Categorii
Personal

Scurt ghid pentru organizarea nunții

Probabil va fi cel mai lung articol de pe blogul meu, așa că așează-te comod/ă, asigură-te că ai baterie și nu ezita să mă completezi dacă ești deja căsătorit/ă. Articolul se adresează persoanelor ce vor să se căsătorească și cum am mulți prieteni cărora o să le vină rândul, o să scriu gândindu-mă la ei 🙂

Nunta noastră a avut loc în Galați, așa că anumite informații pot să nu fie foarte relevante pentru alte zone. Le luăm în ordine cronologică:

Felicitări!

Acum că te-a cerut/ai cerut-o, probabil crezi că totul o să fie nice and easy până la capăt, dar nu e chiar așa. Hai că nu vreau să vă descurajez încă de la început și încep cu un prim sfat:

Aveți răbdare unul cu celălalt și nu vă certați. O să treceți prin diferite faze și stări contradictorii cu jumătatea voastră, dar trebuie să dați dovadă de înțelegere, răbdare și să cădeți de comun acord asupra rezolvărilor. A ne organiza nunta a fost probabil cel mai mare challenge de până acum pentru mine și Adina, poate și pentru că am vrut noi să le facem pe toate și să avem totul sub control.

Alegerea datei nunții

Imaginați-vă că data nunții e un fel de Soare în sistemul solar. Totul orbitează în jurul ei în lunile ce urmează. De la local, fotograf, videograf, trupă muzicală, etc..toți vă vor întreba când aveți nunta și nu e ușor să găsești o dată când toți prestatorii de servicii pe care ți-i dorești tu să fie disponibili. Alege un weekend, o zi pe care o doriți, dar să aveți și variante de rezervă când discutați cu persoanele implicate. Alege data din timp!

Alegerea localului de nuntă

Alegerea restaurantului trebuie să o faceți din timp și dacă vreți să prindeți localul mult visat, asta poate însemna chiar și cu un an și jumătate înainte. Lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere când alegeți restaurantul:

  • Capacitatea localului ( faceți o listă de invitați, vorbiți și cu părinții și cereți o listă și de la ei, adunați, dar luați în calcul și o marjă de eroare, pot să nu vină toți invitații sau pot să vină unii neașteptați pe ultima sută de metri )
  • Amplasarea restaurantului. Dacă nu este în oraș, gândiți-vă să puneți la dispoziție mijloc de transport pentru nuntași.
  • Ringul de dans. Este suficient de mare? Are stâlpi în mijlocul ringului? Depinde de ce public ai, aceste lucruri pot fi importante sau nu pentru tine, dar să le ai în vedere.
  • În funcție de zonă și de perioada aleasă, unele restaurante condiționează la un număr minim de meniuri. Asta înseamnă că dacă ai un număr minim de 150 persoane și la nunta ta vin 120..exact, vei plăti pentru restul de 30 persoane, orice ar fi. Citiți cu atenție contractul!
  • Trebuie să țineți cont că personalul localului se plătește în contravaloarea unui meniu. Pe lângă invitați, mai adăugați barmani, ospătari și bucătari. Numărul lor este direct proporțional cu numărul invitaților.
  • Avansul variază de la restaurant la restaurant, oricum nu ar trebui să plătiți mai mult de 2000-3000lei, iar restul se achită în dimineața de după nuntă.

Nu cred că există localul perfect și trebuie să fiți dispuși să faceți mici compromisuri. Noi ne-am organizat nunta la Complex Stejarul din pădurea Gârboavele și a fost totul așa cum ne-am dorit.

Alegerea meniului și a băuturii

Nu am găsit niciun reprezentant de restaurant care să-mi zică prețul la telefon. Toți au vrut să ne întâlnim ca să ne pună în față oferta. Nu îi condamn, deoarece meniul se face de comun acord și poate varia foarte mult în funcție de numărul de feluri de mâncare și complexitatea acestora. Nu v-aș recomanda 4 feluri de mâncare pentru că se face foarte multă risipă.

Băutura este un alt factor important. Probabil multe restaurante încearcă să vă bage în meniu băutura, ca să fie mai profitabil pentru ei, dar noi am fost liberi să optăm pentru varianta de a aduce băutura proprie și a fost mult mai ok ca și cost. Atenție! Dacă vă cumpărați singuri băutura pentru nuntă, păstrați bonurile și facturile, posibil să vi le ceară cei de la restaurant.

Recomand să apelați la un distribuitor de băuturi deoarece puteți prinde prețuri mai bune decât în supermarketuri, transportul este asigurat de ei și marele avantaj este că a 2-a zi după nuntă puteți returna ce nu ați consumat (trebuie să fie bax nedesfăcut). Noi am colaborat cu Daniel Distribuție și a fost totul în regulă. Băutura se achită la livrare, cu 1-2 zile înainte de nuntă.

Tort, Candy Bar și Cheese Bar

Aproape la fiecare nuntă la care am fost, am stat până la servirea tortului deoarece Adina e mare amatoare de tort. Vă dați seama că alegerea tortului n-a fost una ușoară și am fost la degustat și analizat diferite combinații. Atât tortul cât și candy bar-ul cu dulcegării le-am luat de la cofetăria Cool Chocolate din Brăila. Ne-au asigurat transportul până la local și am plătit un avans modic, restul în seara nunții. A, vorbiți la restaurant dacă au unde să vă țină tortul.

Cheese Bar-ul a făcut senzație și a fost bătaie mare pe el. Am avut un colț frumos amenajat cu multe tipuri de brânză, fructe confiate, nuci, măsline, struguri și tot ce îți poți imagina când zici Cheese Bar. Este o soluție pentru cei ce vor să ciugulească ceva până la aperitiv sau între felurile de mâncare. A fost făcut în colaborare cu cei de la Complex Stejarul, cărora le mulțumim!

Alegerea echipei foto & video

Este una dintre cele mai importante zile din viața voastră și alegerea echipei ce se va ocupa de imortalizarea ei este foarte importantă. Sunt o tonă de băieți cu DSLR-uri pe piață, dar alegerea trebuie să o faceți după ce ați analizat portofoliul. Fiecare fotograf de nuntă ce se respectă are un portofoliu bine aranjat și e bine să vă alegeți stilul care vi se potrivește cel mai bine. Regula cu portofoliul se aplică și pentru videograf.

Cereți oferte de preț de la fiecare și cel mai important, vedeți dacă sunt disponibili când aveți voi nevoie. Alegeți pachetul potrivit nevoilor și preferințelor voastre și mergeți să semnați contractul. Unii vor un avans modic, alții 50% din valoarea contractului, depinde de fiecare. Restul de plată, după nuntă.

Noi am colaborat cu cea mai cool echipă formată din Alexandru Popa pe partea de video și Costel Mircea la foto, cărora le foarte mulțumim! Costel Mircea este „vinovat” pentru toate pozele din articol 🙂

Muzică, lumini și fum greu

Se spune că la o nuntă cel mai mult contează muzica și băutura și este foarte adevărat.

Am ales să mulțumim tot publicul și cine altcineva știe să facă atmosferă la o petrecere dacă nu un DJ. În completarea lui am avut o solistă de muzică populară care a cântat 3 programe și a suplinit nevoia de muzică populară. În combinația asta, perfectă zic eu, ringul a fost plin tot timpul și nu regret alegerea făcută. Am colaborat cu DJ Marian Neacșu și Verona Adams. Pentru lumini, sunet și fum greu, am apelat la Concept Events.

Alegerea verighetelor

Poate părea simplu, dar dacă viitoare mireasă are degetele ca de copil, o să fie provocator să găsiți verighete. Noi ne-am lovit de această situație și am fost pe la multe magazine de bijuterii și nimeni nu făcea o măsură așa mică. Dacă mai combini și cu un model personalizat găsit pe Pinterest, deja vorbim de Misiune Imposibilă 2 🙂

După un search pe Google, o discuție în prealabil și o vizită la magazinul Coriolan din București, am ales să colaborăm cu ei, iar verighetele au ieșit exact cum ne-am dorit, la un preț corect. Legat de preț, acesta poate varia, în funcție de model, aurul ales, dacă sunt personalizate sau dacă sunt direct din catalog, etc. Confecționarea verighetelor poate dura și 30 zile, așa că nu lăsați pe ultima sută de metri. Evident, se plătește avans și restul când le ridicați.

Alegerea rochiei de mireasă și a costumului de mire

Se știe că bărbații sunt mai puțin pretențioși. Eu mi-am găsit și cumpărat costumul destul de repede. După ce am verificat oferta locală, am făcut și un drum la București și am găsit costumul de mire la Peek & Cloppenburg din Mega Mall. Periodic au reduceri mari, la branduri de top.

Adina a vizitat câteva magazine și târguri de nunți înainte să facă alegerea. Ce mi se pare important de punctat este că în perioada de Black Friday și de Crăciun sunt reduceri foarte mari la rochii de mireasă. Rochia ce a primit 3 de DA și a intrat în finală câștigând trofeul de „ea e aleasa”, a fost găsită la Top Event în Galați, o creație semnată de Natalia Vasiliev.

Dosarele medicale și starea civilă

Pentru a vă putea căsători, la depunerea actelor la starea civilă, este necesar și un certificat medical prenupțial. Acest certificat este eliberat de către medicul de familie în baza analizelor efectuate la orice laborator de analize medicale. O să vi se recolteze sânge pentru 2 analize, VDRL și HIV. Solicitați rezultat simplu la HIV ( Da/Nu ) ca să vă dea rezultatul în aceeași zi. Certificatul eliberat de medicul de familie este valabil 14 zile de la data emiterii și trebuie să fie valabil atât la data depunerii actelor cât și la data oficializării stării civile.

Dosarul trebuie depus cu 11 zile calendaristice înainte de data oficializării stării civile. Acesta trebuie să mai cuprindă cererea pe care o completati acolo, actele de identitate în original și copie, certificatele de naștere în original și copie și dacă este cazul, acte din care să rezulte desfacerea căsătoriilor anterioare.

Recomandăm ca starea civilă să nu fie în aceeași zi cu nunta pentru a mai reduce din stres și activități în ziua nunții.

Cununia religioasă

Da, nici la biserică nu scapi de programări. Depinde de ziua și ora la care doriți să aveți cununia religioasă, aceasta trebuie programată cu 7-8 luni înainte de nuntă, ca să fii sigur. În funcție de biserică, se achită o taxă pentru care se eliberează chitanță. Ce mai dă nașul în ziua nunții..asta e altă treabă 🙂 În ziua nunții trebuie să mai aveți la voi o sticlă de vin și pișcoturi/cozonac, depinde de cerințele preotului.

Păr și machiaj

Din nou, la mine povestea e scurtă. Tuns, spălat și aranjat în mai puțin de o oră, la un preț modic, cu programare de câteva zile înainte. La fete povestea stă puțin altfel. Indiferent de când ai nunta, programările pentru machiaj de nuntă se fac la început de an și costul diferă foarte mult în funcție de preferințe. Adina s-a machiat la Alina Agache Makeup Artist și s-a coafat la BellaStil.

Cursuri de dans

Dacă vreți să aveți mai mult decât o legănare și nu sunteți dansatori înnăscuți, vă recomand să mergeți la câteva ședințe de dans înainte. Puteți opta pentru pachete de 4, 6 sau 8 ședințe, în funcție de melodia aleasă și de cât de repede învățați. Noi am colaborat cu George Dinu de la Clubul de dans sportiv Phoenix Galați și ne-a plăcut maxim.

Noi am ales pachetul cu 6 ședințe, dansul l-am învățat pe bucăți, George ne filma cu telefonul nostru și repetam acasă coregrafia. Totul s-a întâmplat cam în ultimele 3 săptămâni înainte de nuntă. Zicem noi că am avut o coregrafie deosebită și aproape nu ne-am încurcat 🙂

Wedding Planner, aranjamente florale și decor

Dacă vrei să transpui 1 an de căutări pe Pinterest, într-o singură zi, ai neapărat nevoie de o echipă care să te ajute. Chiar dacă inițial am vrut să facem noi singuri decorul și aranjamentele, ne-am dat seama că este aproape imposibil, așa că am apelat la o agenție specializată. Am colaborat cu Bianca de la Top Event și recunosc că au reușit să ne depășească așteptările.

Am avut tot ce ne-am dorit, inclusiv roabă cu bere, bar de limonadă, leagăn în copac, baloți de paie și multe altele. Nu au zis NU la nicio nebunie de-a noastră și la orice le arătam de pe Pinterest, primeam răspunsul: „sigur, se rezolvă”. Mulțumim și celor de la Complex Stejarul pentru deschiderea de care au dat dovadă în realizarea zonei de relaxare.

Invitații, meniuri, plicuri

Nu uitați de partea printată a nunții. Mă mândresc cu faptul că am realizat designul singur și le-am făcut cum am dorit noi. Am trimis invitații și în format digital pentru persoanele aflate la distanță mare.

De preferat să trimiteți invitațiile cu câteva luni înainte și să obțineți confirmările cât mai curând pentru că cei de la restaurant vor dori să știe numărul exact de meniuri, cam cu o săptămână înainte.

Mărturii

Inițial nu am vrut să avem mărturii deoarece considerăm învechite bomboanele și pozele de pe frigider oferite la nunți, dar pentru că am avut nunta într-o pădure, ne-am gândit că ar fi deosebit dacă am oferi ca amintire pui de brazi în săculeți de iută.

Distrați-vă! Distrați-vă! Distrați-vă!

Cu siguranță distracția este cea pe care o ține minte toată lumea și vă dau câteva idei:

  • am cântat împreună cu prietenii apropiați un colaj de 3 piese de-a lui Ștefan Bănică Jr, ale căror versuri le-am personalizat puțin, ca să fie mai amuzante
  • am avut „jocul cu pantoful”. Prietenii apropiați ne-au pregătit 10 întrebări și noi am stat spate în spate, fiecare cu un pantof propriu și unul de-al celuilalt. A trebuit să ridicăm pantoful care credeam că se potrivește cel mai bine ca răspuns pentru o anumită întrebare.
  • o altă idee ar fi ca tu, mirele, împreună cu cavalerii de onoare, să faci un dans surpriză pentru mireasă (un colaj de 3 minute, câteva piese). Am făcut acest dans la nunta nașului și a fost memorabil!

Când auzeam de la multe persoane: „nici nu o să vă dați seama ce repede o să treacă”, sincer nu credeam, dar chiar așa este. Ne-am străduit mai bine de un an să punem la punct toate detaliile nunții și totul a trecut într-o clipită. Ziua nunții este așa de agitată și încărcată, încât nu o să vă dați seama când s-a făcut deja dimineață.

Nu uitați că este cea mai importantă zi din viața voastră și nu merită să vă indispuneți pentru nimic. Bucurați-vă de tot ce ați putut face până în ziua nunții și nu încercați să faceți modificări/îmbunătățiri pe parcursul ei. Distrați-vă, simțiți-vă bine și trăiți cea mai frumoasă zi a voastră.

Singurul regret pe care îl am este că n-a durat mai mult..

Mulțumim tuturor persoanelor care ne-au fost alături, cum zice popa „cu trupul sau cu gândul”, în cea mai importantă zi din viața noastră de până acum.

Sper să vă ajute și să vă îndrume cuvintele noastre când vreți să vă organizați nunta. Vă las cu un mic montaj realizat de la Alex 🙂

Preluarea materialelor foto fără acord este strict interzisă

Articole aleatorii din aceeași categorie:

2 răspunsuri la “Scurt ghid pentru organizarea nunții”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *