Categorii
Tehnologie

Apple și-a pus „Silicoane” la laptopuri

Trec rapid în revistă ce-a de-a 3-a lansare de produse pe care a avut-o Apple în toamna aceasta.

Titlul are legătura cu noul procesor născocit de Apple și de brandul sub care acesta este promovat. Apple Silicon. Procesoare ca acestea sunt folosite deja pe iPhone, iPad, Apple Watch și alte produse Apple, dar pentru Mac-uri este o noutate. Pe scurt, și-au creat propriul procesor pe structura ARM, denumit M1 și încep ușor, ușor să scoată din portofoliul lor laptopurile cu procesoare Intel. Spun ușor, ușor, pentru că lansarea de astăzi nu a prezentat niciun model de laptop cu ecran mai mare de 13″. Exact. What the..?

Procesorul M1

„Fast. Fast. Fast. Fast. A..și..am zis că e Fast?” Cam așa a fost.

Îmbină mai multe chipuri, într-unul singur. CPU, GPU, memoria DDR4 și altele sunt unite acum sub același acoperiș denumit M1. Un procesor construit pe 5nm care se laudă ca are o eficiență de consum de 3 ori mai bună decât orice alt procesor existent.

Da, bine, am mai auzit cifre din acestea interesante și nu am fost foarte impresionat până n-am văzut cât ține bateria la noile laptopuri. Vezi mai jos.

Macbook Air

Schimbări de design nu sunt. Incredibil de subțire ca deobicei și ceea ce m-a șocat este că nu are cooler. Nu știu cum naiba au reușit să-l facă să rămână rece chiar și când tragi de procesorul acela, dar cert e că nu se mai aude nimic când e pornit. Silent. Complet.

Procesor cu 8 nuclee, de 3.5 ori mai rapid și placă video până la de 5 ori mai rapidă decât vechea generație de MacBook Air. Probabil ați văzut deja că bateria ține până la 18 ore dacă faci video playback și 15 ore dacă lucrezi în browser pe net. E nebunie.

Prețul începe de la 999$ pentru versiunea cu storage de 256GB și poate urca până la 2050$ dacă îi pui 16GB RAM și 2TB de stocare SSD. Poate fi comandat în SUA începând de astăzi. La noi posibil să-l vedem pe la final de lună.

Macbook Pro 13″

Rămânem pe nișa portabilelor și vă spun câteva cuvinte și despre varianta Pro a laptopului de 13″.

Același design cu Touch Bar. Îmbunătățirile au fost aduse doar la interior unde dăm de același procesor M1. La fel de super mega ultra rapid și foarte eficient din punct de vedere al consumului de energie. Cică ține bateria maxim 20 de ore! 20!! Am zile când stau și 12 ore la laptop sau mai bine și nu-mi imaginez cum e să nu-l încarc în tot timpul acesta 🙂

Prețul pornește de la 1299$ pentru versiunea cu 8GB RAM, 256GB SSD și poate ajunge la 2299$ pentru versiunea cu 16GB RAM și 2TB SSD.

Două lucruri vă mai spun:

Mac Mini

Celebra unitate Mini nu putea lipsi de la „spectacol”. A primit un refresh și este și ea proaspăt posesoare de M1. Poți conecta bestia asta mică la display-uri 6K și îți dai frâu liber imaginației. De 3 ori mai rapid, placa video de 6 ori mai sprintenă și nu duce lipsă de porturi. 2 USB C, 2 USB A, Ethernet, HDMI 2.0, Thunderbolt/USB 4 și celebra mufă Jack 🙂

Mereu mi-am dorit un Mini. Dar trebui să-ți iei monitor șmecher ca să merite. Oricum ieși mai ieftini decât dacă ți-ai cumpăra un iMac 5K. Prețul de pornire pentru Mac Mini pornește de la 699$ și tunat la maxim cu 16GB RAM și 2TB SSD atinge un prag decent de 1699$. #ieftineală

MacOS Big Sur

Pe noul sistem de operare denumit Big Sur o să puteți rula aceleași aplicații pe care le folosiți pe iPhone și iPad. Tare. Gândiți-vă că Netflix nu are aplicație dedicată pentru Mac. Adobe Lightroom este disponibil deja pentru noua versiune de MacOS. Adobe Photoshop va fi disponibilă de la anul. Nu vă grăbiți cu update-ul 🙂

Totul e mai frumos și mai modern. Vedem cum o să se miște.

Concluzii

Eu sunt utilizator de Mac de ani buni și așteptam o nouă generație de laptopuri, pentru că actualul cam dă semne de îmbătrânire, dar nu am înțeles de ce au sărit peste varianta de 15/16″. Probabil încă mai au niște multe procesoare Intel pe stoc și se chinuie să scape de ele.

Mai aștept. Mai șterg puțin ecranul ăsta plin de degete, îi mai dau o curățare pe la ventilatoare. Mai duce 🙂

Like&Share dacă ți-a plăcut articolul. E ultimul despre Apple pe anul acesta. Promit 🙂

Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *