Când trebuie să schimbi bateria la iPhone, unde și cât costă

Când trebuie să schimbi bateria la iPhone, unde și cât costă

Sigur ați auzit de scandalul în care este implicată compania Apple, referitor la faptul că limitează intenționat performanțele iPhone-urilor, chiar și cele ce au numai un an vechime. Pe scurt, Apple a invocat faptul că o baterie ce a trecut de prima tinerețe, poate face ca telefonul să se închidă brusc, așa că limitează funcționarea iPhone-ului la capacitate maximă. Penibil.

Partea bună din tot acest scandal este că Apple a redus costul înlocuirii unei baterii, de la 80$, la 30$.

Ce telefoane iPhone intră în acest program?

Orice iPhone de la iPhone 6 încoace, inclusiv, o singură dată pe an. A doua înlocuire în mai puțin de 1 an, va costa 80$.

 Cum ne dăm seama că bateria trebuie schimbată?

Apple admite că o baterie poate ține până la 80% din capacitatea proiectată, undeva la maxim 500 de cicluri de reîncarcare. Deci o baterie ce are Design Capacity sub acest procent de 80%, ar trebui schimbată.

Există câteva semne că Apple ne-a limitat performanțele telefonului:

  • reducerea intensității ecranului, mai mult decât normal
  • timpul ridicat de deschidere a unei aplicații
  • volum mai mic al difuzoarelor, până la 3dB
  • în cazuri extreme, blițul camerei poate fi dezactivat

Evident că atunci când observăm că bateria nu mai ține ca la început, ne punem un semn de întrebare, dar pentru a vedea exact dacă o baterie necesită schimbare, avem la dispoziție câteva opțiuni:

  1. Aplicația Battery Life Doctor ne arată Design Capacity Battery în secțiunea Battery Raw Data

2. Dacă folosiți Mac OS, puteți instala Coconut Battery, o aplicație ce vă spune procentul bateriei actual față de capacitatea proiectată și numărul de cicluri de încarcare ale bateriei. Tot din aplicație putem salva istoricul ciclurilor bateriei, într-un registru. Mai jos am testat bateria unui iPhone 6S, care ar necesita schimbare:

3. Pentru Windows, o alternativă ar fi iBackupBot. Are un trial de 7 zile, dar e destul cât să vezi capacitatea bateriei și ciclurile de încărcare

Unde putem schimba bateria prin acest program?

La orice service autorizat Apple. În București sunt vreo 5 și le găsiți aici. Mai sunt și alte service-uri autorizate în țară și puteți lucra cu firmele de curierat dacă nu aveți unul în orașul vostru.

Eu am luat legătura cu cei de la Noumax și mi-au spus că pentru schimbarea bateriei unui iPhone 6S, costul este de 212RON cu TVA inclus și operațiunea durează 24H, de luni până vineri. La momentul actual, cei de la Noumax au stoc de baterii, dar este bine să faceți o solicitare la ei pentru confirmare. Cred că diferența de la acei 30$ la 212RON o reprezintă manopera. Înainte de reducerea din urma scandalului, prețul era de 396RON. Beneficiezi de o garanție de 3 luni de zile pentru această baterie schimbată. Îi recomand pe cei de la Noumax, am fost pe la ei cu un iPad mini în trecut și au dat dovadă de profesionalism și seriozitate.

În tabelul de prețuri de la iStyle, costul schimbării unei baterii pentru un iPhone 6S este de 200RON, preț confirmat în urma solicitării mele, numai că aici depanarea este posibilă în 15-20 de zile, depinde de stocul extern Apple.

Evident că există și varianta mai ieftină cu schimbatul bateriei la un service de la colțul blocului sau cu o baterie de pe ebay, dar nu vă recomand, pentru că s-ar putea să sfârșiți cu o baterie fake mai proastă decât cea pe care o aveați și o să stați cu o baterie externă după voi tot timpul 🙂

Dacă sunteți pasionați, aveți experiență, unelte și vreți să schimbați singuri bateria, vă recomand tutorialele celor de la iFixit, dar aveți grijă de unde cumpărați acumulatorul.

Voi cum stați cu bateria? 🙂

UPDATE 10 septembrie: Am schimbat la Noumax bateria unui 6S și că telefonul a fost gata așa cum mi-au estimat, în 24h și a costat cum am zis și mai sus, 212RON.

UPDATE 12 noiembrie: Pentru a beneficia cât mai multe persoane de acest program de schimbare a bateriei valabil până pe 31 decembrie, cei de la Noumax au redus prețul la 171 RON, tva inclus.

27 Replies to “Când trebuie să schimbi bateria la iPhone, unde și cât costă”

Lasă un comentariu