Categorii
Tutoriale

Optimizarea spațiului pe Mac și tips and tricks pentru Final Cut Pro X

Warning: Articol pentru Mac OS users 🙂

Dacă am învățat ceva în ultimii 3-4 ani de când folosesc Mac OS și iOS, este că Apple e mare zgârcă la spațiul de stocare și trebuie să scoți bani serioși din buzunar dacă vrei un SSD de capacitate mare. Eu folosesc un Macbook Pro cu SSD de 256GB și de fiecare dată când trebuie să fac un video, mă apucă groaza pentru că trebuie să mă apuc de șters și de făcut curățenie prin laptop 🙂

Optimizare spațiu

Folosesc scurtătura Cmd+Space și apoi scriu Storage Management, selectez Large Files în categoria Documents și le sortez după Size. Astfel îmi este foarte ușor să identific fișiere și aplicații ce ocupă foarte mult spațiu pe SSD, pe care pot să le șterg direct de acolo. Evident, golirea Trash-ului este obligatorie după această operațiune.

Final Cut Pro X

Pentru a face diverse filmulețe folosesc aplicația Final Cut Pro X, un editor video foarte bun și intuitiv, dar care are grijă să nu-ți rămână niciun MB liber pe hard. Dacă import pe rând video-uri de pe cardul de memorie și ajung să copii 15 GB de video în editor, mă trezesc că s-a umplut hard-ul, chiar dacă eu îmi făcusem „curat” și aveam 30-40GB liberi înainte să mă apuc de editat. Încă nu am deslușit tainele aplicației, de ce își face atâtea fișiere temporare, în schimb am găsit câteva trucuri care mă ajută.

  1. Din Final Cut Pro X, în partea stângă, la Libraries, se selectează Event-ul pe care dorim să-l „curățăm”, sau chiar întreaga librărie și se selectează File->Delete Generated Library Files apoi selectăm ce dorim să ștergem, de preferat tot și confirmăm cu OK.

2. Dacă prin metoda 1 nu s-a eliberat suficient loc pe hard, redeschideți aplicația Final Cut Pro X și astfel sigur se vor elibera mulți GB, în urma ștergerii fișierelor temporare.

3. Dacă nici așa nu aveți spațiu suficient, apelați la sfântul hard extern, pe care îl puteți folosi direct din Final Cut Pro X, atât pentru a lucra direct pe el cât și pentru export proiect. Am descoperit acest lucru abia zilele trecute și nu-mi vine să cred că m-am chinuit atâta timp cu eliberarea spațiului pe SSD. Vă las mai jos un video cum să folosiți Final Cut Pro X cu un hard extern, astfel nu mai ocupați nici măcar 1GB din memoria SSD-ului și puteți edita material video cât vă țin Gigabiții 🙂

Sper că ți-au fost de ajutor indicațiile mele și dacă vrei să-mi susții blogul, orice donație este binevenită 🙂 Mulțumesc!
Articole aleatorii din aceeași categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *