Categorii
Tehnologie

Alegerea și instalarea unui sistem de supraveghere video

În urmă cu câteva luni am montat un sistem de supraveghere video și am strâns câteva informații utile ce ar putea fi de folos și altora ce vor să monteze un sistem de supraveghere la un preț decent, pentru uz propriu. Nu este un articol foarte tehnic și nu este un tutorial de montare, dar sigur o să vă ajute.

În primul rând ar trebui să știți că din punct de vedere legal, instalarea unui astfel de sistem de supraveghere trebuie făcută de o firmă autorizată atâta timp cât camerele „prind” și din spațiul public, deoarece în acest caz trebuie autorizație de la poliție. Nu intru în detalii cu numărul legii, dar vă spun că nu aveți voie să instalați camere în cabine de probă, vestiare, toalete sau spații similare și trebuie să informații și să semnalați vizibil cum că acel spațiu este supravegheat video. În caz că sunteți din Galați și căutați o firmă autorizată pentru montarea unui astfel de sistem, vi-i recomand pe băieții de la Fly Onix, pe mine m-au ajutat să montez la sediul firmei un astfel de sistem de supraveghere. Tot în Galați știu că cei de la IT Rețele au servicii similare și sigur vă pot ajuta. În cazul în care doriți să vă ocupați voi de montare, în spațiul privat, hai să vedem de ce avem nevoie și ce e de făcut:

Echipament supraveghere video. Ce aleg?

Gama echipamentelor de supraveghere este una foarte largă și sunt camere pentru toate buzunarele. Dacă vă uitați pe site-urile de specialitate, de exemplu pe Skut.ro , o să găsiți zeci poate chiar sute de modele, de la camere ce costă 60lei până la soluții profesionale pentru companii. Dacă vă tentează să vă instalați și un sistem de alarmă sau un video interfon, tot la ei găsiți soluția, dar asta e altă poveste.

Găsiți kit-uri supraveghere video cu 4, 8 , 12 sau chiar mai multe camere. Ce trebuie să știți este că dacă vă cumpărați un kit cu un DVR (unitatea centrală ce se ocupă de stocarea și streamingul video al camerelor) cu 4 canale, acesta va suporta doar 4 camere și pe viitor dacă vreți să mai adăugați 2 camere, va fi necesar să schimbați DVR-ul, așa că gândiți-vă bine de la început de câte camere aveți nevoie.

Eu am optat pentru un Kit DVR + 4 camere Hikvision, deoarece în trecut am mai interacționat cu 2-3 branduri de camere și Hikvision a fost cel cu care m-am împăcat cel mai bine, ca și ușurință la setup și raport preț-calitate bun. Acest kit are un DVR cu 4 canale, iar camerele sunt de exterior, filmează HD, dispun de infraroșu, care noaptea oferă imagini clare până la o distanță de aproximativ 15-20 metri (date reale, nu de pe hârtie). În funcție de pachetul promoțional pe care îl găsiți acesta poate conține sau nu accesorii. Eu l-am prins la 339lei, fără accesorii, motiv pentru care am fost nevoit să-mi cumpăr materiale pentru instalarea lui.

Materiale necesare pentru montarea sistemului de supraveghere

 • 1 monitor pentru instalarea inițială a DVR-ului, ulterior controlarea sistemului de supraveghere se poate face de la distanță prin aplicația dedicată. În kit-ul cu DVR și camere veți găsi și un mouse util în setup-ul inițial.
 • Cablu coaxial RG59 pentru transmiterea semnalului video de la camere la DVR, găsiți la metru la Dedeman, aproximativ 1.3 ron / metru. Măsurați cât metri vă trebuie de la DVR la fiecare camera, adunați și lăsați totuși o rezervă de câțiva metri.
 • 8 mufe tip RG59 pentru conectarea cablului coaxial în cameră, respectiv în DVR. Sunt asemănătoare celor de la TV, dar atenție, nu sunt la fel.
 • Cablu alimentare, 2 x 0.5mm, pentru alimentarea fiecărei camere. Aproximativ 0.8ron / metru la Dedeman. La fel, măsurați cât vă trebuie până la fiecare cameră, adunați și lăsați o rezervă de câțiva metri.
 • Puteți găsi pe piață role de 50 sau 100m de cablu coaxial ce are și cablu de alimentare, astfel aveți mai puțină bătaie de cap cu cablurile. Vedeți de exemplu rola aceasta.
 • 1 sursă alimentare 12V. O cameră are nevoie de 0.5 – 1A intensitate curent pe timp de zi, dar noaptea, datorită IR, poate avea nevoie de până la 2A / cameră, așadar, în cadrul unui sistem de supraveghere cu 4 camere, recomand să alegeți o sursă de 12V și 8A. Eu am folosit o sursă veche de calculator care oferă 12V și aproximativ 14A, mai mult decât suficient pentru ce aveam nevoie. În mod normal o sursă de alimentare costă în jur de 100lei, dar verificați prin casă sau pe la prieteni, poate au rătăcită vreo sursă de alimentare de la un calculator vechi. În mufa ce ar fi intrat în placa de bază a calculatorului, trebuie uniți 2 pini pentru că altfel sursa nu o să pornească. În cazul în care optați pentru un alimentator clasic, veți avea nevoie și de un distribuitor de genul acesta.
 • Mufe de alimentare mamă-tată pentru alimentarea camerelor video. Teoretic trebuie 2 mufe mama+tată / cameră, dar vă recomand să vă mai luați câteva de rezervă.
 • Cablu internet UTP. Pentru a conecta DVR-ul la internet și pentru a-l putea controla de la distanța, avem nevoie de cablu UTP, pe care îl găsiți de la 0.8 ron la Dedeman. O să vă mai trebuiască și 2 mufe de internet (luați cel puțin vreo 4-5 că o să le stricați la montare ) și un clește de mufat cablul UTP.
 • Pentru izolarea legăturilor recomand tub termocontractabil sau dacă nu aveți, e bună și banda izoler.
 • Doze de derivație în cazul în care locul unde montați camera nu vă permite să introduceți cablurile la interior. Cablurile și legăturile trebuiesc ferite de intemperii.
 • Nu în ultimul rând, holșuruburi și șuruburi pentru prindere în lemn, perete, rigips, etc.

Probleme ce pot apărea la montaj

După ce ați tras toate cablurile și ați pus camerele pe poziții, posibil ca DVR-ul să nu afișeze imagini de pe nicio cameră sau să afișeze doar de pe două, etc. În acest caz vă recomand să reverificați lipiturile și mufele de alimentare. Eu am găsit 2 mufe stricate și încă 2 sau 3 care nu erau lipite corect și astfel camerele nu primeau curent. Încă o problemă de care m-am lovit a fost mufarea cablului de internet. A trebuit să remufez un capăt al cablului de 2 ori din cauza mufelor de proastă calitate, iar DVR-ul nu se conecta la internet.

Controlarea sistemului de la distanță. IP fix sau DDNS

Cu siguranță montarea unui astfel de sistem de supraveghere vine din dorința de a vedea de la distanță, de pe telefon sau de pe laptop, care e treaba pe acasă când ești plecat, cine a furat scrumiera de la intrarea din birou, cine a zgârit mașina în parcare sau alte situații de genul. Pentru a ne putea conecta la DVR de la distanță, este necesar ca în locația unde este montat sistemul să existe un IP fix (deobicei pentru abonamentele la internet pentru persoanele juridice) sau să folosim serviciul de DDNS (Dynamic DNS) de la furnizorul nostru de internet.

De exemplu, la RCS-RDS, în „Contul meu” găsiți secțiuntea de DNS dinamic, unde vă puteți activa un subdomeniu „exemplu.go.ro” valabil pentru abonamentul vostru și acest subdomeniu va trebui să-l setați în DVR-ul vostru. Chiar dacă va pica curentul sau vi se va schimba IP-ul de la locația voastră, accesarea acestui subdomeniu, va ști să facă legătura dintre voi și DVR, evident cu un port forwarding, dar deja intrăm în detalii tehnice.

Pentru un astfel de Kit de la Hikvision, se poate folosi aplicația de mai sus, iVMS 4200, iar pentru mobil, găsiți în App Store și Google Play, varianta similară iVMS unde setați datele DVR-ului dvs, IP-ul sau subdomeniul, port-ul care deobicei este 8000, userul și parola setate la setup-ul inițial când deschideți prima dată DVR-ul. În funcție de DVR, atât aplicația cât și portul de comunicare poate fi diferit, dar cel mai bine este să consultați manualul din cutia DVR-ului.

Alegerea HDD-ului pentru sistemul de supraveghere

Sistemul de supraveghere poate funcționa și în modul de redare LIVE, fără a fi necesară existența unui HDD, dar dacă dorim să stocăm și să derulăm înapoi pentru a vedea ce s-a întâmplat la o anumită ora, ne trebuie un HDD montat în DVR. Există o formulă mai complexă de calculare a capacitații necesare HDD-ului pentru a stoca o anumită perioadă de timp, ce ține cont de numărul de camere, modul de funcționare, rezoluția, câtă mișcare este în zona unde sunt direcționate camerele, etc, dar eu vă zic simplu că un HDD de 500 GB va stoca de pe 4 camere, cu infrarosu, în rezoluție HD, în mod de funcționare non-stop, aproximativ 7 zile, după care va începe să rescrie cele mai vechi zile. Recomand HDD-urile special concepute pentru supraveghere , pentru că sunt mai puțin predispuse la defecțiuni în astfel de condiții, de stocare non-stop și vă mai recomand să luați HDD-uri noi, cu cel puțin 2 ani de garanție.

Stocarea în Cloud

Dacă nu doriți să stocați în DVR din motive de securitate, puteți opta pentru stocarea în Cloud, dar DVR-ul trebuie să știe să redea prin protocolul RTSP. Un serviciu pe care l-am folosit în de care am fost mulțumim este cel de la Angelcam. Costul este de 4$/ cameră / lună cu 3 zile de retenție a video-ului. Un pic cam piperat zic eu, dar depinde de ce vreți să faceți și de bugetul vostru, puteți opta pentru un astfel de serviciu și sunteți siguri că dacă hoțul fuge cu DVR cu tot, o să aveți șanse să-i vedeți fața, pentru că datele sunt stocate în cloud 🙂

Pe mine m-a ajuns aproximativ 800lei costul acestui sistem de supraveghere, cu toate materialele necesare și cu HDD de 500gb. A durat aproape o zi montarea lui și vă recomand să vă înarmați cu răbdare, pentru că este ceva de muncă, dar rezultatul este unul pe măsură. Intru des de pe telefon să văd camerele și îmi oferă un sentiment de siguranță, chiar dacă nu am avut un eveniment nefericit care să mă facă să montez acest sistem, paza bună trece primejdia rea.

Sper să vă fie de folos informațiile de mai sus și aștept întrebări în comentarii dacă doriți explicații/recomandări în plus față de ce am spus. Din motive lesne de înțeles, nu o să pun filmări surprinse de sistemul montat de mine, dar vă las mai jos câteva video-uri cu astfel de camere Hikvision pentru a vă face o idee legată de calitatea lor.

Spor la montat! 🙂

Videourile aparțin celor de la HDSupraveghere.ro

4 răspunsuri la “Alegerea și instalarea unui sistem de supraveghere video”

Poți monta și altcineva și cât ar costa mi-a plăcut descrierea făcută de tine si vreau să îmi montezi și mie la un salon de coafură

Din păcate nu mă ocup cu montări pentru alte persoane. Apelați la o firmă specializată. Dacă sunteți din Galați, am specificat 2 firme în articol.

Foarte detaliat articol. Am niste intrebari. Mai este fiabil sistemul acela pe care l-ati montat? Am montat unul AHD 1080n de la rovision 1300 lei cu tot cu HDD(de pe emag, cu vreo300 de lai mai mult decat face) si ziua este slab. Noaptea e f slab.
Dvr-ul ala pe care l-ati achizitionat este 1080p sau 1080n?

Ma gandeam sa iau un sistem ip. Un nvr hikvision sau dahua 8 porturi POE care costa1000-1400 de lei plus doua camere separat ca sa nu mai trebuiasca sa dau banii iar pe altul mai bun.

Alta intrebare este ca am camerele indreptate spre gard si prind si soseaua, cine trece pe strada si imaginea din fata portii. Dar am vazut pe yt ca multi au asa. De exemplu daca intra cineva cu caruta in gard sa se vada cine este(s-a si intamplat dar nu s-a stricat nimic asa ca nu a contat) :))))) e voie sau nu? Oricum tot asa cred ca o sa le las.

Legat de DVR, aici sunt datele tehnice ale DVR-ului pe care îl folosesc: https://www.hikvision.com/en/Products/Digital-Video-Recorder/Turbo-HD-DVR/Turbo-HD-3.0/DS-7104/08/16HGHI-F1

Se vede bine și ziua și nopatea (atât cât bate IR-ul). Legat de orientarea lor, teoretic dacă prind din spațiul public trebuie să fie montate de o firmă autorizată, pentru ca poliția să știe unde sunt camere ce pot surprinde ceva pe stradă și să poată intra în posesia imaginilor când au un nevoie. Părerea mea e că nu vei avea nicio problemă, chiar dacă prind puțin din șosea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *