Categorii
Descoperim lumea Personal

Un mic tur de .. 2200km prin țară

Ne grăbim să prindem biletele de avion cu 9Euro și vacanțele super ieftine în afară, dar uităm ce țară frumoasă avem. Bine, recunosc, mi-e frică de avion 🙂 .. și plecând de la asta și de la plăcerea de a conduce, anul acesta, împreună cu prietena mea, am făcut un circuit prin țară, dornic să revăd locuri și să descopăr altele noi.

Am avut la dispoziție 9 zile și am încercat să le umplem cum am știut mai bine. Ne-am rezervat cazare în toate punctele de staționare cu cel puțin o săptămână înainte și am preferat cazările cu mic dejun pentru a nu căra prea multe bagaje/oale/farfurii. Traseul arată cam așa:

Galați – Drobeta Turnu Severin – Băile Herculane

În prima zi ne-am propus să tragem tare și să ajungem în celălalt capăt de țară, acesta și fiind scopul vacanței, să vizităm mai mult partea de țară în care noi, moldovenii, ajungem mai rar, adică în vest.

Am făcut aproape 9 ore pe drum, prima oprire în scop turistic fiind la Cetatea Severinului, cetate ce se presupune că a fost ridicată în secolul 13 și care în ziua de astăzi arată foarte bine, fiind proaspăt renovată.

În drum spre Băile Herculane, prietena mea a vrut să se convingă că Porțile de Fier arată exact ca în cărțile de Geografie și ne-am oprit pentru câteva minute și acolo. Nu zăboviți mult, sunt jandarmi și nu aveți voie să faceți poze.

Băile Herculane

Nu, stațiunea Băile Herculane nu e una de „boșorogi”. Hotelurile vechi, comuniste, se pierd printre vilele și pensiunile făcute pe fonduri europene, care abia te așteaptă cu condiții de lux. Întradevăr, centrul vechi îți dă impresia că stațiunea pare să fie uitată de lume, dar dacă nu stai mai mult de 2-3 zile nu ai cum să te plictisești.

 De vizitat în Băile Herculane: Centrul Istoric, Statuia lui Hercules, Hotelul Roman, Grota Haiducilor, Parcul Central, Complexul cu piscine cu apa termală de la Sara’s Sons, Valea Cernei.
Cazare în Herculane: Am stat la vila Floare de Colț la un tarif de 157lei/cameră/noapte cu mic dejun inclus. La 2 minute de centru, gazda foarte primitoare, totul a fost ok.
Restaurante în Băile Herculane: Restaurant La JohnnyRestaurant Pizzerie CristalTerasa Vasy XXL (în ordinea recomandării)

Băile Herculane – Cazanele Dunării 

În a doua zi am profitat de vremea superbă și am tras o fuga la Podul lui Decebal, unde am făcut o excursie cu șalupa pe Dunăre, excursie ce a durat aproximativ 2 ore și în care am vizitat Statuia lui Decebal, Cazanele Mici, Cazanele Mari, Peștera Veterani, Peștera Ponicova. Costul unei excursii cu șalupa este de 30RON/persoană la care se mai adaugă 10RON dacă se dorește și vizitarea plăcii memoriale ridicate de împăratul Traian în cinstea victorie Imperiului Roman asupra regatului dac în urma celui de-al Doilea Război Daco-Roman. Dacă ajungeți pe aici, vă recomand șalupa condusă de domnul din imagini, un ghid foarte bun.

Băile Herculane – Cascada Bigăr – Timișoara

Am mai zăbovit în a treia zi la piscina complexului Sara’s Sons și după ce am fixat bronzul de munte, în a patra zi am pornit spre Timișoara, având ca prim obiectiv vizitarea Morilor de apă de la Rudăria și a Cascadei Bigăr.

Morile de apă de la Rudăria reprezintă cel mai mare complex de mori de apă din sudul Europei, iar din cele 51 de mori ce existau în 1874, au rămas mai puțin de jumate, însă am înțeles că ele mai sunt folosite și în zilele noastre de către localnici. Pe cât de frumoasa este zona, pe atât de prost este drumul județean 571F, ce leagă localitatea de DN57B, iar cei 8km care par ca după un bombardament, o să vi se pară că nu se mai termină.

Cascada Bigăr sigur ați văzut-o în portofoliul fotografilor pe facebook și nu numai. Nu necesită nicio descriere, este pur și simplu superbă și nu trebuie să o ratați dacă ajungeți prin Parcul Naţional Cheile Nerei. Tot aici se pot vizita și Izbucul Bigăr și Grota Bigăr.

În Timișoara nu am stat decât o noapte, dar am avut timp să vizităm ceea ce ne interesa. Este un oraș foarte frumos și aduce puțin a orașelor din vestul Europei, sau cel puțin așa mi-a lăsat mie impresia. M-a impresionat curățenia, lumea calmă și kilometrii de pistă de bicicletă.

 De vizitat în Timișoara: Malul Râului Bega cu ale sale parcuri, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă (loc în care a început revoluția din ’89; încă se mai pot vedea urme ale gloanțelor în blocurile din zonă), Piața Victoriei, Opera Națională a României, Piața Libertății, Piața Unirii și ce a mai rămas din cetatea Timișoarei: Bastionul Maria Therezia.
Cazare în Timișoara: Din păcate nu vă pot recomanda o cazare bună în Timișoara, vă pot spune doar că am stat la Euro Hotel, cumva atras de poziționarea lui și de faptul că avea mic dejun în cei 174lei plătiți pentru o seară de cazare, dar nu am fost mulțumit de condițiile de acolo, șantierul din jurul hotelului, zgomote ciudate noaptea de la fabrica de bere aflată în vecinătate, etc. Căutați alt hotel 🙂
Restaurant în Timișoara: La Burgeri se chema terasa unde am luat cina și o recomand cu căldură, datorită mâncării foarte bune la preț decent și datorită poziționării ultra centrale.

Timișoara – Munții Apuseni (Padiș)

În cea de-a cincea zi am pornit spre Munții Apuseni și după vreo 4 ore de condus am ajuns la Peștera Urșilor, pe care trebuie neapărat să o vizitați dacă ajungeți în zonă, iar de acolo am mai făcut încă o oră pe un drum foarte bun, până la Padiș, în inima Apusenilor.

Aici am poposit 2 nopți, timp în care ne-am bucurat de o liniște de nedescris și am făcut și un traseu de munte de la Cabana Padiș, spre Poiana Ponor. Obiectivul era să ajungem pe jos la Cabana Cetățile Ponorului, dar am fost fugăriți de o ploaie torențială și puțin speriați de o urmă proaspătă de urs 🙂 . La Cabana Cetățile Ponorului se poate ajunge și cu mașina, lucrul pe care l-am și făcut în aceeași zi, dar vă avertizez că sunt de parcurs aproximativ 5km de drum pietruit, am făcut puțin off road în unele zone, grijă mare dacă aveți o mașină joasă, posibil să nu puteți trece pe acolo. Din locul unde se lasă mașina, până la Cetățile Ponorului faceți aproximativ 30 de minute, iar traseul este foarte frumos.

 De vizitat în Munții Apuseni: Peștera Urșilor, Padiș, Poiana Ponor, Cetățile Ponorului și ar mai fi și ghețarul de la Scărișoara la care nu am mai ajuns, fiind presați de timp.
Cazare în Munții Apuseni: Am fost cazați La 5 căsuțe , complex ce ne-a depășit așteptările. Faceți abstracție de denumirea de „căsuță” pentru că veți găsi aici condiții pe care nu le-am găsit nici în hoteluri de 3 stele. Tot ce ai nevoie, apă caldă instant, baie în fiecare cameră, TV, curățenie exemplară, gazde foarte primitoare. Am plătit 130lei/noapte la care s-au adăugat micul dejun 15lei/persoană și într-o seară am luat cina, 30lei/persoană, dar toată mâncarea este de casă, iar palinca și afinata sunt la discreție, ca să-l citez pe proprietar: „no, cât puteți duce” (cu accent de bănățean). Casa Urșilor ar fi o opțiune de cazare în zonă, fiind amplasată între Peștera Urșilor și Padiș, noi am luat prânzul aici și arăta foarte foarte bine.
Restaurante în Munții Apuseni: Am mâncat La 5 căsuțe, la Casa Urșilor, iar în Padiș sunt câteva bunicuțe care vând plăcinte calde la tarabe, alături de siropuri, dulcețuri, palincă și alte produse naturale.

Munții Apuseni (Padiș) – Castelul Corvinilor – Alba Iulia

Dornici de civilizație, am părăsit Apusenii în a șaptea zi de concediu și ne-am îndreptat spre Alba Iulia. Am făcut un mic popas la Castelul Corvinilor care este foarte impresionant pe dinafară, dar destul de modest pe dinăuntru, mi-ar fi plăcut să văd mai multe camere restaurate și mobilate/dotate. Costul unui bilet este de 25lei pentru un adult și 5lei pentru studenți/elevi. Aveam în plan să ajungem și la Sarmisegetuza fiind doar la o oră și ceva de mers de la castel, dar vremea nu era așa bună și am preferat să mergem direct la Alba Iulia.

În Alba Iulia am fost cazați foarte aproape de cetate, la 5 minute de mers pe jos. Bine, la cât de mare este cetatea oricum nu te poți caza prea departe. Personal am fost foarte impresionat de cetate, s-au investit bani serioși acolo. Totul este foarte curat, clădirile sunt renovate. Nu există bilet de intrare pentru că această cetate face parte din oraș practic și lumea iese la plimbare ca într-un parc, singurul loc unde se plătea bilet era la Muzeul Național al Unirii, cost 10lei. Intrarea este liberă în sala unde s-au semnat actele Unirii de la 1918, unde sunt expuse câteva documente, portrete, bijuterii, etc. De reținut că în fiecare zi la ora 12:00 se face schimbarea gărzii la poarta 3, iar în weekend se trag și salve de tun.

 De vizitat în Alba Iulia: Noi am vizitat doar Cetatea, dar este foarte mare și o să vă ia destul timp să-i faceți turul și să vizitați tot din ea.
Cazare în Alba Iulia: Am fost cazați la Hotel Parc, unde am plătit 216lei/noapte cu mic dejun inclus. Îl recomand.
Restaurant în Alba Iulia: Am mâncat la Restaurant Medieval Pub 13, restaurant amplasat chiar în zidul cetății, iar terasa este pe un pod din cetate. Este destul de scump restaurantul, dar pentru o masă mai specială, puteți veni aici. În cetate sunt diferite terase și rulote de lemn de unde puteți lua langoș 🙂

Alba Iulia – Sibiu

În cea de a opta zi am plecat direct la Sibiu, unde ne-am cazat foarte aproape de centru și am vizitat numai centrul istoric și am luat cina la o terasa unde am tremurat de frig, că doar era 4 septembrie și toamna vine mai repede când ești aproape de munte.

 De vizitat în Sibiu: Centrul Istoric, Piața Mare, Piața Mică, Podul Minciunilor, Turnul Sfatului (pentru 2lei se poate urca până sus, iar priveliștea peste tot Sibiul este una superbă)
Cazare în Sibiu: Recomand apartamentele de la Central Parc Studios. Noi am dat 160lei/noapte, fără mic dejun, dar fiind foarte aproape de centrul istoric, dimineața poți opta pentru o patiserie aflată la 5minute distanță.
Restaurante în Sibiu: Harley Burger Bar 2.0 este locul unde am luat cina și pe care îl recomand.

Sibiu – Galați

După ce am părăsit Sibiul, în drum spre casă, am poposit la Castelul de Lut Valea Zanelor care spre dezămăgirea mea, nu are un trecut istoric, ci a fost realizat prin 2014-2015 de către un bucureștean. Atmosfera este una de poveste și merită să poposești câteva minute pe baloții de paie de pe marginea râului de unde poți admira castelul. Prețul unui bilet este de 5lei. Atenție, câțiva km de drum prezintă gropi periculoase, dar nu este impracticabil.

Până să ajungem la Făgăraș, am dat de indicatorul către Bâlea Lac și fiind o zi superbă, am făcut o abatere spontană de la drum și am parcurs cei 35km până la Bâlea, dus-întors într-o oră jumate. Am făcut câteva poze, am tremurat de frig, fiind 5 grade și un aer mult prea curat pentru nasul meu de gălățean, am cumpărat niște șorici și am plecat la drum.

Am optat pentru întoarcerea pe Valea Prahovei pentru a ne opri la Predeal și a mânca o ciorbă de pui a la grec, la Restaurant Dragului, preferatul nostru de pe această rută, unde ne oprim ori de câte ori avem ocazia. De acolo, ne-am îndreptat direct spre casă.

Câteva cifre despre această vacanță:

Durată sejur: 9 zile
Distanța parcursă: 2200km
Timp petrecut la volan: 37 ore și 30 minute
Combustibil consumat: 143litri aproximativ 650lei
Cost cazare: 1400lei
Cost total vacanță: aproximativ 3042lei (aici intră drum, cazare, mâncare, bilete de vizitare, suveniruri, totul pentru 2 persoane)

Recunosc că a fost puțin obositor să ne deplasăm atât cu mașina, dar sunt de părere că nici nu ai cum să vizitezi atâtea locuri fără să faci acest sacrificiu și mai știu un lucru, în următoarea vacanță voi pleca cu avionul 🙂

Sper că v-am stârnit interesul de a vizita România într-un astfel de tur, iar dacă aveți întrebări sau curiozități, le aștept în comentarii.

Bonus, un scurt aftermovie 🙂

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *