Categorii
Personal

Mi-am făcut pașaport. E complicat? Cât costă?

Fiindcă au apărut tot mai multe destinații de vacanță la prețuri accesibile în afara U.E. am decis să ne facem și noi pașapoarte, să fie, că nu se știe niciodată. Știu că nu e ceva nou și nici nu mai e ceva wow să ai pașaport în 2021, dar am zis să scriu pe scurt experiența, poate sunt și alte persoane interesate.

E cu programare?

Da, te programezi pe epasapoarte.ro, site-ul Direcției Generale de Pașapoarte. Poți programa mai multe persoane, trebuie doar să le treci numele și să se prezinte la data și ora selectată.

Cât costă? Ce taxe trebuie să plătesc?

Singura taxă pe care trebuie să o plătești este cea de emitere a pașaportului și aceasta poate fi de 96 lei pentru pașaportul temporar, de 234 lei pentru copii până în 12 ani și de 258 lei pentru persoane peste această vârstă. Am achitat taxa de 258 lei online pe ghiseul.ro, lucru pe care ți-l recomand și ție. La urmă primești pe mail o confirmare de plată pe care trebuie să o printezi și să o ai la tine când mergi la Direcția Generală de Pașapoarte.

De ce acte am nevoie?

Dovada că ai plătit taxa și buletinul sunt singurele acte de care ai nevoie. Atât. Fără copie nu știu de care, fără timbre, nici măcar pix nu-ți trebuie pentru că cererea este completată electronic de polițistul de frontieră. Te întreabă ce culoare au ochii tăi, ce înălțime ai, ți se scanează câte o amprentă de la fiecare mână, semnezi cererea pe care ți-o printează polițistul și gata.

În cât timp se emite pașaportul?

În maxim 14 zile, dar eu i-am urmărit parcursul pe site ( https://epasapoarte.ro/verifica/ ) și așa am văzut că după 4 zile era deja la ghișeu și m-am dus să-l ridic.

Pașaportul are o valabilitate de 10 ani de zile, asta în cazul în care nu ai optat pentru un pașaport temporar (1 an). Mai multe informații găsești pe https://epasapoarte.ro/

Asta e tot. Simplu, fără bătăi de cap și fără dosar cu șină. Deci se poate 🙂

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.