Am făcut un scurt calcul și am constatat că în ultimii 4 ani de când stau în locația curentă am aruncat aproximativ 1728 peturi de apă de 2L! Adică aproximativ două TIR-uri pline. Spre rușinea mea, mare parte dintre acestea nu au fost trimise spre reciclare pentru că nu mereu am drum pe la containerele de reciclare și îmi e mai ușor să le arunc cu gunoiul menajer. Pun pariu că nu sunt singurul care face asta. Știu, nu e ok..
M-am gândit că nu e prea târziu să fac ceva în privința asta și mi-am comandat un filtru de apă potabilă, mai exact acest model. Cel mai mult s-a bucurat spatele meu care e sătul de cărat baxuri.
Pe piață sunt multe sisteme de filtrare a apei, modele cu 1 filtru, 2, 3 sau chiar 6 filtre. Eu am ales Filtru de apa potabila Aquaphor Trio Norma, cu 3 filtre și cu un debit de apă de 2 l/min. L-am prins la 320 RON și consider că e un preț corect pentru ce oferă.
Ce trebuie să știți
- Vine în pachet cu toate accesoriile necesare pentru montaj și teoretic nu trebuie să faceți nicio modificare la instalația sanitară. La mine s-a potrivit perfect (vezi poza de mai jos)
- Pe lângă ce găsiți în pachet o să aveți nevoie de: una sau chiar 2 chei fixe 24mm (2 dacă e nevoie să țineți contră), burghiu mare de 13mm pentru a găuri chiuveta, o mașină de găurit și eventual câteva holșuruburi pentru prinderea sistemului de filtrare pe dulap, așa cum am făcut-o și eu. Teoretic el se montează pe perete, dar este mai mare decât m-am așteptat și n-am avut altă soluție.
- Unul dintre furtunele albastre are un cap de bronz. Acesta intră în „bateria” de pe chiuvetă. Cel mai bine urmăriți schema din pachet.
- Pe sistemul de filtrare este indicată prin 2 săgeți direcția în care trebuie să intre și să iasă apa.
- După montaj se lasă 10min să curgă apa, se oprește 10min după care trebuie lăsată să curgă apa încă 50min. Abia apoi apa este bună de băut. Nu vă speriați dacă inițial apa are o culoare mai închisă.
- În cazul în care nu folosiți filtrul timp de 7 zile sau mai mult, lăsați 5min să curgă apa înainte de o consuma.
- Cele 3 filtre se schimbă periodic. Fiecare are un rol aparte: primul dedurizează apa, al 2-lea îndepărtează impuritățile organice, metalele grele și clorul, iar al 3-lea elimină concentrațiile reziduale de contaminanți organici și metale grele. Primul poate fi regenerat acasă conform indicațiilor din manual, iar celelalte 2 pot fi înlocuite în funcție de utilizare, o dată pe an sau chiar mai des. Ca și cost, aproximativ 70lei/filtru.
Concluzii
S-a montat foarte ușor, apa este bună la gust și având în vedere că taxa de 50 de bani / pet stă să intre în vigoare, mi se pare o investiție bună. Aproximez că investiția se va amortiza în mai puțin de 1 an și cel mai important lucru este că nu voi mai cumpăra și arunca plastic.
Dacă ai întrebări sau recomandări, nu ezita să-mi scrii în comentarii 🙂
2 răspunsuri la “Mi-am instalat sistem de filtrare a apei”
Salut,
La aproape un an de la instalare care mai e parerea ta despre filtru. E ok? Ai facut o analiza apei inainte si dupa filtru?
Răspund și aici ca să vadă și alți cititori. Filtreaza bine apa, avand 3 filtre, dar nu am facut analize la apa inainte și după. Caut acum sa ii schimb filtrele care trebuiesc schimbate periodic, aprox 120-130lei toate 3, se schimba cam la un an.