Pe vremea când smartphone-urile nici nu existau și Symbian-ul era la putere, vindeam și cumpăram zeci de telefoane. Asta se întâmpla prin liceu, ca să fac extra money. Primul telefon stabil a fost un Samsung Galaxy S4, pe care l-am ținut 2 ani, apoi un iPhone 6S pe care la fel l-am ținut 2 ani și de 3 ani am un iPhone 8 Plus.
Ideea e că mi-am format profilul acesta de „cunoscător al telefoanelor”, chiar dacă acum nu mai comercializez telefoane și sunt destul de des întrebat de către prieteni sau membri ai familiei: „ce telefon să-mi iau?” . De multe ori am observat că persoanele ce sunt în căutare de sfaturi au prestabilit un buget și acela este criteriul cel mai important pentru ei.
Îmi pare rău dacă mă înjurați și ieșiți de pe articol după ce am să zic asta, dar pentru mine nu există decât 2, maxim 3 branduri de telefoane pe care le iau în calcul și anume Apple, Samsung și OnePlus. Aș fi inclus și Huawei, dar lipsa aplicațiilor Google mie sigur mi-ar îngreuna viața pentru că lucrez mult cu acestea și de aceea nu o să le recomand. Totuși, dacă ai pus ochii pe Huawei și numai asta vezi în fața ochilor, mergi pe un model de top. Nu ceva low budget.
Telefoanele Xiaomi par promițătoare, dar nu am butonat încă niciunul și oricum nu prea le-am văzut în oferta site-urilor ce comercializează telefoane recondiționate, că până la urmă despre asta voiam să vă vorbesc în acest articol.
În urmă cu jumătate de an am cumpărat un iPhone 8 recondiționat ce arăta ca nou. L-am luat la preț de Olx, dar de pe un site ce vinde astfel de telefoane, curățate, verificate și cu garanție 12luni.
Dar ce înseamnă un telefon recondiționat?
Un telefon second hand care este verificat hardware și software și readus cât de mult se poate la starea de nou. Chiar dacă unele pot prezenta semne ușoare de uzură, aceste site-uri ne asigură că telefoanele sunt 100% funcționale, ca unele noi.
De ce mi-aș lua un telefon recondiționat?
Păi dacă tu ai un buget de 1500lei pentru un telefon și te uitai la un model nou din magazin, dar cu specificații mai modeste, ai putea să-ți iei cu aceeași bani un telefon mai performant și să beneficiezi de garanție ca la un telefon nou. Prețurile pot fi mai mici cu până la 60% față de prețul de nou al telefonului. Pe deasupra, dacă nu ești mulțumit de el, îl poți returna în 14 sau 30 zile, depinde de site.
Telefoanele sunt blocate într-o anumită rețea?
Majoritatea telefoanelor sunt deblocate și pot fi folosite în orice rețea, dar am văzut că sunt totuși și câteva blocate, dar lucrul acesta este specificat foarte clar și n-ai cum „să iei țeapă”.
Nu au bateria obosită deja?
Aici ține de noroc, de cât de vechi este telefonul și de cum a fost exploatat înainte. Dar nu uita, ai drept de retur în 14/30 zile. Timp suficient să-ți dai seama dacă e ok cu bateria. iPhone-ul luat de mine avea peste 90% la Battery Health, semn că nu era mai vechi de 1 an.
În ce stare sunt? Pot să-l dau cadou?
După cum ziceam, acestea pot prezenta ușoare semne de uzură, dar unele pot fi ca și noi, acest lucru fiind specificat în pagina produsului și în funcție de numărul de bucăți disponibile, puteți alege între un telefon în stare „Bună, „Foarte bună” sau „Ca nou”. Toate vin în cutie cu încărcător, unele au chiar și căști. Telefonul luat de mine ziceai că e nou, doar că nu era cutia de la Apple. Deci da, poți să-l dai și cadou dacă vrei.
Recomandare
Nu-ți lua un model mai vechi de 3 ani. De exemplu Apple oferă actualizări software la telefoanele lansate cu maxim 5 ani în urmă. Deci dacă tot îți iei telefon, să te țină 1-2 ani, nu? Pe GSMArena introduci modelul telefonului și în tabelul cu specificații găsești data lansării produsului. Caută ceva minim 2017. Dacă-l iei pentru firmă, doar de vorbit și să trimiți 2-3 poze ocazional, e ok și mai vechi.
Bine, hai, zi-mi! De unde cumpăr?
Unele magazine de mai jos au linkuri de afiliere. Dacă achiziționați prin linkurile din acest articol, îmi susțineți blogul și vă mulțumesc!
Flip
Flip este un marketplace de telefoane unde poți cumpăra și vinde telefoane la prețul corect și prezintă toate avantajele pe care vi le-am prezentat mai sus. Găsiți la ei telefoane de la Apple, Samsung sau Huawei, inclusiv modele lansate anul trecut și de Black Friday am văzut că o să aibe reduceri masive + husă&folie gratuită pentru orice model Apple cumpărat! Ar fi prima alegere datorită ofertei generoase pe care o au. Atenție, telefoanele de la ei nu vin însoțite de accesorii. Trebuie să-ți iei tu încărcător, căști și ce mai vrei.
Mi-a atras atenția iPhone 8 de 256 GB la 1550RON care mi se pare o alegere foarte bună. Storage foarte mare pentru banii aceștia, iar culoarea roșie indică faptul că e un produs nu mai vechi de 2 ani.
Am văzut că S10+ se vinde pe la 2200RON, dar presimt că de Black Friday o să scadă sub 2000.
Și Samsung A50 este o alegere bună, cam cu 60% mai ieftin decât în magazin.
Vedeți toată oferta de la Flip aici
Fenix
Fenix.eco este un magazin online de unde puteți cumpăra telefoane similare. De fapt, eu de aici am cumpărat iPhone-ul 8 în vară și am fost mulțumit de promptitudinea de care au dat dovadă și faptul că starea telefonului primit mi-a depășit așteptările. Chiar dacă era marcat ca având o stare „Foarte bună” pot zice că telefonul era ca nou. Oferta lor este una mai redusă, dar o puteți vedea aici. Telefoanele vin în pachet cu toate accesoriile.
Orange
Acum vreo 3-4 ani am cumpărat un iPhone 5C recondiționat de la ei. La fel, a venit ca nou și cu toate accesoriile, dar altă dată am primit telefon doar cu încărcător. Depine cum au și eu probabil. Văd că încă au secțiunea de recondiționate pe site și puteți găsi la ei telefoane de la mai toate brandurile. Zic eu că sunt puțin cam scumpe, dar avantajul este că poți să le iei la abonament. Poate reprezenta un avantaj dacă tot ți se termina în curând abonamentul și dorești să ți-l prelungești. Vedeți oferta de la Orange.
Quickmobile
Nu am cumpărat niciodată nimic de la ei, dar sunt vechi pe piață și am văzut că și ei au o secțiune de telefoane recondiționate. O puteți vedea aici.
Concluzie
Dacă te uiți să-ți cumperi un telefon la mâna a 2-a, nu cred că mai merită riscul cumpărării de pe Olx sau alte site-uri similare fără a beneficia de garanție. Pentru 100-200lei în plus sau de multe ori același preț, eu unul prefer să am cu cine să mă cert și să-mi rezolv orice posibilă problemă în următoarele 12 luni de la achiziție. Ca să nu mai zic de treaba cu returul gratuit.
Sper să vă fie de folos sfaturile și recomandările mele. Nu ezitați să-mi lăsați întrebări în comentarii, răspund tuturor.
Spor la cumpărături! 🙂
Photo by Daniel Romero on Unsplash