M-am hotărât să scriu 2-3 vorbe despre stocarea pozelor în Cloud după ce am întâlnit câteva persoane care se plângeau că și-au pierdut pozele din telefon. Motivele sunt diverse, de la card de memorie pe care nu-l mai recunoaște telefonul sau display complet spart și telefonul nu mai poate fi deblocat pentru copierea datelor.
Ce-i ăla Google Photos?
Dacă ai trăit în peșteră până acum, află că Google Photos este un serviciu de stocare a fișierelor media în Cloud disponibil încă din 2015. Poate stoca gratuit un număr nelimitat de poze la calitate foarte înaltă, până la 16MP și videos Full HD. Mai mult decât suficient. Oricum nu o să printezi niciodată pozele așa mari încât să le agăți de bloc.
De ce să-l folosesc? Nu-mi fură Bill Gates pozele?
Nu mai fi naiv/ă să crezi că nu are nimeni datele tale din moment ce tu folosești un smartphone, așa că măcar să te folosești de tehnologie dacă tot …
E bine să îți urci pozele în Cloud pentru că:
- Îți eliberezi spațiu în telefon. De câte ori te-ai uitat la pozele de anul trecut din concediu? exact.
- În caz că se întâmplă ceva cu telefonul tău, nu plângi prea mult după amintiri sau vreo informație prețioasă.
- Îți poți face albume foto cu poze din vacanțe, de la diferite evenimente și le share-uiești rapid din aplicație. Poți încărca poze și din calculator, nu ești limitat doar la telefon. De asemenea, dacă oferi drepturi altor persoane, pot și acestea să adauge imagini în albumul tău.
- Dacă ai făcut poză la ceva cu scris, când deschizi poza în Google Photos recunoaște că ai text în ea și te lasă să selectezi textul și să-l copii unde vrei tu.
- Ți-ai schimbat telefonul? Downloadează aplicația, autentifică-te și ai toate pozele din Cloud la îndemână. Le poți descărca rapid pe cele preferate. Simplu.
Algoritmul de căutare este genial
- Ai făcut poză la ceva cu scris și nu îți mai aduci aminte exact ce scria? E suficient să scrii 1 cuvânt și Google își face treaba. De exemplu am făcut poză la o etichetă la motorul mașinii acum mai bine de 1 an. Scria norma uleiului pe care trebuie să-l folosesc. Nu mai știam norma, dar mi-am adus aminte că era vorba de brandul „Shell”. Ei bine, am rezolvat rapid. Poate fi vorba de o rețetă, de o mărime la pantof, orice. Atâta timp cât are după ce să se ia și să găsească poza.
- Vrei să vezi toate pozele pe care le-ai făcut când ai fost în orașul X? Tastează în bara de search și o să-ți apară pozele
- Merge și invers. Am vrut de curând să revizitez pe cineva într-o locație la munte, dar nu mai știam exact adresa. Mi-am amintit că făcusem 2-3 poze care s-au urcat singure în Cloud. Am găsit pozele, am intrat la detalii și mi-a arătat exact unde făcusem poza, pe Google Maps.
Bine, fie. Nu foloseam, dar m-ai convins. Concret, ce trebuie să fac?
Downloadezi aplicația Google Photos din App Store sau Google Play, te autentifici cu adresa de mail de pe Gmail sau îți faci una dacă nu ai deja și gata! Intră la setări și asigură-te că ai bifată opțiunea de Backup&Sync, dar ar trebui să fie bifată by default. La Upload Size lasă High Quality și dacă nu ai nicio problemă să faci backup la poze folosind datele mobile atunci când nu ești conectat la Wireless, bifează și „Use mobile data to back up photos”. Video-urile vor consuma mai multe date și îți recomand să faci backup la ele doar când ești pe WiFi.
Hai acum pe bune..costă ceva? Trebuie să fie un cost ascuns
Nu. E gratis. Bine, mi-am amintit de o vorbă: „when something is free you are the product”. Dar să nu o dăm în teoria conspirației..
A fost așa greu să adopți o firmitură de tehnologie? Ai văzut că poți? 🙂
Dacă găsești util acest articol, da-i un share ca să-i ajuți și pe alții.