Nu sunt fotograf de meserie și nici expert în camere foto, dar anul trecut de Black Friday mi-am luat un Canon M50 și pentru că am tras de el 1 an de zile în diferite ipostaze, am câteva informații de împărtășit. Nu o să găsești tabele cu detalii tehnice în acest articol, ci pur și simplu părerea mea despre camerele mirrorless și mai ales despre Canon M50. Am câteva recomandări de camere la finalul articolului.
În primul rând, dacă te-ai hotărât să-ți cumperi o cameră foto, gândește-te exact la ce o vei folosi și dacă merită investiția. O cameră bună pentru începători costă în jur de 2000-3000RON. O vei folosi mai mult decât să faci poze în vacanță de 2 ori pe an? Dacă nu, sunt convins că smartphone-ul pe care îl ai, este deja foarte bun pentru asta.
Cameră DSLR sau Mirrorless?
Nu intru în detalii tehnice. Tot ce trebuie să știi este că ambele sunt capabile să ofere rezultate foarte bune, chiar similare. Principalul lucru care le deosebește este dimensiunea, cele mirrorless fiind de dimensiuni mai reduse datorită lipsei oglinzii, așa cum se înțelege și din nume, dar și din imaginea de mai jos.
Practic pe mirrorless imaginea pe care o percepe ochiul atunci când se uită prin vizorul camerei este una procesată. Nu vezi direct imaginea naturală, dar dacă nu ești fotograf cu experiență probabil nici nu o să faci diferența.
Obiectivele
Principalele avantaje pe care încă le au camerele DSLR sunt date de gama întreagă de lentile și accessorii disponibile. Sunt foarte multe obiective ce se potrivesc pe DSLR-uri, de la diferiți producători și pentru toate tipurile de fotografie sau videografie. În schimb, gama de obiective este mai puțin redusă pentru camerele mirrorless. Nu te îngrijora, tot ai de ales între câteva obiective performante. Plus că obiectivul de kit este numai bun pentru început.
Eu folosesc obiectivul din Kit, un 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM cu stabilizare, destul de versatil aș putea spune. Are puțin zoom ceea ce îmi place și îl folosesc des. Mi-ar plăcea să obțin imagini puțin mai bun în condiții de low light atunci când filmez, dar pentru asta mi-ar trebui un obiectiv EF-M 22mm f/2. Mi-ar plăcea să fie și puțin mai wide pentru momentele că fac vlogging și chiar pusesem ochii pe EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, până când mi-am dat seama că diafragma maximă este f/4-5.6 și practic ar fi puțin mai întunecat decât obiectivul de kit în anumite situații. Decizii, decizii. Mai aștept, mai caut.
Dacă îți iei camera pentru a face poze cu zoom, în natură de exemplu, sau poze la evenimente sportive, găsești și pe mirrorless obiective cu zoom, de exemplu pentru Canon M50 găsești obiectivul EF-M 18-150mm.
Canon M50
Ce îmi place la cameră
- Este mică și ușoară. Încape într-o geantă foarte mică, cu tot cu obiectiv și mai am loc și de o baterie extra și carduri.
- Filmează 4K. N-am folosit foarte des această rezoluție, dar e bine că am avut-o când a fost nevoie. M-a ajutat când am vrut să dau zoom pe filmare la editare, fără să pierd din calitate. Că oricum am exportat video-ul în format Full HD.
- Are ecran rabatabil cu touchscreen. A fost unul dintre motivele principale pentru care am ales-o. Pun camera pe un trepied, îndrept ecranul spre mine și văd exact dacă sunt încadrat bine. Superb!
- Cu o baterie pot filma cam 1h20m în format Full HD 30fps și pot face cam 250-300 de fotografii.
- Are posibilitatea să îi conectezi o baterie dummy și să o alimentezi de la priză sau de la un power bank suficient de puternic. Util în cazul în care faci vlogging static și nu vrei să-ți bați capul cu bateriile obișnuite.
- Are conectivitate Wifi și Bluetooth. Le-am folosit de câteva ori, mai ales în vacanțe când am scos de câteva ori cadre mai reușite pentru a le posta pe social media.
- Meniul este foarte ușor de înțeles și are chiar și un un mod mai simplist pentru începători. Poți trece la cel avansat când te simți în stare.
- Are diferite moduri de fotografiere și un ghid foarte util pentru diferite scenarii: fotografie nocturnă, fotografie în mișcare, etc.
- Focalizează rapid, foarte bine și stabilizarea este una foarte bună.
- Culorile sunt foarte bune, dar nu te aștepta să fie ca pozele de pe telefon unde sunt procesate automat. Trage în format RAW și editează-le pentru a scoate maxim din ele.
Ce mi-ar fi plăcut să fie mai bine
- Camera nu poate filma până se umple cardul fără să o atingi. Are o limitare la 30min și dacă de exemplu filmezi un podcast sau orice alt video mai lung, trebuie să fii atent ca la fiecare 30min să apeși REC. Dacă nu filmezi video-uri lungi sau oricum editezi și le pui cap la cap, nu ar trebui să te îngrijoreze acest aspect.
- Mufa Jack în care conectez microfonul extern mi se pare firavă. A început să se miște ușor, după 1 an de folosire. Îmi e frică că are un început de sfârșit, dar e bine că mai am încă 1 an de garanție.
- Indicatorul acumulatorului nu e chiar cel mai deștept. Arată că este full bateria până aproape aceasta s-a consumat, apoi scad brusc liniuțele și în câteva minute ești pe roșu. Dar am învățat-o, știu cam cât mă ține și nu mă mai iau după el.
Cam scurtă lista cu minusuri nu? 🙂 Tocmai, pentru că ador camera asta și nu cred că puteam găsi una mai potrivită nevoilor mele. Am prins-o și la bani buni, 2400RON la F64 de Black Friday. Acum văd că iar e pe la 3000RON, dar urmăriți ofertele pentru că merită toți banii.
Exemple de imagini făcute cu Canon-ul M50:
De curând am descoperit avantajul de a fotografia în format RAW fiindcă pot edita imaginile ușor în Lightroom și ies rezultatele de mai sus. Îmi place să fotografiez, dar parcă mai mult să filmez și să montez, așa că vă las mai jos video cu aventura de pe Moldoveanu filmată cu Canon M50.
O cameră nu vine niciodată singură. Ai nevoie de un minim de accesorii:
- Case Logic TBC-404 Husa Camera Foto – încape perfect M50-ul în ea cu obiectivul din KIT. Are și buzunar pentru 1-2 baterii și carduri SD.
- Acumulator Canon LP-E12 – nu strică niciodată să ai 2 baterii. Dacă filmez ceva, schimb rapid bateria și cât se descarcă una se încarcă alta, iar pentru fotografii, mereu e bine să ai o baterie extra. Niciodată nu știi când te lași dus de val 🙂
- Card SD SanDisk Extreme 128GB – suficient de mare
- Microfon Rode VideoMicro
- Lavalieră Rode smartLav+ cu adaptor pentru cameră
- Trepied Manfrotto
Te-am convins? Îți iei cameră? Îți las câteva recomandări
Dacă achiziționezi prin linkurile din acest articol, îmi susții blogul și îți mulțumesc!
Camere Mirrorless pentru începători:
Canon EOS M200 Aparat Foto Mirrorless 24.1MP 4K Kit cu Obiectiv 15-45mm F3.5-6.3 IS Alb – Dimensiuni foarte reduse, filmează 4K, ecran rabatabil, obiectivul pe care îl am și eu și pe care îl lăudam. Dezavantajul e că nu îi poți atașa un microfon extern. Nu are port pentru așa ceva.
Canon EOS M200 Aparat Foto Mirrorless 24.1MP 4K Kit cu Obiectiv 55-200mm F4.5-6.3 IS + 15-45mm F3.5-6.3 Negru – Aceeași cameră, dar într-un kit cu obiectiv de zoom, potrivită evenimentelor sportive sau dacă vrei să spionezi pe cineva 🙂
Camere Mirrorless pentru entuziaști:
Canon EOS M50 Aparat Foto Mirrorless 24MP Kit cu Obiectiv EF-M 15-45 F/3.5-6.3 IS STM Negru – că tot am lăudat-o atât
Sony A6000 Aparat Foto Mirrorless 24MP APSC Full HD Kit cu Obiectiv 16-50 F/3.5-5.6 OSS Negru – dacă vrei să mergi pe un aparat foto de la Sony. Totuși este destul de vechi, lansat prin 2014. Aș merge pe un model mai nou de la Sony dacă îți permite bugetul, mai exact:
Sony Alpha A6400 Kit Aparat Foto Mirrorless 24.2 MP cu Obiectiv 16-50mm – cameră lansată anul trecut, cu specificații moderne. Capabilă să înregistreze 4K, ecran tactil, tot ce-i trebuie.
Panasonic Lumix DMC-G7 Kit cu Obiectiv 14-42mm – am auzit cuvinte de laudă și despre Panasonic, care vine cu câteva modele competitive pe piață, capabile să înregistreze imagini 4K. Vezi și Panasonic Lumix DMC-G80M
Nikon Z50 Aparat Foto Mirrorless 21MP Kit cu Obiectiv NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR – dacă ești fan Nikon ia în calcul modelul acesta. Mi se pare totuși puțin ciudat ecranul cum vine sub cameră când este orientat spre tine. Deobicei acolo va fi un trepied care ține camera și nu vei putea folosi ecranul rabatabil.
Cum acest articol este pentru începători sau pentru cei entuziaști, nu are rost să listez și camere mai performante, ce ar putea depăși lejer 10.000RON. Te îndemn totuși să cauți cele mai bune oferte și să studiezi mereu și alte site-uri de profil, nu doar F64. Vezi și:
Sper să te ajute indicațiile și recomandările mele și dacă ai întrebări, nu ezita să-mi scrii în comentarii! Spor la cumpărături!