spune că eu cel mai bine mă simt pe la un puls de 170BPM și un pace de 5’50”-6′ / km. Am observat că dacă trag tare la început, se duce „benzina” și la ultimii kilometri sunt legumă. Fiecare își găsește ritmul cel mai bun după câteva sesiuni de alergat în care îți cunoști corpul.

Ce a funcționat la mine

Nu zic că sunt ideile cele mai bune de urmat, dar lucrurile de mai jos au funcționat la mine și te pot ajuta și pe tine să ieși la alergat:

  • Găsește-ți un partener cu care să te iei la întrecere și puneți o miză la mijloc. Când zic întrecere nu mă refer să alergați 50 m sprint. Ați înțeles voi..
  • Încălzește-te bine! Înainte de fiecare cursă fă câteva fandări, genoflexiuni, încălzește bine genunchii și tendoanele. Nu ai vrea ca în primul km să te apuce o durere și să te întorci acasă înainte să transpiri măcar.
  • Găsește-ți un traseu. Dacă intri într-o rutină, o să-ți vină mai ușor să alergi. Eu am mai alergat și random pe străzi, dar cred că în 80% din cazuri am alergat pe faleza Dunării, pe același traseu și am început să învăț distanța între 2 puncte de reper, groapa care nu se vede pe întuneric, dâmbul de la kilometrul X și știam cât mai am până acasă dacă intervine o problemă fiziologică.. 🙂 Că na, se întâmplă. Mai ales după un castron cu cireșe. Bad choice..
  • Apropo de asta, nu mânca cu 1-2 ore înainte de o cursă de 10 km. O să-ți vină înapoi și numai chef de alergat nu o să ai.
  • Un pliculeț de magneziu pentru o recuperare mai ușoară. Am încercat de câteva ori să folosesc și gel energizant pentru alergare, dar nu pot să zic că am simțit ceva special.
  • Cred că doar vara și atunci de puține ori am alergat cu apă la mine. Este incomod să alergi cu ceva în mână și nici nu poți alerga la fel de bine cu burta plină cu apă. Eu unul prefer să mă hidratez după.
  • Investește într-un echipament adecvat, dar doar după ce ieși de câteva ori la alergat, ca să vezi dacă te ții. Recomand încălțăminte cu talpă de spumă. Eu folosesc Nike Run Swift. Mă simt foarte bine în ei, dar probabil v-a trebui să-i schimb pentru că simt că nu mai amortizează la fel de bine ca la început. Am întrebat fratele Google și mi-a zis că încălțămintea de alergat se schimbă undeva pe la 400-500km. Tot la echipament aș putea adăuga bluze warm, jachete impermeabile ( am alergat singur pe ploaie 10 km, noaptea. Doar eu și faleza Dunării. A fost superb și nu, nu am răcit ). Nu ar trebui să lipsească din echipament nici niște mănuși subțirele, un guler de alergat pentru sezonul rece, iar pentru bărbați recomand colanții de alergare de la Decathlon. Am fost puțin sceptic cu acest articol la început, dar acum nu mă mai văd alergând cu indispensabili obișnuiți 🙂
  • O pereche de căști bluetooth. Eu folosesc Huawei FreeBuds 4i . Au Noise Cancelling și mă pot deconecta complet de zgomotul din jur și stau bine și cu bateria, n-am avut surprize să mă lase la datorie. La început foloseam Spotify, dar am făcut capătul la playlist-urile de alergat și m-am mutat pe Mixcloud în ultimele luni unde ascult în general Partydul KissFM sau pe Olix.
  • Sunt pe piață zeci de modele de ceasuri și brățări. La început poți folosi chiar telefonul. Nu recomand o aplicație anume chiar dacă și aici sunt probabil sute de variante, pentru că eu am folosit-o pe cea nativă de la Apple, numită Fitness. Important e să poți extrage niște date și să încerci să le îmbunătățești.

Ce urmează după RunChallenge 500 KM 2022?

Pauză până în ianuarie, asta e clar, cel puțin nu mai fac alergări așa lungi. Din 500km, 480 sigur sunt alergați pe asfalt și genunchiul stâng a început să scârțâie. Îi dau puțin răgaz să-și revină.

Mi-ar plăcea să particip la competiții de tip semimaraton și în alte orașe din țară. Mă gândesc și la maraton, dar pare doar un vis frumos 🙂 Mulți alergători ce nu sunt din Galați au subestimat traseul de aici, dar stați liniștiți, avem și noi dealuri destule 🙂 Sunt curios cum este în alte orașe și o să urmăresc calendarul competițional de la anul.

Mă gândesc să ducem challenge-ul la următorul nivel și să atragem și alte persoane începând din ianuarie 2023. Dacă pentru o mână de oameni a funcționat să ne motivăm între noi, cred că ar funcționa și într-un grup mai mare, plus că sigur am strânge mai mulți bani pentru acțiuni caritabile. Apropo de asta:

Unde s-au dus banii de pe „amenzi” ?

Despre Leru.ro am scris și anul trecut și cam în fiecare an din 2019 de când a luat naștere acest proiect. Prin Asociația OpenHub Galați organizăm pe final de an o sesiune de strângere de fonduri pentru a ajuta copii din medii defavorizate și pentru a-i susține în educația lor. Anul acesta de exemplu ne dorim să strângem 18.000Euro pentru 15 elevi din zona de SE a României, elevi care au rezultate excepționale la învățătură și care vor beneficia de un program intensiv de educație financiară și antreprenorială. Prin acest program ne propunem să le oferim un start mai bun în viața de adult și să le creștem șansele să se autosusțină în viitor.

Revenind la alergat, eu am avut 5 săptămâni în care n-am reușit să bifez provocarea, așa că am cotizat 250lei. Partea bună e că și ceilalți membri au adunat săptămâni în care nu au alergat și uite că numai de la noi se va strânge peste 1000 Euro. 17k to go.

Concluzii

Credeam că o să ne lăsăm după o lună. La un moment dat, când era foarte greu, chiar speram să propună cineva să renunțăm 🙂 Mă bucur că am dus la final acest challenge și ne-am motivat unul pe altul. Faptul că am strâns și bani pentru Leru.ro e bonus. Și încă unul mare!

Dacă vrei și tu să participi în RunChallenge 2023, lasă-mi un mesaj la acest articol. Nu trebuie să fii din Galați, nu trebuie să fii în țară. Poți să alergi de oriunde, atâta timp cât ne trimiți un screenshot cu dovada 🙂

Sper să vă fi motivat. Spor!

Articole aleatorii din aceeași categorie:

2 răspunsuri la “Am alergat 500km anul acesta. De ce?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *