Categorii
Personal

Infertilitatea la bărbați. Povestea mea.

Da, am avut probleme de infertilitate și nu mi-e rușine să recunosc. Dimpotrivă, am scris acest articol ca să ridic nivelul de conștientizare în rândul bărbaților că și noi putem avea probleme și e bine să ne căutăm din timp dacă ne dorim vreodată să avem copii. Este o lectură bună și pentru soție, iubită și chiar părinți, cu termeni medicali pe alocuri, indicații și recomandări.

Cred că e util de la început să specific că am 31 de ani, locuiesc în Galați și sunt căsătorit 🙂

Societatea, educația sexuală și presiunea celor din jur

Din păcate în România educația sexuală este la pământ și nici nu văd o dorință de îndreptare. Îmi aduc aminte că în școala generală și în liceu periodic veneau reprezentanți de la firme de absorbante, dădeau afară toți băieții din clasă și discutau „chestii” cu fetele. Îmi mai aduc aminte un documentar destul de dur pe care l-am văzut cu toți colegii în clasă, legat de avorturi și metode contraceptive. Probabil scopul documentarului era să te și sperie. Practic cu ce am ieșit de pe băncile școlii a fost: dacă faci sex, fata rămâne însărcinată cât ai clipi și te-ai nenorocit pe viață.

Ok, înțeleg că pentru vârsta respectivă sunt promovate metodele contraceptive ca să reducem numărul părinților adolescenți, dar ce nu îți spune nimeni, nici măcar mai târziu la liceu, la facultate, la televizor sau prin campanii publice de informare este că atât femeile cât și bărbații pot avea probleme de infertilitate în EGALĂ MĂSURĂ! Da, ai citit bine. 1 din 7 cupluri au probleme legate de infertilitate și procentul cazurilor în care bărbatul este „de vină” se situează în intervalul 30-50%. Am vrut să caut o poză cât mai reprezentativă pentru acest articol și oriunde căutam cuvinte precum „infertilitate” găseam în mare parte poze cu femei..

Îmi aduc aminte că prin adolescență tata a avut o discuție cu mine pe tema educației sexuale, dar e atât de ciudat și pentru tine ca adolescent și pentru părinte să îți spună lucruri încât devine ceva stânjenitor, o discuție din care vrei să scapi cât mai rapid, tu ca și copil. Nu învinovățesc părinții că nu mi-au dat o educație sexuală mai bună ca să mă duc la urolog mai des, pentru că generațiile s-au schimbat destul de mult și pe vremea lor rar auzeai de cupluri care să nu poată avea copii și nici informația nu era atât de accesibilă. Practic ei dacă nu au primit informații, nu știau de probleme, nu au știut nici să le dea mai departe.

Din păcate treaba asta mai are o repercusiune. Există constant presiunea celor din jur, în special a părinților, bunicilor, mătușilor, vecinilor și persoanelor mai înaintate în vârstă. „Voi când faceți copil?” Dacă n-am auzit întrebarea asta de mi s-a acrit. O să zic clar și răspicat. Nu este treaba ta când și dacă un cuplu va face un copil. Punct! Ești părinte? Vrei nepoți? S-ar putea să nu ai. Obișnuiește-te cu ideea și treci peste. Ești mamă? Vrei ca prietena ta să facă și ea un copil ca cei mici să se joace și să crească împreună? S-ar putea ca la alții să nu fie atât de simplu cum a fost la tine. Mai bine taci! A devenit o chestie atât de sensibilă în zilele noastre încât îți recomand să eviți discuții pe tema asta, exceptând cazul în care cuplul deschide subiectul și simți că au nevoie de ajutor. Ultimul lucru pe care vrei să-l auzi între 2 controale, zeci de analize și drumuri la cabinet sunt miștourile unchiului/mătușii X: „hai, puneți-vă și voi pe treabă..ce stați? Îți zic eu cum se face…Pe când ne chemați la botez?”.

Puțin despre infertilitate

Infertilitatea afectează un procent de 15% dintre cupluri și putem spune că există o problemă când se încearcă conceperea unui copil timp de 1 an și nu s-a reușit. Este primul lucru pe care te întreabă orice medic. „De cât timp încercați?” Cauzele infertilității sunt împărțite, 30% femei, 30% bărbați, 30% mixte, iar 10% sunt cauze necunoscute. Am auzit de cupluri care nu reușesc să facă un copil, dar amândoi au analizele foarte bune. Da, există și astfel de cazuri.

La femei cele mai frecvente cauze sunt legate de vârstă, disfuncții ovulatorii, afectarea trompelor uterine sau alte probleme la nivelul uterului, colului sau al vaginului. La bărbați cauzele pot fi: infectii testiculare, temperatura crescută în zona genitală, testicule necoborâte, varicocel, dar nu numai și vă recomand să citiți acest articol medical unde găsiți mai multe detalii. Am pus accent pe varicocel și detaliez în câteva cuvinte pentru că voi face referire la această afecțiune mai târziu.

Varicocelul este o afecțiune des întâlnită la bărbați și apare de cele mai multe ori pe partea stângă a scrotului. Nu îl faci de la ceva anume, pur și simplu, există. Mai toți bărbații au, dar fie este de grad 1, fie este aproape insesizabil. Reprezintă dilatarea venelor care drenează sângele de la nivelul testiculului ceea ce produce stagnarea unei cantități de sânge la acest nivel, crescând astfel diametrul venelor. Ca efect secundar se produce o creștere a temperaturii la nivelul testiculului și o creștere de numai 1-2 grade poate duce la infertilitate. Apare de obicei pe partea stângă pentru că vena spermatică stângă este cu 10 cm mai lungă decât cea dreaptă. E ca și cum ai avea un șiret încurcat pe acolo. Se poate simți la mână. De cele mai multe ori este asimptomatic și este descoperit la un control de rutină, dar sunt cazuri când pot exista stări de disconfort sau chiar dureri. Operația de varicocel are ca scop restabilirea fluxului sangvin prin devierea acestuia către o venă funcțională și poate fi realizat in mai multe moduri, în funcție de metoda de abordare utilizata de către chirurg.

Doctori, cabinete, analize și diagnosticare

Pentru a diagnostica infertilitatea și a urma cel mai bun tratament, trebuie ca ambii parteneri să se adreseze medicului de specialitate, în cazul bărbaților trebuie mers la un medic urolog. Există anumite analize standard care trebuiesc făcute și de la care se pleacă. Nu o să le înșir aici, dar în general se urmărește nivelul de estradiol, testosteron, cantitatea și calitatea spermatozoizilor, dar și gradul de fragmentare al acestora și spermocultura. Probabil ți se par termeni complicați, dar dacă studiezi câteva articole de specialitate o să afli mult mai multe despre vestiții spermatozoizi.

Spermograma este un test al fertilității masculine cu ajutorul căreia se stabilește cantitatea, calitatea și tipul spermatozoizilor, adică în ce măsură aceștia sunt A rapid progresivi, B lent progresivi, C neprogresivi și D imobili. Degeaba ai 20 milioane de spermatozoizi într-o probă de câțiva mililitri, ceea ce oricum e la limita inferioară, dacă spermatozoizii rapid progresivi sunt inexistenți. Pentru cei ce sunt curioși cum arată o spermogramă, vedeți imaginea de mai jos.

Este bine ca această spermogramă să fie făcută într-o clinică de fertilitate pentru a primi un raport cat mai în detaliu. Se fac astfel de spermograme și pe la laboratoare de analiză precum Synevo/Medlife, dar cel mai bine discutați cu medicul urolog și mergeți pe îndrumarea acestuia. Ca idee, costul unei astfel de spermograme este în jur de 200 lei și reprezintă punctul de plecare în analiza pacientului. Vezi unde te situezi. Eu am făcut spermogramele la Columna Medical Center, în București, unde de altfel mi-am făcut și aproape toate consultațiile.

Povestea mea

Cum am ajuns la București? Ei bine, fiindcă încercam de aproape un an să avem un copil și în plus aveam niște dureri inghinale în zona testiculului stâng am mers întâi la un control la un medic urolog în Galați. M-a întins pe pat și mi-a făcut un control fizic, diagnosticul fiind de o mică întindere probabil și mi-a recomandat niște calmante și un set de analize și o ecografie scrotală. Analizele legate de testosteron și estradiol au ieșit în parametrii standardizați, dar nu mi-a spus nimeni că ar fi la limita inferioară pentru vârsta mea. Deci eram ok, dar nu eram ok. A urmat ecografia pe care am făcut-o într-o dimineață și a durat câteva minute în urma căreia a reieșit că sunt băiat valabil, cum se zice și n-ar trebui să mă îngrijorez.

La scurt timp am zis să cer și o a doua opinie și am fost îndrumat de către un prieten să merg la București la Dr. Sebastian Voinea. I-am prezentat ce analize făcusem, ecografia, dar a spus că vrea să mă vadă și el. Controlul fizic s-a făcut din picioare de această dată. Dacă observați, am accentuat mai sus că la Galați m-a întins pe pat. Un mic detaliu de altfel foarte important. Nu i-au trebuit multe momente domnului doctor ca să își dea seama că era ceva în neregulă cu mine. Mi-a spus din prima că vrea să mai fac un set de analize, încă o ecografie la un medic anume cu experiență, dar cel mai probabil va trebui să mă operez de varicocel. Am primit și recomandarea să port lenjerie intimă cât mai largă, ca să nu crească temperatura în zona genitală, să renunț la încălzirea în scaun la mașină și să nu stau foarte mult pe scaun.

Câteva săptămâni mai târziu am revenit la consultație și toate datele inclusiv noua ecografie au arătat că aveam varicocel stâng grad 3, adică gradul cel mai mare și trebuia să mă operez urgent dacă voiam să pot face copii. O diferență de la cer la pământ între „o mică întindere, ia și tu calmantele astea” și „trebuie să vă operați urgent”. O mică precizare legată de ecografie: la București am fost programat intenționat în a 2-a parte a zilei și a fost nevoie să stau 45 min lipit de un calorifer pentru a încălzi intenționat zona genitală și pentru a se observa cât mai bine orice posibilă afecțiune. Un alt detaliu neglijat la ecografia de la Galați.

De asta am ales să îmi continui parcursul cu investigațiile la București, chiar dacă asta a implicat zeci de ore de condus în plus, planificarea atentă și alegerea potrivită a datelor pentru consultații și analize. Medicii au contracte cu mai multe clinici private, în intervale orare și zile diferite și astfel a trebuit să vânez programările la 4 clinici diferite pentru a optimiza deplasările. Dacă mai iei în calcul și faptul că pentru unele analize trebuie să fii în București, iar rezultatul lor îl primești în X zile și trebuie să te prezinți la medic, adaugi încă un strat de complexitate.

Toată nebunia asta s-a întâmplat în perioada pandemică și fiindcă în spitale erau restricții și nu se făceau decât operații ce puneau viața în pericol, medicul mi-a spus că termenul pentru a programa operația într-un spital de stat este unul incert. Mi-a oferit alternativă de a mă opera în aproximativ o lună în clinica privată Genesys Fertility Center. Cum nu aveam alternative și nu voiam să mai pierd timpul am ales această cale, iar în luna ianuarie 2021 am fost operat. Intervenția este una sub inghinală, nu pe testicul cum ar crede multă lume (inclusiv eu). Anestezia este totală, nu am simțit nimic, am stat o noapte internat și a 2-a zi am plecat spre casă. Recuperarea a fost ușoară, fără dureri prea mari și în 2 săptămâni deja îmi reluasem stilul normal de viață, am ieșit chiar și la alergat. Am refăcut spermograma o dată la 3 luni și am mers la control. Am strâns ceva date și a reieșit și un grafic, pentru cei pasionați ca mine 🙂

După operație au apărut spermatozoizii de tip A, iar la un an distanță, cantitatea spermatozoizilor era de 4 ori mai mare!

Pe lângă operație am luat diferite scheme de suplimente ce au avut rol de creștere a cantității spermatozoizilor (Andrositol, Ashwagandha și Quercetin), dar și suplimente și medicamente pentru creșterea nivelului de testosteron și estradiol (Clomifen, Arimidex și Fertilovit M plus). Atenție! Aceasta nu este o recomandare de tratament. Nu le comandați și nu le luați după ureche. Urmați întocmai schema personalizată afecțiunii pe care o aveți și prescrisă de medicul vostru.

Concluzii

Nu zic că în Galați nu sunt medici buni, dar eu n-am avut noroc să nimeresc la cineva priceput aici și am apelat la o a doua opinie, lucru pe care ți-l recomand și ție dacă ai dubii.

Chiar dacă nu ai soție, iubită, sau poate nu vă doriți copii acum, eu vă recomand să vă faceți periodic consultații și analize pentru a ști exact unde vă aflați. Dacă la femei rezerva ovariană este cea mai importantă și cu cât înaintează în vârstă cu atât aceasta scade și șansele de a rămâne înscărcinată sunt tot mai mici, la bărbați o spermogramă anuală și un control la urolog nu cred că strică. Chiar dacă ai 20 și ceva de ani și spui ca sigur o să mai treacă 5-10 ani până faci un copil, este bine să îți cunoști corpul și să îți rezolvi problemele din timp. Eu când am aflat că trebuie să mă operez am plâns de nervi și de frustrare nu din cauza afecțiunii, ci din cauză că nimeni nu vorbește despre lucrurile acestea, nu te îndrumă și nu te educă. Am regretat că nu m-am preocupat de mine mai din timp și astfel am mai pierdut 2 ani până mi-am rezolvat problemele.

Spuneam la începutul articolului că diagnosticarea infertilității trebuie să se facă pe cuplu. Pe lângă mine și soția a dat de câteva obstacole legate de infertilitate, dar am trecut împreună peste toate acestea și astăzi, la 2 ani de la operația mea ne putem mândri cu titulatura de părinți.

Sper ca povestea mea să deschidă cât mai mulți ochi și să ajute cât mai mulți bărbați care vor să facă un copil. Dacă ți-a plăcut articolul meu, nu uita să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca aceste informații să ajungă la cât mai multă lume. Sunt aici și pentru întrebări așa că nu ezita să-mi lași un comentariu sau să-mi trimiți un mail la contact@munteanubogdan.com.

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *