Categorii
Personal

Am aflat pe pielea mea cum e să ai Covid

Da. Am avut Covid! Încep prin a preciza că sunt bine sănătos acum și că m-am gândit puțin dacă să scriu sau nu acest articol, dar până la urmă am trecut printr-o experiență, mai puțin plăcută, dar este o experiență și cred că am câte ceva de spus.

Când și cum s-au manifestat primele simptome

Primele simptome au apărut cam după 6 zile de la ultima interacțiune cu persoana/persoanele de la care cred că am luat Covid. Partea „amuzantă” dacă pot să-i zic așa, este că aceste simptome au apărut exact după ce am aflat că unul dintre prieteni este pozitiv. Am zis că nu are cum.. Am crezut că îmi induc singur stările de care urmează să vă povestesc. Ei bine, partea bună e că nu sunt nebun, partea mai puțin bună e că…chiar aveam Covid după cum avea să-mi confirme rezultatul testului PCR.

Atenție, testul de sânge (ăla ieftin) este irelevant. Prietenului meu i-a ieșit negativ testul de sânge, iar testul PCR, cel la care îți sunt recoltate probe din gât și din nas (zici că din creier nu alta) i-a ieșit pozitiv. Testul PCR este cel relevant.

Jurnal 9 iulie – prima și cea mai nașpa zi:

 • 09:00 sunt stricat la burtă. Eh, dau vina pe cafeaua de dimineață 🙂
 • 13:00 mă duc iar la baie. Mă gândesc dacă am mâncat ceva nasol de nu mă lasă burta în pace. Dar știi cum e, dacă îți trece nu te mai gândești la asta. Ei bine, aveau să fie primele simptome.
 • 15:00 senzație de arsură pe coșul pieptului. L-am intrebat pe prietenul infectat, el zice ca nu a avut senzația asta. Speram să fie o coincidență.
 • 18:00 s-a instalat durerea musculară în tot corpul, durere ca după un meci de fotbal, iar ochii îmi frigeau. Simțeam cum fac febră.
 • 21:00 mi-am luat temperatura și în decurs cam de o ora de la 37.1 a crescut la 37.4. Nimic alarmant ai zice, dar simțeam cum fierb.
 • 21:30 am facut duș, am avut ușoare frisoane înainte să fac baie. Senzația că îmi fierb ochii încă persista.
 • 22:00 mi-am luat temperatura de câteva ori, iar maxim am avut 37.8. Am încercat să mă culc, dar mă simțeam amețit și s-a instalat durerea de cap. 
 • 01:30 mă doare carnea pe mine și nu pot să dorm. Mă foiesc, simt nevoia să mă mișc într-una din cauza durerii musculare. Febră 38.3 și 38.5 (acesta a fost maximul la mine)
 • 02:40 am facut baie fierbinte (bad idea). Pe moment sunt mai ok cu durerea musculară, dar sunt foarte amețit, abia stăteam în picioare. Durere de cap mare și îmi vine să vomit. Am luat un paracetamol. Ușoară tuse, dar dau vina pe oțet. Mi-a făcut soția frecții cu oțet și port șosete înmuiate în oțet (old school)
 • 03:00 baia fierbinte cred ca a făcut mai rău. Mă dor grav picioarele, mușchii. Am pus comprese cu apa rece. Am simțit imediat cum mă ajută.
 • 04:12 cred ca am ațipit puțin și m-am trezit că îmi venea să vomit. Am baut niște apă cu lămâie și am luat Olynth pentru că nu puteam să respir ok. Sunt mai bine decât la 2:40. Ușoară febră, 37.7. Încerc să dorm. Durerea de cap e la fel de mare, dar nu mai sunt amețit. Nu mai am tuse momentan. 
 • 5:30 m-a trezit durerea musculară iar. M-am mai foit până pe la 7 fără să dorm.
 • 07:00 mă simt mai bine, nu mai am febră. Doar amețit și durere de cap. Îmi sun medicul de familie și îmi spune să sun la 112 dacă mă simt rău în continuare.

Ziua de Vineri am petrecut-o în pat. Am încercat să dorm în momentele când mă simțeam mai bine, dar stările îmi alternau foarte tare. Acum eram ok, jumătate de oră mai târziu aveam febră și dureri musculare. Seara mi-a venit rezultatul testului și am aflat că sunt infectat cu Covid. Din fericire, soției i-a ieșit rezultatul negativ.

Dacă joi seara dădeam vina pe o răceală și pe faptul că sunt nebun și că îmi induc aceste stări, deja în cursul zilei de vineri știam ce rezultat o să primesc la test, era o chestiune de timp..până a venit mailul.

Având în vedere că nu aveam dificultăți de respirație și nu tușeam am ales să nu sun la 112 pentru că știam că o să fiu internat. Am ales izolarea la domiciliu la recomandarea DSP-ului și în următoarele 14 zile nu am ieșit din casă. Am profitat de cele 2 camere pe care le avem la dispoziție și m-am izolat de soție în această perioadă. Dezinfectam des obiectele folosite de amândoi, am încercat să ne protejăm. Se pare că a funcționat, soția fiind în continuare negativă.

Cu toate că Adina a sunat din prima zi la DSP și le-a dat toate datele, știți când m-a sunat DSP-ul să mă întrebe de sănătate? Fix în ziua când am terminat izolarea. Ca și cum să mă felicite… Ce verificare la domiciliu, ce retestare din partea lor..să fim serioși. Sunt super depășiți de situație. Chiar ei au zis-o.

Perioada mai nasoală a bolii a ținut cam 3 zile, iar febra a persistat cam 2 zile. Durerea de cap și amețelile au dispărut și ele cam într-o săptămână de la primele simptome. Nu am avut gust și miros cam până prin ziua 10 a izolării. Știi cum descoperi că nu ai miros? Când orice mănânci îți lasă impresia că mănânci carton. Da, creierul face o corelație văz-miros-gust și nici nu îți dai seama cât de mult influențează faptul că nu ai miros. Auzisem de faza cu mirosul, dar mi se părea ciudat. Ei bine, am luat la rând toate parfumurile din casă și eram BLANK. Nu simțeam NIMIC! Cu toate că puteam să respir normal, efectiv nu simțeam nimic. Este un sentiment foarte ciudat și greu de descris.

Tratament?

Am luat paracetamol pentru febră, aspirină pentru durerea de cap și după ce a dispărut durerea de cap am trecut pe aspirină cardio, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în corp. În fiecare zi am luat și vitamina D, C și Magneziu cu Zinc. V-am spus deja de oțet, a ajutat să-mi scadă febra. Am avut și un gel pentru relaxarea musculaturii, pe nume Eqvagel. Dacă îl aveam din prima seară cred că aș fi suferit mai puțin, dar asta e.

Nu am avut tuse și nu am luat nimic pentru asta, dar uneori aveam senzația că respir foarte greu. Într-o zi am obosit deschizând o sticlă cu apă, din aceea care se lasă greu.. Oboseam uneori și când vorbeam. În primele zile chiar îmi aduc aminte că la un moment dat gesticulam, ca să nu mai vorbesc. E o senzație foarte ciudată. Chiar și așa, eu am considerat că e mai bine pentru mine să nu mă duc la spital, pentru că nu eram într-un stadiu avansat al bolii și sunt convins că psihic, mă afecta și mai mult faptul că sunt la spital.

Am stat în casă și în perioada stării de urgență, dar făceam o declarație, mai duceam gunoiul, era altceva. Ei bine, acum nu am ieșit 14 zile din casă. Și se simte altfel. În ultimele zile atât eu cât și Adina ne simțeam afectați psihic. Nici nu vreau să știu cum ar fi fost în spital, fără cineva drag, fără un duș calumea, fără mâncare la discreție, fără Netflix, fără confortul casei..

Cum cred că am luat virusul

Am ajuns la concluzia că acest virus se transmite foarte ciudat, mai mult prin contact fizic decât prin respirație. Când am interacționat cu persoana/persoanele de la care cred că am luat acest virus, am ronțăit niște alune, am mâncat din același bol. Cred. Repet, este doar o bănuială, că acolo am luat virusul. Atâta vreme nu ne-am dat seama că nu este igienic să mâncăm toți dintr-o pungă de chipsuri sau toți din același bol. A trebuit să vină o pandemie ca să realizăm asta.

De curând am auzit pe cineva depistat pozitiv care zice că a luat virusul fiindcă a băut din același pahar cu altcineva. Acordați mai multă atenție acestor lucruri mărunte care vă pot îmbolnăvi.

Concluzii

 • Simptomele apar în decurs de câteva ore și într-o zi ar trebui să se instaleze cam toate. Așa s-a întâmplat la mine. Dacă ai în același timp câteva dintre simptomele precum: dureri de cap, dureri musculare, febră, stricat la burtă, tuse, lipsa miros/gust, cel mai bine ar fi să te izolezi și să te testezi cât mai rapid. În această perioadă în care toată lumea caută să-și facă test pentru a pleca în concediu este mai greu să prinzi loc să-ți faci un test PCR imediat, dar dacă simptomele se agravează sună la 112 și te testează ei, nu-ți fă griji 🙂
 • Anunță-ți medicul de familie și DSP-ul imediat cum ai aceste stări și mai ales dacă ai un test pozitiv.
 • Statul în casă și izolarea te afectează psihic. Dacă ai luat virusul, ține-te bine pe poziții. Încearcă să-ți alimentezi mintea cu gânduri bune și fii optimist pentru că boala va trece. Fă-ți planuri de vacanță, găsește-ți activități de făcut, colorează, pictează, dă-ți comandă online de puzzle-uri și ține-ți creierul activ. Nu sta să te uiți pe pereți toată ziua pentru că o s-o iei razna. La propriu.
 • Poartă naibii masca aia că nu mori. Și eu, la fel ca și tine sunt sigur, de multe ori am lăsat „garda jos” (ca s-o citez pe Esca). Cu toate că am purtat masca în spațiile publice închise, cum ieșeam, o dădeam jos. Să port mască atunci când sunt cu prietenii? „Hai mă că ne știm ce naiba. Dă masca jos să ne înțelegem”. GREȘIT! Ne-am relaxat. Mult prea devreme.
 • Băi, se moare din cauza acestui virus. Dacă eu am făcut o formă mai ușoară a bolii asta nu înseamnă că organismul tău va reacționa la fel. Prietenul meu a tușit 2 săptămâni și încă are stări de disconfort. Suntem diferiți. Boala se manifestă diferit la fiecare.
 • Una e ce vezi la TV și alta e realitatea. „Facem anchete, verificăm lumea..” O prostie. Sunt depășiți complet. Medicul de familie mă trimitea la Spitalul Județean, în condițiile în care eu aflasem de la alte persoane ca nu se mai fac teste la cerere acolo. DSP-ul nu te sună. Dacă suni tu, le dai datele. Dacă suni a 2-a zi, e altă persoană. Iar le dai datele. Ai impresia că nu se întâmplă nimic acolo. Sunt depășiți de situație, de numărul mare de cazuri. Îi înțeleg, dar la nivel național suntem depășiți.
 • E fiecare pentru el și rezistă cine poate. Cam cu senzația asta am rămas după ce am avut Covid. Statul nu îți oferă niciun test, dacă tu ai o bănuială că ești bolnav. Nu. Trebuie să fii grav ca să te testeze. La fel de bine poți să fii pozitiv și să intri în contact cu zeci de persoane dacă nu îți permiți să te testezi pe cont propriu. Un test PCR costă minim 260lei și poate sări de 300lei, depinde de clinica unde ți-l faci.

Ce fac acum, după Covid?

 • În primul rând încerc să mă las de Olynth pentru că mi-a creat dependență. Nu folosiți decât dacă simțiți cu adevărat nevoie. Folosesc de câteva zile tratament cu apă de mare și nu am mai folosit Olynth de 3 zile deja. Sunt pe drumul cel bun.
 • Urmează să-mi fac un set complet de analize la sânge, o radiografie la plămâni..un ITP. Ca la mașini. Să tragă un pic de „roți” să vadă că sunt bine 🙂 Chiar dacă nu am avut tuse și respir bine, vreau să aflu că sunt ok înainte să încep din nou să fac sport.
 • Port mască. Mai des decât o făceam înainte, pentru că există riscul (mic) să fac iar boala chiar dacă am avut-o și nu vreau să mai trec încă o dată prin mizeria asta de boală.

Pentru mulți sunt prima persoană apropiată depistată cu Covid. Am scris acest articol pentru a împărtăși experiența pe care am trăit-o, dar mai ales pentru a face lumea să conștientizeze că acest virus există!

Dacă încă mai ai impresia că acest virus este o vrăjeală și crezi în teoriile conspirației, ești naiv! Îți doresc să nu iei acest virus pentru că la tine poate să se manifeste mult mai grav, dar dacă ai luat virusul, acceptă că ești bolnav și ai grijă de cei din jurul tău. Stai în casă sau sună la 112 dacă te simți foarte rău. Nu fi berbec până la capăt.

Citește și povestea lui Ion, prietenul de la care cred că am luat Covid, dar asta contează mai puțin. Oricum credeam și cred în continuare că e o chestiune de timp până când o să facă fiecare această boală (asta dacă nu vine vaccinul ăla miraculos mai devreme). O să trăim mult timp de acum încolo cu acest virus în preajma noastră. Măcar de am învăța ceva.

Vineri pe 31 iulie iese, sau a ieșit deja când citești acest articol, un nou episod din Podcastul de Vineri unde discutăm pe larg acest subiect și sigur am mai zis lucruri în plus. Dă-ne subscribe pentru a fi la curent cu ultimele episoade!

Poartă mască! Spală-te pe mâini! Ai grijă de tine și de cei din jur!

Articole aleatorii din aceeași categorie:

7 răspunsuri la “Am aflat pe pielea mea cum e să ai Covid”

Din ce ai descris tu și din ce știu de la alții, ai avut o varianta medie. Absolut toate persoanele pe care le cunosc eu au avut o forma foarte ușoară, unii nu au avut absolut nimic. Însă, se pare ca unii fac o forma grava. Din descrierea ta, boala nu e mai rea fata de o gripa normala… Însă, pe de-o parte este și frica de cunoscut, iar pe de alta parte boala poate merge într-o direcție de necontrolat, poate chiar fatala. Fata de o boala banala, exista șanse (crescute) ca totul sa degenereze. Unii susțin ca dacă iei din nou boala, poate fi și mai grav. Prin urmare, protecția este necesara… Și obligatorie!

Da, așa este, am avut o formă medie, dar la fiecare reacționează diferit. Așa că protecția este absolut necesară!

In spital iti verifica in primul rand plamanii. Monitorizarea se face pe baza concentratiei de oxigen. Poate nu ar fi rau sa iti verifici plamanii sa stii cum ai iesit din boala.
Sanatate multa si nu uita ca nu ai imunitate decat pt. aprox 2 luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *