Apple Watch 3 Cellular și disponibilitatea lui în România

Apple Watch 3 Cellular și disponibilitatea lui în România

Dacă nu ai văzut lansarea Apple Watch 3 de anul trecut și nu ai auzit până acum despre marea noutate adusă de acesta, îți zic în câteva cuvinte despre ce este vorba.

Apple Watch 3 este disponibil în 2 variante. Varianta GPS only și varianta cu GPS + Cellular data. Apple Watch Series 3 Cellular permite efectuarea unui apel, trimiterea unui SMS sau folosirea de date celulare fără a avea telefonul prin preajmă. Adică, poți să ieși la alergat, dar să îți lași telefonul acasă și totuși poți prelua un apel sau răspunde la notificări. Mi se pare cea mai utilă funcție pe care o poate avea un smartwatch și a trecut ceva timp până să ajungă pe piață.

Cum funcționează?

Apple Watch 3 funcționează cu un cip eSIM (electronic SIM), ce este integrat în device și nu poate fi scos, spre deosebire de un SIM normal. Sunt de părere că pe viitor nu vom mai avea clasicele cartele SIM, deoarece marii producători de device-uri mobile adoptă deja această tehnologie eSIM. Imaginează-ți că nu o să mai schimbi cartela pentru că s-a „magnetizat/demagnetizat/ars”, nu va mai trebui să schimbi cartela dacă schimbi operatorul, plus că spațiul ocupat de o cartelă normală, va putea fi optimizat pentru a încăpea o baterie mai mare, sau cine știe pentru ce alte tehnologii noi.

Pe lângă eSIM, operatorul de telefonie mobilă trebuie să aibe suport pentru Multisim. Adică să poți folosi mai multe cartele SIM / eSIM pe același număr de telefon, pe același abonament și să-ți împarți automat resursele de date, minute, sms-uri, etc.

Pe când în România?
Țara noastră nu este una ce adoptă în prim val această tehnologie, în lume existând doar 10 țări în momentul de față ce au suport pentru eSIM și Multisim: SUA, Canada, Puerto Rico, Australia, Franța, Germania, Japonia, Elveția, Regatul Unit și China.

Am tras de limbă operatorii de telefonie din România și am primit următoarele răspunsuri, la întrebarea: „Când o să aveți disponibil Apple Watch 3 Series Cellular?”

ORANGE
Răspuns oficial:
Salut Bogdan, Momentan nu avem detalii privind lansarea acestei tehnologii. Te asiguram ca vom anunta pe canalele noastre de comunicare cand vom lansa aceasta posibilitate – Orange Facebook Team

Răspuns „pe surse”:
Nu foarte curând deoarece trebuie sa dezvoltăm tehnologia eSIM și multisim. Dacă prima o vom avea în acest an, a doua nici măcar nu avem un orizont de timp sau cost acum, așa că 2019 ar fi cel mai devreme.
Am vb cu Apple și fără aceste 2 tehnologii nu ne vor da ceasul.
Fizic poți găsi un Apple Watch cu sim la un alt furnizor al nostru, dar nu va funcționa momentan în Ro – nici un operator nu are aceste tehnologii

VODAFONE
Răspuns oficial:
Referitor la dispozitivul Apple Watch Series 3 Cellular, vă menționez că acesta funcționeaza cu E-Sim, tehnologie ce este încă în stadiul de dezvoltare în Romania, aceasta nefiind implementată și nici adaptată de nici unul dintre operatorii de pe teritoriul Romaniei.

Din acest motiv, vă pot asigura doar că solicitarea dumneavoastră a fost înregistrată și redirecționată către departamentul tehnic pentru centralizare, însă în acest moment mă aflu în imposibilitatea de a vă confirma o dată aproximativă în care comercializarea acestor dispozitive va fi posibilă.

TELEKOM
Răspuns oficial:
Întrebarea dvs. a fost primită. Trebuie să aşteptaţi un răspuns de la noi în cel mai scurt timp posibil. 🙂 Asta acum vreo 10 zile.

Sunt interesat să investesc într-un Apple Watch, dar parcă aș mai aștepta până când o să fie disponibile tehnologiile eSIM și Multisim pe la noi. Mă gândeam să cumpăr din SUA varianta cu Cellular, ca pe viitor să o pot folosi în România, numai că pe site-ul de la Apple am găsit informația cum că pentru a acoperi benzile LTE și UMTS, folosite în întreaga lume, există trei modele separate de Apple Watch Cellular, fiecare adaptată regiunii în care este vândută. Nu există un singur model care să suporte roamingul în întreaga lume, așa că momentan a picat și varianta achiziționării unui Apple Watch din SUA.

Tu ce părere ai de Apple Watch 3 Cellular, sau de simplu fapt de a vorbi la un smartwatch, independent de telefon?

Update 8 octombrie 2018: Nu am mai avut răbdare să aducă operatorii eSIM și am luat deja de câteva luni un astfel de Apple Watch Series 3, de care sunt foarte mulțumit. O să scriu un articol pe tema asta 🙂

Update 27 martie 2019: Orange tocmai a lansat serviciul eSIM pentru abonații săi. Mai multe detalii aici.

23 Replies to “Apple Watch 3 Cellular și disponibilitatea lui în România”

Lasă un comentariu