Categorii
Descoperim lumea Personal

Vacanță pe Insula Thassos

Video la finalul articolului

Insula Thassos, nu are nicio treabă cu Grecia pe care am descoperit-o în primăvară și despre care am scris în acest articol. Este pur și simplu altă Grecia, mult mai curată și un loc perfect pentru un concediu liniștit. O să scriu pe scurt despre experiența mea, dar și un mic ghid orientativ, pentru cine dorește să meargă în Thassos. Nu vă faceți griji că nu cunoașteți limba. Aproape peste tot sunt afișe în greacă, engleză și română 🙂

Vă recomand să vă activați cardul European de sănătate înainte să plecați în orice călătorie în U.E. sau să vă faceți o asigurare privată de sănătate. Nu costă mai mult de 20 de lei pentru câteva zile. Pentru cardul European de Sănătate găsiți mai multe detalii pe site-ul CNAS, e gratis.

Drumul către Thassos. Pe unde și cât a costat

L-am făcut cu mașina, un drum de aproximativ 12-13 ore și 830km până unde am fost noi cazați. Traseul pe care l-am urmat îl găsiți mai sus. Drumul este foarte bun, grijă la limitatoarele de viteză din Bulgaria, în localități. Nu sunt semnalizate și sunt mult mai dure decât la noi.

Cheltuieli drum:

  • 14 lei taxă pod Giurgiu și 2Euro la întors
  • 8 Euro vinietă Bulgaria pe o săptămână, pe care o puteți cumpăra din vamă, după ce treceți în Bulgaria
  • 74 Euro feribot – mașina cu 4 persoane (38E pe sens, găsiți aici program feribot Thassos actualizat. Plecarea se face din Keramoti )
  • 4 Euro taxă autostradă în Grecia, aproximativ 60km ( 2E pe sens )

La toate acestea se adaugă motorina. Am alimentat în total de 710lei, pentru un drum de 1800km. Dacă alegeți ruta de mai sus, în Bulgaria vă recomand să alimentați la OMV Kardzhali, unde acceptă și Euro.

Ne-am cazat în Skala Potamia

La 20min de Limenas (unul din porturile unde vă poate lăsa feribotul), găsiți cazare la Stefania Studios, un fel de pensiune cu de toate. Noi am fost grup mare, 22 de persoane și am ocupat-o pe toată. Am plătit 95 Euro / persoană pentru 7 nopți, doar cazare, fără mâncare, dar aveam plaja la 5 minute de mers pe jos. Cred că a fost puțin mai ieftină cazarea pentru că am mers în perioada 15-22 septembrie (ultima săptămână din sezon). Cine vrea să rezerve, poate apela la agențiile N’JOY Travel sau  First Class Turism și cu siguranță vă vor ajuta.


Booking.com

Ce am mâncat pe insulă?

Gyros. Gyros. Gyros. Am făcut cură cu gyros și la cât am înotat, chiar m-am întors cu 1kg în minus 🙂 Când ne săturam de gyros, stingeam cu pita cu tzatziki. Dacă ajungeți în Skala Potamia, vă recomand să mâncați la Ya Souvlaki, în special Pita Gyros Pork și la Athos recomand Paste Marinara cu fructe de mare. Mâncare pentru mic dejun ne-am luat de la un minimarket, aflat la 2 case de noi și de la un Careffour Express aflat în zona. Prețuri acceptabile. Ca idee, berea era 3 Euro. Hint: Dacă mâncați afară și se adună viespi în jurul vostru, puteți pune niște cafea într-o scrumieră și să-i dați foc. Fumul o să le alunge.

Activități în Thassos

Fiind apa foarte curată, în fiecare zi am făcut snorkeling. Aproape toți am avut măști de la Decathlon. Între o baie și o oră de plajă, am mai jucat și câte un meci de volei, plaja unde stăteam noi avea un teren cu fileu.

Am închiriat ATV-uri

Pentru 40 Euro puteți închiria ATV-uri de 2 persoane pentru o zi întreagă. Sunt diferite centre de închiriere, vă recomand să alegeți unul cu ATV-uri care inspira încredere, testați-le frânile bine și mai ales, purtați cască mereu! Noi am făcut turul insulei într-o zi întreagă, aproximativ 100km și ne-am oprit pe la diverse plaje.

Croazieră pe mare

Am plătit 35 Euro de persoană pentru o croazieră de 7 ore pe mare, cu o ambarcațiune ce putea duce până la 100 de persoane și care a avut 4 opriri, la diverse plaje și golfulețe, unde puteți sări în apă, puteți face scufundări sau chiar pescui. Cel mai lung popas, de vreo oră, a inclus și masa de prânz, un grătar direct pe vaporaș, cu souvlaki, burgeri și legume. Dacă știți că aveți rău de mișcare, vă recomand să luați o pastilă înainte, pe mine m-a ajutat, dar nu și pe câțiva din grup cărora li s-a făcut rău de la marea agitată. Sincer, după ce s-a calmat marea și când mergea vaporașul foarte lin, cu muzică și bătea vântul în plete, am simțit că a fost exact ce a trebuit pentru o vacanță perfectă. Noi am călătorit cu Victoria Boat și a fost totul ok. Plecarea se face din Limenas, din portul vechi.

Recomandări de plaje în Thassos:

  1. Aliki Beach, într-un golf cu o apă foarte liniștită și foarte curată. Sunt 3 terase unde puteți mânca și de unde vă puteți lua șezlong.
  2. Vathi Beach. Se poate ajunge cu mașina sau cu vaporașul. Cea mai curată apă pe care am văzut-o în Thassos.
  3. Marble Beach. Se poate ajunge cu mașina. Drumul este cam abrupt. Apa este adâncă foarte aproape de mal și din cauza carierei de marmură, pare tulbure. Merită văzută, dar cam atât.
  4. Plaja din Skala Potamia, cea mai mare plajă de pe insulă, cu foarte multe șezlonguri, terase, baruri, etc. Apa curată. Port cu ambarcațiuni.

Pe majoritatea plajelor, dacă iei o bere sau faci consumație de 4-5 Euro de la terasă, ai șezlongul toată ziua.

Mai puteți vizita Giola, o piscină naturală ce se alimentează cu apa valurilor, un loc numai bun de exersat săriturile în apă.

Merită mers în Thassos, măcar o dată, pentru plajele cu munte și mare, apă curată și gyros 🙂 Dacă aveți întrebări, le aștept în comentarii.

Vă fac pofta de Thassos cu video-ul de mai jos. Mii de mulțumiri lui Marian pentru cadrele superbe din dronă.

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *