Categorii
Descoperim lumea Personal

Treceți Amsterdamul pe lista voastră de călătorii

Video la finalul articolului
Escapada de 5 zile în Olanda a fost asemănătoare unei vizite la oraș, după ce am stat o lungă perioadă de timp la sat. Oamenii aceeia sunt atât de avansați ca nație și toate lucrurile merg și sunt cum ar trebui să fie încât mi-e greu să cred că o să ajung să prind astfel de vremuri în România. Dar cine știe.

Ce variante de zbor sunt către Amsterdam

Am analizat diferite variante și am ajuns la concluzia că poți alege să zbori cu KLM, zbor de 2h30m direct către Amsterdam sau poți alege varianta low cost Ryanair cu destinație Bruxelles și apoi tren încă 2 ore până la Amsterdam. Din calculele mele, eu zic că ieși tot pe acolo așa că am ales zbor direct cu KLM, 611 RON/persoană, dus-întors. Am zburat în luna Martie, posibil ca vara să mai crească tarifele.

Cazare în Amsterdam

Amsterdamul nu e un oraș chiar ieftin, iar lucrul acesta se reflectă și în prețul unităților de cazare. Dacă intri pe Booking și cauți după preț ascendent o să crezi că nu există altceva decât Hosteluri, fiind foarte populare în rândul tinerilor ce vin să se distreze și puțin le pasă unde dorm atâta timp cât nu-i plouă. Nu ne-a  tentat să alegem o astfel de locație, chiar dacă prețul era atrăgător comparativ cu o cameră la hotel, așa că am ales să ne cazăm la Postillion Hotel Amsterdam: BW Signature Collection pentru modica sumă de 350 Euro / 4 nopți fără mic dejun. Un hotel modern, de nota 10, amplasat aproape de metrou și pe care îl recomand.

Transfer aeroport și transportul în comun

De la aeroport se poate ajunge în orașul cu trenul, cu autobuzul sau chiar cu o Tesla dacă alegi varianta Uber. Noi am ales varianta cu trenul, 2 stații, până la o stație de metrou, iar costul biletului este influențat de cât de departe mergi. Pentru 2 stații, am plătit 4 Euro de persoană, doar dus. Odată ajunși la metrou, am luat o călătorie la metrou, 3.2 Euro, dar zilele următoare am luat abonamente valabile 24 ore (8Euro) și 48 ore (13.5Euro). Biletele/abonamentele sunt valabile atât la metrou cât și la autobuz și tramvaie (nu și tren), iar feribotul este gratuit. Sunt unele autobuze ce ies din oraș, iar acolo trebuie cumpărate bilete separate. Vă recomand să aveți un card la voi, ne-am lovit de multe ori de automate de plată ce nu acceptau cash.

Amsterdamul este un oraș foarte bine organizat și fiindcă anual atrage milioane de turiști, peste tot o să găsești indicații și panouri. Limba lor este imposibilă, dar nu am găsit persoană care să nu știe engleză, așa că te poți înțelege cu oricine.

Am încercat să optimizăm traseul zilnic cu aplicația Visit a City, dar am ajuns să nu respectăm întocmai planul pentru că toate obiectivele par a fi grupate și ajungi foarte repede de la unul la altul. Am reușit să vizităm:

Grădina Zoologică Artis

Costul unui bilet este de 24 Euro și ai acces la o grădină zoologică impresionantă, cu animale ce le-ai văzut numai la televizor sau pe interneți. Suprafața grădinii este copleșitoare și include un Aquarium, zone cu pinguini, foci, sere cu fluturi, încăperi cu reptile, țarcuri cu cimpanzei, gorile, girafe și chiar elefanți. Am rămas plăcut impresionat și de felul cum încearcă să nu țină toate animalele în cuști de metal, ci delimitează țarcul lor de oameni, prin șanțuri cu sau fără apă.

Curtea Begijnhof

Una dintre cele mai vechi curți din Amsterdam, unde locuiau în trecut niște măicuțe și care astăzi este o grădină superbă în care te poți odihni pe câteva bănci la umbra celor două biserici. Păstrați liniștea când ajungeți pe acolo, mulți nu respectă și strică atmosfera. Intrarea este liberă.

Piața cu Flori din Amsterdam

Piața cu flori Bloemenmarkt, în trecut singura piața plutitoare din lume, există de prin 1862 și cuprinde nu mai puțin de 15 giftshops. Majoritatea vând flori, bulbi de lalele (5 bucăți la 2Euro), magneți și tot felul de suveniruri. Dați o tură de piață înainte să cumpărați ceva pentru că vânzătorii se întrec în oferte atractive.

Heineken Experience

Dacă vrei să vizitezi fosta fabrică de bere Heineken, îți recomand să o lași pe final de zi pentru că o să servești muuultă bere și nu o să mai fii bun de nimic după 🙂 . Este interesant cum au reușit să creeze cei de la Heineken o fabrică de făcut bani, dintr-o fostă fabrică de bere. Au un traseu prestabilit, se intră în grupuri de aproximativ 50 de persoane și în decurs de 30min treci prin diferite camere unde poți vedea cum se făcea berea înainte, cazane, silozuri, chiar și grajdul unde se țin caii. Traseul nu este unul foarte spectaculos, dar la final intri într-un underground pub unde curge bere cât vezi cu ochii. Au un concurs de turnat bere și dacă te descurci bine, poți să câștigi bere. Intrarea este 21 Euro și în banii aceștia ai 2 beri asigurate. Luați-vă bilete online, pentru a nu sta la coada cum am făcut-o noi.

NEMO Science Museum

Raiul copiilor. Mi-am dat seama că în Olanda se pune mare preț pe educația copiilor încă de la vârste fragede, prin jocuri și aplicații practice care să le stimuleze creativitatea și curiozitatea. În acest muzeu o să găsiți tot felul de jocuri și explicații practice ale fizicii și fenomenelor meteo. Cum spuneam, este mai mult pentru copii, dar și tu ca adult ai ce să faci și să te simți bine. Noi am făcut chiar și „o oră de chimie” de dragul vremurilor din școală. Intrarea este 17.5 Euro.

Plimbare cu vaporul în Amsterdam

Oferta este una foarte variată și o să vedeți un flux continuu de vaporașe pe canalele din Amsterdam. Noi am luat unul din zona Amsterdam Central și am plătit 11 Euro / persoană pentru o oră de plimbare prin Amsterdam, de la nivelul apei. Ghidul audio este și în engleză, iar pe alocuri, căpitanul vasului completează cu informații actualizate, așa am aflat că săptămânal cad aproximativ 7 mașini în canalele din Amsterdam.

Amsterdam Lookout

Pentru a ajunge la una dintre cele mai înalte clădiri din Amsterdam, poți traversa apa gratuit cu feribotul și dacă ești destul de curajos te poți da în leagănul aflat la cea mai mare înălțime din Europa, 100m altitudine, peste balustradă. Costă 13.5 Euro să urci până pe clădire și încă 5 Euro dacă vrei să te dai în leagăn. Noi am prins o zi cu vânt foarte puternic, dar chiar și așa, câțiva au ales să se dea în leagăn. Eu eram omul cu pozele 🙂

Zaanse Schans

La doar 20min de mers cu trenul din gara Amsterdam Central, găsiți orășelul Zaandam. Acolo se află o fabrică de cacao care o să vă dea nasul peste cap, iar dacă mai mergeți 10min pe jos, o să ajungeți în cartierul Zaanse Schans, cunoscut pentru superbele morile de vânt, unele chiar funcționale. Vă puteți pierde pe marginea canalelor și puteți savura o ciocolată caldă. Biletul trenului până acolo și întors în Amsterdam este de 8 Euro.

Recomandări de mâncare în Amsterdam

Trebuie neapărat să ajungeți la FoodHallen. Au transformat un fost depou de vagoane într-o hală cu mâncare în genul street food, cu un bar mare în mijloc. Vă recomand să încercați burgerul de la The Butcher, sandwichul cu porc de la The Rough Kitchen și chifteluțele tradiționale de la De Ballen Bar. Burger gustos veți găsi și la Charlie’s. Am mai mâncat la Chipsy King, unde găsești o tonă de cartofi prăjiți și poți să-i iei la cornet pe stradă, ca să fentezi prânzul (grijă la sosuri, fiecare costă în plus). Seara puteți servi mâncare autentică olandeză la De Molenwiek sau de la Restaurantul Tomaz. Niște clătite mai netradiționale, cu carne și tot felul de arome, veți găsi la la The Pancake Bakery. O bere obișnuită (Heineken/Amstel) costă în jur de 4.5 Euro cam peste tot în Amsterdam, iar o atmosferă mișto am întâlnit la Cafe Oporto.

Sfaturi dacă vrei să vizitezi Amsterdamul

  1. Ar fi bine să ai card cu Euro la tine pentru că în multe locuri nu poți plăti cash. Cineva din grupul nostru a avut un card Revolut și cu el ne-am cam făcut treaba, ca să nu pierdem foarte mult la schimbul valutar de la ING.
  2. La A’dam Lookout am văzut un afiș cu ofertă pentru Heineken Experience + plimbare cu vaporul și urcare la A’dam Lookout cu 30 Euro și astfel puteți economisi niște bani. Detalii aici.
  3. Din CoffeShops puteți cumpăra legal iarbă și brownies dacă sunteți amatori de senzații tari. Un lucru ce mi s-a părut interesant este că nu poți fuma tutun în spațiile destinate consumului de iarbă. Nu combina alcool cu iarbă și nici nu servi alcool pe stradă pentru că este interzis. Și consumul de iarbă este interzis pe stradă, dar este tolerat, așa că te poți ameți numai de la trecători.
  4. Cum și prostituția este legală în Olanda, în Red Light District seara se aprind neoanele roșii unde doamne binevoitoare își oferă serviciile. Vă sfătuiesc să nu le faceți poze. Nu le place 🙂
  5. Atenție la bicicliști! Au prioritate și sunt efectiv peste tot, indiferent de oră și de vremea de afară. Statistic, sunt mai multe biciclete decât oameni în Olanda, așa că asigurați-vă de 4 ori când traversați strada.

Amsterdamul este clar un oraș de vizitat, fie că te duci cu gașca de prieteni, fie că te duci cu familia. Sunt atâtea activități pe care le poți face, pentru toate vârstele și pentru toate buzunarele încât te invit să treci Amsterdamul pe lista ta de destinații viitoare. Dacă pozele și cuvintele n-au fost destule, îți fac „poftă” și cu video-ul de mai jos 🙂

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *