Categorii
Descoperim lumea Personal

Mergeți și vizitați Roma!

Roma: 5 zile pline de pizza, paste, gelato și 80km mers pe jos.
Am luat bilete de avion de prin ianuarie, pentru luna iunie și am dat 90Euro dus-întors 2 persoane cu loc rezervat, la Ryanair. Nu este o regulă să iei din timp ca să fie ieftin, dar eu atunci m-am hotărât. Mai jos veți găsi indicații și recomandări de restaurante și locuri de vizitat.

București – Ciampino – Hotel

Având în vedere că transportatorii din Galați au scumpit prețul biletelor pentru transfer aeroport, a fost mai rentabil și mai comod să lăsăm mașina în aeroport în parcarea long term. Pentru 5 zile, am plătit 130lei la parcare (vezi tarife parcare aeroport) Am înțeles că mai sunt și alte parcări prin zona aeroportului cu prețuri puțin mai mici, dar sincer n-am vrut să-mi bat capul cu transfer până la parcare, pentru o economie de 20-30lei. Zborul este unul scurt și după 1h 40min ajungi la Roma.

Noi am aterizat pe Ciampino, un aeroport puțin mai mare decât o gară 🙂 . Dacă vrei să ajungi în oraș, ai mai multe opțiuni, dintre care:

  • Îți rezervi din timp un loc în autocarul unei firme de transfer, de genul Terravision și dai undeva la 9 Euro / persoană / dus-întors, autocar ce te lasă în gara Termini, de unde poți lua metroul sau ce mijloc de transport e potrivit pentru tine. Costul unei călătorii cu metroul este de 1.5 Euro, bilet valabil 100 de minute.
  • Folosești autobuzul pus la dispoziție de primărie care te lasă la cea mai apropiată stație de metrou, la Anagnina și care costă 1.2 Euro / persoană. Dacă vrei să optezi pentru varianta aceasta, cum ieși din aeroport, drept în față ai o stație de autobuz. Treci pe lângă ea și te duci la peroane, unde din 30 în 30 minute vine autobuzul care arata ca în poza de mai sus. Sunt 2 trasee, unul care trece prin orășelul Ciampino și unul care duce direct la Anagnina și sunt alternante. Cam după 40 de minute, cobori la Anagnina, treci pe lângă peroane și cobori la stația de metrou. Atenție, dacă folosești această variantă și la întoarcere spre aeroport, la Anagnina, autobuzul se ia de la peroanele din partea opusă de unde te-a lăsat.



Booking.com

Am fost cazați la Hotel Novecento, un hotel pe care îl recomand pentru amplasarea într-o zonă liniștită. la 5 minute de stația de metrou Manzoni, pentru curățenie și pentru terasa de pe acoperiș. Micul dejun în Italia se bazează pe cornuri, cafea și suc de fructe, dar aici a fost puțin mai variat și chiar am avut ce mânca dimineața. Am plătit 375 Euro / cameră dublă cu balcon / 4 nopți cu mic dejun inclus, include taxa de oraș de 4 Euro de persoană / noapte. Fiind amplasat central, am mers mai mult pe jos, făceam cam 15-20 minute până la Colosseum.

Ce am vizitat și unde am mâncat?

Itinerariul celor 5 zile l-am făcut în aplicația VisitACity, pe care o recomand. Din aplicație îți poți selecta zilele sejurului, locația hotelului, ce puncte vrei să vizitezi și îți optimizează traseul și îți recomandă ce să vizitezi și în ce zile ținând cont de amplasarea și de orele de vizitare ale obiectivelor.

Am încercat să respectăm itinerariul, dar fiindcă obiectivele sunt foarte aproape unul de celălalt, am reușit să parcurgem în unele zile mai mult decât ne propusesem.

În prima zi am vizitat parcul Villa Borghese, Spanish Steps, Piazza di Spagna, Fontana di Trevi, columna lui Traian și Piazza Venezia cu monumentul Victor Emmanuel. Zona Piazza di Spagna este una foarte aglomerată, cu magazine foarte multe și cu puține terase. În Roma o să găsiți foarte multe localuri unde se vinde pizza la kg (cam 20Euro / kg) și este o soluție bună pentru a-ți potoli stomacul la prânz fără să pierzi prea mult timp. În medie, o bucată de pizza încălzită în cuptor, este cam 3-4 Euro. Noi am servit o astfel de pizza în Piazza di Spagna la Mariotti, chiar la ieșirea de la metrou. La finalul primei zile am luat cina chiar lângă Colosseum la Pizza Forum. În medie o masă pentru 2 persoane, cu o pizza, paste și 2 băuturi costă cam 30 Euro.

În cea de-a doua zi, am vizitat Colosseum, Forumul Roman, Palatine Hill, Pantheonul, Piazza Navona și seara am încheiat-o în piața San Pedro, în Vatican.

Biletele pentru Colosseum costă 12 Euro și se pot cumpăra online de pe site-ul oficial. Noi nu le-am luat online pentru că voiam cu skip de line, auzisem că sunt cozi foarte mari și chiar erau când am ajuns la fața locului, doar că nimeni nu îți spune că cele mai mari cozi, care te sperie, sunt pentru grupuri cu ghizi. Cumva am căzut în capcana și am luat bilete cu skip de line și cu ghid, pentru ca totul să meargă repede și bine și ne-am trezit că am stat 1 oră la coadă 🙂 Unde e Skip the line?!? Când am ieșit, am văzut coada pentru intrare fără ghid, care nu era așa mare și puteai lua bilet direct de acolo. Cu alte cuvinte, ne-am cam luat țeapă. Cumpărați liniștiți biletul de 12 Euro, pentru că skip the line + ghid = 38 Euro / persoană. Not good 🙂 Biletul de la Colosseum este valabil și pentru Forumul Roman și Palatine Hill, iar la Pantheon intrarea este gratuită, singura condiție e să fii îmbracat decent, nu în pantaloni mini și sutien.

În zona Pantheon-ului am mâncat pizza „on the go” la Pizzarius, iar cina a fost în zona Vaticanului la Trattoria Ciao. În Piazza Navona recomand Gelateria Tre Fontane.

Ziua cu numărul 3 am dedicat-o Vaticanului, neștiind exact cât timp o să pierdem pe acolo, nu ne-am propus prea multe pentru acea zi. Vă puteți cumpăra bilete la Muzeele Vaticanului de pe site-ul oficial, la prețul de 17 Euro. Atenție, data și ora sunt foarte importante, așa că aveți grijă cum vă planificați să ajungeți aici. Noi am intrat pe la ora 10:00 și nu era coadă aproape deloc, dar când am ieșit, era foarte multă lume la coadă, la intrare, așa că vă recomand să mergeți dimineața. Nu vă stresați prea mult cu îmbrăcămintea, citisem că nu te lasă să intri în pantaloni scurți și am avut pantaloni lungi, cămașă și m-am copt de cald și mulți erau în pantaloni scurți, fără probleme. Bine, nici să nu vii în șort și maieu. Miercurea, grădinile Vaticanului sunt închise, se taie iarba 🙂

Cum terminați turul muzeelor Vaticanului și a Capelei Sixtină, puteți mânca la un restaurant din interior sau puteți coborî la terasa de afară, tot de acolo se coboară pe niște scări către un alt muzeu unde sunt expuse toate mașinile și caleștele cu care s-au plimbat toți papii.

În zona Vaticanului am mâncat o gelato bună la Ristorante Lunch Pizzeria (în medie costul unei gelato este de 3 Euro / 3 cupe) și am servit prânzul rapid la Snack Bar (Caffee Bracchio). Tot în zona Vaticanului este și Castelul Sant’Angelo și merită vizitat, fiind unul dintre cele mai înalte puncte din Roma și de pe acoperișul lui ai o panoramă foarte largă asupra Romei. Costul unui bilet aici este de 14 Euro / persoană și se poate cumpăra de acolo. Pe seară am mâncat în zona unde eram cazați la Ristorante Pizzeria – O Sole e Napule, un restaurant modest, dar prețuri și mâncare ok, după care ne-am răsfățat cu cel mai bun tiramisu pe care l-am mâncat vreodată, în locația recomandată de Booking, mai exact la Pompi, un loc în care trebuie neapărat să ajungeți dacă veniți în Roma. Atenție sunt două locații Pompi, pentru celălalt nu pot garanta 🙂

În ziua cu numărul 4, am „călcat pe accelerație” și am luat la pas toate străduțele din zona Pantheon-ului, dar nu înainte să trecem pe la Circus Maximus, grădina cu portocali Giardino degli Aranci și basilica Santa Sabina. Prin gaura cheii porții de la basilica Santa Sabina se poate vedea cupola de la Vatican și lumea chiar stă la coadă să se uite prin gaura cheii. Recunosc, am stat și noi 🙂

De aici am traversat râul Tiber și am luat la pas străduțele, dornici de a găsi zone retrase cu terase mici și am dat peste locația Hosteria Del Moro unde am mâncat cea mai bună mâncare din Roma. Cea mai bună pizza Quattro Formaggi și cea mai bună Lasagna. Recomand maxim această locație. Tot în acea zi am mâncat cea mai bună gelato la Menodiciotto în zona Piazza Di Spagna. Pe seară am luat cina la terasa Teichnersuite, prețuri puțin mai mari, specifice zonei, dar mâncarea foarte bună, după care am mai făcut câteva poze la Fontana di Trevi pe care trebuie să o vedeți și noaptea pentru că este splendidă.

În ultima zi, având zborul seara, ne-am lăsat la hotel bagajele și am mai zăbovit câteva ore în zona Colosseum.

Câteva sfaturi și concluzii, dacă vreți să vizitați Roma:

  • Zonele cu obiective turistice sunt foarte foarte aglomerate, am rămas șocat de cât de multă lume era la Fontana Di Trevi. Încercați să ieșiți din zonele aglomerate, pe străduțe „părăsite” dacă vreți să mâncați mai ieftin și în liniște.
  • Luați-vă cele mai comode încălțări. O să mergeți mult, foarte mult, noi am făcut 80 de km pe jos și tot sunt sigur că am ratat multe zone frumoase.
  • Este un oraș în care te simți în siguranță, este plin de poliție și armată în zonele obiectivelor turistice.
  • Nu cumpărați multe sticle cu apă. Luați-vă o sticlă (1 – 1.5Euro), după care o puteți umple de la zecile de ciușmele prezente în tot orașul.
  • Grijă la indienii și marocanii ce vă dau „gratis” brățări, după care vă cer bani. Cel puțin în Roma nu sunt foarte insistenți ca în Milano sau Atena.
  • E bine să aveți ceva pe cap, noi ne-am cumpărat pălării în a 3-a zi 🙂 și nu uitați nici de umbrelă. Ne-a prins o ploaie torențială într-una din zile.

Cost vacanță pentru 2 persoane, 5 zile:

  • 90 Euro bilete avion
  • 90 Euro transport + parcare la aeroport
  • 375 Euro cazare 4 nopți
  • Bani de cheltuială + intrări la muzee, 466 Euro

Total: aproximativ 1021 Euro. Cu siguranță puteți vizita Roma și cu mai puțin, dar și cu mai mult 🙂

Cam așa s-au desfășurat zilele noastre în Roma, un oraș în care sigur ne vom întoarce.

Toate pozele sunt făcute de mine cu iPhone 8 Plus și îmi rezerv dreptul asupra lor.

Dacă aveți întrebări, le aștept în comentarii.

Articole aleatorii din aceeași categorie:

2 răspunsuri la “Mergeți și vizitați Roma!”

Doresc să vă întreb,prima oară merg la roma, de la Termini trebuie să iei alt transport să ajungi în Roma?Am hotel chiar în Roma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *