Piața de tablete la final de 2020 a cunoscut o creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. Sunt convins că munca de acasă și școala online au contribuit maxim la această creștere.
Personal am avut două tablete de-a lungul timpului și la muncă mi-au mai trecut prin mână alte două. Anul trecut în concediu am luat o tabletă cu tastatură de la muncă fiind mai mică și mai ușor de cărat decât laptopul. Plus, valora mai puțin în caz de ceva.. 🙂 Cu ocazia aceea am realizat cât de mult contează ca tableta pe care ai ales-o să-ți satisfacă nevoile. Cea cărată de mine s-a dovedit a fi semi inutilă. Mergea greu și mi-am făcut treaba pe telefon până la urmă.
Am adunat câteva criterii de care ar trebui să ții cont atunci când îți cumperi o tabletă și la final o să fac și câteva recomandări.
În ce scop va fi folosită tableta?
Stabilirea bugetului vine la pachet cu răspunsul la acestă întrebare.
- Pentru copil, să învețe și să se joace – e clar că avem nevoie de o tabletă cu un procesor puternic, dar oferta este una generoasă și o astfel de tabletă zic eu că nu ar trebui să depășească 1000RON. Trebuie ținut cont și de vârsta copilului. Dacă este mic, riscul să o spargă/strice este mai mare și poți limita bugetul și la 500RON.
- Vreau să lucrez de pe tabletă să nu mai car laptopul după mine – avem nevoie de o tabletă cu ecran mare și memorie RAM ridicată pentru multitasking. O tastatură atașată este mai mult decât obligatorie și trebuie să fim atenți și la autonomia bateriei. Aici ne putem încadra până în 2000RON
- Vreau să mă uit la filme când plec undeva, sau chiar și acasă – avem nevoie de o tabletă ce redă foarte bine culorile și are o rezoluție bună, cu o capacitate de stocare mai mare și care să aibe o autonomie bună. La fel, ne putem încadra până în 2000RON
- Vreau să editez poze / video la nivel profesionist – deja vorbim de tablete de top, unde procesorul performant, procesorul grafic și calitatea ecranului trebuie să fie de top. Achiziția unei astfel de tablete necesită un buget generos, poate chiar de 4000-5000RON.
Câteva lucruri pe care are trebui să le știi când îți cumperi o tabletă.
- Dimensiunea – există tablete cu dimensiunea ecranului între 6″ și 12″. Dacă ai telefon cu un ecran mare deja, nu opta pentru o tabletă de 6″. Logic nu?
- Procesorul – cu cât este mai puternic cu atât mai bine, dar trebuie să te gândești că va consuma și bateria mai rapid.
- Ecranul – alege un ecran cu o rezoluție înaltă, cel puțin HD 720p.
- Stocarea – nu toate tabletele suportă extinderea capacității de stocare cu ajutorul cardurilor de memorie. Cele de la Apple nu suportă card, așa că gândește-te bine de ce capacitate de stocare ai nevoie.
- Porturi – majoritatea tabletelor au port de transfer date/încarcare și port Jack pentru căști. Ei bine, Apple nu a mai pus portul Jack pe ultimele tablete scoase pe piață, așa că ia și acest lucru în considerare. Vei fi nevoit să folosești căști cu bluetooth. Ai?
- Camera – tabletele nu sunt făcute pentru a face poze, dar la nevoie, dacă trebuie să trimiți un document cuiva și nu ai altceva la îndemână, asigură-te că ai cu ce face poză. Nu opta pentru o cameră proastă de 2MP. Minim 5MP.
- Bateria – majoritatea tabletelor au o baterie ce nu rezistă mai mult de o zi, maxim 2, depinde de capacitatea bateriei și de felul cum este exploatată. O baterie mai mare înseamnă și un timp de încărcare mai mare. Să iei în calcul acest aspect.
- Compatibilitate – este important să alegi o tabletă care va putea fi sincronizată ușor cu laptopul sau celelalte dispozitive pe care le ai. Dacă ești utilizator de Macbook, îți recomand să alegi un iPad. Dacă folosești produsele Microsoft, probabil o tabletă cu Windows ți se potrivește cel mai bine. Sincronizarea între dispozitive este lucrul care ne ajută cel mai mult în ziua de azi când vine vorba de gadgeturi.
- Conectivitate – nu toate tabletele au suport de SIM, ceea ce înseamnă că o să cam cauți rețelele WiFi dacă optezi pentru una WiFi only. Sau îți faci hotspot de pe telefon când nu ai WiFi pe aproape.
- Protecție – orice tabletă alegi, cumpără-i o husă și o folie (de sticlă de preferat)
- Accesorii – vezi ce accesorii sunt disponibile pentru tableta pe care ai pus ochii. Dacă ai nevoie de o tastatură pentru ea, asigură-te că găsești o husă cu tastatură inclusă. E mai practică.
Mai jos vă las câteva recomandări în funcție de buget. Aveți în vedere că tabletele Huawei nu mai suportă aplicațiile de la Google, cum ar fi Gmail, Google Maps, Google Drive și toate celelalte. Sigur, sunt alternative pentru fiecare, dar dacă ești dependent de aplicațiile de la Google în viața ta de zi, cu zi, alege altceva. Poți căuta aplicațiile de care ai nevoie în Huawei AppGallery.
Unele magazine de mai jos au linkuri de afiliere. Dacă achiziționați prin linkurile din acest articol, îmi susțineți blogul și vă mulțumesc!
Tablete sub 500 RON
Oferta este una limitată, dar am strâns 4 modele pe care le puteți vedea aici. Am urmărit să ruleze o versiune de Android recentă, iar Huawei MatePad T8 chiar arată foarte bine la banii aceștia. O alternativă bună este Allview Viva 1003g Lite. Mi se par perfecte pentru un elev. Pe restul le puteți vedea aici.
Tablete între 500 și 800 RON
În intervalul acesta credă că Huawei MatePad T10s face legea având cele mai bune specificații dintre cele 4 modele pe care le-am selectat. Procesorul cu 8 nuclee și rezoluția foarte bună o fac alegerea potrivită pentru lucru sau pentru vizionat filme. Capacitatea de stocare poate fi extinsă până la 512GB cu un card de memorie. Tablete similare în acest buget puteți găsi aici.
Tablete între 800 și 1500 RON
Din cele 4 tablete selectate, eu zic că cea mai bună raport calitate-preț este Lenovo Tab M10 FHD Plus. Se deosebește de celelalte prin memoria RAM ce are 4GB, semn că puteți rula multe aplicații în același timp și este potrivită pentru multitasking. O văd ca pe o tabletă bună pentru muncă. Pe toate celelalte din acest range de preț le găsiți aici.
Tablete între 1500 și 2000 RON
Am ales 4 tablete ce cred eu că merită atenția. Dacă ești fan Apple mergi pe iPad 8 model 2020, dar ia în calcul că are doar 32GB memorie internă. E bună dacă o iei pentru muncă, dar dacă vrei să strângi și câteva filme & jocuri pe ea, află că trebuie să mai pui 1000RON pentru a trece la variante de 128GB. Dacă nu ții neaparat să cumperi un iPad, Samsung Galaxy Tab S6 Lite sau Huawei MatePad sunt alegeri foarte bune. Sunt aproape identice ca și specificații și cu toate acestea, în momentul de față cea de la Huawei este cu 500RON mai ieftină. Tablete similare din acest interval de preț găsiți aici.
Tablete peste 2000RON
Cum spuneam mai devreme, poți ajunge ușor să depășești pragul de 2000RON dacă alegi un spațiu mai mare de stocare pe un iPad, dar când am făcut alegerea pentru acest prag de preț, m-am uitat mai mult la tablete de top și la specificații per ansamblu. Nu numai la spațiu de stocare. Așadar:
Am făcut o selecție de 4 tablete, top de top. Sunt dedicate mai mult editărilor grafice și prelucrării materialelor foto/video. Pot ajunge să coste de 2 ori cât un laptop bunicel. Personal aș alege iPad Pro dacă aș avea banii aceștia de dat pe o tabletă. Restul tabletelor peste 2000RON le găsiți aici.
Concluzii
Fii atent la specificații și compară tabletele. Sunt sute de modele și unele chiar dacă arată la fel pot să fie foarte diferite în interior. Unii producători n-au mai schimbat design-ul de 2-3 ani și te poți trezi că ai cumpărat o tableta model 2017 cu tehnologia de atunci. Bănuiesc că vrei să te țină 2-3 ani tableta nu? Alege cu atenție.
Aruncă ochii și pe alte site-uri în afară de Emag, cum ar fi:
Sper că ți-au fost de folos informațiile din articol și sunt sigur că acum o să-ți alegi cea mai potrivită tabletă pentru tine!
Photo by Jackson Hayes on Unsplash